OPINIONS

Καθρέφτης για όλους

Καθρέφτης για όλους
INTIME SPORTS

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τον εντυπωσιακό Αστέρα Τρίπολης και τον παραπαίοντα μετά το -3 και την ήττα στο Περιστέρι, Παναθηναϊκό, που καλείται να επανεξετάσει το ρόστερ του για την επόμενη σεζόν.

Αυτή ήταν η καλύτερη – με διαφορά μάλιστα – παρουσία αντιπάλου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο επί Γιάννη Αναστασίου. Ποια Σταντάρ Λιέγης, ποια Ντινάμο Μόσχας και ποια PSV; Αστέρας γι’ αστέρια! Απολαυστικός! Επιθετικός. Προγραμματισμένος. Με σθένος, μετά το 2-0. Με ταυτότητα. Με δυνάμεις. Με εμπνεύσεις. Με πάθος. Δεν νίκησε, αλλά δικαιούται να υπερηφανεύεται, διότι είναι το μοναδικό σύνολο που έτρεξε και έπαιξε τον Παναθηναϊκό, όπως η γάτα το ποντίκι μέσα στην έδρα του.

Από τις πτέρυγες; Από τον κεντρικό άξονα; Με τον σέντερ φορ του; Με τους περιφερειακούς του; Με την άμυνα «ψηλά»; Με τον Λούι από δεξιά να εκμεταλλεύεται τον «αεροδιάδρομο Nτάνιελ Πράνιτς» και να θυμίζει υβρίδιο Λαμ – Ντάνι Αλβες; Με τον Μπαράλες να παίρνει σβάρνα το καλύτερο δίδυμο στόπερ του β΄ γύρου στη Λίγκα, λες και είναι Μάριο Γκόμες και Φερνάντο Γιορέντε μαζί; Όπως ήθελε! Τελικές προσπάθειες 7-23. Επιμέρους «σκορ» β’ ημιχρόνου: 1-14!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το χειρότερο για τον Παναθηναϊκό δεν είναι η εμφάνιση. Συνολικά και ατομικά, παικτών που είτε περιμένουν τη μπάλα στα πόδια, είτε δεν πρεσάρουν, είτε τακτικά εμφανίστηκαν «αλλού γι’ αλλού». Και επιθετικά και αμυντικά στο μοίρασμα των χώρων ευθύνης. Είναι θέματα βαθύτερα, τα οποία αν θέλουν στο Τριφύλλι να μην παίξουν στον β΄ προκριματικό γύρο του Europa League από τα τέλη Ιούλιου, καλούνται να κοιτάξουν στον καθρέφτη για τα δεδομένα και τα ζητούμενα που δημιουργήθηκαν μετά το «-3» και την ήττα στο Περιστέρι. Όχι μόνο οι παίκτες. Και το προπονητικό τιμ.

Ο Αναστασίου τον κίνδυνο τον είχε προβλέψει. Όμως αδυνατεί να τον αντιμετωπίσει! Τους έχει πει σχεδόν αμέσως μετά το «-3», καθαρά και ξάστερα: «Να μην γίνουμε ΠΑΟΚ». Ενθυμούμενος την περυσινή κατάρρευση του Δικέφαλου μετά τη συντριβή στο Κύπελλο και την αντίστοιχη τιμωρία του στα πλέι οφ. Το κίνητρο, λοιπόν, είναι ένα θέμα. Και δεν θα αλλάξει σε ορισμένους παίκτες, αν δεν μείνουν στον πάγκο ή και στην κερκίδα. Ποιοι είναι, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς. Φαίνεται στο γήπεδο. Ερχονται στιγμές που λυπάται η ψυχή μου τον Κάρλος Ζέκα να τρέχει για όλους στη μεσαία γραμμή. Ο κόουτς ξέρει ποιοι μπορούν να αγωνιστούν πολύ καλύτερα, αλλά πλέον «δεν τα δίνουν», κατά την ποδοσφαιρική αργκό. Μίλησε σκληρά χθες και στα αποδυτήρια και στην συνέντευξη Τύπου. Μα αυτό δεν αρκεί.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ένα θέμα, είναι ποιοι έχουν «αδειάσει». Ένα άλλο ζήτημα, όμως, είναι ποιοι αληθινά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο στιλ της ομάδας που ο ίδιος επιθυμεί. Και για ποιους πλέον έχει κλείσει ο κύκλος του «μεταβατικού» Παναθηναϊκού και δεν χωρούν σε μια ομάδα που θα θελήσει ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ (και όχι συγκυριακά κατά τη διάρκεια της σεζόν) να διεκδικήσει τον τίτλο. Φαντάζομαι δε, του χρόνου με Ολυμπιακό πολύ καλύτερο, ΠΑΟΚ που δεν θα ξεφουσκώσει τον Δεκέμβριο, ΑΕΚ ανταγωνιστική, Αστέρα, Ατρόμητο και Ξάνθη με καλές βάσεις, να διεκδικούν θέση στην πεντάδα. Και με προσδοκίες για περισσότερους από δύο βαθμούς στον όμιλο του Εuropa League… Μπορεί και να ωφελήσουν μακροπρόθεσμα τον Παναθηναϊκό αυτές οι τελευταίες εμφανίσεις. Για πιο ώριμη αξιολόγηση του ρόστερ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ του προπονητικού τιμ. Όχι τόσο διότι δεν μπορεί προς το παρόν να «κρατήσει τα γκέμια», όπως φάνηκε στα ματς με τη Βέροια και τον Αστέρα. Αλλά, ειδικά χθες, για την ανάλυση του αντιπάλου, την αντιμετώπισή του, την τακτική, την «παράδοση άνευ όρων» στο β΄ μέρος, παρότι το 2-0 του πρώτου ημιχρόνου ήταν πλασματικό, λόγω του Μάρκους Μπεργκ. Στο τιμ δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο ο κόουτς. Ολοι έχουν δικαίωμα σε κακή ημέρα και χθες τα περιθώρια από τον πάγκο για τον Αναστασίου ελαχιστοποιήθηκαν λόγω του τραυματισμού του Χουχούμη και της «προγραμματισμένης» για το 60’ αλλαγής του κουρασμένου Σουηδού φορ. Στο τιμ συμπεριλαμβάνονται Στιβ Ρούτερ και Γιουσέφ Φος. Και ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω! Δεν είναι κακό ορισμένες φορές να σκεφτόμαστε – επί παραδείγματι - μήπως δεν έχουμε «διαβάσει» σωστά τον αντίπαλο. Η’ γιατί η ομάδα – επί παραδείγματι - φαίνεται «σκασμένη» μετά από διακοπή του πρωταθλήματος και παιχνίδια εθνικών ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όλα αυτά πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά και τους δύο ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ «προϊστάμενους» όλων για τον «μετά Πάσχα» Παναθηναϊκό. Τον αθλητικό διευθυντή Τάκη Φύσσα και τον τεχνικό διευθυντή, Λεωνίδα Βόκολο. Ασφαλώς και τον Γιάννη Αλαφούζο. Η ευθύνη καθρεφτίζεται και σε εκείνους οι οποίοι πρέπει ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ να αξιολογούν τα θετικά και τα αρνητικά όλων στην ομάδα. Όχι από τέσσερις – πέντε σούπερ εμφανίσεις, ούτε από τέσσερις – πέντε κάκιστες. Συνολικά, ψύχραιμα, με καθαρό μυαλό. Τώρα, δεν είναι ακόμη (πολύ) αργά. Στα πλέι οφ, μπορεί και να είναι.

Ο Γιάχος έχει κάνει δύο σοβαρά λάθη στο παιχνίδι. Στο 17΄ έπρεπε να αποβάλει τον Σανκαρέ για ανατροπή του Κλωναρίδη που φεύγει στην «πλάτη» του για τετ α τετ με τον Θεοδωρόπουλο και στο 84’ έπρεπε να καταλογίσει πέναλτι και να αποβάλει με δεύτερη κίτρινη τον Σίλντενφελντ, ο οποίος σπρώχνει εκτός φάσης σε κόρνερ τον Μπαράλες, λες και παίζει σε… αλάνα.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ