OPINIONS

Η ανάγνωση μιας ανακοίνωσης

Η ανάγνωση μιας ανακοίνωσης
INTIME SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου ξεψαχνίζει την ανακοίνωση της πλευράς Βιντιάδη και βάζει τα πράγματα σε μία σειρά. Άλλο πράγμα η ειλημμένη απόφαση και άλλο η δεδομένη επιθυμία. Τα συν και πλην του κειμένου, οι πιστωτές και ο άγνωστος χρόνος που θα χρειαστεί.

Σύμφωνοι, είναι ό,τι πιο σοβαρό και υπαρκτό έχει σχετιστεί με την ΑΕΚ ως σενάριο ιδιοκτησιακής αλλαγής.

Οι ως σήμερα κινήσεις του Δημήτρη Βιντιάδη και των συνεργατών του πείθουν ότι τουλάχιστον πρόκειται για μία προσπάθεια πραγματική (διότι προϋπήρξαν εκείες οι ουρανοκατέβατες και κωμικές ιστορίες με τους επενδυτές του Αδαμίδη - όπως η Petit Chateu, το μισό Κατάρ, η βασιλική οικογένεια Μακτούμ, οι ελληνομερικανοί Άνζελος, ο Ξενιάδης με εγγυητή τον Σαλιαρέλη, ο εκπρόσωπος του υποτιθέμενου λιβανέζου μεγιστάνα, δικηγόρος Βλάχος κ.οκ.).

Από αναπαραγωγή ψεμάτων, ειδικά διαμέσου συγκεκριμένων Μ.Μ.Ε. που δήθεν κόπτονται για το καλό της ΑΕΚ και όχι για την τσέπη τους, οι φίλοι της Ένωσης έχουν καταπιεί ταψιά ολόκληρα και ομολογουμένως δυσκολοχώνευτα. Για αυτό και είναι απόλυτα λογική η καχυποψία που τους διακατέχει μπροστά και σε αυτό το ενδεχόμενο αλλαγής αφεντικού. Και ας μην έχει ουδεμία σχέση η συγκεκριμένη περίπτωση με όλες τις προηγούμενες. Τουλάχιστον επικοινωνιακά...

Διάβασα και ξαναδιάβασα την επίμαχη ανακοίνωση. Να με συγχωρεί η συντριπτική πλειοψηφία του σιναφιού μου, όμως εγώ δεν διαπίστωσα σε κάποια από τις γραμμές του κειμένου ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση ή ότι ο κύβος ερρίφθη.

Απορώ δε με αυτή την υπερβολική «μετάφραση» (ή «απόδοση» ή «αποκρυπτογράφηση») του περιεχομένου από τη στιγμή που με μία απλή ανάγνωση και ο πλέον αδαής μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχει ακόμα μπροστά αρκετός δρόμος προκειμένου να μιλήσουμε για οριστικό deal. Και γίνομαι περισσότερο συγκεκριμένος ξεχωρίζοντας τα 4 βασικά σημεία της γραπτής τοποθέτησης:

1. Τονίζει η πλευρά Βιντιάδη: « Η επιθυμία της οικογένειάς μας και των συνεργατών της να αποκτήσουμε την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι δεδομένη».

Αναρωτιέμαι... Αλήθεια, από την τοποθέτηση αυτή διαπιστώνει κανείς ότι η πλευρά Βιντιάδη έχει πάρει κάποια ειλημμένη απόφαση; Όντως, είναι περισσότερο θετική από κάθε άλλη φορά. Ναι, δίνει την εικόνα μίας προσπάθειας που βρίσκεται στην κορύφωσή της. Την ΑΕΚ όλοι θέλουμε να την τραβήξουμε από το αδιέξοδο. Το θέμα είναι αν μπορούμε.

Στις συγκεκριμένες γραμμές τονίζεται ξεκάθαρα η ΕΠΙΘΥΜΙΑ της οικογένειας να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (κάτι που άλλωστε είχατε διαβάσει αποκλειστικά στο Sport24.gr, όταν άλλοι μιλούσαν για συμφωνία που αφορά στο μάνατζμεντ της εταιρείας). Η λέξη ΕΠΙΘΥΜΙΑ απέχει σημαντικά από τη λέξη ΑΠΟΦΑΣΗ. Απλούστατα διότι η απόφαση θα παρθεί τελεσίδικα όταν ξεπεραστούν οι παράμετροι που αναφέρονται στην ίδια ανακοίνωση.

2. Συνεχίζει η πλευρά Βιντιάδη: « Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση με όλους τους πιστωτές της ομάδας για τη συμφωνία διευθέτησης όλων των υποχρεώσεών της και ευελπιστούμε ότι όλοι θα δείξουν κατανόηση και διάθεση συνεργασίας».

Συμπεραίνω... Είναι απολύτως ξεκάθαρη η πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν οι επίδοξοι αγοραστές του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ, εν πολλοίς έχει πολλά κοινά σημεία με εκείνη που ακολούθησε ο Ντέμης το καλοκαίρι του 2004. Και λογικά οι περισσότεροι εκ των πιστωτών θα την αποδεχθούν.

Ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές το πως η ομάδα θα παραμείνει όρθια και θα αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες (π.χ. προσφυγές) αν οι συζητήσεις αυτές δεν φέρουν γρήγορα αποτελέσματα. Και επιπλέον μέχρι και πριν την έκδοση της εν λόγω ανακοίνωσης, είχε βουίξει η δημοσιογραφική πιάτσα ότι αυτές οι επαφές είχαν ήδη δρομολογηθεί. Προφανώς δεν ίσχυε κάτι τέτοιο...

Επισημαίνοντας τούτο, δεν αμφισβητώ την απόφαση των επίδοξων επενδυτών να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή της τακτικής που έχουν ήδη χαράξει, τονίζω όμως ότι οι διθύραμβοι, τα «ζεστά» 10 εκατ. ευρώ που θα μπουν αύριο το πρωί στα κιτρινόμαυρα ταμεία και όλες οι ταυτόσημες υπερβολές, απέχουν σημαντικά από την αλήθεια. Οι άνθρωποι ακόμα ψάχνονται, μηχανεύονται τρόπους εμπλοκής, αναζητούν τις καλύτερες λύσεις. Ίσως να είναι αποφασισμένοι, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι είναι και έτοιμοι.

3. Επισημαίνει η πλευρά Βιντιάδη: « Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις παραμέτρους της προσφοράς μας για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ».

Σκέφτομαι... ότι τελικά το τελευταίο εμπόδιο δεν είναι οι διακανονισμοί με τους πιστωτές και η όσο το δυνατόν πιο «αναίμακτη» για την ΑΕΚ αποπληρωμή των χρεών της προς τρίτους την οποία η πλευρά Βιντιάδη θα επιχειρήσει ρίχνοντας ρευστό στις διαπραγματεύσεις για να επιτύχει τα ανάλογα «κουρέματα».

Υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως ξεκάθαρα αναφέρεται. Να είναι ο εν λευκώ χειρισμός στο θέμα κατασκευής του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια (δίχως δηλαδή τυχόν αντιρρήσεις ή αντίθετες απόψεις από την Ερασιτεχνική) όπως ψιθυρίζεται δεξιά και αριστερά; Ναι είναι η υποθήκη του προπονητικού κέντρου των Σπάτων σε περίπτωση που η επένδυση δεν αποδώσει; Κάτι υπάρχει πάντως, κάτι το οποίο ακόμα δεν είμαστε σε θέση γνωρίζουμε.

4. Καταλήγει η πλευρά Βιντιάδη... « Μέχρι τότε, ζητάμε από τους φιλάθλους της ΑΕΚ την αμέριστη συμπαράστασή τους στην ομάδα μας».

Κλείνω τις παρατηρήσεις μου... Το να ζητάς από τους φιλάθλους να παραμείνουν κοντά στην ομάδα (εν προκειμένω στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) όταν εσύ είσαι ακόμα επίδοξος αγοραστής και παίζεις με κλειστά χαρτιά, είναι μάλλον αχρείαστο. Ειδικά όταν ο συγκεκριμένος οπαδικός λαός έχει αποδείξει τόσες και τόσες φορές ότι βρίσκεται πάντα δίπλα στην ομάδα όταν έρχονται τα δύσκολα. Ξέρει από μόνος του να σκέφτεται και να αποφασίζει πως θα πράξει.

Από εκεί και πέρα, το « μέχρι τότε» στην αρχή της τελευταίας πρότασης καταδεικνύει τη μεγαλύτερη τρύπα στη συγκεκριμένη ανακοίνωση... Δεν υπάρχει πουθενά ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, κάτι που ασφαλώς θα έπρεπε να παρέχεται στον κόσμο και στους πιστωτές ως απόδειξη μίας κατάστασης που βρίσκεται στο τελικό στάδιό της. Το « μέχρι τότε» δεν είναι ελπιδοφόρο ούτε καν όσο το επίσης ρευστό « άμεσα».

Εν κατακλείδι: Όντως, μετά από χρόνια φαγούρας και απαξίωσης, φαίνεται κάποιο φως στον τούνελ. Ας κρατηθούμε προσγειωμένοι, ας αφήσουμε κατά μέρος τις υπερβολές και τις φανφάρες και ας περιμένουμε τις πράξεις. Όταν αυτές γίνουν, τότε ναι, να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί την σωτηρία της (για όλους εμάς που την αγαπάμε από παιδιά) μεγαλύτερης ομάδας στην Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται με το ένα πόδι στο κενό, δίχως από κάτω να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας. Όλα τα άλλα είναι για κατανάλωση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ