NCAA

Αφιέρωμα στο φάιναλ-φορ του NCAA (2013)

Αφιέρωμα στο φάιναλ-φορ του NCAA (2013)

Ένα φαβορί, δύο παραδοσιακές δυνάμεις που κάνουν δυναμικό come-back και ένα αουτσάιντερ που δεν έχει τίποτα να χάσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετινό φάιναλ-φορ του NCAA, πριν το σημερινό τζάμπολ.

Το Νο1 Λούιβιλ, η επιστροφή του Μίσιγκαν και του Σίρακιους καθώς και το Ουίτσιτα Στέιτ που δεν έχει τίποτα να χάσει. Αυτές είναι οι ομάδες που θα παλέψουν για τον τίτλο του πρωταθλητή του κολεγιακού μπάσκετ. Όλες τους κρύβουν μια παράξενη ιστορία: ο τραυματισμός που ένωσε τους "Καρδινάλιους", ο θαυματουργός άσος των "Γουλβερίνς", το τρικ του Μποχέικ στους "πορτοκαλί" και οι παίκτες των "Σόκερς" που ήρθαν από το... πουθενά.

Ετοιμαστείτε πριν τα σημαντικά παιχνίδια: Λούιβιλ - Ουίτσιτα Στέιτ, Μίσιγκαν - Σίρακιους

Ουίτσιτα Στέιτ Σόκερς

Νο: 9

Τίτλοι: -

Φάιναλ-φορ: 2 (1965, 2013)

Σοκ... όνομα και πράγμα. Αποτελούν την έκπληξη του φετινού φάιναλ-φορ καθώς έχουν το χαμηλότερο seed από όλες τις ομάδες που μετέχουν. Ενδεικτικό της επιτυχίας τους είναι το γεγονός ότι η τελευταία συμμετοχή του Ουίτσιτα Στέιτ ήταν πριν από 48 χρόνια, το 1965.

Απέκλεισαν διαδοχικά το φαβορί Γκονζάγκα (Νο1), το Οχάιο Στέιτ (Νο7), το Πίτσμπεργκ και το ΛαΣάλ. Όπλο τους είναι η άμυνα, η οποία ανάγκασε τον Ρικ Πιτίνο να τη χαρακτηρίσει "σαν την άμυνα του Μαρκέτ με συνοδεία στεροειδών". Και ναι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κοπλιμέντο.

Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Κλεάντονι Έρλι, ένας παίκτης που πήρε μεταγραφή από την Division III επειδή ήθελε να μείνει κοντά στην οικογένεια του μετά το φόνο του αδερφού του! Αυτός μαζί με τον Καρλ Χαλ (1ος ριμπάουντερ) της ομάδας είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν, τόσο για τις επιδόσεις του στο παρκέ, όσο και για την ιστορία που τους συνοδεύει. Ο Χαλ έχασε δύο χρονιές λόγω προβλήματος στην καρδιά και αναγκάστηκε να δουλεύει νυχτερινή βάρδια σε εργοαστάσιο για να πληρώσει τα δίδακτρα του.

Χωρίς αθλητική υποτροφία έπαιξε και ο πόιντ-γκαρντ Μάλκομ Άρμστεντ, που δούλευε κι αυτός σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων για να βγάζει τα προς το ζειν, ενώ ο σουτέρ της ομάδας, ο Ρον Μπέικερ, πέρσι δεν ήταν καν στην πρώτη ομάδα!

Ένα τσούρμο παικτών από το... πουθενά, δηλαδή. Και αυτό είναι που τους κάνει τόσο επικίνδυνους.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο, όχι με τους παλιές δόξες του κολεγίου που πέρασαν από τα μέρη μας, αλλά και λόγω της παρουσίας του μεγαλύτερου από τους γιους του αρχι-σκόρερ Μίτσελ Ουίγκινς.

Ο προπονητής: Γκρεγκ Μάρσαλ

Wichita State head coach Gregg Marshall on the sidelines against Gonzaga in the NCAA Tournament third round at EnergySolutions Arena in Salt Lake City, Utah, on Saturday, March 23, 2013. Wichita State won, 76-70. (Jaime Green/Wichita Eagle/MCT) ** HOY OUT, TCN OUT **
Wichita State head coach Gregg Marshall on the sidelines against Gonzaga in the NCAA Tournament third round at EnergySolutions Arena in Salt Lake City, Utah, on Saturday, March 23, 2013. Wichita State won, 76-70. (Jaime Green/Wichita Eagle/MCT) ** HOY OUT, TCN OUT ** MCT

Έχει ρεκόρ 333-152 και είναι η πρώτη τιμητική του διάκριση. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1987 ως βοηθός στο Ράντολφ-Μέικον. Η πρώτη του δουλειά ως head coach ήταν στο Ουίνθροπ, ενώ από το 2007 κάθεται στον πάγκο του Ουίτσιτα Στέιτ.

Διάσημοι παίκτες: Αντουάν Καρ, Κλιφ Λέβινγκστον, Ξαβιέρ ΜακΝτάνιελ, Μορίς Έβανς

Λούιβιλ Κάρντιναλς

Νο: 1

Τίτλοι: 2 (1980, 1986)

Φάιναλ-φορ: 10 (1959, 1972, 1980, 1982, 1983, 1986, 2005, 2012, 2013)

Το όνομα που ακούγεται συχνότερα σε αυτό το φάιναλ-φορ δεν είναι αυτό του Πέιτον Σίβα του ταλαντούχου πόιντ-γκαρντ των "Κάρντιναλς", ούτε καν αυτό του Ρας Σμιθ που σκοράρει 26 πόντους ανά παιχνίδι στο φετινό τουρνουά του NCAA. Όλοι μιλούν για τον Κέβιν Ουέιρ , που υπέστη ένα φρικιαστικό τραυματισμό και έχει γίνει το "έμβλημα" της ομάδας του Ρικ Πιτίνο.

"Δεν λυπόμαστε τον Κέβιν, γιατί απλούστατα ούτε ο Κέβιν λυπάται τον Κέβιν" λένε οι συμπαίκτες του, που είναι αποφασισμένοι να πάρουν τον τίτλο για να του τον αφιερώσουν. Και είναι επίσης αλήθεια ότι μετά το βίντεο που σόκαρε τον κόσμο (με το πόδι του να σπάει σαν κλαράκι μπροστά από τον πάγκο της ομάδας του), οι "Καρδινάλιοι" παίζουν με έξτρα ενέργεια.

Στο φάιναλ-φορ έρχονται με τον αέρα του μεγάλου φαβορί, καθώς είναι η μοναδική Νο1 που επιβίωσε τα νοκ-άουτ παιχνίδια. Και τώρα θα προσπαθήσουν να δικαιώσουν τις προσδοκίες και παράλληλα να κρατήσουν μια υπόσχεση.

Ο προπονητής: Ρικ Πιτίνο

Αφιέρωμα στο φάιναλ-φορ του NCAA (2013)

Βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας για 12η συνεχόμενη χρονιά. Ο 62χρονος Πιτίνο είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής του φάιναλ-φορ έχοντας στο παλμαρέ του δύο θητείες στο ΝΒΑ (Νικς και Σέλτικς), 662 νίκες καριέρας (με ρεκόρ 73%), ένα πρωτάθλημα (1996 με το Κεντάκι), 7 φάιναλ-φορ (1987, 1993, 1996,μ 1997, 2005, 2012, 2013) και ένα απίστευτο ρεκόρ: είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει οδηγήσει τρεις διαφορετικές ομάδες στους "4" του κολεγιακού μπάσκετ, το Πρόβιντενς, το Κεντάκι και το Λούιβιλ.

Διάσημοι παίκτες: Πέρβις Έλισον, Φρανσίσκο Γκαρσία, Άλβιν Σιμς, Φέλτον Σπένσερ, Ουές Άνσελντ, Σαμάκι Ουόκερ, Ρικ Ουίλσον, Τέρενς Ουίλιαμς,

Μίσιγκαν Γουλβερίνς

Νο: 4

Τίτλοι: 1 (1989)

Φάιναλ-φορ: 7 (1964, 1965, 1976, 1989, 1992, 1993, 2013)

Η επιστροφή του Μίσιγκαν. Εικοσιένα χρόνια μετά τους "Fab Five" (η πορεία των οποίων διαγράφτηκε λόγω παρατυπιών σε θέματα επιλογής παικτών) το διάσημο κολέγιο επιστρέφει. Λιγότερο θεαματικό, λιγότερο ταλαντούχο, λιγότερο φασαριόζικο, αλλά εξίσου επικίνδυνο.

Τα μεγάλα μαύρα παπούτσια που κάποτε φορούσαν οι Τζέιλεν Ρόουζ, Κρις Ουέμπερ και Τζουάν Χάουαρντ καλείται να γεμίσει ο Τρέι Μπερκ, το μεγάλο αστέρι των "Wolverines", ένας οξυδερκείς γκαρντ με μπόλικο ταλέντο και προσωπικότητα.

Αυτός δημιουργεί τις φάσεις για τον γιο του Τιμ Χάρνταγουεϊ, τον Νικ Στάουσκας, τον Γκλεν Ρόμπινσον και τον φρέσμαν ψηλό Μιτς ΜακΓκάρι. Η μπάλα, όμως, περνάει πάντα από τα χέρια του, εξού και οι 20.2 πόντοι στα τελευταία 12 ματς, ή οι 15.5 πόντοι (και οι 7.8 ασίστ) που μετράει στα τέσσερα ως τώρα ματς του τελικού τουρνουά. Φέτος έχει κερδίσει ότι ατομική διάκριση βρέθηκε στο δρόμο του χάρις στην ικανότητα του να ωθεί την ομάδα του στην επιτυχία, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη στα δύσκολα.

Τιμ ΧάρνταγουεΪ Τζούνιορ; Γκλεν Ρόμπινσον ο 3ος; Μήλα που έπεσαν κάτω από τη μηλιά. Και τι μιλιά; Ο ένας ήταν ο παίκτης με τη φονικότερη σταυρωτή ντρίμπλα στο ΝΒΑ και ο άλλος ο "Μπιγκ Ντογκ" Νο1 του ντραφτ του 1994, το έτος γέννησης του νυν άσου του Μίσιγκαν.

Αν μη τι άλλο από παράδοση οι "κίτρινοι" πάνε καλά.

Ο προπονητής: Τζον Μπέιλεν

Αφιέρωμα στο φάιναλ-φορ του NCAA (2013)

Παλιά καραβάνα κι αυτός, ένα χρόνο νεότερος από τον Πιτίνο. Μετράει 597 νίκες στην καριέρα του, έχοντας γράψει πολλά χιλιόμετρα σε όλα τα επίπεδα. Είναι ο μοναδικός εν ενεργεία προπονητής που έχει κάνει χρονιές με περισσότερες από 20 νίκες σε τέσσερα διαφορετικά είδη κολεγίων (τζούνιορ, ΝΑΙΑ, NCAA Division II, NCAA Division 1). Αυτή είναι η 6η χρονιά του στον πάγκο του Μίσιγκαν.

Έχει γίνει γνωστός για την άμυνα ζώνης 1-3-1, ενώ στην επίθεση οι ομάδες του φημίζονται για την κινητικότητα τις πάσες, τα πολλά κοψίματα και τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας

Διάσημοι παίκτες: Μασέο Μπαστόν, Τζαμάλ Κρόφορντ, Γκάρι Γκραντ (Άρης), Σον Χίγκινς, Τζουάν Χάυοαρντ, Τζίμι Κινγκ, Τέρι Μιλς, Ρίτσαρντ Ρέλφορντ, Ρούμιελ Ρόμπινσον, Τζέιλεν Ρόουζ, Ρόι Τάρπλεϊ, Ρούντι Τομγιάνοβιτς, Ρόμπερτ Τρέιλορ, Λόι Βόιτ, Κρις Ουέμπερ.

Σίρακιους Όραντζμεν

Νο: 2

Τίτλοι: 1 (2003)

Φάιναλ-φορ: 5 (1975, 1987, 1996, 2003, 2013)

Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο τους πρωτάθλημα (δια χειρός... Καρμέλο Άντονι) το Σίρακιους επιστρέφει στο φάιναλ-φορ. Όχι, όμως, χωρίς την "κατάρα" που το δέρνει τα τελευταία χρόνια. Προ διετίας ο Αρίνζε Ονουάκου τραυματίστηκε πριν το τουρνουά. Πέρσι το μεγάλο αστέρι της ομάδας, ο Φαμπ Μέλο έχασε παιχνίδια λόγω ακαδημαϊκών προβλημάτων. Φέτος ήταν η σειρά του 4ετή Τζέιμς Σάουδερλαντ, του "φονικού" σουτέρ της ομάδας με τους 13.5 πόντους και το 40% πίσω από τη γραμμή.

Όταν τιμωρήθηκε κι αυτός για ακαδημαϊκούς λόγους οι "πορτοκαλί" αντιμετώπισαν μεγάλο αγωνιστικό πρόβλημα, καθώς έλειπε ο παίκτης που άνοιγε την αντίπαλη άμυνα. Με την επιστροφή του έγινε αγώνας δρόμου για να προλάβουν να βρουν τη φόρμα τους, την οποία τελικά ανέκτησαν έγκαιρα για να κάνουν το ένα μπαμ, μετά το άλλο στο τελικό τουρνουά.

Το μεγάλο όπλο ως τώρα για την ομάδα της Νέας Υόρκης είναι η γρανιτένια άμυνα 2-3, την οποία παίζουν και τα 40 λεπτά κάθε αγώνα. Μέχρι στιγμής καμία ομάδα δεν έχει βρει τη λύση για την επιλογή του Τζιμ Μποχέιμ.

Διάσημοι παίκτες: Ράφαελ Άντισον, Καρμέλο Άντονι, Ντέιβ Μπινγκ, Ντέρεκ Κόλμαν, Σέρμαν Ντάγκλας, ΛεΡόν Έλις, Τζόνι Φλιν, Ντόντε Γκριν, Τζέισον Χαρτ, Φαμπ Μέλο, Λόρενς Μότεν, Ντεμέτρις Νίκολς, Μπίλι Όουενς, Ντάνι Σέιζ, Ρόνι Σεϊκέλι, Ιτάν Τόμας, Ντιόν Ουέιτερς, Τζον Ουάλας, Χακίμ Ουόρικ, Ντάριλ Ουάτκινς.

Προπονητής: Τζιμ Μποχέιμ

Αφιέρωμα στο φάιναλ-φορ του NCAA (2013)

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μεταξύ των τεσσάρων, καθώς έχει κλείσει ήδη τα 68. Ο Τζιμ Μποχέιμ βρίσκεται στον ίδιο πάγκο για 37η σεζόν, έχοντας παράλληλα εμπειρία σε διεθνές επίπεδο με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ (1990,2 006, 2008, 2010, 2012) ως βοηθός του Μάικ Σιζέφσκι. Έχει 920 νίκες καριέρας και βρίσκεται στη δεύτερη θέση τη ς σχετικής λίστας πίσω μόνο από τον Μάικ Σιζέφσκι.

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ