NBA

Ιστορία... τριπόντων

Boston Celtics guard Ray Allen shoots a three-pointer to set a new NBA record for career three-point baskets in the first quarter of their NBA basketball game against the Los Angeles Lakers in Boston, Massachusetts February 10, 2011.   REUTERS/Brian Snyder    (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL)
Boston Celtics guard Ray Allen shoots a three-pointer to set a new NBA record for career three-point baskets in the first quarter of their NBA basketball game against the Los Angeles Lakers in Boston, Massachusetts February 10, 2011. REUTERS/Brian Snyder (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL) REUTERS

Με αφορμή το ιστορικό σουτ του Ρέι Άλεν το Sport24.gr σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα γύρω από τα τρίποντα, τα ρεκόρ και την... ιστορία.

Άφησε πίσω του τον μεγάλο Ρέτζι Μίλερ και έγινε κομμάτι της μυθολογίας του ΝΒΑ. Από το U-Conn, στους Μπακς, στους Σόνικς κι από εκεί στους Σέλτικς. Με το δαχτυλίδι του πρωταθλητή και το ρεκόρ να συνθέτουν την αξεπέραστη κληρονομιά του τελευταίου μεγάλου σουτέρ.

Το Sport24.gr παρουσιάζει ρεκόρ και... ιστορίες τριπόντων από το ΝΒΑ, ως τα μέρη μας και τα ελληνικά πρωταθλήματα.

Ο Ρέι Άλεν άρπαξε τη μπάλα και σούταρε. Πριν τεντώσει καν το χέρι του ολοκληρώνοντας το jump shoot του οι φίλαθλοι της Βοστόνης σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Το διχτάκι κουνήθηκε και το γήπεδο πήρε... φωτιά. Μόλις είχε γραφτεί ιστορία. Ο άσος των Σέλτικς είχε περάσει στην πρώτη θέση των παικτών με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία του ΝΒΑ.

Τα 10 μεγαλύτερα τρίποντα στην ιστορία του ΝΒΑ

Η παρακάτω λίστα δημοσιεύτηκε στο επίσημο site του ΝΒΑ.

Νο10: Κρις Φορντ (1979)

Στις 2 Οκτωβρίου του 1979 ο Κρις Φορντ έμεινε στην ιστορία ως ο "Νιλ Άρμστρονγκ" του ΝΒΑ. Στην πρεμιέρα της σεζόν και συγκεκριμένα στον αγώνα των Σέλτικς κόντρα στους Ρόκετς (νίκησε η Βοστόνη με 114-108) έγινε ο παίκτης που πέτυχε το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ΝΒΑ. Τέλειωσε τη σεζόν με 42%, έχοντας καλύτερο ποσοστό από τον ρούκι συμπαίκτη του... Λάρι Μπερντ. Για την ιστορία το αντίστοιχο πρώτο τρίποντο στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε πετύχει ο Νίκος "Μάτζικ" Σταυρόπουλος.

Νο9: Τρεντ Τάκερ (1990)

Το σκορ ισόπαλο στο 106-106 μεταξύ των Νικς και των Μπουλς δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Ο Τρεντ Τάκερ παίρνει τη μπάλα από τον Πάτρικ Γιούιν για να ευστοχήσει στο νικητήριο σουτ, ρίχνοντας τους "Ταύρους" στο καναβάτσο. Η έκφραση του Νταγκ Κόλινς τα λέει όλα.

Νο8: Ρεξ Τσάπμαν (1997)

Οι Σανς χρειαζόντουσαν ένα τρίποντο για να ισοφαρίσουν. Και το βρήκαν από τα χέρια του Ρεξ Τσάπμαν που κατάφερε να πάρει την μακρινή πάσα να τρέξει προς την πλάγια γραμμή και να ευστοχήσει σε ένα πολύ δύσκολο μακρινό σουτ στην κίνηση.

Νο7: Λάρι Τζόνσον (1999)

Ο Τζεφ Βαν Γκάντι είχε σχεδιάσει κάτι άλλο στην τελευταία επίθεση των Νικς κόντρα στους Πέισερς κι ενώ το σκορ ήταν στο 91-88. Τελικά η μπάλα καταλήγει -μετά από περιπέτεια- στα χέρια του Λάρι Τζόνσον. Η "γιαγιά" της Νέας Υόρκης έκανε 1-2 ντρίμπλες, προσποιήθηκε στον Αντόνιο Ντέιβις και ευστόχησε σε ένα ιστορικό τρίποντο και φάουλ. Οι Νικς κέρδισαν με 92-91 στο 3ο παιχνίδι του τελικού περιφέρειας, προκρίθηκαν στον τελικό και έκαναν μια ιστορική ανατροπή, με συνεχόμενες προκρίσεις παρά το μειονέκτημα έδρας.

Νο6: Σον Έλιοτ (1999)

Λίγες ημέρες πριν τον Τζόνσον ο Σον Έλιοτ είχε κάνει το δικό του... θαύμα. Οι Σπερς βρισκόντουσαν πίσω στο σκορ απέναντι στους Μπλέιζερς (85-83) στο 2ο ματς των τελικών περιφέρειας. Ο Σον Ελιοτ ήταν αυτός που είχε τον τελευταίο λόγο. Το δύσκολο ήταν να πιάσει τη μπάλα χωρίς να πατήσει εκτός γηπέδου. Όταν το κατάφερε βρήκε την ισορροπία για να ευστοχήσει στο σουτ πάνω από τον Ρασίντ Ουάλας. Ήταν η πρώτη φορά που τα "Σπιρούνια" πέρασαν μπροστά στο σκορ σε εκείνο το παιχνίδι. Στη συνέχεια προκρίθηκαν στον τελικό, όπου πήραν το παρθενικό τους δαχτυλίδι.

Νο5: Λάρι Μπερντ (1988)

Κι ένα σουτ εκτός... πλέι-οφ. Ο Λάρι Μπερντ σηκώνεται από τη γωνία και πριν η μπάλα καταλήξει στο καλάθι σηκώνει το δάχτυλο και πανηγυρίζει! Είχε κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά τον διαγωνισμό τριπόντων. Ο απόλυτος "βασιλιάς", με λίγα λόγια. Δεν ξαναπήρε μέρος και έκτοτε κανείς δεν έχει κάνει το three-peat.

Νο4: Μάικλ Τζόρνταν (1992)

Ο "Αιρ" δεν φημιζόταν ποτέ για την έφεση του στα τρίποντα. Μέχρι τον πρώτο τελικό του 1992 κόντρα στους Μπλέιζερς. Ο Τζόρνταν εντυπωσίασε τους πάντες ευστοχώντας σε έξι "βόμβες" στο πρώτο ημίχρονο! Μάλιστα μετά το 6ο εύστοχο σουτ προ του Κλιφ Ρόμπινσον σηκώνει τους ώμους κάνοντας μια γκριμάτσα "ποιος να το 'ξερε"...

Νο3: Ρέτζι Μίλερ (1995)

Πρώτος τελικός Ανατολικής Περιφέρειας. Οι Πέισερς απέναντι στους Νικς. Ένα απίστευτο σόου από τον Ρέτζι Μίλερ, που προλαβαίνει να πετύχει 8 πόντους σε 8.9 δευτερόλεπτα και να χαρίσει στην Ιντιάνα μια απίστευτη νίκη! Η ομάδα του κέρδισε τελικά τη σειρά στα 7 παιχνίδια.

Νο2: Ρόμπερτ Χόρι (2002)

Δεν τον λέγε "Big Shot Rob" χωρίς λόγο... Ο Χόρι έμεινε στην ιστορία για τα μεγάλα σουτ που έβαλε σε όλη την καριέρα του, αναγκάζοντας τον Τιμ Ντάνκαν να πει ότι "στην κανονική περίοδο απλά κάνει πλάκα, για να είναι έτοιμος για τα πλέι-οφ". Ένα μικρό δείγμα ήταν ο 4ος τελικός μεταξύ των Λέικερς και των Κινγκς. Το Λ.Α ήταν πίσω στο σκορ με 99-97 στα 11'' κιο Φιλ Τζάκσον βάζει στο παρκέ τον Χόρι. Ο Κόμπι αστοχεί προ του Βλάντε Ντίβατς, αλλά η μπάλα φτάνει στον Χόρι που ευστοχεί από τη γωνία, οι Λέικερς κάνουν το 2-2 και στη συνέχεια το 3-2 απέναντι στους εξαιρετικούς -εκείνη τη χρονιά- "Βασιλιαδες".

Νο1: Τζον Πάξον (1993)

Τρίποντο-τίτλος... Ο Σκότι Πίπεν διεισδύει και βρίσκει τον Τζόρνταν, που σχεδόν δεν ακουμπάει τη μπάλα για να πασάρει τον Τζον Πάξον που ευστοχεί από το τρίποντο! Οι Μπουλς κερδίζουν με 99-98 και παίρνουν τον 3ο συνεχόμενο τίτλο τους ρίχνοντας τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ και τους υπόλοιπους Σανς στο καναβάτσο.

Η λίστα με τους 10 καλύτερους "τρίποντους" του ΝΒΑ

Νο Όνομα Τρίποντα
1 Ρέι Άλεν 2.562
2 Ρέτζι Μίλερ 2.560
3 Τζέισον Κιντ 1.754
4 Ντέιλ Έλις 1.719
5 Πέτζα Στογιάκοβιτς 1.719
6 Τσάνσεϊ Μπίλαπς 1.690
7 Ρασάντ Λιούις 1.690
8 Τζέισον Τέρι 1.599
9 Γκλεν Ράις 1.559
10 Έντι Τζόουνς 1.546

Τα ρεκόρ του ΝΒΑ

Τα περισσότερα τρίποντα σε μια σεζόν έχει πετύχει ο Ρέι Άλεν (269) το 2006, αφήνοντας τον Ντένις "3D" Σκοτ στη δεύτερη θέση με 267 (1995-1996).

Το καλύτερο σερί εύστοχων προσπαθειών είχαν οι Μπρεντ Πράις και Τέρι Μιλς με 13/13 (όχι στο ίδιο παιχνίδι).

Τις περισσότερες "βόμβες" σε ένα ματς έχει πετύχει ο Κόμπι Μπράιαντ (σε αγώνα Λέικερς-Σόνικς το 2003) κι ο Ντόνιελ Μάρσαλ (σε αγώνα Ράπτορς-Σίξερς το 2005) με 12. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Ντένις Σκοτ με 11 κόντρα στους Χοκς το 1996.

Το ρεκόρ των περισσότερων συνεχόμενων αγώνων με ένα τουλάχιστον εύστοχο σουτ ανήκει στον Ντέινα Μπάρος με 89!

Ο ρούκι με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα ήταν ο Κέρι Κιτλς των Νετς με 158 το 1996-1997.

Τα περισσότερα τρίποντα σε ένα ημίχρονο είναι τα 8, όσα είχαν σημειώσει οι Τιμ Τόμας (2001), Μάικλ Ρεντ (2002), Ρέι Άλεν (2002), Κόμπι Μπράιαντ (2003) και Τρέισι ΜακΓκρέιντι (2004).

Τα περισσότερα σε ένα δωδεκάλεπτο είναι τα 7 από τον Μάικλ Ρεντ το 2002.

Το υψηλότερο ποσοστό σε μια σεζόν ανήκει στον Στιβ Κερ (52.4%) και στον Τιμ Λέγκλερ (52.2%) το 1995 και το 1996 αντίστοιχα.

Τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα σε ένα παιχνίδι χωρίς άστοχη προσπάθεια ανήκουν σε έναν γκαρντ που δεν θεωρείται κλασικός σουτέρ, στον Λατρέλ Σπρίουελ που είχε 9/9 το 2003 απέναντι στους Κλίπερς.

Bonus: Το χειρότερο ποσοστό σε ένα παιχνίδι (περισσότερα τρίποντα χωρίς εύστοχο σουτ) ήταν το 0/11 του Αντουάν Ουόκερ το 2001.

Σε κολεγιακό επίπεδο... ο Τζεφ Κλεμέντις που έπαιξε στο Γκρινέλ (κολέγιο 3ης κατηγορίας) έχει τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα με 516 σε 91 παιχνίδια. Πετύχαινε 5.6 ανά ματς.

Το αντίστοιχο ρεκόρ σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας ανήκει στον Τζέι Τζέι Ρέντικ του Ντιουκ (σ.σ τώρα παίζει στους Μάτζικ) που είχε 457!

Και... άσχετα

Περισσότερα τρίποντα σε δύο λεπτά: Τζέισον Καπόνο (43).

Το ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα τρίποντα σε μια ώρα ανήκει στον νεαρό Κόντι Κέρκχοφ από τη Νεμπράσκα που πέτυχε 623!

Το αντίστοιχο ρεκόρ για περισσότερα εύστοχα τρίποντα σε ένα λεπτό κατέχει από το 2007 ο Ντάνιελ Λοριό, που ευστόχησε σε 25.

Τα περισσότερα τρίποντα σε 24 ώρες (!!) ανήκει στον... αθεόφοβο Κόντι Κίρκοφ μπου πέτυχε 7.007. Χαράς το κουράγιο του.

Το ρεκόρ για σουτ από το κέντρο του γηπέδου είναι πρόσφατο (2 Φεβρουαρίου) κι ανήκει στον Έρικ Βάλενταϊν που πέτυχε 8!!

Κι ολίγα ομαδικά

Τον καλύτερο μέρο όσο εύστοχων τριπόντων σε μια σεζόν είχαν οι: Φοίνιξ Σανς το 2004 με 9.7 ανά παιχνίδι

Τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα σε έναν αγώνα είχαν πετύχει οι Τορόντο Ράπτορς στις 13 Μαρτίου του 2005 απέναντι στους Φιλαδέλφεια Σιξερς, όταν ευστόχησαν σε 21!

Τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα σε ένα δωδεκάλεπτο έχουν πετύχει οι Σέλτικς (10 κόντρα στους Χοκς) στις 17 Νοεμβρίου του 2001.

Το υψηλότερο ποσοστό τριπόντων σε μια σεζόν είχαν οι Σάρλοτ Χόρνετς το 1996-1997 με 42.8%.

Ευρωπαϊκά ρεκόρ...

Ο Ρολάντας Ντοβιντάτις στις 19 Ιανουαρίου σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος στη Λιθουανία είχε 24 στα 124 (!!!) τρίποντα. Πέτυχε 73 πόντους.

Η τελευταία μεγάλη επίδοση ανήκει στον Κρις Λόφτον που σε αγώνα τουρκικού πρωταθλήματος σημείωσε 17 (σε 22 προσπάθειες) έχοντας συνολικά 61 πόντους! Ακολουθούν τα 16 του Μαρσελίνιο Μασάδο σε αγώνα του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, ενώ πρόσφατα ο διεθνής Λεάντρο Γκουτιέρες πέτυχ 15 σε αγώνα της Πενταρόλ κόντρα στη Μπόκα Τζούνιορ.

Στην ACB η καλύτερη επίδοση "γράφτηκε" από τα χέρια του μεγάλου Όσκαρ Σμιντ, όταν αγωνιζόταν στη Βαγιαδολίδ. Ο κορυφαίος σουτέρ όλων των εποχών είχε 11 εύστοχα.

Στην Ευρωλίγκα ο Τόμας Κελάτι κι ο Σαούλιους Στομπέργκας μοιράζονται το ρεκόρ με 9 εύστοχα τρίποντα.

Στα ελληνικά γήπεδα

Σε επίπεδο εθνικών κατηγοριών:

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος είχε πετύχει 12 τρίποντα (12/19) σε παιχνίδι της Α2 μεταξύ του Πανελληνίου και του ΚΑΟΔ το 1987.

Άλλα τόσα είχε σημειώσει κι ο Λάμπρος Σεμερτζίδης που είχε 12/16 στον αγώνα Πευκοχώρι-Δόξα Δρυμού στα πλαίσια της Γ' Εθνικής.

Πέρσι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της Α 'ΕΣΚΑ ο Ανδρέας Δρακόπουλος του Κορωπίου ευστόχησε σε 13.

Στην Α1 το ρεκόρ ανήκει στον Μπάνε Πρέλιεβιτς που είχε 10 "βόμβες".

Η καλύτερη "απόλυτη" επίδοση ανήκει στον Μπραντ Νιούλεϊ που φορώντας τη φανέλα του Πανιωνίου είχε 8/8 απέναντι στην ΑΕΚ, ξεπερνώντας το 7/7 των Μίλαν Τόμιτς, Γιώργου Μποζίκα και Κώστα Βασιλειάδη.

Οι παίκτες με τα περισσότερα τρίποντα

Νο Όνομα Τρίποντα
1 Άγγελος Κορωνιός 828
2 Τζον Κόρφας 686
3 Φραγκίσκος Αλβέρτης 616
4 Μπάνε Πρέλιεβιτς 592
5 Νίκος Χατζής 558
6 Φάνης Χριστοδούλου 519
7 Μίλαν Τόμιτς 501
8 Παναγιώτης Γιαννάκης 481
9 Νίκος Μπουντούρης 478
10 Πρόδρομος Νικολαΐδης 457
TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ