OPINIONS

"Τούρμπο", αλλά δανεικός

"Τούρμπο", αλλά δανεικός
Ιμπάρμπο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την επικείμενη απόκτηση του Κολομβιανού φορ και για το πλάνο του Στραματσόνι στη μεταγραφική περίοδο.

Ιμπάρμπο λοιπόν. Στα 26 του. Διεθνής με την Κολομβία. Παίκτης «επιπέδου» Παναθηναϊκού. Όχι ακριβώς στο top της καριέρας του. Το πικ του το άγγιξε πριν από ενάμιση χρόνο. Όταν με διαβατήριο 115 συμμετοχές/15 γκολ/15 ασίστ σε 3 ½ σεζόν με την Κάλιαρι, πήρε τη μεταγραφή στη Ρόμα του Μανωλά, του Τοροσίδη και του Χολέμπας, με κόουτς τον Ρούντι Γκαρσιά. Δανεικός, αντί 5 εκατ. ευρώ στην Κάλιαρι!

Αφού συνήλθε από ελαφρύ τραυματισμό, έπαιξε σε 13 ματς για μισή σεζόν. Με φοβερό συναγωνισμό. Ζερβίνιο, Ιτούρμπε, Ντουμπιά, Φλορέντσι για να μην προσθέσουμε και Λιάιτς – Τότι. Όλοι αυτοί για τρεις θέσεις στο 4-3-3, μπροστά από Ντε Ρόσι – Ναϊγκολάν (Κεϊτά) – Πιάνιτς. Κατάφερε να γίνει και βασικός, ως αριστερός εξτρέμ. Είχε highlight το γκολ επί της Λάτσιο στο ντέρμπι (2-1 νίκη της Ρόμα), αλλά δεν «χωρούσε». Ξεκίνησε και την εφετινή σεζόν στη Ρώμη, έπαιξε ως αλλαγή στα δύο πρώτα ματς της σεζόν (Αύγουστος) και δόθηκε δανεικός στη Γουότφορντ.

Πιο «σφιχτή» η ομάδα του Κίκε Φλόρες. Δεν τα κατάφερε στην Premier League και στο 4-4-1-1. Μόνο 4 ματς με 64 λεπτά συμμετοχής! Σωστά αποφάσισε να φύγει. Επέστρεψε στην πατρίδα του, έπαιξε σε οκτώ από τα δέκα ματς της Ατλέτικο Νασιονάλ στο Κόπα Λιμπερταδόρες (2 γκολ – 3 ασίστ), έφτασε μαζί της μέχρι τους ημιτελικούς, όπου η ομάδα από την Κολομβία θα αντιμετωπίσει τη Σάο Πάολο. Και αριστερός εξτρέμ, αλλά κυρίως σέντερ φορ στο 4-2-3-1 της ομάδας από την οποία αποχωρεί, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει πως θέλει πρωτίστως να ολοκληρώσει το τουρνουά και εν συνεχεία να αποφασίσει για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ένα επιπλέον στοιχείο της δυσκολίας αυτής της μεταγραφής για τον Παναθηναϊκό!

Διότι μιλάμε για πολύ δύσκολο deal, στο οποίο οι Πράσινοι όχι μόνο θα δαπανήσουν σημαντικό ποσοστό του μπάτζετ τους για την απόκτηση δανεικού παίκτη, αλλά έπρεπε να πείσουν και την ομάδα και τον παίκτη! Κι όλα αυτά, λόγω (και χάρη) Στραματσόνι, ο οποίος προς το παρόν στην παναθηναϊκή θητεία του επιβεβαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι είναι ικανότερος ως τεχνικός διευθυντής, παρά ως προπονητής!

Προσπαθώντας να «διαβάσει» κάποιος τη μεταγραφή του Ιμπάρμπο σε θεωρητικό επίπεδο, μπορεί να βρει και θετικά και αρνητικά για τον Παναθηναϊκό.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ

+ Παίρνει έναν παίκτη σε σούπερ ηλικία. Όχι 33 και 34 ετών. Χωρίς τραυματισμούς. Στα 26 του. Στα ντουζένια του. Υγιή και active, προερχόμενο από καλό φίνις στη σεζόν. Ο Ιμπάρμπο δεν έρχεται για τα χρήματα. Έρχεται για το restart και για να ξαναμπεί στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά.

+ Ο Κολομβιανός μπορεί να παίξει σε τέσσερις θέσεις. Αριστερός εξτρέμ, δεξιός εξτρέμ, σέντερ φορ και «περιφερειακός» επιθετικός. Ταιριάζει και σε 4-3-3 και σε 4-2-3-1 και σε 4-4-2.

+ Έχει προσωπικότητα ισχυρή, κουβαλάει μπόλικες παραστάσεις από 130 ματς στο Καμπιονάτο και στο ιταλικό Κύπελλο, έχει παίξει στο Μουντιάλ του 2014. Βασικός στο 3-0 επί της Ελλάδας ως αριστερός εξτρέμ, βασικός και στον προημιτελικό εναντίον της Βραζιλίας με Κουαδράδο – Χάμες Ροντρίγκες και Γκουτιέρες, στον οποίο η Κολομβία είχε αποκλειστεί με 2-1 , αφού είχε αναδειχθεί πρώτη στον όμιλό της και είχε πετάξει εκτός τουρνουά την Ουρουγουάη στη φάση των «16».

+ Μπορεί να κάνει «παπάδες» σε ανοιχτούς χώρους, μπορεί να δώσει πολλές βοήθειες εντός περιοχής σε «κλειστά» ματς.

+ Ο Στραματσόνι λογικά είχε πολλές ανησυχίες για το αν ο Λέτο θα μπορέσει να βγάλει με 90λεπτα πολλά ματς στη σεζόν και δεν ξέρει (γενικά) τι θα γίνει με τον Μάρκους Μπεργκ. Και ως προς την ετοιμότητά του για τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια και για το ενδεχόμενο πώλησής του (αν συμβεί αυτό, ασφαλώς θα αποκτηθεί και δεύτερος επιθετικός). Το αγωνιστικό προφίλ του Ιμπάρμπο ταιριάζει στην ανάγκη του Παναθηναϊκού και κατά την εκτίμησή μου σε 4-4-2 μπορεί να αφήνει στον πάγκο τον Λέτο ουκ ολίγες φορές, με τον Μπεργκ να παίζει κυρίως εκτός περιοχής και τον θηριώδη (1,88 μ.) Κολομβιανό να τρώει το «ξύλο» μέσα στο «κουτί».

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

+ Δανεικός για μια σεζόν. «Μιας χρήσης» παίκτης. Χωρίς πολλές ελπίδες να παραμείνει στον Παναθηναϊκό μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου. Όχι μόνο λόγω της υψηλότατης ρήτρας αγοράς (6 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους Ιταλούς), αλλά και λόγω της προοπτικής του παίκτη, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα για χρόνο συμμετοχής – γκολ – ασίστ και επιστροφή σε κάποιο μεγαλύτερο club.

+ Δύο δανεικούς απέκτησε ο Παναθηναϊκός τον χειμώνα ανάμεσα στους εννέα νέους: αμφότεροι φεύγουν. Μαμούτε και Εβανζελίστα. Αμφότεροι επιλογές του Στραματσόνι. Όχι «μεγέθους» και ποιότητας Ιμπάρμπο βεβαίως. Δεν έκαναν τη διαφορά, δεν διαθέτουν «κοινοτικό» διαβατήριο, μπάι – μπάι.

+ Μεγάλο το κόστος για δανεικό παίκτη. Κίνηση πολυμετοχικού Παναθηναϊκού, όχι «μνημονιακού». Ένα εκατ. ευρώ στην Κάλιαρι (οι 300.000 ευρώ εξ αυτών στην περίπτωση πρόκρισης στους ομίλους του Europa League που θεωρείται «must» στόχος) και 500.000 ευρώ στον παίκτη χωρίς τις έξτρα αμοιβές για επίτευξη στόχων. Θα μπορούσε να βρει μ’ αυτά τα χρήματα (ίσως και με λιγότερα) ισάξιο παίκτη με προοπτική να κάνει καριέρα στον Παναθηναϊκό και να έχει μεταπωλητική αξία.

+ Στο ελληνικό πρωτάθλημα θα βρει απέναντί του ως επί το πλείστον οκτώ και εννέα παίκτες πίσω από τη μπάλα σε «σετ» επιθέσεις. Αμφιβολίες ισχυρές ως προς τη δυνατότητα στο γκολ, καθώς ο μέσος όρος καριέρας είναι περίπου 1 γκολ/10 ματς! Είναι δημιουργικός, τεχνίτης, δυναμικός, ταχύς, όχι σκόρερ όμως. Ειδικά όταν παίζει εκτός περιοχής, ως εξτρέμ. Για να τον δούμε και εντός περιοχής…

ΤΟ ΠΛΑΝΟ «ΣΤΡΑΜΑ»

Μαζί με τον Ιμπάρμπο αναμένεται και ο Μουμπάρακ Γουακάσο, όταν λύσει το συμβόλαιό του με την Ρουμπίν Καζάν. Καλή επιλογή εκ πρώτης όψεως για τη μεσαία γραμμή (μπορεί να αγωνιστεί και ως εξτρέμ). Ταχυδυναμικός, σε σούπερ ηλικία (26 ετών), με σχετικά καλή σεζόν στην Primera Division (20 συμμετοχές στην Λας Πάλμας) και το πιο σημαντικό: σε ανοδική πορεία και ελεύθερος! Με προοπτική να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό, όπως επί παραδείγματι ο Μολέντο και ο Βιγιαφάνιες.

Έπεται ο Παναγιώτης Κονέ, τον οποίο θέλει ο Παναθηναϊκός και για την ενίσχυση του ελλιπούς ελληνικού στοιχείου του και προς το παρόν τουλάχιστον ο Στραματσόνι δεν φαίνεται να «καίγεται» για το μεσο-αμυντικό σκέλος των μεταγραφών. Εξ ου και δεν βρίσκεται στην τελική ευθεία της μεταγραφή αμυντικού μέσου, αριστερού μπακ, δεξιού μπακ ή στόπερ.

Βασικό για την αριστερή πτέρυγα αντί του Νάνο θα πάρει σίγουρα. Όπως και βασικό-αναπληρωματικό δεξιό μπακ για να παίρνει ανάσες ο Μέστο (πιθανώς τον Κυβρακίδη τελικά, επίσης για την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου). Όσο για στόπερ; Ας μην το… δέσουμε κόμπο ότι θα αποκτηθεί κάποιος, αν και παίκτες υπάρχουν πολλοί στη λίστα. Αν δεν υπήρχε η λογική ανασφάλεια με την ευπάθεια του Τελάντερ στα πέλματα, πιθανότατα δεν θα γινόταν μεταγραφή.

Υ.Γ. Θα φύγουν πολλοί. Δεν «φαίνεται», είναι ακόμη νωρίς. Αλλά ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει τη σεζόν με πιο ποιοτικό ρόστερ συγκριτικά με την εκκίνηση της περυσινής σεζόν γιατί έχει και Μολέντο – Βιγιαφάνιες – Λέτο – Μέστο – Μπουμάλ από τον Ιανουάριο. Εφέτος γίνεται ό,τι έπρεπε να γίνει πέρυσι ως προς το «ξεκαθάρισμα». Όχι μόνο με Πράνιτς – Πέτριτς. Αλλά και για ορισμένους Έλληνες οι οποίοι έμειναν στάσιμοι και δεν μπορούν να «ακολουθήσουν» σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτός που ξεχώρισε γιατί «έτρεξε» περισσότερο από την ομάδα, δηλαδή βελτιώθηκε περισσότερο απ’ όλους, πωλήθηκε: ο Νίκος Καρέλης.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ