OPINIONS

Βάζοντας λογική στην "τρέλα" του ΠΑΟΚ

Βάζοντας λογική στην "τρέλα" του ΠΑΟΚ
Σαλπιγγίδης

Ο Κώστας Πετρωτός προσπαθεί να εξηγήσει το... παρανοϊκό παιχνίδι του ΠΑΟΚ και βγάζει μία ενδεκάδα συμπερασμάτων που μας βοηθούν να αποφύγουμε τον... καναπέ των ψυχιάτρων

Εποχές Αγγελου Αναστασιάδη και Σπάρτακ Τρνάβα θύμισε η χθεσινή ανατροπή του ΠΑΟΚ κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα και όπως εύστοχα ανέφεραν φίλοι της ομάδας αποχωρώντας από την Τούμπα, εύκολα θα μπορούσε να παραφραστεί από την κερκίδα το σύνθημα “είναι τρελός ο Αγγελος” σε “είναι τρελός ο Ολλανδός”.

Ο Χουμπ Στέφενς, άλλωστε, ήταν εκείνος που μας είχε προϊδεάσει, μία μέρα πριν, στη συνέντευξη Τύπου, για το τι επρόκειτο να ζήσουμε το βράδυ της Πέμπτης. “Με τον τρόπου που αγωνιζόμαστε οι αντίπαλοι μας, κάνουν ευκαιρίες, άρα αυτό που μετρά είναι να σημειώνουμε ένα γκολ περισσότερο από αυτούς”.Από το στόμα του προπονητή του ΠΑΟΚ στα πόδια των παικτών του που εφάρμοσαν... κατά γράμμα την πρόβλεψή του.

Το ματς ήταν... ροντέο όπως δήλωσε και ο Κώστας Κατσουράνης και από χθες το βράδυ περνά, ξανά και ξανά από το μυαλό μου η εξέλιξή του, προσπαθώντας να βάλω μία πινελιά λογικής στα απίστευτα και όμως αληθινά που συνέβησαν στο χορτάρι της Τούμπας.

Κατέληξα σε μία ενδεκάδα συμπερασμάτων που ίσως βοηθήσουν κι όλους εσάς να εξηγήσετε τα φαινομενικά ανεξήγητα:

-Πιθανόν να είχαμε παρακολουθήσει άλλο παιχνίδι, αν ο Κατσουράνης δεν έκανε τόσο χτυπητό λάθος στη φάση του 0-1. Τα μεγάλα λάθη, όμως, είναι για τους μεγάλους παίκτες και προκύπτουν λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Δεν φταίει ούτε η έλλειψη ταχύτητας, ούτε τα κενά στην άμυνα στη συγκεκριμένη φάση. Ο “Κατσούρ” υπερεκτίμησε τις δυνατότητες που είχε να ελέγξει τη μπάλα εκείνη τη στιγμή, ο Εντλόβου του την έκλεψε και ο 0-1 ήρθε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

-Τρομερή η μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ μετά το 0-2. Σαφώς και οι παίκτες πείσμωσαν και σοβαρεύτηκαν, ωστόσο, η σημαντικότερη παράμετρος στην αλλαγή σκηνικού ήταν ότι βρέθηκε ο τρόπος για να μην είναι ευάλωτος ο “Δικέφαλος” στην κόντρα επίθεση των Ισραηλινών. Ο Λάζαρ οπισθοχώρησε και ο Τζιόλης ανέβηκε στο τερέν με αποτέλεσμα ο Ρουμάνος να μετατραπεί στον χαμάλη που έτρεχε για να κλείνει τις τρύπες, πριν ξεδιπλωθούν αντεπιθέσεις. Γι' αυτό και ο Λάζαρ, παρά τα λάθη του και την επιπολαιότητά του κάποιες στιγμές, παραμένει αναντικατάστατος αυτή την περίοδο-και χωρίς Κάτσε-στον ΠΑΟΚ.

-Ο ΠΑΟΚ εκτός από ικανούς κεφαλοσφαιριστές, τύπου Βίτορ, διαθέτει και πλειάδα άριστων εκτελεστών στημένων φάσεων. Η όαση Λίνο πέρσι έγινε πλουραλισμός φέτος με Στοχ, Λούκας, αλλά και Νίνη.

-Όταν ο κόσμος του ΠΑΟΚ θέλει να ασχολείται μόνο με το παιχνίδι και όχι με... αυτοκαταστροφικές ανοησίες μπορεί να δίνει φτερά στα πόδια των παικτών. Μετά το χθεσινό, ας σκεφτούν όλοι τι θα μπορούσε να είχε συμβεί κόντρα στη Σάλκε, αν ο αγώνας που συνιστούσε τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ διεξαγόταν σε γεμάτη Τούμπα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

-Ο ΠΑΟΚ είναι φύσει επιθετική ομάδα και αυτό κόντεψε να το ξεχάσει στα χρόνια Σάντος. Ειδικά μέσα στην Τούμπα ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΑΙ ο “Δικέφαλος” να μην παίζει επιθετικά σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται κι αυτό, εκτιμώ, πώς είναι το πιο σημαντικό έργο του Στέφενς στον ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα. Βοήθησε την ομάδα να συνδεθεί και πάλι με το DNAτης.

-Ο Δικέφαλος έχει την τύχη να διαθέτει τον καλύτερο αριστερό μπακ των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Ο Λίνο είναι ένας ποδοσφαιριστής με απαράμιλλη τεχνική, κοφτερό μυαλό και άριστη ποδοσφαιρική παιδεία που, δυστυχώς, λείπει απ' τους περισσότερους παίκτες που αγωνίζονται στη χώρα μας. Κυρίως, όμως, είναι ένας άριστος χαρακτήρας που πάντα βάζει την ομάδα πάνω από το εγώ...Άλλος στη θέση του και με την ιστορία του στον ΠΑΟΚ δεν θα άφηνε το Στοχ να εκτελέσει το δεύτερο πέναλτι.

-Ο Σαλπιγγίδης είναι ο άνθρωπος των κρίσιμων γκολ του ΠΑΟΚ γιατί διαθέτει ένα στοιχείο που λείπει από την πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ. Διαθέτει ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, ακόμη κι όταν η συναισθηματική ένταση χτυπά ... κόκκινο. Εκμεταλλευόμενος και τα αθλητικά προσόντα που διαθέτει (ακατάπαυστο τρέξιμο δύναμη και έκρηξη) καταφέρνει να βρίσκεται στη σωστή θέση της σωστή στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

-Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν ποτέ η ομάδα που φημιζόταν για τους τερματοφύλακές της, όμως, στην περίπτωση Χακόμπο, με όσα καντάρια τρέλας κουβαλά ο Ισπανός, διαθέτει, επιτέλους, μετά από χρόνια ένα γκολκίπερ που μπορεί να του δίνει βαθμούς και να κλέβει από τη δόξα των συμπαικτών του.

-Όλα θα μπορούσαν να είναι πιο εύκολα για τον ΠΑΟΚ, αν ο Κλάους δεν είχε το μόνιμο άγχος μέσα στο γήπεδο να αποδείξει ότι ξέρει να κάνει κι άλλα πράγματα εκτός από το να σκοράρει. Δυστυχώς, σε πολλά φετινά παιχνίδια καταναλώνει τις περισσότερες δυνάμεις του στο να τρέχει και να μαρκάρει σε όλη τη ζώνη της επίθεση, με αποτέλεσμα όταν ο ΠΑΟΚ τον χρειάζεται μέσα στην περιοχή είτε να λείπει, είτε να φθάνει κουρασμένος και χωρίς καθαρή σκέψη.

-Όταν στον ΠΑΟΚ αγωνιζόταν ο Σνάουτσνερ ως δεξί μπακ το παράπονο της κερκίδας ήταν πώς μετά τη γραμμή του κέντρου έβλεπε το γήπεδο σαν ναρκοπέδιο. Πλέον, στη θέση του υπάρχει ένα παιδί, ο Κίτσιου που προσπαθεί να παίξει τη θέση σωστά σε όλες της τις παραμέτρους, αλλά λόγω έλλειψης εμπειρίας, υπάρχουν φορές που εκτίθεται όπως συνέβη χθες με τον Εζρά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

-Το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό συμπέρασμα. Το επιθετικό ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει ο ΠΑΟΚ του Στέφενς απαιτεί την παρουσία ενός μέσου που να προσδίδει ταχύτητα τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στις επιστροφές στην άμυνα και το μπλοκάρισμα στην πρώτη πάσα του αντιπάλου. Αυτός δεν υπάρχει (για την ακρίβεια υπάρχει ο Κάτσε που κάνει μόνο το ανασταλτικό κομμάτι πολύ καλά, αλλά είναι απενεργοποιημένος λόγω της γνωστής υπόθεσης) και θα πρέπει να είναι η πρώτη μεταγραφική προτεραιότητα του Γενάρη.

Υ.Γ. Για τον Στοχ και την... επιμονή του να εκτελέσει και το δεύτερο πέναλτι έχω να σχολιάσω μόνο ένα: Η μαγκιά πληρώνεται και όπως κατάφερε να βάλει τον εαυτό του στο στόχαστρο του κόσμου που του "κολλά" από χθες το βράδυ την ταμπέλα "παίζει για την πάρτη του", έτσι ας φροντίσει να του δείξει από δω και στο εξής ότι οι μεγάλοι παίκτες είναι για να βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ