OPINIONS

"Κόφτης" στη γκρίνια

"Κόφτης" στη γκρίνια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη λανθασμένη διαχείριση του χθεσινού αγώνα από την ΑΕΚ, την εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού και τη μεγάλη ευκαιρία του για τρίποντο την Πέμπτη και στο ΟΑΚΑ.

Ο γηπεδούχος είχε παίξει την προηγούμενη Κυριακή, 1-1 με τον ΠΑΟΚ. Είχε επτά μέρες μπροστά του. Ούτε στο… πρωτάθλημα τέτοιο κενό! Η φιλοξενούμενη κλήθηκε να παίξει τρίτο ματς σε έξι ημέρες. Τρίτη τελικός Κυπέλλου, Παρασκευή Πανιώνιος, Δευτέρα Παναθηναϊκός. Κάνοντας μόνο δύο αλλαγές! Τον Πλατέλλα και (χθες) τον Μπακάκη. Ε, 3-0 και… λίγα ήταν. Το απολύτως λογικό.

Αν δεν νικούσε ο Παναθηναϊκός και χθες, πότε θα νικούσε στα play offs; Πρώτη επικράτηση εναντίον του «Τop -5» μετά από εννέα ανεπιτυχείς προσπάθειες (3 με ΠΑΟΚ, 3 με Πανιώνιο, 2 με ΑΕΚ, 1 με Ολυμπιακό). Τρεις με Αναστασίου – έξι με Στραματσόνι, ο οποίος ελάχιστα πανηγύρισε και σκέφτεται τα επόμενα. Σωστός! Γιατί στο αμέσως επόμενο ματς, την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ, παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία στο Τριφύλλι να κάνει «διπλό».

Λάθη σε ανάγνωση και τακτική η ΑΕΚ

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιος αποφάσισε για την ενδεκάδα και την τακτική της Ενωσης στο χθεσινό ματς. Μπορεί να μην ήταν ένας, ο υπηρεσιακός κόουτς Νίκος Παναγιωτάρας. Ίσως να συνεννοήθηκε με τον Στέλιο Μανωλά, ίσως να συζήτησε με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, μπορεί να συναποφάσισαν. Ο Παναγιιωτάρας ανέλαβε την ευθύνη στις δηλώσεις του, όποιος κι αν αποφάσισε έκανε λάθη. Όχι μόνο στις επιλογές, αλλά και στην τακτική.

Χωρίς Μπαρμπόσα και Βάργκας, η Ένωση (με το «κοντό» ρόστερ) για να αντέξει στον μίνι μαραθώνιο έπρεπε ήδη να έχει κάνει ροτέισον στο ματς με τον Πανιώνιο. Δεν έκανε, νίκησε 1-0, όλα καλά. Δεν έκανε ούτε χθες! Ε, πώς να αντέξει; Δεν είναι δα και συνηθισμένοι οι παίκτες της όλη τη χρονιά με ένα ματς/εβδομάδα. Και το χειρότερο; Τώρα πώς να ρισκάρει και να κάνει αλλαγές την Πέμπτη μπροστά στο κοινό της; Με τους Κυανέρυθρους και χθες θα μπορούσε να είχε βάλει Πέκχαρτ, Λαμπρόπουλο, Τζανετόπουλο, Σοϊλέδη, Κορδέρο, Μπουονανότε, μαζί με Πλατέλλα – Μπακάκη. Όχι όλους μαζί. Ανάλογα με το ποιοι ήταν πιο κουρασμένοι.

Δεν το έκανε και το πλήρωσε με μια «ξεκούραστη» τριάρα από τον Παναθηναϊκό που… φοβόταν και τον ίσκιο του παρότι ήταν από το 30’ στο 2-0. Μην κάνει κάποιο λάθος από το «πουθενά» α λα Στιλ στη Νέα Σμύρνη, μην τραβήξει καμιά σουτάρα ο Μάνταλος ή ο Τζιμπούρ α λα Χαρίσης με τον ΠΑΟΚ, μην γίνει η στραβή. Δεν έγινε. Δεν έκανε ούτε φάση η ΑΕΚ. Έτσι… κουλουβάχατα που έγινε το πρόγραμμα, στάθηκε τυχερή για τον τελικό του Κυπέλλου (πρόλαβε και ο σκόρερ Μάνταλος να αποθεραπευθεί), αλλά άτυχη στο πρόγραμμα των play offs.

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός για την πρωτιά

Φαβορί για την πρωτιά – το είχαμε επισημάνει αφού έκανε σε άδεια Τούμπα την ανατροπή εναντίον της Ένωσης – ήταν και παραμένει ο ΠΑΟΚ. Με καθαρό μυαλό και πλάνο, έχοντας βάλει άνω τελεία σε όσα συνέβησαν στο πρωτάθλημα, με περισσότερες επιλογές στη φαρέτρα του ήρεμου Βλάνταν Ιβιτς, με τον Παναθηναϊκό τελευταία αγωνιστική εντός έδρας. Όμως στους Πράσινους παρουσιάζεται τώρα μια σπουδαία ευκαιρία λόγω της κόπωσης της Ένωσης. Να κάνουν το «διπλό» στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη και να περιμένουν εν συνεχεία στη Λεωφόρο τον Πανιώνιο που κλυδωνίζεται έντονα και έγινε άνω – κάτω λόγω της ιστορίας του Τάσου Μπακασέτα, πριν από τον «τελικό» με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη χωρίς τον Μάρκους Μπεργκ.

«Κόφτης» στη γκρίνια είναι το χθεσινό 3-0 για τους Πράσινους. Τίποτα περισσότερο. Ο Στραματσόνι έγραψε ιστορία κατασκευάζοντας 18άδα με 7 μεσοεπιθετικούς - φορ (Μπεργκ – Λέτο στην ενδεκάδα, Πέτριτς – Μαμούτε – Μπουμάλ – Βλαχοδήμος – Κλωναρίδης στον πάγκο) και τέσσερις μέσους! Τον Ζέκα, τον Κουτρουμπή και τον Λουντ και τον Βιγιαφάνιες. Ούτε ένας χαφ στον πάγκο. Πήρε καταπληκτική απόδοση από τον MVP «Βίγια» που αλώνιζε (έδωσε και μια ασίστ για το 2-0 του Μπεργκ) και πολύ καλή εμφάνιση από τον «Κουρουμπάουερ» σε όλους τους τομείς (πίεση, passing game, τρεξίματα) και τον Ζέκα που «κατάπιε» τον Μάνταλο. Άλλο λάθος της ΑΕΚ κι αυτό!

Αφού αποφασίζει να βάλει την ίδια εξαντλημένη τριάδα μέσων, δεν παίζει τουλάχιστον με 4-2-3-1 φέρνοντας τον Γιόχανσον δίπλα στον Σιμόες και αφήνοντας ελεύθερο τον Μάνταλο ως «δεκάρι». Ο Σουηδός θα έκανε λιγότερα μέτρα, θα εξοικονομούσε ενέργεια και θα βοηθούσε τον Πορτογάλο στις ψηλές μπάλες προς Μπεργκ και Λέτο, ο Μάνταλος δεν θα «έπεφτε» πάνω στον Ζέκα ως «μέσα αριστερά», θα ξεμαρκαριζόταν πιο εύκολα. Ψύλλοι στ’ άχυρα θα πείτε…

Ο κίνδυνος της ΑΕΚ και ο «αέρινος» Μπεργκ

Πλέον για την Ένωση, το τοπίο είναι γκρίζο προς… κατάμαυρο στα play offs. Δεν είναι «άδεια» ψυχολογικά, το αντίθετο μετά τον θρίαμβο στον τελικό του Κυπέλλου. Μοιάζει όμως, εξαντλημένη, με άδειο ντεπόζιτο, της λείπουν και οι Μπαρμόσα – Βάργκας! Θα χρειαστεί βοήθειες πολλές και υπερβάσεις σημαντικές από τους αναπληρωματικούς της για να τα βγάλει πέρα, αν και η πρώτη θέση μου φαίνεται ανέφικτη. Παίζει εντός διαδοχικά με τον Παναθηναϊκό που είναι πιο αποτελεσματικός σε ανοιχτό γήπεδο και με τον φορτσάτο ΠΑΟΚ. Κλείνει τη σειρά με τον Πανιώνιο σε εχθρικό - λόγω Μπακασέτα – κλίμα στη Νέα Σμύρνη. Κινδυνεύει να «μουτζουρώσει» το καταπληκτικό φινάλε της, αν και ο τίτλος εναντίον του Ολυμπιακού είναι τεράστιος αερόσακος και αντέχει πολλούς κραδασμούς.

Όσο για τον Παναθηναϊκό; Η «τριάρα» είναι ένεση αυτοπεποίθησης, ο Μπεργκ πατάει και… πετάει (σε εκπληκτική κατάσταση ενόψει Euro, αλλά και με πολλά νεύρα), ευκαιρίες και γκολ βρίσκει σχετικά εύκολα ως σύνολο, αλλά «πίσω» εξακολουθεί να μην εμπνέει εμπιστοσύνη, αν και χθες δεν «έδωσε» καθαρή ευκαιρία στην Ένωση.

  • Follow me on Twitter: Seretiniο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ