OPINIONS

Όλα τα σφάλματα του Μπέντο

Όλα τα σφάλματα του Μπέντο

Ο Τσάρλυ αναλύει τα λάθη του Πάουλο Μπέντο όχι μόνο στο ματς με την ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στη διαχείριση του ρόστερ του Ολυμπιακού.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, το επικοινωνιακό κομμάτι από το πραγματικό ποδόσφαιρο παίζει πιο σημαντικό ρόλο για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά. Τις περισσότερες φορές αυτός που χάνει ένα ντέρμπι, στήνεται μπροστά στις κάμερες και κάνει τον αδικημένο.

ΑΛΛΟΘΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΩΣΤΑ

Με αυτόν τον τρόπο το μόνο που καταφέρνει ο ηττημένος είναι να δημιουργεί άλλοθι σε ανθρώπους που δεν δουλεύουν σωστά ή αν αφορά τον ίδιο να μεταφέρει αλλού τις ευθύνες. Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ εμφανίστηκε ένας Ολυμπιακός που δεν μπορούσε να παράξει την παραμικρή επιθετική ενέργεια, που δεν κατάφερε να δημιουργήσει απέναντι σε μία ομάδα που το αρχικό της πλάνο είχε κενό τόσο στην δεξιά της πλευρά, με το δίδυμο Βράνιες - Μπακασέτα, όσο και στον άξονα, όπου τη θέση του Γιόχανσον πήρε ο Αιντάρεβιτς και η μπάλα έφθανε πολύ εύκολα στον Φορτούνη, μέχρι να αλλάξει η τακτική της ΑΕΚ στο 55ο λεπτό.

Παρότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις, ο Ολυμπιακός δεν έκανε ούτε μία φάση, ενώ από τις αλλαγές του ο Μπέντο δεν πήρε το παραμικρό. Και όμως, στο τέλος είδαμε τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού να τα βάζει με την διαιτησία του Μάνταλου. Δεν είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη, την ίδια λογική ακολουθούν οι περισσότερες ομάδες της χώρας μας.

Θυμάμαι τον Παναθηναϊκό να χάνει στο "Γ. Καραϊσκάκης" με 1-0, με το γκολ του Αυλωνίτη, να αντιμετωπίζει έναν Ολυμπιακό σε άσχημη κατάσταση, να μην κάνει η ομάδα του Αναστασίου ούτε ευκαιρία και επειδή κακώς δόθηκε ένα οφσάιντ στον Ατζαγκούν, στο τέλος να βρίσκει άλλοθι και να καταφεύγει σε επικοινωνιακό πόλεμο. Μέχρι και υποδοχή στήθηκε στο Κορωπί για να υποδεχθεί μία ομάδα που πήγε στο "Γ. Καραϊσκάκης" και δεν είχε ευκαιρία. Τα ίδια και χειρότερα έγιναν πέρσι στο παιχνίδι Κυπέλλου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, όταν ο Τούντορ είχε κάνει... εγκλήματα και εκμεταλλεύτηκε μία λανθασμένη απόφαση του διαιτητή και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, για να κάνει τον αδικημένο στην συνέντευξη Τύπου.

ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΤΟΥ ΠΑΤΙΤΟ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ

Οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα είναι εύκολο να πιάσουν το κλίμα. Ήταν αστείο αλλά και πραγματικότητα ότι ο Μποτία, που όποτε αντιμετωπίζει ομάδα που έχει στο πλάνο της να τον βγάλει εκτός περιοχής και επιθετικό να μπορεί να τρέξει με την μπάλα, του είναι αδύνατο να μην αποβληθεί, στήθηκε μπροστά στις κάμερες και έκανε τον αδικημένο. Αδικημένος ο ποδοσφαιριστής που έτρεξε και κυνήγησε το καλάμι του Πατίτο, το χτύπησε με όλη του την δύναμη κάνοντας μία καθαρά αντιεπαγγελματική ενέργεια. Ο Μποτία που έπρεπε απευθείας να τιμωρηθεί με αποβολή και ο διαιτητής του χαρίστηκε. Ένας στόπερ που δεν έχει την αντίληψη να προστατέψει τον εαυτό του και τις αδυναμίες του και με τα ανόητα φάουλ που κάνει, συχνά βάζει σε μπελάδες τον Ολυμπιακό.

Όλα τα σφάλματα του Μπέντο

Μην γελιόμαστε. Δεν γίνεται να είσαι Ολυμπιακός, να έχεις τόσο μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ σου, έναν προπονητή που δεν το αξιοποιεί, να αφήνει χωρίς αιτία ποιοτικούς ποδοσφαιριστές ανενεργούς και να ρίχνεις την ευθύνη στην διαιτησία. Πείθεις ελάχιστους και ουσιαστικά βοηθάς αυτόν που σου δημιουργεί το πρόβλημα. Είναι δεδομένο πως ο Μπέντο δεν βοηθά με τις επιλογές του και το τακτικό του πλάνο. Έχει εκτός επιλογών ποδοσφαιριστές με ποιότητα και προσωπικότητα και το σχέδιό του δεν προσφέρει πολλούς τρόπους ανάπτυξης, είναι μονοδιάστατο.

ΤΟ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΠΛΑΝΟ ΜΠΕΝΤΟ

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Ο Μπέντο θέλει τον φορ ψηλά, πάνω στα αντίπαλα στόπερ, δεύτερο επιθετικό τον Φορτούνη σε κοντινή ακτίνα κοντά του και το παιχνίδι να ξεκινά από τους δύο χαφ χαμηλά, κυρίως από τον Μάρτινς. Το έγραφα όταν είχε συμβεί και κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού είχαν ενοχληθεί. Το πλάνο βγήκε στον πρώτο γύρο με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, επειδή οι Κετσπάγια - Στραματσόνι άφησαν γυμνό τον άξονά τους και έδωσαν την δυνατότητα στους Μιλιβόγιεβιτς, Μάρτινς, Φορτουνη να οργιάσουν. Ο Χιμένεθ έδωσε εντολή στους παίκτες της ΆΕΚ να μην βρίσκει χώρους ο Μάρτινς, να μην τον αφήσουν να κάνει παιχνίδι από χαμηλά. Από την στιγμή που ο Μιλιβόγιεβιτς δεν υπάρχει, ο Καμπιάσο δεν υπολογίζεται και ήταν εκτός αποστολής, ο Φορτούνης έχει εντολή να μην πλησιάζει το δίδυμο των χαφ, την αρχική ανάπτυξη θα την αναλάμβαναν οι Μποτία, Ντα Κόστα και ο Ρομαό, που έπαιζε κρυφτό, αν η μπάλα δεν έφτανε στον Μάρτινς.

ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Ο ΧΙΜΕΝΕΘ

Αυτό ακριβώς που ήθελε ο Χιμένεθ. Ο στόχος του Ισπανού τεχνικού ήταν να αφήσει με τη μπάλα τους Ντα Κόστα -Μποτία, να τους δώσει το δικαίωμα να ανέβουν ψηλά και να εκμεταλλευτεί το λάθος τους, χτυπώντας με την ταχύτητα του Αραούχο. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποίησε και τον Αϊντάρεβιτς, που έχει καλή μεταβίβαση. Προσπάθησε με λίγα λόγια να παίξει όσο πιο καλά μπορούσε το χαρτί του Αραούχο και να μην δώσει το δικαίωμα να πάει το παιχνίδι από τα πόδια του Μάρτινς.

Όλα τα σφάλματα του Μπέντο

Παρότι το αρχικό πλάνο του Χιμένεθ είχε δύο τρωτά σημεία, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να τα αναδείξει. Στην δεξιά του πλευρά το δίδυμο Βράνιες - Μπακασέτας είναι προβληματικό, στον άξονα η χρησιμοποίηση του Αϊντάρεβιτς δίπλα στον Σιμόες και η επιλογή για πίεση στον Μάρτινς έδινε χώρους στον Φορτούνη. Και όμως ο Ολυμπιακός δεν έκανε ούτε μία ευκαιρία!

ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ

Αποδείχτηκε επίσης πως ο Μπέντο δεν είχε την παραμικρή εναλλακτική πρόταση στην διάρκεια του παιχνιδιού. Είχε φροντίσει, όπως συνηθίζει, να ακυρώσει το όπλο που έχει ο Ολυμπιακός, που είναι το βάθος του ρόστερ του. Εδώ και πολλά χρόνια είναι η πρώτη φορά που οι επιλογές του Ολυμπιακού είναι περιορισμένες και σε πολλές περιπτώσεις λιγότερες από εκείνες των αντιπάλων του. Και σε αυτό δεν φταίει το ρόστερ, αλλά η διαχείρισή του.

Δεν είναι δυνατόν να μην παίρνει το παραμικρό από τους Καμπιάσο, Μαρίν, Τσόρι και να έχει εκτός αποστολής τον Ανσαριφάρντ. Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει στην Ελλάδα κάτι που είναι πολύ σημαντικό, το κουβαλάει και είναι το μεγάλο του όπλο. Προκαλεί φόβο στους αντιπάλους του, είναι πολύ σημαντικό να τον κερδίσουν. Σε πολλές περιπτώσεις όπως και στο χθεσινό παιχνίδι, οι αντίπαλοί του θεωρούν πολύ πιο δύσκολο να νικήσουν τον μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδας από ό,τι πραγματικά είναι. Αυτό συμβαίνει λόγω της κυριαρχίας του και οδηγεί τους αντίπαλους σε εύκολα λάθη και σε άγχος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Είδαμε για παράδειγμα στο χθεσινό ντέρμπι, παρότι είχαν δημιουργηθεί όλες οι συνθήκες για να κερδίσει καθαρά η ΆΕΚ, με την αλλαγή σχεδίου του Χιμένεθ από το 55ο λεπτό, με την είσοδο του Χριστοδουλόπουλου, αλλά και με τις αλλαγές του Μπέντο, να μην υπάρχει τρόπος να απειλήσει ο Ολυμπιακός. Να μένει το παιχνίδι στο 1-0 και να παίζεται μέχρι το τέλος. Αυτό συνέβη γιατί δεν υπήρχε η ηρεμία και το καθαρό μυαλό σε απλές μεταβιβάσεις και σε εύκολες κινήσεις στην πλάτη μιας αργής άμυνας που έπαιζε ψηλά. Αυτό το άγχος, τον φόβο των αντιπάλων, τον μύριζε και τον εκμεταλλευόταν ο Ολυμπιακός τα προηγούμενα χρόνια, βάζοντας ποιότητα από τον πάγκο.

ΤΣΟΡΙ - ΚΑΜΠΙΑΣΟ - ΜΑΡΙΝ

Δεν γίνεται να μην έχεις τον παραμικρό αυτοματισμό, να μην έχεις τρόπο να δημιουργήσεις και να έχεις εκτός αποστολής και εντελώς ανενεργό τον Τσόρι. Μια εκτέλεση κόρνερ, ένα φάουλ, μία επιλογή εν στάση θα μπορούσε να κάνει την διαφορά. Όσο υπήρχε ο Μιλιβόγιεβιτς, ήταν λογικό ο Καμπιάσο να μην υπολογίζεται και να μην παίρνει πολύ χρόνο. Τα δίδυμο Μάρτινς - Μιλιβόγιεβιτς είχε κουμπώσει καλά, ο Μπέντο δίνει χρόνο και σε μικρά παιδιά, οπότε ο Καμπιάσο πήγε πίσω. Από την στιγμή, όμως, που ο Μιλιβόγιεβιτς αποτελεί παρελθόν, πώς είναι δυνατόν να αφήνεις τον Καμπιάσο εκτός αποστολής; Ειδικά από την στιγμή που ο παίκτης που παίζει στην θέση του δεν είναι σε καλή ατομική κατάσταση, δεν έχει 90λεπτο και όπως αποδείχθηκε αυτήν την εποχή, δεν έχει την ψυχολογία να ζητήσει την μπάλα. Όταν έπρεπε να το κάνει, έβγαινε πλάγια και κρυβόταν.

Όλα τα σφάλματα του Μπέντο

Ο Μπέντο αδικεί συστηματικά τον Μαρίν και αυτό θα φανεί, αν έχουμε σύντομα αλλαγή τεχνικής ηγεσίας. Καταρχάς ο Γερμανός είναι ο μοναδικός ακραίος που έχει ο Ολυμπιακός που δημιουργεί στο μικρό χώρο, έχει την δυνατότητα να πάρει την μπάλα και να συνεργαστεί με τον κοντινό του παίκτη. Να κάνει τα ένα- δύο και να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. Διαθέτει καλύτερη τεχνική κατάρτιση από τους υπόλοιπους ακραίους και επειδή παίζει σε μικρό χώρο με τον συμπαίκτη του, θα είχε καλύτερη συνεργασία με τον Φορτούνη. Ο Μαρίν παρότι δεν υστερε, ειδικά από τον Ελιονούσι, μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερο στο δημιουργικό κομμάτι. Είναι διαρκώς εκτός αποστολής.

Δεν ξέρω αν συμβαίνει κάτι μη ποδοσφαιρικό, γιατί με τον Μάριν ο Μπέντο είναι υπερβολικά άδικος. Τακτικά ο Πορτογάλος κόουτς δεν τον υπολογίζει, γιατί θέλει τους ακραίους ανοιχτά στο γήπεδο, να έχουν κίνηση στον χώρο για να υποδέχονται την μπάλα πάνω στο τρέξιμό τους. Ο Μαρίν είναι πιο δημιουργός, παίζοντας στην πλευρά, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει λογική να τον έχει μόνιμα εκτός αποστολής, ειδικά από την στιγμή που εκτός από τον Σεμπά και τον χρόνο που παίρνει ο νεαρός Μανθάτης, κανένας άλλος ακραίος δεν ανταποκρίνεται στα θέλω του Πορτογάλου τεχνικού. Τις περισσότερες φορές δεν βοηθάνε και τα δεδομένα των παιχνιδιών, καθώς οι αντίπαλοι πιέζουν και τους δύο χαφ του Ολυμπιακού, και χαμηλά παίζουν, οπότε δεν υπάρχει ούτε η ευκολία στην πάσα από τον άξονα ούτε ο χώρος για κίνηση. Είπαμε, αυτά μόνο οι Κετσπάγια - Στραματσόνι τα πρόσφεραν στα δύο ντέρμπι του πρώτου γύρου.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ

Εκεί που είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά είναι με τον Ανσαριφάρντ. Λόγος υπάρχει στο μυαλό του Μπέντο, αλλά αποδεικνύεται και πόσο εγωιστής και κολλημένος στην σκέψη του είναι. Ο Μπέντο σωστά πιστεύει πως τα μέτρα που έπαιζε ο Ανσαριφάρντ στον Πανιώνιο, ήταν διαφορετικά. Έπαιζε ανάμεσα στην σέντρα και στην αντίπαλη περιοχή, είχε τα αντίπαλα στόπερ ψηλά, ήταν πράγματι διαφορετικά δεδομένα. Πολύ σωστά λοιπόν πιστεύει πως χρειάζεται εκπαίδευση, χρόνο προσαρμογής και δουλειάς. Άλλωστε, στην φιλοσοφία του ίδιου, ο φορ βρίσκεται βαθιά και θέλει να τον ταΐζουν.

Όμως για το πώς πρέπει να πράξει, την απάντησή του την έδωσε το γήπεδο την Πέμπτη. Ο Καρντόσο δεν μπορούσε να προσφέρει το παραμικρό, καθώς μπορεί να υπήρξε σπουδαίος φορ, αλλά πλέον είναι άγαλμα και δεν βοηθά. Ο Ανσαριφάρντ έπαιξε ελάχιστα, δύο φορές πήρε την μπάλα και δημιούργησε αναστάτωση. Δεν γίνεται να έχεις να επιλέξεις για την αποστολή έναν εκ των δύο και να αφήνεις εκτός τον Ιρανό. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως με την απόφασή του ο Μπέντο να αφήσει εκτός αποστολής τους Ανσαριφάρντ, Τσόρι, Καμπιάσο, Μαρίν, ουσιαστικά μειώνει σε ποσότητα και ποιότητα το ρόστερ του Ολυμπιακού και εγκλωβίζει τον εαυτό του.

Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ

Είναι πράγματι σημαντικό αυτό που κάνει με τα νέα παιδιά, όμως ό,τι γίνεται σε υπερβολή είναι λανθασμένο. Και είναι υπερβολικό να παίζεις παιχνίδι Κυπέλλου και να βάζεις τέσσερα παιδιά από την ακαδημία σου στην βασική ενδεκάδα, είναι ακόμα πιο υπερβολικό να παίζεις ντέρμπι και οι τρεις αλλαγές να είναι παιδιά από την ακαδημία. Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη έχει μία τεράστια ευκαιρία να περάσει στους 16 του Europa Laegue. Το σημειώσαμε και στην ανάλυση της Οσμάνλισπορ πριν το πρώτο παιχνίδι: ο αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι αρκετά αδύναμος, ο χειρότερος που θα μπορούσε να βρει σε αυτό το επίπεδο αγώνων. Θέλει προσπάθεια για να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός. Το υπογραμμίζουμε γιατί βλέπουμε έναν προπονητή που με τις επιλογές του κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να φαίνεται ο Ολυμπιακός πολύ χειρότερος από ό,τι πραγματικά είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ