OPINIONS

Το πλάνο Ίβιτς - Μίχελ "ανεβάζει" τον ΠΑΟΚ

Το πλάνο Ίβιτς - Μίχελ "ανεβάζει" τον ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το πρώτο απτό δείγμα γραφής ότι ο φετινός ΠΑΟΚ δεν έχει σχέση με την περσινή ανισόρροπη ομάδα και πώς ο Βλάνταν Ίβιτς ξαφνιάζει ευχάριστα με το πλάνο σε βάθος που δουλεύει και εφαρμόζει σε μια πολύ απαιτητική ομάδα.

Ο Βλάνταν Ίβιτς είχε δοκιμαστεί ως διαχειριστής στα περσινά πλέι οφ. Οι επιδόσεις του άγγιξαν το άριστα και ήταν αυτές που του έδωσαν το δικαίωμα να μείνει στο τιμόνι του ΠΑΟΚ και για τη σεζόν που έρχεται.

Τότε λέγαμε ότι το καλοκαίρι θα κριθεί η ικανότητα του Σέρβου τεχνικού να χτίσει μία ομάδα από την αρχή. Να επιλέξει (από κοινού με τον Λούμπος Μίχελ) τα σωστά κομμάτια για το παζλ και να χαράξει το πλάνο με το οποίο θα γίνει όλη η απαραίτητη δουλειά για να φτιαχτεί το οικοδόμημα.

Φυσικά και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κριθεί ο νέος ΠΑΟΚ και κατ’ επέκταση η ικανότητα του Ίβιτς στο κτίσιμο. Υπάρχουν, όμως, σοβαρές ενδείξεις ότι ο Δικέφαλος και ο Σέρβος τεχνικός πορεύονται σε πολύ καλό δρόμο.

Ας τις αναλύσουμε:

- Καταρχήν, φαίνεται ότι έχει αντιμετωπιστεί σωστά η περσινή μάστιγα των πολλών τραυματισμών (κυρίως θλάσεων). Οι επιλογές συνεργατών (Πέταρ Μιλκάνοβιτς ως γυμναστής αποκατάστασης και Νέναντ Κοβάσεβιτς ως εξωτερικός συνεργάτης που αναλαμβάνει να κουράρει όσους έχουν πρόβλημα), καθώς και η αγορά μηχανημάτων κρυοθεραπείας έχουν βοηθήσει για να βελτιωθεί άρδην η καθημερινότητα της ομάδας του ΠΑΟΚ σ’ αυτό τον τομέα.

-Εξάλλου, φαίνεται ότι έχει γίνει σωστός προγραμματισμός στο κομμάτι της έντασης των προπονήσεων. Κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ (ομάδα έτοιμη να αρχίσει τις επίσημες υποχρεώσεις της στο Βέλγιο και με εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Champions League), ο ΠΑΟΚ έβγαλε ενέργεια σε όλο το παιχνίδια. Έτρεξε, πίεσε, οι παίκτες του διέθεταν συνεχή κινητικότητα και σε καμία περίπτωση δεν ίσχυσε η κλισέ-φράση «βαριά τα πόδια από την προετοιμασία). Επομένως, στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League δεν θα είναι μία ομάδα "βαριά".

- Οι παίκτες που προστέθηκαν στο ρόστερ αυτό το καλοκαίρι δείχνουν να ανεβάζουν την ποιότητα της ομάδας. Ο Λέο Μάτος δείχνει ότι είναι ένας ποιοτικός Βραζιλιάνος μπακ με έντονη προσωπικότητα στη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο Τζάλμα Κάμπος από το πρώτο παιχνίδι του-κόντρα στους Βέλγους-ξεδίπλωσε όλα τα προσόντα που διαθέτει. Υψηλή τεχνική (σε κάποια φάση, σε διεκδικήσιμη μπαλιά στον αέρα κι ενώ πιέζεται από αντίπαλο κάνει πάσα με τον ώμο στον Κίτσιου), ταχύτητα, δύναμη στο σώμα, αλλά και τα πόδια με τα οποία εξαπέλυε δυνατά σουτ, πολύ καλή αντίληψη του χώρου και του παιχνιδιού.

Ο Χοσέ Κρέσπο, από την άλλη, σαφώς και θα πρέπει να "δοκιμαστεί" σε παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ θα δέχεται μεγάλη πίεση αμυντικά, όμως διαθέτει ένα στοιχείο που έλειπε από τους στόπερ του ΠΑΟΚ. Είναι ταχύς. Ο Εβγέν Σάχοφ είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία στο φιλικό με την χαμηλής δυναμικότητας Σιλφόλντε αλλά λόγω ενοχλήσεων στο πέλμα χθες δεν αγωνίστηκε, ενώ και ο Μπίσεσβαρ στέλνει μηνύματα στις προπονήσεις πως όταν φθάσει σε επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης θα δώσει στοιχεία που τα έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ. Και φυσικά υπάρχει ο Μπρκιτς που θα χρειαστεί όλοι μας να κάνουμε λίγη υπομονή για να αρχίσουμε να βγάζουμε συμπεράσματα.

Πλάνο καθαρό και λειτουργικό

Όλο αυτό το σκηνικό, δηλαδή ότι ο ΠΑΟΚ έχει αποφύγει τους σοβαρούς τραυματισμούς, βγάζει ενέργεια στο γήπεδο και έχουν προστεθεί στο δυναμικό του ποιοτικές μονάδες, βοηθά τον Ίβιτς να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά σε επίπεδο αφομοίωσης τακτικής και ρόλων που πρέπει να εμπεδώσουν οι παίκτες του.

Το είδαμε και χθες με αντίπαλο την Μπριζ ότι ο ΠΑΟΚ είχε καθαρό πλάνο στο παιχνίδι του. Με λειτουργικό τρόπο ανάπτυξης (γρήγορες πρώτες πάσες στη μεσαία γραμμή και στη συνέχεια προσπάθεια να επιτεθεί εκμεταλλευόμενος, κυρίως, τους ταχείς ακραίους του) και συνοχή στις γραμμές που χάθηκε μόνο σε ορισμένα σημεία του πρώτου ημιχρόνου στον χώρο μπροστά από τους στόπερ και αυτό έδωσε το δικαίωμα στην Μπριζ να γίνει απειλητική.

Είναι πολύ πρώιμο, βέβαια, να πει κανείς από τώρα τι θα πετύχει αυτός ο ΠΑΟΚ στο νέο Πρωτάθλημα και πόσες πιθανότητες έχει να μπει σε ομίλους Champions League. Όμως, δικαιολογείται να είναι αισιόδοξος με βάση αυτά που βλέπει κάνοντας και τη σύγκριση με τον ΠΑΟΚ του προηγούμενου καλοκαιριού.

Τότε έβλεπες μία ομάδα με καλά στοιχεία (ο Τούντορ είχε κάνει πραγματικά καλή δουλειά στην κυκλοφορία μπάλας), με μεγάλη ανισορροπία όμως, η οποία στην πορεία τελικά της στοίχισε. Επιπλέον, υπήρχε και διαφορά στο υλικό, γιατί από τις περσινές μεταγραφές-εξαιρώ Χαρίση, Κοροβέση που είναι δύο νεαροί Έλληνες που ήρθαν γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν επιλογές πρώτης γραμμής-πήρε λίγα πράγματα. Μόνο ο Ροντρίγκες είχε ξεχωρίσει αρχικά, στην πορεία άρχισε να παίρνει μπρος και ο Τσίμιροτ, αργότερα όταν ανέλαβε ο Ίβιτς και ο Λέοβατς.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πόσες εντάσεις είχε βιώσει πέρυσι το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ. Ο Τούντορ με το καλημέρα "στάμπαρε" ως κακό παιδί τον Φακούντο Περέιρα, δημιούργησε πρόβλημα και με τον Λούκας, άρχισε να "χάνει" παίκτες με τη συμπεριφορά του. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει τώρα, αφού ο Ίβιτς συνεχίζει να βγάζει την ηρεμία που εμφάνισε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του ΠΑOΚ.

Φυσικά, όλοι κρίνονται στα δύσκολα και ο Βλάνταν Ίβιτς θα κριθεί όταν θα έρθει η ώρα να περάσει από συνθήκες πίεσης που βιώνει κάθε προπονητής και ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ