ΗΠΑ

Dream Team: Στην Βαρκελώνη είδαμε την καλύτερη ομάδα μπάσκετ όλων των εποχών

Πέρασαν 24 χρόνια από την εμφάνιση της κορυφαίας ομάδας μπάσκετ όλων των εποχών, της Dream Team που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Δείτε σε βίντεο το ντοκιμαντέρ για την ομάδα-όνειρο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, για πρώτη φορά στην ιστορία, δόθηκε στις ΗΠΑ η δυνατότητα να αγωνιστεί σε διοργάνωση με τους επαγγελματίες παίκτες της από το ΝΒΑ, καθώς μέχρι τότε λάμβαναν μέρος μόνο οι αθλητές από το Κολέγιο. Αποτέλεσμα; Να μαζέψουν την αφρόκρεμα τους που ξεχείλιζε από ταλέντο, τους κορυφαίους αθλητές τους που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα τους, δημιουργώντας την τρομερή Dream Team: την καλύτερη ομάδα μπάσκετ όλων των εποχών.

Το ρόστερ εκείνης της Dream Team ήταν πανίσχυρο. Στην θέση του πλέι-μέικερ υπήρχαν οι Μάτζικ Τζόνσον και Τζον Στόκτον, στο "2" ο κορυφαίος Μάικλ Τζόρνταν με τον Κλάιντ Ντρέξλερ, στο "3" οι Λάρι Μπερντ, Σκότι Πίπεν και Κρις Μάλιν, στην θέση του πάουερ-φόργουορντ οι Καρλ Μαλόουν και Τσαρλς Μπάρκλεϊ, στο πόστο του σέντερ οι Πάτρικ Γιούιν και Ντέιβιντ Ρόμπισον, συν τον πρωταθλητή με το Κολέγιο του Duke το 1992, Κρίστιαν Λέτνερ, ο οποίος στο μέλλον δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν για εκείνον. Προπονητής ήταν ο Τσακ Ντέιλι, ο οποίος είχε οδηγήσει τους Ντιτρόιτ Πίστονς σε δύο σερί πρωταθλήματα το 1989 και το 1990.

Το ιστορικό γεγονός προκάλεσε πάταγο, καθώς εκατομμύρια φίλαθλοι ανά τον κόσμο περίμεναν να δουν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες την εκπληκτική Dream Team. Η λατρεία του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που όπως έχει δηλώσει ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ήταν σοκαρισμένος που στήνονταν χιλιάδες άτομα έξω από το ξενοδοχείο της ομάδας στην Βαρκελώνη, περιμένοντας με τις ώρες ώστε απλά να δουν έναν παίκτη να περπατά μπροστά τους για λίγα δευτερόλεπτα.

Dream Team: Στην Βαρκελώνη είδαμε την καλύτερη ομάδα μπάσκετ όλων των εποχών

Ο Μάικλ Τζόρνταν, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, ήταν ο πιο δημοφιλής παίκτης της ομάδας, αλλά ο MVP εκείνης της Dream Team ήταν ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο οποίος απόλαυσε όσο κανείς άλλος την συμμετοχή του σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όντας ο πρώτος σκόρερ της με 18 πόντους μέσο όρο, μαζεύοντας και 4.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Όταν προσπάθησαν να πείσουν τον Τζόρνταν να αγωνιστεί στην Dream Team

Related content Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας άρχισαν την επιλογή τους για την Dream Team από τον Μάικλ Τζόρνταν, γιατί θεωρούσαν πως αν πει εκείνος το "ναι" για να λάβει μέρος, τότε θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι: "Είχε τελειώσει η σεζόν, ήταν πρωταθλητής στο ΝΒΑ για δεύτερη σερί σεζόν, ήταν ο καλύτερος παίκτης του κόσμου και απολάμβανε τις διακοπές του παίζοντας γκολφ, ύστερα από μία εξαντλητική σεζόν. Αναρωτιόμασταν πως θα τον πείσουμε να έρθει να αγωνιστεί.

Του είπαμε πως αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε είναι σημαντικότερο και από τους τελικούς του ΝΒΑ και σε χρειαζόμαστε. Τότε μας ρώτησε ποιος ακόμη θα παίξει σε αυτή την ομάδα, τονίζοντας μας πως δεν θα έρθει να παίξει μόνος του. Ήθελε μαζί του να έχει την ελίτ. Του είπαμε θα παίξουν οι καλύτεροι παίκτες και κάναμε τις επόμενες κινήσεις μας, καλώντας τον Μάτζικ και τον Μπερντ. Δεν είπε εξαρχής το "ναι", περίμενε να δει αν θα έρθουν και οι άλλοι . Και όταν είδε πως έρχονται οι καλύτεροι μας είπε και εκείνος το "ναι"", σχολίασαν στο ντοκιμαντέρ για την υπερομάδα του 1992, όπως θα δείτε στο παρακάτω ντοκιμαντέρ.

Related content

Το ρόστερ της Dream Team του 1992:

Related content

Το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην Dream Team:

Dream Team: Στην Βαρκελώνη είδαμε την καλύτερη ομάδα μπάσκετ όλων των εποχών

Oι επιδόσεις όλων των παικτών

Μάικλ Τζόρνταν: 14,9 πόντοι, 2,4 ριμπάουντ, 4,8 ασίστ

Σκότι Πίπεν: 9 πόντοι, 2,1 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ

Τζον Στόκτον: 2,8 πόντοι, 0,3 ριμπάουντ, 2 ασίστ

Καρλ Μαλόουν: 13 πόντοι, 5,3 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ

Μάτζικ Τζόνσον: 8 πόντοι, 2,3 ριμπάουντ, 5,5 ασίστ

Λάρι Μπερντ: 8,4 πόντοι, 3,8 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ

Πάτρικ Γιούινγκ: 9,5 πόντοι, 5,3 ριμπάουντ, 0.4 ασίστ

Κρις Μάλιν: 12,9 πόντοι, 1,6 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ

Ντέιβιντ Ρόμπινσον: 9 πόντοι, 4,1 ριμπάουντ, 0,9 ασίστ

Τσαρλς Μπάρκλεϊ: 18 πόντοι, 4,1 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ

Κλάιντ Ντρέξλερ: 10,5 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ

Κρίστιαν Λέτνερ: 4,8 πόντοι, 2,5 ριμπάουντ, 0,4 ασίστ

TAGS ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ