OPINIONS

Κλάους Vs Μήτρογλου= +5

Κλάους Vs Μήτρογλου= +5

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί η διαφορά στις επιδόσεις του Αθανασιάδη και του Μήτρογλου αποτυπώνεται στο +5 του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό στην βαθμολογία της Super League

Πρωτοφανή πράγματα αυτά που βιώνει ο ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά. Μετά από οκτώ στροφές στο πρωτάθλημα, ο «Δικέφαλος» είναι μόνος πρώτος και μάλιστα στο +5 από τον Ολυμπιακό.

Η χαρά των οπαδών του ΠΑΟΚ, ακόμη και των στελεχών της ομάδας όπως αποτυπώνεται με τις selfie του γιατρού, Γιώργου Οικονομίδη, σαφώς και είναι ανθρώπινη και θεμιτή (αν δεν χαρείς και δεν το εκδηλώσεις κιόλας που η ομάδα σου είναι πρώτη στο πρωτάθλημα, τότε γιατί στ’ αλήθεια να ασχολείσαι;).

Όμως, προς το παρόν δεν αλλάζει το στάτους κβο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για πολλούς και διάφορους λόγους, ο Ολυμπιακός είναι ακόμη το φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο. Έχει τον αέρα του πρωταθλητή, πιο γεμάτο ρόστερ και πιο ποιοτικές μονάδες και-για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας-τη διαιτησία με το μέρος του.

Ας μην αναλύσουμε σήμερα ζητήματα στα οποία έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν (κούραση των παικτών του ΠΑΟΚ και αντοχές των 14-15 που παίζουν σε όλα τα ματς). Ας μείνουμε μόνο στο γιατί, τόσο νωρίς ο ΠΑΟΚ έχει πάρει την αξιομνημόνευτη διαφορά των πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό.

Ο ένας βασικός λόγος είναι η ομοιογένεια που ο ΠΑΟΚ διαθέτει έχοντας την πολυτέλεια να δουλέψει όλο το καλοκαίρι με λίγες προσθήκες υλικού και με έναν προπονητή που από την αρχή γνώριζε τι εστί ΠΑΟΚ και με τι παίκτες έχει να δουλέψει. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός ξήλωσε την ομάδα του και, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, πήγε να στήσει νέα από την αρχή. Αυτό έχει το κόστος του απ’ ότι φαίνεται. Και, κατά την ταπεινή μου άποψη, το μεγάλο μείον για τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν διαθέτει την σούπερ για τα ελληνικά δεδομένα άμυνα της περσινής περιόδου και έναν πραγματικό διάβολο όπως ο Κάμπελ.

Ο Κλάους φέτος υπερέχει σε όλα

Ο δεύτερος λόγος και εκεί θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω είναι η παρουσία των φορ των δύο ομάδων. Ο Αθανασιάδης έχει πετύχει ήδη έξι τέρματα και με το εντυπωσιακό στατιστικό «ένα γκολ ανά 2,2 τελικές προσπάθειες), ενώ ο Μήτρογλου μόνο τα μισά και με τον αντίστοιχο συντελεστή στο «ένα γκολ ανά 7,7 τελικές».

Μπορεί κανείς να συγκρίνει μόνο τι συνέβη στην αγωνιστική που κλείνει αύριο. Ο Μήτρογλου τα έχανε στην Τρίπολη, ενώ ο Κλάους δύο φορές που βρέθηκε σε θέση βολής στο Παγκρήτιο τα… κάρφωσε στην εστία του Τσέρνι και με το δεύτερο γκολ να είναι πραγματικά… bullseye όπως έγραψε στο πρωτοσέλιδο το Sport24.gr.

Ο Αθανασιάδης είναι φέτος πραγματικά «καυτός» και κυρίως δείχνει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος του να είναι το πρώτο βιολί στην προσπάθεια για υπέρβαση που κάνει ο ΠΑΟΚ.

Επιπλέον, έχει και χαρακτήρα που πρέπει κάποια στιγμή να τον υπερτονίσουμε, γιατί εκτιμώ ότι δεν έχει προβληθεί δεόντως.

Αρκεί μόνο να αναφέρω ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα. Πριν λίγες μέρες, όταν ο Άγγελος Αναστασιάδης, μετά την ισοπαλία με τα Γιάννινα, είχε ρωτηθεί γιατί η ομάδα του δεν μπορεί να κάνει ανατροπή φέτος, απάντησε: «αν έβαζε το γκολ ο Αθανασιάδης (σ.σ. μία μεγάλη φάση προς το φινάλε του αγώνα) που θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια να τη στείλεις έξω, θα μιλούσαμε για ανατροπή».

Πολλοί παίκτες στη θέση του 26χρονου φορ θα είχαν ενοχληθεί και ίσως θα αντιδρούσαν με πτώση απόδοσης στο σχόλιο του προπονητή τους (φυσικά ο Αναστασιάδης δεν ήθελε μειώσει τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, απλά ήθελε να δείξει το μέγεθος της ευκαιρίας). Ο Κλάους, όμως, φρόντισε, ό,τι είχε να πει να το… δηλώσει με την απόδοσή του μέσα στο Παγκρήτιο.

Το ίδιο κάνει εδώ και χρόνια συνολικά στην καριέρα του. Και πιτσιρικάς όταν άρχισε και ο Σάντος αμφισβητούσε την ποιότητά του να παίξει στον ΠΑΟΚ και μετά όταν και πάλι ο Πορτογάλος του αρνιόταν πεισματικά μία θέση στην Εθνική ομάδα. Δείγμα χαρακτήρα από αυτούς που λες ότι είναι γεννημένοι νικητές και το αποδεικνύουν με πράξεις και όχι με λόγια.

Για όσους δίνουν βάση σε λεπτομέρειες, να προσθέσω μόνο ότι ο Αθανασιάδης ήταν πρώτος σκόρερ το 2007 όταν η ομάδα Νέων του ΠΑΟΚ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αν μπορεί να το επαναλάβει και με την ανδρική ομάδα είναι κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες. Το σίγουρο είναι ότι έχει τη διάθεση κα την προσωπικότητα να το παλέψει.

Υ.Γ. Για το θέμα της διαιτησίας, με αφορμή το… ρεσιτάλ Σπάθα στην Τρίπολη, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολλά περισσότερα από όσα έχουμε αναφέρει κατά καιρούς. Απλά να επισημάνουμε πόσο χαμένοι είναι όλοι, και κυρίως το ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν δεν αντιλαμβάνονται αυτοί που το διοικούν πόσο μεγάλη χασούρα είναι να μην υπάρχει ανταγωνισμός…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ