OPINIONS

Ακυρο: #PAOVOTE

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΟ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΟ EUROKINISSI SPORTS

O Γιάννης Σερέτης γράφει για την πρώτη ήττα του Παναθηναϊκού επί Μαρίνου Ουζουνίδη, τα προβλήματα του Τριφυλλιού και τις μεταγραφές που (δεν) θα γίνουν.

Με τον ΠΑΟΚ, 0-1 οι καθαρές ευκαιρίες, 1-0 ο Παναθηναϊκός. Με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι 2-2 οι καθαρές ευκαιρίες, πάλι νίκη 0-1 o Παναθηναϊκός. Στη Λάρισα 3-3 οι ευκαιρίες, 0-0 το ματσάκιον. Ε, κάποια στιγμή θα την πλήρωναν οι Πράσινοι σε ματς στο οποίο ο αντίπαλος ουσιαστικά δεν θα είχε σπουδαία καθαρή φάση για γκολ.

Ένα λάθος του Τελάντερ που δεν είχε αγωνιστεί από τον Απρίλιο σε ματς πρωταθλήματος, ένα λάθος από τον άγουρο Οδυσσέα Βλαχοδήμο που δεν είναι δυνατόν να πιάνει τα πάντα σε κάθε ματς, πρώτη ήττα με Ουζουνίδη στον πάγκο από τον Πλατανιά.

Ζήτησε μεταγραφές και γρήγορα ο κόουτς. «Όσο πιο γρήγορα κάνουμε τις προσθήκες, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθούμε» είπε στη Nova. Και εν συνεχεία, στη συνέντευξη Τύπου έδειξε ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες και στο timing και στο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο επέλεξε να εργαστεί: « Όσες μπορούμε να κάνουμε. Γιατί οι προσθήκες έχουν σχέση και με τις αποδεσμεύσεις. Γίνεται μια προσπάθεια. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει ακόμα τους παίκτες που θέλουμε. Προσπαθούμε οι παίκτες να είναι αυτοί που θα μας κάνουν, θα μας δώσουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα».

Αυτό που δεν έδειξε στα λόγια του ο Ουζουνίδης είναι και το δικό του, μικρό μερίδιο ευθύνης, στην αγωνιστική εικόνα και στη διαχείριση ενός μήνα με οκτώ ματς, εκ των οποίων μόνο ένα ντέρμπι (την επόμενη Κυριακή εναντίον της ΑΕΚ) και δύο σημαντικά για το Κύπελλο, με τη μοναδική ομάδα Football League που θα μπορούσε να του τύχει στην κλήρωση. Να λέει ο προπονητής «χρειαζόμαστε μεταγραφές» είναι εύκολο. Ήδη έγινε μια κίνηση, καθ’ όλα υπερβατική, σίγουρα παράλογη οικονομικά! Διότι ούτε 700.000 ευρώ αξίζει ο Δημήτρης Κουρμπέλης, ούτε τη διαφορά θα κάνει από εφέτος στο Τριφύλλι, όπως φάνηκε και χθες, παρά το θετικό ντεμπούτο του. To δύσκολο είναι η βελτίωση υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Και ο Παναθηναϊκός πήρε τον Ουζουνίδη για τα δύσκολα...

Οι δηλώσεις Ουζουνίδη για τους παίκτες

«Υπάρχει φόβος, υπάρχει έλλειψη αυτοπεποίθησης, δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες» επανέλαβε ο κόουτς. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η οικονομική και χρονική στενότητα δεν επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να κάνει… εννέα μεταγραφές όπως τον περυσινό χειμώνα επί Στραματσόνι, αν ήθελε παίκτες με προσωπικότητα και θέληση, δεν θα έπρεπε να είχε διώξει τον Κριστιάν Λεντέσμα! Κι ας αποκτούσε και τον Κουρμπέλη! Κοτζάμ Γκουαρδιόλα τα βρήκε με τον Μίνο Ραϊόλα και έδωσε τον τελευταίο ενάμιση μήνα 9 διαδοχικές συμμετοχές (7 βασικός) στον 34χρονο Γιάγια Τουρέ. Έβαλε νερό στο κρασί του, παρότι ο Γιάγια δεν είναι δα και… Ν’ Κολό Καντέ σε τρεξίματα. Ήξερε ότι θα του λείψουν οι τραυματίες Γκιουντογκάν – Ντελφ, ότι θα ξέμενε με Φερνάντο – Φερναντίνιο σε βαρύτατο πρόγραμμα. Δεν «έκαψε» ένα χαρτί του, προσπαθεί να το αξιοποιήσει όσο μπορεί.

Επίσης, μετά από βαθμολογικές απώλειες – ειδικά στα πρώτα ματς – δεν είναι σοφή επιλογή η δημόσια ρίψη όλης της ευθύνης στους παίκτες, όπως στη Λάρισα και στα Χανιά. Ιδιωτικώς, στο προπονητικό κέντρο, ναι. Δημοσίως, όχι. Και είναι… τυχερός που το 90% των παικτών του Παναθηναϊκού είναι ξένοι και δεν μαθαίνουν τις δηλώσεις του Ουζουνίδη. Διότι αν είχε πέντε – έξι βασικούς Ελληνες, μ’ αυτά που είπε χθες μάλλον θα τα είχε ήδη «χάσει» τα αποδυτήρια! Παραδείγματα;

  1. « Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει μια νοοτροπία που πρέπει να μπουν καινούρια παιδιά. Να δώσουν κάτι φρέσκο στην ομάδα και να βοηθήσουν και τους παλιούς».

  2. «Την ποιότητα μπορεί να την έχεις μέχρι ενός σημείου, αλλά η διάθεση και η προσπάθεια που πρέπει να δείχνουμε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη.

  3. «Είμαστε μια μεγάλη ομάδα που δεν μπορούμε να δίνουμε ευκαιρίες, υποτίθεται ότι έχουμε ποδοσφαιριστές που πρέπει να μπαίνουν μέσα και να δίνουν το κάτι παραπάνω".

  4. «Ίσως επειδή δεν έρχονται τα αποτελέσματα υπάρχει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αλλά είναι παίκτες που παίζουν σε μια μεγάλη ομάδα και πρέπει να το βρούμε αυτό, να το αλλάξουμε. Και αν δεν μπορείς κάτι να το αλλάξεις, το κόβεις, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».

Ο «Βίγια» και το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή

Επιπρόσθετα, όταν εναντίον του Πλατανιά και ελλείψει Ζέκα, ο Παναθηναϊκός παρατάσσεται με Ρέις – Κουρμπέλη και όχι με Λουντ (ή και Βιγιαφάνιες) – Κουρμπέλη, ποιο είναι το μήνυμα που περνά στον παίκτη; Της εκκίνησης για το «πάμε να παίξουμε με κατοχή, κυριαρχικά, να τους πάρουμε;». Η το «περιμένουμε, παίζουμε προσεκτικά, κλείνουμε τον άξονα και ψάχνουμε μια φάση για γκολ;». Και πώς θα δημιουργήσει φάσεις ο Παναθηναϊκός είτε σε «σετ» παιχνίδι είτε όταν πιέζεται από τον αντίπαλο; Με τον Κουρμπέλη και τον Ρέις στη μεσαία γραμμή; Ποιος εκ των δύο έχει οργανωτικές/συντονιστικές δυνατότητες, κάθετη πάσα, ανοίγματα στους εξτρέμ;

Χωρίς τον Ιμπάρμπο που ήταν ο επιθετικός – στήριγμα για τις μεγάλες μπάλες από την άμυνα, όταν πιέζονται οι στόπερ ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα θα γίνεται μεγαλύτερο χωρίς τον Ζέκα που παίζει πολύ χωρίς τη μπάλα. Και ακόμη μεγαλύτερο όταν ο Παναθηναϊκός δεν παίζει ούτε 4-4-2 με τον Λέτο προσωρινά δίπλα στον Μπεργκ, ούτε 4-2-3-1 με τον Βιγιαφάνιες «δεκάρι». Δεν είναι Κουτίνιο, ούτε Νταβίδ Σίλβα, ούτε Αζάρ ο Βιγιαφάνιες για να ξεκινά από το 1 Vs 1 στη γραμμή, να περνά δυο – τρεις και να φτάνει στην ασίστ ή στο σουτ. Ούτε «δουλεμένος» είναι ο Παναθηναϊκός με τον Αργεντινό στο άκρο για να του «ακουμπούν» τη μπάλα και να γίνονται αυτοματοποιημένα οι κινήσεις του αμυντικού χαφ, του ακραίου μπακ και του φορ ταυτόχρονα με την προσπάθεια για διείσδυση του «Βίγια». Ίσως να το βλέπουμε λανθασμένα, αλλά έτσι το βλέπουμε…

Heavy metal και καλαματιανό

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είναι ο κόουτς ο βασικός υπαίτιος της κατάστασης που βιώνει ο Παναθηναϊκός. Ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Αντρέα Στραματσόνι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη. Ο Ουζουνίδης έχει αυστηρά κριτήρια, θέλει να βάλει τον πήχη στο επίπεδο του Παναθηναϊκού που εκείνος έζησε και έμαθε! Όμως αφού μπήκε στο χορό σε τόσο δύσκολη στιγμή, καλείται να αντιληφθεί ότι δεν είναι συμβατό το heavy metal με το καλαματιανό! Ότι δεν μπορεί να αλλάξει πολλά γρήγορα. Ότι τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι θα συνεργάζεται με πολλούς τους οποίους ενδεχομένως δεν θα ήθελε και δεν του ταιριάζουν για τον Παναθηναϊκό που έχει στο μυαλό του. Καλείται να πάρει ό,τι καλύτερο και όσα περισσότερα μπορεί από το συγκεκριμένο υλικό, από το οποίο χθες απουσίαζαν δύο βασικοί τιμωρημένοι (Ζέκα – Μολέδο), δυο εν δυνάμει βασικοί (Εμποκού – Κουλιμπαλί), ο ικανότατος και πιο «τρελός» χαφ του (Γουακάσο), εκτός από τους «τελειωμένους» Ιμπάρμπο – Λεντέσμα. Με αλλαγμένο το 60% της ενδεκάδας που ξεκίνησε στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε ο Παναθηναϊκός στα Χανιά και με εξαίρεση την επιστροφή του Μολέδο, έτσι θα πάει μέχρι και το ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ την επόμενη Κυριακή.

Εδώ που τα λέμε, ευτυχώς για τους Πράσινους που υπάρχει κι αυτό το ματς με την Ένωση! Διότι με την Κέρκυρα την παγωμένη Δευτέρα και με τον Κισσαμικό το απόγευμα της Πέμπτης θα είναι θαύμα αν γράψει το κοντέρ περισσότερα από 3.000 εισιτήρια στη Λεωφόρο! Μην γράψει και κάνα αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών με «τριψήφιο» σε κάποιο από τα δύο παιχνίδια… Είναι η δεύτερη φορά επί Αλαφούζου που ο φίλος του Παναθηναϊκού αισθάνεται τόσο «μακριά» από την ομάδα του. Τόσο απογοητευμένος, ξενερωμένος και «άδειος». Η πρώτη ήταν πέρυσι, μετά και τον αποκλεισμό από τον Ατρόμητο στο Κύπελλο. Η τύχη, ο ΟΦΗ και ο Μάρκους Μπεργκ χάρισαν εφέτος στο Τριφύλλι αυτή τη ζωοδόχο ευκαιρία: να έχει «κάτι» να περιμένει και ο οπαδός και ο παίκτης και ο προπονητής. Και τουλάχιστον γι’ αυτή την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποκτήσει πρωτίστως έναν γκολτζή επιθετικό που θα στηρίζει τον Μπεργκ, ίσως και έναν εξτρέμ. «Δεκάρι» έχει.

Υ.Γ. Επειδή αρχίζει η γκρίνια και για τον Μπεργκ, μόνο μία σημείωση. Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Όταν, όμως, χθες, έχει δώσει δύο αναξιοποίητες «πάρε – βάλε» ασίστ σε Μπουμάλ – Τελάντερ, ο Καμερουνέζος σουτάρει «τυφλά» στα πόδια του Σωτηρίου και ο Δανός κάνει «τσαφ» και στέλνει τη μπάλα κοντά στο σημαιάκι του κόρνερ, όταν αυτές είναι οι δυο καθαρές ευκαιρίες σε όλο το 90λεπτο και ο Σουηδός έχει πάρει στο ματς ΜΙΑ πάσα της προκοπής στο χώρο (από τον Λέτο στο 65’), ας μην γινόμαστε και παράλογοι. Μάρκους Μπεργκ ονομάζεται. Όχι Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.

  • Follow me on Twitter: Seretinio


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ