OPINIONS

ΠΑΟΚ για σεντόνι με καθαρό μυαλό

ΠΑΟΚ για σεντόνι με καθαρό μυαλό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Γιάννης Σερέτης γράφει για την προοπτική που ανοίγεται στον ΠΑΟΚ, τη δύσκολη θέση της ΑΕΚ και τα προβλήματα του Παναθηναϊκού, μετά την πρώτη αγωνιστική των play offs.

Έχασε μεγάλη ευκαιρία ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη. Ακόμη μεγαλύτερη όμως, ήταν της ΑΕΚ στην Τούμπα. Γνώριζε το αποτέλεσμα του Παναθηναϊκού, προηγήθηκε, κατάφερε να ηττηθεί με ανατροπή σε άδεια Τούμπα. Και έχω την αίσθηση πως αυτή είναι η αρχή ενός πολύ άσχημου τέλους μιας ικανοποιητικής σε γενικές γραμμές - βάσει ρόστερ και μπάτζετ – σεζόν για την Ένωση. Ας δοκιμάσουμε τη σούμα της πρώτης αγωνιστικής των play offs...

* Ο Πανιώνιος παρατάχθηκε με το γνωστό 4-2-3-1, “δίνοντας” τη μπάλα στον αντίπαλο. “Ελάτε και σας περιμένουμε”. Δύσκολα βάζει γκολ (σχεδόν πάντα βάζει όμως!), δύσκολα δέχεται γκολ. Βασίζεται επιθετικά στην οξυδέρκεια του Μπακασέτα, στον οίστρο και την ταχύτητα του Ανσαριφάρντ, στην εναλλακτική του Καραμάνου. Προσπαθεί ο Ουζουνίδης να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από τους νεαρούς ακραίους του (Μασούρας, Καθάριος, εναλλακτικά Μπρούνο Χαλκιαδάκης), βασίζεται πάρα πολύ στα τρεξίματα και στα κλεψίματα των Σιώπη – Κόρμπου, μα το βασικότερο όπλο των Κυανέρυθρων είναι η συνοχή, η ταυτότητα, οι πολύ συγκεκριμένοι ρόλοι. “Ξέρουμε τι παίζουμε και πώς το υποστηρίζουμε”.

* Ά ξιζαν τη νίκη οι Κυανέρυθροι. Δημιούργησαν περισσότερες καθαρές ευκαιρίες, κινδύνεψαν σοβαρά δύο φορές και δέχθηκαν γκολ από ατομικό λάθος (κλέψιμο Μέστο στα επτά – οκτώ μέτρα εκτός περιοχής) και το ταλέντο του αξιοθαύμαστου για την προσπάθεια και τις αντοχές του, Σεμπαστιάν Λέτο. Είχε σε πάρα πολύ καλή μέρα τον Ανσαριφάρντ που “έτρεξε” το δίδυμο Κουτρουμπή – Μολέντο, κινήθηκε θαυμάσια στους κενούς χώρους, τραβήχτηκε στις πτέρυγες όταν έπρεπε και συνεργάστηκε άψογα με τον Μπακασέτα. Εχασε δύο γκολ, έβαλε ένα οσφριζόμενος την πιθανότητα λάθους εντός περιοχής, του χρόνου θα γράψει διψήφιο αριθμό γκολ.

"ΜΠΑΚΑ" ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ

  • Ακόμη καλύτερο ματς έκανε ο πανταχού παρών Σιώπης (ο μοναδικός Ελληνας χαφ που μπορεί να προλάβει διπλό τάκλιν στον ίδιο παίκτη αν έχει “φάει” ήδη την πρώτη ντρίμπλα ή προσποίηση) και διπλά καλύτερο ο Μπακασέτας. Στο δικό μου μυαλό, η χθεσινή απόδοσή του “κλειδώνει” και τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, ο οποίος μπορεί να τον αφήσει ως δανεικό για έναν επιπλέον χρόνο στην Πλατεία. Παρεκτός και κάνει ρελάνς ο Μελισσανίδης, δώσει αρκετά χρήματα στον Πανιώνιο και ικανοποιήσει οικονομικά τον (ΑΕΚτσή) σοβαρότατο για την ηλικία του επαγγελματία μεσοεπιθετικό του Πανιώνιου.

  • Ο “Μπάκα” έβγαλε τέσσερις ασίστ, που πετάχθηκαν στα σκουπίδια. Δύο στον Ανσαριφάρντ (η πρώτη από δικό του κλέψιμο με ατομικό μαρκάρισμα, μία στον Μασούρα, μία στον Μπαργκάν, στην ευκαιρία του 94'). Δεν πήρε τη μπάλα περισσότερες από 10-15 φορές. Δοκάρι με “οβίδα” στο 39', απίθανες κάθετες με μυαλό – ξυράφι, παρών και στους δύο “τσαμπουκάδες” του 90λεπτου. Η είμαστε “leaders” ή δεν είμαστε! Αμ πώς;

  • Leaders από την άλλη πλευρά ήταν ο Μπεργκ και ο Λέτο. Ο Σουηδός είναι σε σούπερ κατάσταση, μόνο συγκυριακά δεν σκόραρε χθες (δοκάρι, τάκλιν Ρισβάνη, χλιαρό σουτ εντός περιοχής, φάουλ ένα μέτρο πάνω από το δοκάρι). Δυο λεπτά πριν από την ισοφάριση του Λέτο, αμέσως μετά τη χαμένη ευκαιρία του Ανσαριφάρντ για το 2-0,εκμεταλλεύεται διακοπή του αγώνα για ελαφρύ τραυματισμό παίκτη του γηπεδούχου. Τρέχει 20 μέτρα, μιλάει με τον Ζέκα, μιλάει με τον Λουντ. Αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στη μεταφορά μπάλας, δίνει οδηγίες και στους αμυντικούς να μην την κρατούν πολύ, αλλά να “γεμίζουν” προς τον ίδιο και τον Λέτο, με ταυτόχρονο ανέβασμα των μέσων για το ριμπάουντ από την απόκρουση των αμυντικών: ηγέτης.

ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟ

  • Όπως και ο Λέτο, ο οποίος σαφέστατα προσφέρει περισσότερα απ' όσα περίμενε και ο πιο αισιόδοξος φίλος του Παναθηναϊκού (για τα αστεία περί “παλαίμαχου, σακάτη” δεν αξίζει να αναφερθούμε περισσότερο). Ας το σκεφτούμε όμως: τι δείχνει για τον Παναθηναϊκό το γεγονός ότι ένας παίκτης που προέρχεται από τραυματισμούς, ατυχίες και απραξία είναι ο κορυφαίος του αυτή την περίοδο μαζί με τον Μπεργκ;

  • Σε γενικότερο πλαίσιο, αυτό που σηκώνει πολλή κουβέντα για τον Αντρέα Στραματσόνι είναι γιατί δεν έχει καταφέρει να βρει την ισορροπία, μετά την αλλαγή με Λέτο. Ο Αργεντινός με την απόδοσή του “επέβαλε” το “2” στην επίθεση. Δεν γίνεται αλλιώς, αν είναι υγιής. Μπεργκ – Λέτο: δεν βγαίνουν από την ενδεκάδα. Πώς υποστηρίζεται αυτό το δίδυμο “από πίσω” είναι το πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Και εστιάζεται κυρίως στη μεσαία γραμμή του. Και δη στα “οκτάρια” του. Ούτε στον Ζέκα, ούτε στον Βιγιαφάνιες. Σε Λουντ – Αμπέντ – Εβανζελίστα και στο 4-4-2 είτε σε “ρόμβο”, είτε στην ευθεία.

  • Με Μολέντο – Κουτρουμπή, βεβαίως, οι Πράσινοι θα αντιμετωπίσουν και αμυντικά περισσότερα προβλήματα. Ειδικά αν ο Στιλ βάζει, αντί να πιάνει. Ομως αυτό (το blooper σφάλμα και οι συνολικά λανθασμένες τοποθετήσεις του στάσιμου Αγγλου κίπερ) είναι κάτι “ατομικό” και δεν διορθώνεται. Αυτό που μπορεί να διορθωθεί είναι η κυκλοφορία μπάλας, η εύρεση περισσότερων μηχανισμών για κάθετες πάσες (όχι να εξαρτώνται όλα από τον Βιγιαφάνιες) και η ανάπτυξη από τις πτέρυγες.

  • Αυτό το τελευταίο ήταν και το σημαντικό “ενθαρρυντικό” για τον Παναθηναϊκό της Νέας Σμύρνης που βρήκε τρόπους να “στήσει” το παιχνίδι του στους Μέστο – Νάνο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στα επιθετικά καθήκοντά τους. Το ζητούμενο, όμως, είναι η λειτουργία και ο σχηματισμός στη μεσαία γραμμή, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά των παικτών. Αν δεν αλλάξει κάτι σε μεγάλο βαθμό, ο Παναθηναϊκός θα περπατήσει στα play offs με... goal – goal. Θα χρειαστεί να βάζει τουλάχιστον ένα περισσότερο απ' όσα θα δέχεται...

ΑΕΚ ΔΙΧΩΣ ΠΥΞΙΔΑ - ΠΑΟΚ ΜΕ RESTART

* Πολύ πιο λαβωμένη από την πρώτη αγωνιστική των play offs αναδεικνύεται η ΑΕΚ, η οποία λόγω “κοντού” ρόστερ και τελικού Κυπέλλου κινδύνευε με "Katastropha" και στα play offs και στον τελικό, ειδικά αν αυτός διεξαχθεί εν μέσω των play offs που προκαλούν φθορά σε πολλά πεδία: αποβολές, σωματική κόπωση, προβλήματα τραυματισμών, γκρίνια από ανεπιτυχή αποτελέσματα.

  • Είχε μια σπουδαία ευκαιρία η Ενωση. Η ίδια την δημιούργησε στο α' μέρος, η ίδια την πέταξε στα σκουπίδια στο β΄ ημίχρονο. Με πληγωμένο σώμα σε πολλά σημεία από την ήττα στην Τούμπα και βασανισμένο μυαλό λόγω του μπερδέματος με τον τελικό (πότε παίζουμε; - τα δίνουμε όλα στα play offs; κι αν προκύψουν τραυματισμοί; ποια θέση μας συμφέρει;), δύσκολα θα καταφέρει να πάρει μια από τις δυο πρώτες θέσεις. Όχι πως έχει – εδώ που τα λέμε – και τόσο μεγάλη σημασία για μια ομάδα που κάνει restart στην Ευρώπη και ξεκινά με χαμηλότατη βαθμολογία ως “αδύναμη” σε όλες τις προκριματικές φάσεις.

  • Εχει, όμως, σημασία για την ΑΕΚ να ολοκληρώσει τη σεζόν τουλάχιστον με αξιοπρεπή αποτελέσματα. Κι ας ηττηθεί στον τελικό: να το παλέψει, όμως, όχι να παίξει – λόγω απωλειών- με έξι, επτά βασικούς και να φύγει με 3-4άρα από τον Ολυμπιακό. Τα καταλαβαίνουν όλα αυτά οι διοικούντες, αλλά προς το παρόν λύση δεν έχουν βρει. Ήρθε και η ήττα στην άδεια Τούμπα που επιβαρύνει περισσότερο την ατμόσφαιρα και σαφέστατα η Ενωση είναι σε πιο δύσκολη και άβολη θέση συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους.

  • Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ ήταν εμφανές πως έχει βάλει άνω τελεία. Πως έχει καθαρίσει το μυαλό του από το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα. Γύρισαν Γκάρι Ροντρίγκες, Ζάιρο, Τσίμιροτ, γυρίζει ο Μακ, είναι σε καλή κατάσταση ο Κλάους, έχουν όλη διάθεση και κέφι, χωρίς να αισθάνονται πίεση από τον ιδιοκτήτη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ηρεμία του Ιβιτς που δεν δείχνει να βιάζεται για την καθιέρωση στον πάγκο, και το "βάθος" του ρόστερ συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα μαγιά. Αν βελτιωθεί ανασταλτικά και κάνει σωστό rotation, o ΠΑΟΚ μπορεί να παίξει και στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Σημαντικότατο το κυριακάτικο ματς της Λεωφόρου! Όπως και για τον Παναθηναϊκό και τον Στραματσόνι...

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ