OPINIONS

Πρωτάθλημα Μνημονίου

Πρωτάθλημα Μνημονίου

Ο Κώστας Καίσαρης σπάει τους κώδικες για το επόμενο πρωτάθλημα. Το ρεκόρ του Ολυμπιακού, η πτώχευση της ΑΕΚ, η αυτάρκεια του Ατρομήτου, η αδειοδότηση του Παναθηναϊκού και το πλεονέκτημα Πανιωνίου - ΠΑΣ απέναντι σε Κέρκυρα - ΟΦΗ, που ψυχομαχάνε.

Πώς μπορεί να προσδιορισθεί ο χάρτης της Superleague στην προσεχή αγωνιστική περίοδο; Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και πολύ δύσκολο.

Κατ' αρχήν ο Ολυμπιακός θα παίξει μόνος του για τον τίτλο. Άνευ αντιπάλου. Στόχος θα είναι μόνο τα ρεκόρ. Να το πάρει δηλαδή αήττητος. Να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες. Να κάνει ρεκόρ στην επίθεση και στην άμυνα.

Αν βγάλουν αποδόσεις οι μπουκ, κατάκτηση στο ελληνικό πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό, θα ξεκινάνε από το 1.05 και θα φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση στο 1.10.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ και από κοντά ο Ατρόμητος

Για τη δεύτερη θέση θα παλέψουν Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ. Με τον ΠΑΟΚ αυτήν τη στιγμή να δείχνει σε σχετικά καλύτερη (οικονομική) κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να πήρε την πολυπόθητη άδεια συμμετοχής, αλλά τα έξοδα τρέχουν και στο ταμείο δεν υπάρχει σέντζι. Όποιος πιστεύει (σαν τον Αλαφούζο) ότι σ' αυτές τις οικονομικές συνθήκες ο κόσμος μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα διαρκείας, μάλλον ζει σε άλλη χώρα.

Κοντά σε Παναθηναϊκό - ΠΑΟΚ θα βρεθεί κι αυτή τη σεζόν ο Ατρόμητος. Έχει οικονομική αυτάρκεια και θα βρει τις λύσεις για να καλύψει τις απώλειες των Μήτρογλου - Τάτου. Με έξι μάλιστα από τις 16 ομάδες της Superleague να μην μπορούν να κάνουν μεταγραφές, θα υπάρξει μεγάλος αριθμός ελεύθερων ποδοσφαιριστών. Τα κασέ θα πέσουν και η οικονομική αξιοπιστία του Ατρομήτου θα είναι για τους περισσότερους ένα ισχυρό κίνητρο.

Ασφαλείς Αστέρας, Λεβαδειακός, Ξάνθη

Από κει και πέρα έχουν σειρά ο Αστέρας Τρίπολης, ο Λεβαδειακός και η Σκόντα Ξάνθη. Ο Αστέρας, που βγήκε στην Ευρώπη εις βάρος της ΑΕΚ, θα διεκδικήσει και του χρόνου το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο, μετά από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟκ και Ατρόμητο. Λεβαδειακός - Σκόντα Ξάνθη δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν κι έχουν όλη την άνεση να κάνουν χωρίς άγχος τον προγραμματισμό τους.

Στη χειρότερη θέση η ΑΕΚ

Από τις έξι ομάδες, που δεν πήραν άδεια, στη χειρότερη θέση βρίσκεται η ΑΕΚ. Το μικρότερο κακό είναι ότι δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές. Το μεγαλύτερο, τα συσσωρευμένα χρέη στο Δημόσιο, που ενδέχεται να την οδηγήσουν, μέσα στο καλοκαίρι, στη διάλυση και στη Δ' Εθνική.

Απογοήτευση στον κόσμο του Άρη, που όλα αυτά τα χρόνια στήριζε την ομάδα. Έχει νέους, ταλαντούχους παίκτες γι' αυτό το καινούριο ξεκίνημα, αλλά είναι άγνωστο αν θα μπορέσει ν' αντέξει και να ξεπεράσει το βάρος αυτής της περιπέτειας.

Αξιόμαχο σύνολο από πιτσιρικάδες έχει ο Πανιώνιος κι αγωνιστικά μπορεί να τα καταφέρει. Παραμένει όμως το μεγάλο πρόβλημα με τα χρέη στην εφορία. Μια βάση για καινούρια ομάδα έχει κι ο ΠΑΣ Γιάννινα, όπως και τη δεδομένη στήριξη του κόσμου του.

Φαβορί για υποβιβασμό ΟΦΗ και Κέρκυρα

Αντίθετα, εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση σε Κέρκυρα και ΟΦΗ. Ούτε λεφτά υπάρχουν, ούτε 6-7 παίκτες για μαγιά. Έτσι, αποκτούν σοβαρό πλεονέκτημα για τη σωτηρία οι τρεις καινούριες ομάδες. Πανθρακικός - Βέροια, που ανήκουν ήδη στη Superleague, όπως και η τρίτη, που θα προκύψει από τα μπαράζ, και ειδικά αν είναι η Παναχαϊκή, που έχει κόσμο και ειδικό βάρος.

Χωρίς χρέη οι νεοφώτιστοι και με δυνατότητα να ψωνίσουν φτηνά στις μεταγραφές, με σωστό σχεδιασμό, έχουν σοβαρές πιθανότητες για να μείνουν στην κατηγορία. Με βάση λοιπόν τα μέχρι τώρα (αγωνιστικά και οικονομικά) δεδομένα, πρώτα φαβορί για τον υποβιβασμό είναι Κέρκυρα και ΟΦΗ.

Ψευτοπρωτάθλημα...

Στην κορυφή ο Ολυμπιακός παίζει μόνος του κι από κει και πέρα, πολλά θα κριθούν από το αν θα ευδοκιμήσει η προσπάθεια Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό. Όχι τόσο για αγωνιστικούς λόγους, αλλά προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά. Κάτι που αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον, φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο. Όταν κανείς δεν βάζει λεφτά δηλαδή, μέσα στο καλοκαίρι χρειάζονται δέκα εκατομμύρια και τουλάχιστον άλλα 15 στην πορεία για να βγει η σεζόν.

Έτσι κι αλλιώς, λοιπόν, μιλάμε πλέον για ένα ψευτοπρωτάθλημα. Με ελάχιστο ενδιαφέρον και κατά συνέπεια μειωμένη ανταπόκριση (πέρα από την κρίση) από πλευράς κόσμου. Σε όλα αυτά προστίθεται η πρόθεση της NOVA να κάνει ψαλίδι 25% στα τηλεοπτικά συμβόλαια. Πρωτάθλημα μνημονίου δηλαδή, με έναν πλούσιο, 4-5 σε αξιοπρεπή επίπεδα και τους περισσότερους κάτω από τα όρια της φτώχειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ