OPINIONS

Αν ο Εουσέμπιο ήταν Έλληνας

Αν ο Εουσέμπιο ήταν Έλληνας

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή τον Εουσέμπιο, γράφει για τους "Έλληνες Εουσέμπιο". Ποια είναι η συμπεριφορά απέναντι στους Έλληνες ποδοσφαιριστές-σύμβολα. Από τον Μίμη Δομάζο και τον Σιδέρη μέχρι τον Γιώργο Καραγκούνη

Με όλες τις πρέπουσες τιμές έγινε η κηδεία του Εουσέμπιο. Και δεν χρειάστηκε, βέβαια, να πεθάνει για να τον θυμηθούνε οι ποδοσφαιρικοί φορείς της χώρας του και ο κόσμο. Όσο ήταν εν ζωή, παλαίμαχος πλέον, ο Εουσέμπιο ήταν ο πρεσβευτής του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Όχι μόνο της Μπενφίκα της οποίας φόρεσε τη φανέλα κι έξω από το Νταλούζ, υπάρχει το άγαλμά του.

Ο Εουσέμπιο από τότε που σταμάτησε το ποδόσφαιρο ήταν παντού και πάντα παρών. Ακόμα και στο πόντιουμ όταν η Εθνική Ελλάδας πανηγύριζε την κατάκτηση του Γιούρο 2004, στη Λισαβόνα. Αυτή η συμπεριφορά, απέναντι σε ποδοσφαιριστές σύμβολα όπως ο Εουσέμπιο, συνιστά κανόνα.

Ακόμα και σε τριτοκοσμικές χώρες όπως η Τουρκία. Με τον Ταγίπ Ερντογάν να δίνει το παρών στην κηδεία του "Λεφτέρ". Που ήτανε μάλιστα και μισός Έλληνας κι όταν ήταν αρχηγός της Εθνικής Τουρκίας, μέσα από τη φανέλα με την ημισέληνο φορούσε πάντα τον σταυρό του.

Υπόθεση εργασίας, λοιπόν: Αν ήταν ο Εουσέμπιο Έλληνας; Υπήρχε περίπτωση καθολικής του αναγνώρισης του από τον κόσμο; Σοβαροί να' μαστε. Υπάρχει π.χ ο Δομάζος και η ομάδα του Παναθηναϊκού, που έφτασε μέχρι το Γουέμπλεϊ. Για τους άλλους (ολυμπιακούς κλπ) το Γουέμπλεϊ ήταν μια απάτη. Ένα κατασκεύασμα της χούντας. Που έσπρωξε με κάθε τρόπο (μέχρι και δωροδοκίες αντιπάλων ποδοσφαιριστών και διαιτητών) τον Παναθηναϊκό, μέχρι τον τελικό, για να εκμεταλλευτεί την επιτυχία το χουντικό καθεστώς.

Της Χούντας που έδινε κύπελλα στον Παναθηναϊκό με κληρώσεις που κανένας δεν έβλεπε αν το νόμισμα ήταν "κορώνα ή γράμματα". Δεν είναι, όμως, ο Μίμης Δομάζος που που αν ήθελε να πάει στο πρόσφατο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, θα έπρεπε, σύμφωνα με τη ντιρεκτίβα Αλαφούζου, να πληρώσει εισιτήριο.

Αντί για παίκτες, βλαχοδήμαρχοι!

Ποια είναι η θέση στο πάνθεον του ελληνικού ποδοσφαίρου, συμβόλων όπως ο Γιώργος Σιδέρης, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Κούδας; Έχοντας σταματήσει το ποδόσφαιρο εδώ και τριάντα χρόνια, τους έχει ζητήσει ποτέ η ΕΠΟ έστω και μια φορά να συνοδεύσουν τιμητικά την αποστολή της Εθνικής Ομάδας στο εξωτερικό; Οι θέσεις στα αεροπλάνα είναι αποκλειστικά για τους βλαχοδήμαρχους...

Να στείλει πρόσκληση να παρακολουθήσουν, έστω έναν αγώνα εντός έδρας; Η απάντηση είναι προφανής.

Ας υποθέσουμε ότι ο Εουσέμπιο ήταν Έλληνας και έπαιζε στον Ολυμπιακό, που σαρώνει τους τίτλους τον έναν πίσω από τον άλλον τα τελευταία χρόνια. Ας χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα, το όνομα του Βασίλη Καραπιάλη. Για όλους τους οπαδούς των άλλων ομάδων, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού επί Σ.Κόκκαλη, είναι απατεώνες. Κλέφτες που βούταγαν για πέναλτι και έπαιρναν τα πρωταθλήματα μέσω της παράγκας.

Αυτός ήταν ο λόγος, άλλωστε, που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού προπηλάκισαν σε παιχνίδι της ομάδας των νέων, τον Νταμπίζα.

Την Τρίτη, σε γιορτή φίλου, έγινε σχετική συζήτηση. Όταν μίλησα για "Έλληνες Εουσέμπιο", εξέφρασαν την απορία τους. Το διευκρίνισα, αναφέροντας τον Γιώργο Καραγκούνη. Έχει πάρει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που δεν έχει πάρει ο Εουσέμπιο, έχει παίξει σε τρία Γιούρο και το καλοκαίρι θα είναι σε δεύτερο Μουντιάλ. Στα 37 του παίζει στην Πρεμιερ Λιγκ και αποθεώνεται.

Ποια είναι η τιμή και ο σεβασμός απέναντί του; Οι οπαδοί των άλλων ομάδων τα τον κοροϊδεύουν, ότι πέφτει συνέχεια κάτω για να κερδίσει φάουλ και πέναλτι. Ο οπαδικός Τύπος του Παναθηναϊκού τον είχε βάλει στο στόχαστρό του, επειδή δήθεν τα έδινε όλα με την Εθνική και αδιαφορούσε στα παιχνίδια της ομάδας του.

Θα του είχαν ήδη κάνει άγαλμα

Οι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού δεν έγραφαν κουβέντα για τον πάγκο που έτρωγε από τον Νιόπλια και τον Φερέιρα. Τον θυμούνται όχι για την αγωνιστική του αξία και προσφορά του, αλλά κάθε φορά που υπογράφει διακανονισμούς για τα λεφτά που του χρωστάνε αναφέροντάς σαν "Καραπράσινο".

Αν ο Καραγκούνης είχε κάνει όλα αυτά σε μια άλλη χώρα, ανάλογη ποδοσφαιρικά με την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο, ή η Αυστρία, ή η Ελβετία, ήδη θα του είχαν στήσει άγαλμα. Στην Ελλάδα τον έστηνε ο Αλαφούζος, όταν υποτίθεται ότι συζητούσε μαζί του να ανανεώσει το συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.

Ποιος είναι ο γενικότερος σεβασμός απέναντι στους ποδοσφαιριστές που κέρδισαν το Γιούρο; Σίγουρα δεν ήταν Εουσέμπιο, σε ατομικό επίπεδο, αλλά αυτό που κατάφεραν είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης και με την ιδιότητα του υφυπουργού Αθλητισμού, μάλιστα, είχε πει στον Μισέλ Πλατινί ότι η Ελλάδα πήρε το Γιούρο επειδή τ ο έστησαν οι μπουκ! Με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ να μένει κάγκελο.

Με ποια νοοτροπία, λοιπόν, πολιτική και αθλητική ηγεσία να σέβονται και να τιμούν τις τις ποδοσφαιρικές προσωπικότητες;

Ευτυχώς, που ο Εουσέμπιο δεν είναι Έλληνας. Στα καφενεία θα τριγύριζε με τη μαγκούρα στο χέρι. Αν ήταν Έλληνας θα είχε κάνει θέμα η Χρυσή Αυγή, αφού η μητέρα του ήταν μαύρη από την αποικία στην Μοζαμβίκη κι όχι αυθεντική Πορτογαλίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ