OPINIONS

Η ΑΕΚ έχει πολλά ποδάρια...

Η ΑΕΚ έχει πολλά ποδάρια...
Τάτος Παπαζαχαρίας INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γράφει για την αναγκαιότητα της νίκης του Άρη στην Ξάνθη ώστε να ξεπεραστεί ο τελευταίος σκόπελος της φετινής "μαύρης" χρονιάς....

Άρης - Ηρακλής...έτος 2005. Οι οπαδοί αγανάκτησαν και μπούκαραν στο γήπεδο, δίνοντας κλωτσιά στην ομάδα. Τότε, οι νόμοι εφαρμόστηκαν "κατά γράμμα" και οι κιτρινόμαυροι υποβιβάστηκαν. Μάλιστα, επιβλήθηκε παραδειγματική τιμωρία 9 αγωνιστικών "κεκλεισμένων των θυρών" που στέρησε έσοδα τη χρονιά της Β' Εθνικής.

Οι φίλαθλοι αποδέχτηκαν το σφάλμα των κατευθυνόμενων ανεγκέφαλων και υπέμειναν το μαρτύριο. Δεν προσπάθησαν να κάνουν το "άσπρο-μαύρο". Δε θυσίασαν την αξιοπρέπειά στο βωμό της νομολαγνείας. Πλήρωσαν ακριβά το λάθος των "γνωστών άγνωστων", χωρίς να ψάξουν άλλοθι.

Το αυτονόητο που έγινε σήριαλ

Σε μία "κανονική χώρα", τα γεγονότα του ΟΑΚΑ θα οδηγούσαν αυτοδικαίως σε "μηδενισμό και -3". Σε μία "κανονική κοινωνία", η κοινή γνώμη θα απαιτούσε να "πληρώσουν" οι υπεύθυνοι για τα έκτροπα. Από όσο γνωρίζω, οι ΠΑΕ είναι υπεύθυνες για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Δε χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να αντιληφθείς το αυτονόητο.

Κι όμως. Στην Ελλάδα των θαυμάτων, η Ένωση εξάντλησε όλα τα παραθυράκια για να μην αφαιρεθούν 3 βαθμοί. Γιατί πρέπει να είναι τυφλή η δικαιοσύνη; Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα, έχει ιστορία και πρέπει να σωθεί. Χωρίς την Ένωση, δεν υπάρχει πρωτάθλημα. Άρα, πρέπει να επινοήσουμε κάποιο τρόπο για να την σώσουμε.

Θύματα της υπόθεσης Βάλνερ

Οι θιασώτες της λογικής του παραλόγου είναι οι ίδιοι που έσκιζαν τα ρούχα τους για την "υπόθεση Βάλνερ". Εκείνη την εποχή, διατυμπάνιζαν πως "ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό" θεωρώντας ντροπή να κρίνεται το πρωτάθλημα στα δικαστήρια. Κατηγορούσαν τον "δυνάστη" Ολυμπιακό, υποστηρίζοντας ότι τα παιχνίδια πρέπει να παίζονται στο γήπεδο.

Λίγα χρόνια μετά, η Ένωση "έπεσε στο γήπεδο" και οι ίδιοι άνθρωποι προσπαθούν να τη σώσουν δια της...δικαστικής οδού. Έχουν σχηματίσει μία ομάδα αξιόλογων δικηγόρων, επιδιώκοντας να επηρεάσουν καταστάσεις ώστε να τη... "ρίξουν στα μαλακά".

Εκ των πραγμάτων, τα επιχειρήματα για "αεκτσίδικη περηφάνια" που ακολουθούσαν την υπόθεση Βάλνερ γύρισαν μπούμερανγκ για την ΑΕΚ. Ο φόβος της διάλυσης διέγραψε μονομιάς το ιδεολογικό υπόβαθρο του προσφυγικού συλλόγου και οδήγησε πρακτικές που δεν αρμόζουν στην ιστορία της ομάδας.

Η στρατηγική μετά την πρωτόδικη απόφαση

Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε το προφανές. Πλέον, η ΑΕΚ σχεδιάζει το plan B. Η ομάδα θα τα παίξει "όλα για όλα" στο Περιστέρι:

•αν σώζεται βαθμολογικά μετά τη λήξη της αγωνιστικής: θα κυνηγήσει μέχρις εσχάτων την έφεση για να αλλάξει η πρωτόδικη δικαστική απόφαση. Θα επιστρατεύσει "λυτούς και δεμένους" για να παραμείνει στην κατηγορία και να υποβιβαστεί κάποια άλλη ομάδα που "σώθηκε στο γήπεδο" αλλά δεν είχε "δυνατούς δικηγόρους".

•αν δε σώζεται βαθμολογικά μετά τη λήξη της αγωνιστικής: θα δώσει έμφαση στην προπαγάνδα περί...κατάφορης αδικίας και θα επιδιώξει να συσπειρώσει τον κόσμο εν’ όψει της δύσκολης συνέχειας. Θα ξαναθυμηθεί την περηφάνια που ξέχασε την τελευταία εβδομάδα και θα μεταλλαχθεί σε "Ρομπέν των Δασών".

Αναβάλλεται η βόλτα στην Ξάνθη

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Άρης θα πήγαινε αδιάφορος στα Πηγάδια. Η ΑΕΚ, όμως, έχει...πολλά ποδάρια και περιμένει "δώρα" για να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα. Κάπως έτσι, ένα "διαδικαστικό παιχνίδι" μετατρέπεται σε "τελικό". Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να παρατηρηθούν φαινόμενα προκλήσεων τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Εφιστώ, επομένως, την προσοχή σε ποδοσφαιριστές και φιλάθλους. Ο "πόλεμος" της παραμονής δεν έχει τελειώσει. Οι "εφιάλτες" περιμένουν τη στραβή για να εξαργυρώσουν τα 30 αργύρια. Ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, κρίνεται επιτακτική η κατάκτηση της νίκης στην Ξάνθη και η διασφάλιση της ηρεμίας στην κερκίδα. Χρειάζεται ωριμότητα, ψυχραιμία και απόλυτος επαγγελματισμός για να ξεπεραστεί ο τελευταίος σκόπελος της φετινής μαύρης χρονιάς....

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ