OPINIONS

Και τώρα που “κάηκε” ο Χουμπ, τι γίνεται;

Και τώρα που “κάηκε” ο Χουμπ, τι γίνεται;
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός προσπαθεί να απαντήσει αν η αποπομπή Στέφενς αποτελεί τη λύση στα αγωνιστικά προβλήματα του ΠΑΟΚ ή την απαρχή για να κοιτάξει και λίγο πιο βαθιά στο εσωτερικό της ομάδας ο Ιβάν Σαββίδης.

Πάει, λοιπόν, ο Χουμπ Στέφενς. Την ώρα που όλη η Ελλάδα “έκαιγε” τον καρνάβαλο για να ξορκίσει το κακό, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισαν να... ρίξουν στην πυρά τον Ολλανδό τεχνικό για να ξεφύγει η ομάδα από την παρατεταμένη αγωνιστική κρίση και να μη χάσει τους στόχους που της έχουν απομείνει.

Λογική εξέλιξη, και όπως είχα επισημάνει στα τελευταία άρθρα μου, η μία από τις δύο επιλογές που είχαν ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του-η άλλη ήταν να ξεκαθάριζαν ότι ο Ολλανδός θα παρέμενε στον πάγκο του ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι-για να απεγκλωβιστεί ο “Δικέφαλος” από την έντονη προπονητολογία που είχε ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα και δημιουργούσε “αποπνικτική ατμόσφαιρα” στην Τούμπα.

Για να είμαι ειλικρινής, με βάση τις πληροφορίες που έχω, μάλλον και ο ίδιος ο Στέφενς την ήθελε αυτή την εξέλιξη(αλήθεια πιστεύετε πως δεν γνώριζε ποιο ήταν το κλίμα στα αποδυτήρια για εκείνον;) και μόνο τυχαίο εν είναι πώς μέσα σε λίγες ώρες από το τελευταίο σφύριγμα του Γιάχου στο Παγκρήτιο ανακοινώθηκε και επίσημα η λύση της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ, όπως ακούγεται, μόλις με 200.000 ευρώ αποζημίωση. Εκτιμώ, μάλιστα, πώς πολύ σύντομα θα μάθουμε και τον επόμενο σταθμό της καριέρας του Ολλανδού τεχνικού.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έχει και αυτή η παράμετρος την αξία της, το βασικό, όμως, είναι να δούμε αν τελικά η απομάκρυνσή του είναι η λύση στο αγωνιστικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ.

Ήρθε για τη... ζαρια τη μιας χρονιάς

Για να οδηγηθούμε, όμως, στην απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, πρέπει να κάνουμε μία αποτίμηση της παρουσίας του Ολλανδού τεχνικού από τα τέλη Ιουνίου που ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΟΚ μέχρι χθες. Όπως απέδειξαν οι σχεδόν οκτώ μήνες συνεργασίας του 60χρονου τεχνικού με το “Δικέφαλο”, το πλάνο που ουσιαστικά είχε βάλει με τον Σαββίδη ήταν “εδώ και τώρα τίτλος”. Ήθελε να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μέσα σε μία σεζόν, χωρίς ούτε μεγαλύτερο μπάτζετ από τον Ολυμπιακό να έχει, ούτε το σχεδιασμό από την αρχή να κάνει (το καλοκαίρι απλά συναινούσε στους παίκτες που του έφερναν Τσιστιακόφ, Βρύζας και Γεωργιάδης), ούτε να επιλέξει όλους τους συνεργάτες του στο τεχνικό τιμ (ο πρώτος γυμναστής Τσίμα Ονιέικε είναι επιλογή του Λιθουανού στρατηγικού συμβούλου της ομάδας).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κάπως έτσι βρέθηκε μετά το 4-0 από τον Ολυμπιακό να αρχίζει να... ξηλώνει την ομάδα που είχε στήσει γιατί το πρωτάθλημα χανόταν και να προσπαθεί να στήσει μία καινούρια μεσούσης της περιόδου, με νέους παίκτες που ήρθαν το Γενάρη. Αυτό, αντί να βελτιώσει την εικόνα του ΠΑΟΚ τη χειροτέρευε (ποιοι αυτοματισμοί και ποιο αγωνιστικό πλάνο...), με αποτέλεσμα να βγαίνουν στο προσκήνιο οι κακές σχέσεις με μερίδα παικτών καθώς και η δυσαρέσκεια τους και να φθάσουμε στο μονόδρομο της αποχώρησής του.

Τι θα αλλάξει με την αποχώρηση Στέφενς;

Πάμε τώρα και στην επόμενη μέρα. Το ότι έφυγε ο Στέφενς, θα κάνει αυτομάτως καλύτερους τους παίκτες του ΠΑΟΚ απ' ότι είναι; Θα γίνει ο Μαντούρο πιο γρήγορος, ο Ολίσε πιο ουσιαστικός και οι αμυντικοί της ομάδας πιο αποτελεσματικοί;

Μήπως, ξαφνικά οι μεταγραφές του καλοκαιριού και του Γενάρη θα φανερώσουν την ποιότητα που δεν μπορούσαν να δείξουν επί Στέφενς; Οι απαντήσεις θα αρχίσουν να δίνονται από την ερχόμενη Κυριακή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, χωρίς να υπάρχει πλέον... αποδιοπομπαίος τράγος να συγκεντρώσει πάνω του όλο το ανάθεμα. Όχι ότι ο Στέφενς δεν φταίει, επαναλαμβάνω. Όμως, η πικρή αλήθεια, για πολλούς παίκτες είναι, ότι η ομπρέλα του μεγάλου ονόματός του, τους κάλυπτε πολλές φορές από την... κακοκαιριά του κόσμου. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν μόνοι τους πέρα και να αποδείξουν, ο καθένας για τον εαυτό του, αν μπορούν ή δεν μπορούν να αγωνίζονται σε ένα υποψήφιο πρωταθλητή ΠΑΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επιπλέον, κάθε πρόβλημα πειθαρχίας δεν θα πιάνει μόνο τον, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, υπηρεσιακό προπονητή, Γιώργο Γεωργιάδη αλλά και τα στελέχη της διοίκησης που είναι επιφορτισμένα με την επίβλεψη του αγωνιστικού τμήματος (Βρύζας, Τσιστιακόφ), καθώς και τους ανθρώπους που είναι συνεχώς δίπλα στην ομάδα (Κωνσταντινίδης, Ιωσηφίδης).

Πολλοί προσομοιάζουν την τωρινή κατάσταση με αυτό που συνέβη πέρυσι μετά την αποχώρηση Δώνη. Θα μου επιτρέψουν να διαφωνήσω, γιατί πέρυσι υπήρχαν μπροστά μόνο τα πλέι οφ με σαφές προβάδισμα του ΠΑΟΚ, που παραλίγο να απολέσει βέβαια, ενώ φέτος υπάρχουν αρκετά ματς και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και κυρίως οι ημιτελικοί Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γι' αυτό και δίνεται η ευκαιρία στον Ιβάν Σαββίδη να δει λίγο πιο βαθιά από το θέμα του προπονητή και να σκεφτεί τι άλλο δεν έχει οργανώσει καλά στο ποδοσφαιρικό τμήμα ενόψει καλοκαιριού. Ας μην ξεχνά ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ που βάζει τα ωραία του λεφτουδάκια στην ομάδα ότι, το δις εξαμαρτείν, μόνο σοφία δεν δείχνει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ