ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Βίκτορ Ιμπάρμπο, ένας "Ασπρίγια" που σκοράρει λίγο

Βίκτορ Ιμπάρμπο, ένας "Ασπρίγια" που σκοράρει λίγο

Διαβάστε στο Sport24.gr για την καριέρα του Βίκτορ Ιμπάρμπο, από την πόλη Τουμάκο και την οροσειρά των Άνδεων, μέχρι την Ιταλία, την Αγγλία και την επιστροφή στην πατρίδα του. (VIDEOS)

Ο Φαουστίνο Ασπρίγια της γενιάς του... Αυτός ο τίτλος συνόδευε τον Βίκτορ Ιμπάρμπο καθώς αναδεικνυόταν στο ποδόσφαιρο της Κολομβίας και προκαλούσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων με τις ικανότητες του! Η πραγματικότητα είναι πως ο 26χρονος επιθετικός έχει παρεμφερή χαρακτηριστικά με τον Τίνο: ταχύτητα, εκρηκτικότητα, ντρίμπλα, δημιουργία και αδυναμία στο σκοράρισμα. Όμως, όπως ο Ασπρίγια, έτσι και ο Ιμπάρμπο όταν σκοράρει, το κάνει με εντυπωσιακό τρόπο! Δηλαδή, αυτό που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα επιχειρεί από εδώ και στο εξής με τον Παναθηναϊκό...

Ο Segundo Víctor Ibarbo Guerrero γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1990 στην πόλη Τουμάκο και από μικρός άρχισε το ποδόσφαιρο. Ήδη, από την ηλικία των 11 ετών, το μικρό γήπεδο La Carbonera, που έχει κατασκευαστεί δίπλα στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν χωρούσε το ταλέντο του. Ο Ιμπάρμπο αγωνιζόταν στην ακαδημία El Porvenir και ήταν φανερό πως είχε τα προσόντα να παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο δρόμος για την ανάδειξη

Αυτός ήταν ο λόγος που δεν συνόδευε τον πατέρα του και τον αδερφό του, οι οποίοι επαγγέλλονταν ηλεκτρολόγοι και είχαν υψηλό εισόδημα για τα δεδομένα της Κολομβίας. "Εάν δεν γινόμουν ποδοσφαιριστής, θα ήμουν ηλεκτρολόγος" εξομολογήθηκε σε μία συνέντευξη του ο Ιμπάρμπο. Όπως τονίζει, θυμάται έντονα το χάος στην περιοχή του, την κίνηση, τις αντιθέσεις με τους πιο φτωχούς συμπατριώτες του, ακόμα και τα κουνούπια, που... έκαναν κατάληψη στο γηπεδάκι που έπαιζε μπάλα!

Βίκτορ Ιμπάρμπο, ένας "Ασπρίγια" που σκοράρει λίγο

Η πρώτη μεταγραφή συνέβη όταν ήταν 14 ετών και ο προορισμός του ήταν οι Άνδεις! Στη μακρύτερη σε έκταση οροσειρά της Γης, έμελλε να δημιουργήσει ντόρο γύρω από το όνομα του, με τη φανέλα της Deportivo Pereira. Ο Αργεντινοκολομβιανός προπονητής Χέκτορ Όσκαρ Κινταμπάνι αντιλήφθηκε τις δυνατότητες του και τον καθιέρωσε στη δεύτερη εθνική κατηγορία και σκαουτερ της Ατλετικο Νασιονάλ, Εϊνάρ Ανγκούλο δεν άργησε να τον εντοπίσει και να εισηγηθεί την απόκτηση του, με την εισήγηση του να υλοποιείται στις αρχές του 2006!

Ο Ιμπάρμπο δούλεψε σκληρά στην Κ20 της Ατλέτικο Νασιονάλ, βελτιώθηκε και τον Φεβρουάριο του 2008 έπαιξε για πρώτη φορά ως επαγγελματίας, εναντίον της Ενβιγκάντο. Εξαρχής, έδειξε τα προσόντα του και κέρδισε διάφορα προσωνύμια, όπως η "γαζέλα του Τουμάκο" και ο "μαύρος πάνθηρας του Μεντεγίν".

Το 2009 αγωνίστηκε με την Κολομβία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στη Βενεζουέλα και τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η Ουντινέζε συμφώνησε να τον αγοράσει έναντι 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μεταγραφή δεν πραγματοποιήθηκε, ο Ιμπάρμπο έμεινε και η καριέρα του στο Μεντεγίν κορυφώθηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Απερτούρα το 2011!

Πολύ ταλέντο, λίγα γκολ

Την 1η Ιουλίου του 2011, η Κάλιαρι τον απέκτησε και ο Ιμπάρμπο έκανε επιτέλους τη διαδρομή για την Ευρώπη. Στη Serie A έδειξε τα φυσικά προσόντα και τις τεχνικές ικανότητες του, καθώς όμως και την αδυναμία του στο σκοράρισμα. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2011 σκόραρε για πρώτη φορά, στις 8 Ιανουαρίου του 2012 για δεύτερη η τρίτη ήρθε στην 33η αγωνιστική, τον Μάιο του ίδιου έτους.

Καθόλου καλή επίδοση για έναν επιθετικό... Υπήρξαν και εκλάμψεις, όπως το χατ-τρικ στις 28 Μαρτίου του 2013, στη νίκη με 3-1 επί της Σαμπντόρια (κατά σύμπτωση, ο δεύτερος Κολομβιανός στο Campionato μετά τον Ασπρίγια!) ή το γκολ εναντίον της Μίλαν την ίδια σεζόν. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η παραγωγικότητα του ήταν μικρή...

Η Ρώμη και η Αγγλία

Ο Ιμπάρμπο ήταν εντυπωσιακός στον πρώτο γύρο της σεζόν 2014 - 2015 (με εξαίρεση τα γκολ...) και η Ρόμα δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη συνιδιοκτησία, προβλέποντας ρήτρα 12,5 εκατομμυρίων για την αγορά του 100% των δικαιωμάτων του, το ίδιο καλοκαίρι. Έπαιξε 13 ματς, έδωσε μία ασίστ χωρίς να σκοράρει και δεν έπεισε ότι αξίζει την περαιτέρω επένδυση, με αποτέλεσμα να γυρίσει στην Κάλιαρι.

Στις 31 Αυγούστου του 2015, στην κυριολεξία στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών, η Γουότφορντ ανακοίνωσε το δανεισμό του μετά από συνεννόηση με τη Ρόμα και την Κάλιαρι. Παρότι έχει φυσικά προσόντα, δεν ταίριαζε στην Αγγλία μετά από 4 συμμετοχές, η παρουσία του στο Νησί έληξε άδοξα. Στις 14 Ιανουαρίου του 2016, γνωστοποιήθηκε η επιστροφή του στην ομάδα που αναδείχτηκε, την Ατλέτικο Νασιονάλ και ήταν μοναδική ευκαιρία για το come back!

O Ιμπάρμπο θύμησε τον παλιό εαυτό του και άφησε την ομάδα του στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, με τον αποκλεισμό όμως στα ημιτελικά των play offs και στην τετράδα του Copa Libertadores. Στη διοργάνωση στην οποία παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία του, δεν πρόκειται να την ενισχύσει...

Η Εθνική ομάδα της Κολομβίας

Έπαιξε για πρώτη φορά με την Κολομβία σε επίπεδο Αντρών στις 27 Μαΐου του 2010, στην ήττα με 2-1 από τη Νότιο Αφρική σε φιλική αναμέτρηση. Ακολούθησαν άλλες 4 συμμετοχές το ίδιο έτος και 2 κλήσεις στην αποστολή, ενώ μέχρι τις 14 Νοεμβρίου του 2013, συμμετείχε στις αποστολές χωρίς να αγωνίζεται. Εκείνη την ημερομηνία, χρησιμοποιήθηκε για 30' στη φιλική νίκη επί του Βελγίου, σε ένα ματς που σκόραρε το μοναδικό του γκολ.

Έκτοτε, έγινε πιο τακτικός στις επιλογές της τεχνικής ηγεσίας, έχοντας παρουσίες στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία και στο Κόπα Αμέρικα του 2015. Πάντως, φέτος δεν κλήθηκε στο Copa America Centenario, οπότε μέσω του Παναθηναϊκού έχει ένα επιπλέον κίνητρο να αυξήσει τις 15 συνολικά συμμετοχές του.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ