OPINIONS

Αμφισβητείς στα λόγια τον Ολυμπιακό; Η καλύτερή του!

Αμφισβητείς στα λόγια τον Ολυμπιακό; Η καλύτερή του!
Πανηγυρική

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για το οκταήμερο-όνειρο στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, και τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος νόμιζε ότι θα συναντήσει τον περυσινό Ολυμπιακό, αλλά ατύχησε.

Όταν διεκδικείς, υποτίθεται, το Πρωτάθλημα από μία ομάδα που κατακτά τον τίτλο δεκαπέντε φορές τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια, πρέπει να σέβεσαι τον αντίπαλο και όχι να προκαλείς με διάφορες σαχλαμάρες πριν από τη σέντρα. Να προσπαθείς να έχεις ποιοτικούς παίκτες στο ρόστερ σου, να κάνεις επενδύσεις, για να σταθείς πάνω από όλα με αξιοπρέπεια και να φανείς ανταγωνιστικός κόντρα σε μία ανώτερη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έχει ακόμα να διανύσει πολλά χιλιόμετρα στο κουρμπέτι του πρωταθλητισμού για να φτάσει στο επίπεδο του Ολυμπιακού. Από πέρυσι είναι η ομάδα που θέλει πράγματα και επιζητά την κορυφή, αλλά προς το παρόν μένει στα λόγια. Ο καθένας με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια...

Όταν θες, υποτίθεται, να αμφισβητήσεις την κυριαρχία του Ολυμπιακού, σε αυτά τα παιχνίδια πρέπει να πηγαίνεις λάου-λάου. Σεμνά και ταπεινά. Με το σταυρό στο χέρι. Χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Γιατί η ιστορία έχει δείξει πως δεν πρέπει να... τσιγκλάς στα λόγια τον καλύτερο. Γιατί η ιστορία έχει δείξει πως ο Ολυμπιακός δεν... συγχωρεί όταν θίξεις τον ποδοσφαιρικό εγωισμό των ποδοσφαιριστών του και την ισχύ γενικότερα της ομάδας. Τέτοιες προκλήσεις θέλουν οι ερυθρόλευκοι, αφού βρίσκουν επιπλέον κίνητρα με τη βοήθεια του αντιπάλου. Η καλύτερή τους είναι!

Ο Ιβάν Σαββίδης νόμιζε πως θα βρει τον περυσινό Ολυμπιακό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Της γκρίνιας, της εσωστρέφειας, του περιορισμένων δυνατοτήτων ρόστερ. Τότε, ο ΠΑΟΚ πήρε εύκολα την ισοπαλία χωρίς γκολ, αλλά τη φετινή σεζόν το κοντέρ στο ίδιο γήπεδο σταμάτησε στα τέσσερα, καθώς ο Ολυμπιακός ξεχειλίζει από ποιότητα, που δεν είχε πέρυσι. Με τους ασπρόμαυρους να παίζουν παθητικά και να έχουν την πρώτη τους τελική προσπάθεια στο 58' και να μην καταγράφουν μία κλασική ευκαιρία σε όλο το ματς. Έτσι, δεν δείχνεις ότι μπορείς να αμφισβητήσεις τον Πρωταθλητή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με την κούραση των δύο προηγούμενων αγώνων, ο Ολυμπιακός δεν είχε την απαραίτητη φρεσκάδα στο παιχνίδι του. Και κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα έφτασε σε έναν άνετο θρίαμβο. Χωρίς να "βγάλει μάτια" με την απόδοσή του. Εκμεταλλεύτηκε κάθε αδράνεια του αντιπάλου και για μία ακόμα φορά τη φετινή σεζόν ήταν αποτελεσματικός. Με "οικονομία" στις τελικές προσπάθειες (μόλις δώδεκα), πέτυχε τέσσερα γκολ, τα τρία στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας και δοκάρι σε αυτό το διάστημα, που ήταν και το καλύτερό του στην αναμέτρηση. "Κλειδί" ήταν το γκολ του Μήτρογλου (17 γκολ στη σεζόν και συνεχίζει, 14 εκ των οποίων στο Πρωτάθλημα) εννέα λεπτά πριν από το τέλος του πρώτου μέρους. Οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν ξεκάθαρα για την ισοπαλία και το πλήρωσαν με βαρύ τίμημα και τέσσερα γκολ στις αποσκευές.

Ένα δύσκολο και κρίσιμο οκταήμερο σε Ελλάδα και Ευρώπη ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά για τον Ολυμπιακό. Με τρεις νίκες κόντρα σε Παναθηναϊκό, Μπενφίκα, ΠΑΟΚ. Με τέρματα 6-0. Τρία διαφορετικά παιχνίδια, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Στη Λεωφόρο "μίλησε" η κλάση του Μήτρογλου στο 90'. Με τους Πορτογάλους στο Φάληρο, ο γίγαντας Ρομπέρτο έκανε τη διαφορά και έδωσε αξία στο γρήγορο γκολ του Μανωλά. Με τους ασπρόμαυρους, ο Κάμπελ και η παρέα του έκαναν ό,τι ήθελαν πάνω στο χορτάρι. Τέσσερις διαφορετικοί σκόρερ "πλήγωσαν" τον ΠΑΟΚ (Μήτρογλου, Σαβιόλα, Φουστέρ, Κάμπελ).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η φετινή ομάδα του Ολυμπιακού έχει την εξής πολυτέλεια: ποικιλία και πληρότητα. Ο Τζόελ Κάμπελ έχει παίξει όλα κι όλα τριάντα λεπτά στα τέσσερα πρώτα ματς του Champions League. Κι όμως, η απόδοση του 21άχρονου Κοσταρικανού εξτρέμ έφτανε και περίσσευε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε μία επιβλητική νίκη κόντρα στους Θεσσαλονικείς. Ο Στοχ άφησε αβοήθητο στην αριστερή πλευρά τον Λίνο, που έχει και τα χρονάκια του, με αποτέλεσμα το παιχνίδι των Πρωταθλητών να έχει στοχευμένη τακτική. Ο Σλοβάκος εξτρέμ έγινε αλλαγή στο ημίχρονο.

Ο Κάμπελ ήταν πραγματικά απολαυστικός παίζοντας ως δεξιός εξτρέμ και έδειξε γιατί η Άρσεναλ ασχολήθηκε σε ηλικία 19 ετών μαζί του. Η σέντρα του με το αριστερό στο πρώτο γκολ του Μήτρογλου είναι σεμιναριακού επιπέδου. Το είχε ξανακάνει και με τον ΟΦΗ στις 27 Δεκεμβρίου (στη φάση του 1-1): συστημένη σέντρα με το αριστερό από δεξιά στο δεύτερο δοκάρι, κίνηση του Μήτρογλου στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Τότε, ο Έλληνας επιθετικός είχε σκοράρει με το κεφάλι, ενώ κόντρα στον ΠΑΟΚ με αριστερό πλασέ στην κίνηση. Στο κόρνερ που κέρδισε ο Ολυμπιακός και εκτέλεσε ο Χολέμπας με αποδέκτη τον Φουστέρ, που έκανε με κεφαλιά το 3-0, ο Κάμπελ κυνήγησε μία θεωρητικά χαμένη φάση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πεσμένος στο χορτάρι, έβαλε την κόντρα δύο φορές στο κέντρο του γηπέδου, σηκώθηκε, πέρασε τον αντίπαλο, κερδίζοντας το κόρνερ. Στο 4-0, το οποίο διαμόρφωσε "καθιστός" ο ίδιος, εκμεταλλεύτηκε ένα διώξιμο της μπάλας του Ρομπέρτο από την άμυνα. Με υπέροχη προσποίηση ξέφυγε από τον Κατσικά στο χώρο του κέντρου, πέρασε και τον Κατσουράνη διασχίζοντας το μισό γήπεδο, για να μπερδέψει στη συνέχεια τον Χακόμπο και να σκοράρει με προβολή με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι προ του Κατσικά και όντας πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο. Δικαίως ο Κάμπελ ψηφίστηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης. Δίχως αμφιβολία, πραγματοποίησε την καλύτερη και πιο γεμάτη του εμφάνιση στα ερυθρόλευκα. Με τις ατομικές του ενέργειες και τις διεισδύσεις του κέρδισε τις εντυπώσεις.

Ο Μίτσελ στηρίχθηκε αυτές τις οκτώ ημέρες σε ένα συγκεκριμένο γκρουπ παικτών. Οι δέκα ήταν βασικοί και αναντικατάστατοι. Μόνο στη θέση του εξτρέμ έκανε ροτέισον στο αρχικό σχήμα, με τον Κάμπελ να παίζει στα δύο ματς Πρωταθλήματος και τον Γιαταμπαρέ στο ευρωπαϊκό με την Μπενφίκα. Από εκεί και πέρα, ως αλλαγή βοήθησαν οι Βάις, Ντομίνγκες, Εντινγκά, Μπονγκ, Μασάντο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ομάδα υπερέβαλλε εαυτόν. Αρκετοί ποδοσφαιριστές προέρχονταν από τραυματισμό, ενώ προέκυψαν αγωνιστικά προβλήματα μεταξύ των τριών αγώνων-φωτιά. Όσοι έπαιξαν, όμως, έδωσαν το κάτι παραπάνω. Εκτός από τα τρία νικηφόρα αποτελέσματα, στη "διαβολοβδομάδα" όπως είχε χαρακτηριστεί από τους περισσότερους, ο Μίτσελ πιστώνεται την άρτια διαχείριση του ρόστερ και ότι είχε σε ετοιμότητα όλους τους διαθέσιμους παίκτες.

Στις 31 Οκτωβρίου είχαμε γράψει για την τεράστια πρόκληση του Ισπανού προπονητή να βρίσκεται καβάλα στο άλογο στις 10 Νοεμβρίου. Ο 50άχρονος τεχνικός ζει τις καλύτερες ημέρες του στον Ολυμπιακό. Μέσα σε 40 ημέρες διένυσε την απόσταση από την... κόλαση στον ποδοσφαιρικό παράδεισο. Για τον Μίτσελ θα αναφερθούμε αναλυτικά σε κάποιο επόμενο άρθρο. Γιατί έφερε τούμπα την κατάσταση με μοναδικό τρόπο. Γιατί τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα... Κάθε άλλο.

Το +6 από τον ΠΑΟΚ μπορεί να μη λέει πολλά τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς έχουν διεξαχθεί μόλις 11 αγωνιστικές σε σύνολο 34, αλλά ο Ολυμπιακός δείχνει και είναι ανώτερος σε όλα. Σε νίκες, γκολ υπέρ και γκολ κατά, επιμέρους στατιστικές κατηγορίες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με την ομάδα να κρατάει την τύχη στα χέρια της για την πρόκριση στη φάση των "16" του Champions League, το πρώτο τρίμηνο της σεζόν είναι άκρως εντυπωσιακό. Οι ερυθρόλευκοι με μία ήττα, αυτή κόντρα στην Παρί Σεν-Ζερμέν, σε δεκαεπτά επίσημα παιχνίδια, έχουν κερδίσει σε χρόνο και ηρεμία... Με τόσα νέα πρόσωπα στο έμψυχο δυναμικό και την αυτοπεποίθηση στο φουλ, οι ερυθρόλευκοι αφήνουν υποσχέσεις για μία ξεχωριστή ποδοσφαιρική χρονιά σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ