NBA

Ο Σουδανός που θα αλλάξει το μπάσκετ

Ο Σουδανός που θα αλλάξει το μπάσκετ

Τον Θον Μέικερ δεν τον ξέρετε. Ακόμη. Θα 'πρεπε όμως, γιατί είναι ο 16χρονος Σουδανός που θα αλλάξει τον τρόπο που παίζεται το μπάσκετ.

Την ώρα που τα ύψη στο παγκόσμιο μπάσκετ αυξάνονται προς τα πάνω και ο Κέβιν Ντουράντ αποτελεί διαρκές θέμα συζήτησης, έρχεται ένας 16χρονος από το Σουδάν για να αλλάξει όλα τα δεδομένα όπως τα ξέρουμε ως τώρα.

Γιατί; Διότι ο γεννημένος το 1997 Θον Μέικερ είναι ήδη 2.15 και έχει παιχνίδι περιφερειακού. Το επόμενο υπερόπλο του ΝΒΑ χτίζεται στη Βιρτζίνια.

Οι... επαναστάτες του ΝΒΑ

Όλα αυτά τα χρόνια στο παγκόσμιο επίπεδο έχουν εμφανιστεί διάφοροι παίκτες που έχουν αλλάξει τα δεδομένα, χάρις στη σωματοδομή τους. Τελευταίο παράδειγμα είναι ο Κέβιν Ντουράντ που είναι 2.09 και αγωνίζεται στο "2" και στο "3". Από κοντά του και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που θα συνεχίσει να ψηλώνει.

Πριν από αυτούς βέβαια, είχαν εμφανιστεί θαύματα της φύσης όπως ο Άρβιντας Σαμπόνις και ο Σακίλ Ο'Νιλ, ένας πλέ-μέικερ με μπόι 2.06 (Μάτζικ Τζόνσον), ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ο άνθρωπος που παίζει όλες τις θέσεις, ο πρώτος ψηλός περιφερειακός, ο Όσκαρ Ρόμπερτσον, ένας σουτέρ των 2.13 (Ντιρκ Νοβίτσκι) και αρκετοί άλλοι που διέλυσαν τα στερεότυπα γύρω από τις θέσεις και τον τρόπο που πρέπει να αποδίδουν μες στο παρκέ.

Πλέι-μέικερ στα 2.15; Θα το δούμε κι αυτό;

Εντάξει, μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό ως εικόνα, αλλά τα πάντα γύρω του είναι "υπέρ". Όπως το ταλέντο του. Αυτή τη στιγμή περνάει την περισσότερη ώρα παίζοντας στο "4", αλλά τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν περισσότερο περιφερειακό. Και όποιος έχει αμφιβολία αρκεί να δει τα παρακάτω βίντεο, στα οποία ο Μέικερ παραδίδει μαθήματα υψηλής τεχνικής.

Το παιχνίδι του είναι ακόμη ωμό. Λογικό αφού παίζει μπάσκετ περίπου 4 χρόνια! Έχει, ωστόσο, εξαιρετική σωματοδομή, πολύ καλά αθλητικά προσόντα, διαρκώς βελτιωμένο σουτ και εξαιρετική επαφή. Μέχρι στιγμής τα πράγματα στα οποία βρίσκεται πιο πίσω είναι το ενδιάμεσο και το παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι.

Το σημαντικότερο, όπως, λέει ο προσωπικός του προπονητής και μέντορας, Έντουαρντ Σμιθ, είναι ότι "αγαπάει πολύ το μπάσκετ. Και επειδή το αγαπάει τόσο πολύ, του αρέσει να κάνει και προπόνηση".

Από το Σουδάν... ποδοσφαιριστής στην Αυστραλία

Ο Θον Μέικερ γεννήθηκε το 1997 στο Σουδάν, την πατρίδα ενός άλλου ΝΒΑ, του αείμνηστου Μανιούτ Μπολ, του ψηλότερου παίκτη που αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ (2.32). Από την Αφρική έφυγε ωστόσο σε μικρή ηλικία, καθώς βρέθηκε στα 5 του στην Αυστραλία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή μαζί με την οικογένεια του.

Στη χώρα των καγκουρό και του... Άντριου Μπόγκατ (και του Άντριου Γκέιζ) άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο. Ως τα 13 του, δηλαδή, γιατί εκεί σε μια προπόνηση τον εντόπισε ο Έντουαρντ Σμιθ, που εντυπωσιασμένος από τη σωματοδομή του, του είπε: "τέρμα η μπάλα, από σήμερα θα ξεκινήσεις να παίζεις μπάσκετ".

Κι επειδή τα σύνορα της Ωκεανίας ήταν περιορισμένα ο Μέικερ άλλαξε και τρίτη ήπειρο μέσα σε λίγα χρόνια, καταλήγοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξεκίνησε παίρνοντας μέρος στο πρόγραμμα του Τζον Λούκας (Next Level Camp), του παλιού προπονητή του ΝΒΑ, πατέρα του Τζον Λούκας του τρίτου αλλά και υπεύθυνος για όλο το camp του Κέβιν Ντουράντ.

Αυτή τη στιγμή ο Μέικερ είναι μαθητής στο γυμνάσιο Carlisle και έχει δύο ακόμη χρόνια μπροστά του στο σχολείο. Μετά από αυτό θα πάει ένα χρόνο στο κολέγιο και από εκεί στο ΝΒΑ, αφού ήδη θεωρείται το Νο1 του ντραφτ του 2016.

Ήδη ενδιαφέρονται για την περίπτωση του το Κάνσας, το Ντιουκ, του Κεντάκι, το Οχάιο Στέιτ, το Λούιβιλ, το UCLA, το Βιρτζίνια, το Τζόρτζταουν, το Αριζόνα και το Ιντιάνα. Προβάδισμα, ενδεχομένως, να έχει το Λούιβιλ του Ρικ Πιτίνο, διότι εκεί αγωνίζονται ήδη δύο Σουδανοί: ο Ακόι Αγκάου και ο Μανγκόκ Ματιάνγκ.

Ο Σουδανός που θα αλλάξει το μπάσκετ

Τι είναι γραμμένο για το μέλλον του Μέικερ; Ακόμη τίποτα. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα ψηλώσει ακόμη, ή πόσο θα βελτιώσει το παιχνίδι του. Ήδη οι πρώτες συγκρίσεις αναφέρουν στην ίδια πρόταση ονόματα όπως ο Κέβιν Ντουράντ και ο Κέβιν Γκαρνέτ, καθώς οι δύο μελλοντικοί Hall-of-Famers θυμίζουν αρκετά τον Σουδανό με το λεπτό κορμί και τα μακριά χέρια.

Στη χειρότερη περίπτωση θα μιλάμε για τον διάδοχο είτε του ενός, είτε του άλλου. Στην καλύτερη οι αναλυτές του μέλλοντος θα ψάχνουν να βρουν ποιος θα είναι ο επόμενος Θον Μέικερ.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ