ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Τόμιτς: "Ο Ολυμπιακός μας έμαθε τον ΠΑΟ"

Τόμιτς: "Ο Ολυμπιακός μας έμαθε τον ΠΑΟ"

Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του πρώτου αγώνα Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκού, ο Άντε Τόμιτς μιλάει στο Sport24.gr για τον Παναθηναϊκό, τον Διαμαντίδη, τη Μπάρτσα και τι έμαθε πέρσι από τον ... Ολυμπιακό!

Ο Αντε Τόμιτς αποθεώνει τον Δημήτρη Διαμαντίδη, διαβεβαιώνει πως κάποιος θα βρεθεί να κάνει τη δουλειά των (τραυματιών) Μάικλ και Ραμπασέδα, αλλά... το χέρι του στη φωτιά δεν το βάζει για το ποιος θα προκριθεί. Ελπίζει να είναι η Μπαρτσελόνα, που έμαθε πέρυσι να μη θεωρεί κάτι ως δεδομένο...

Αυτή η σεζόν θα έλεγες πως είχε τις προκλήσεις της για την Μπαρτσελόνα. Για... 28 πόντους δεν μείνατε εκτός Copa del Rey (χάσατε από την Εστουδιάδες με 22 και όχι με 50 που θα ήταν και το τετέλεσται) και μετά... πήρατε το τρόπαιο, ενώ προκριθήκατε πριν απ' όλους στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα,

«Δεν υπήρχε στιγμή που να χάσουμε την αυτοπεποίθηση μας. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι θα χρειαζόμασταν χρόνο για να «βρεθούμε» όλοι οι νέοι παίκτες της ομάδας, μεταξύ μας. Μας πήρε λίγο καιρό στη Liga Endesa, αλλά μη ξεχνάς πως την ίδια περίοδο παίζαμε εξαιρετικά στην Ευρωλίγκα».

Συμπτώσεις ομοιότητες και διαφορές με το 2011

- Είναι ακριβές να πούμε ότι η εμπιστοσύνη που είχατε όλοι στο σύστημα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν ο κύριος λόγος που δεν «χαθήκατε» ποτέ;

«Είναι εκπληκτικός κόουτς. Ελέγχει όλα όσα αφορούν το παιχνίδι. Τον εμπιστευόμαστε τυφλά, εκείνον και όλα τα άλλα μέλη του τεχνικού τιμ. Χάσαμε κάποια παιχνίδια, ίσως περισσότερα από όσα περιμέναμε, αλλά στο μυαλό μας ήταν κάτι το φυσιολογικό. Ημασταν πολλά τα νέα πρόσωπα, που έως να βρεθούμε στη Βαρκελώνη, είχαμε άλλα συστήματα και φιλοσοφία και όταν συναντηθήκαμε έπρεπε να «γνωριστούμε» και μετά να γνωρίσουμε την τακτική της Μπαρτσελόνα και να την αφομοιώσουμε. Αυτή αφορά... το να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αντίπαλο. Ποτέ δεν παίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να νικήσουμε την εκάστοτε ομάδα που έχουμε απέναντι μας, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες της. Και για όλα αυτά χρειαζόμασταν χρόνο.
Βέβαια, αντιλαμβάνομαι πως όταν βλέπεις μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα να χάνει τόσα ματς, σου φαίνεται παράξενο. Μείναμε ενωμένοι, η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια παρέμενε εξαιρετική, ακόμα και μετά τις ήττες κάτι που δεν συναντάς συχνά σε αποδυτήρια επαγγελματικής ομάδας».

- Όταν προέκυψε η είδηση πως θα παίξετε με τον Παναθηναϊκό, η El Mundo Deportivo είχε τίτλο «Diamantidis espera Barcelona». Ο λόγος ήταν οι θύμησες από το 2011;

«Μολονότι δεν ήμουν τότε εδώ, οφείλω να αναγνωρίσω ότι ο Διαμαντίδης είν αι εκπληκτικός παίκτης, ο οποίος διακρίνεται στο ύψιστο επίπεδο για πάρα πολλά χρόνια. Είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός παίκτης του Παναθηναϊκού, τα τελευταία 10-12 χρόνια. Παίκτες πήγαν και έφυγαν από τους «πράσινους», αλλά εκείνος έμενε πάντα. Είναι o πυρήνας αυτής της ομάδας.

Η συνάντηση των "πρασίνων" με τον Σάρας Γιασικεβίτσιους

Αυτό που ξέρω είναι ότι μετά το ματς με τη Μακάμπι, δεν μιλήσαμε για κανένα παίκτη του Παναθηναϊκού. Μάλλον επρόκειτο για την ανάγκη των ΜΜΕ να βρουν τίτλους, αλλά είναι κάτι που καταλαβαίνω. Αλλωστε, πρόκειται για έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ευρωλίγκας».

- Από το πουθενά, «χάσατε» έως το τέλος της σεζόν τον Πιτ Μάικλ και μετά τραυματίστηκε ο Τσάβι Ραμπασέδα, ο οποίος επρόκειτο να πάρει τα λεπτά συμμετοχής του Μάικλ.

«Δεν έχουμε χρόνο για να κλαιγόμαστε. Η απώλεια του Πιτ ήταν τεράστια για την ομάδα μας, για όλα όσα κάνει, για όλα όσα δίνει στην ομάδα. Ηταν ένα τραγικό νέο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει. Το μόνο που θέλουμε είναι να συνέλθει 100%. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το αυτό θέλουμε και για τον Ραμπασέδα. Ο τραυματισμός του Τσάβι δεν είναι το ίδιο σοβαρός με του Πιτ, αλλά θα μείνει εκτός των πλέι οφ. Εν κατακλείδι, κάποιος θα βρεθεί να παίξει αντ' αυτών, κάποιος θα προσθέσει τη δική του ποιότητα στην ομάδα, για να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά».

- Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή τη σειρά;

«Θέλουμε να βρεθούμε στο Λονδίνο, δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού. Και ξέρουμε πως η αποστολή μας θα είναι δύσκολη, γιατί παίζουμε με τον Παναθηναϊκό!!! ΟΚ, άλλαξαν πολλά το καλοκαίρι, όλους τους παίκτες και τον προπονητή, αλλά... μιλάμε για τον ΠΑΟ. Πέραν του ονόματος και της δυναμικής αυτού, έχει στο ρόστερ πολλά παιδιά με εμπειρία και ταλέντο. Κάθε παιχνίδι θα είναι δύσκολο. Ελπίζουμε να πάρουμε τις τρεις νίκες που χρειαζόμαστε και να προκριθούμε στο Φάιναλ Φορ. Αλλά... και οι αντίπαλοι μας αυτό θέλουν».

- Πόσο χρήσιμη μπορεί να φανεί η περυσινή εμπειρία, όταν φτάσατε ως φαβορί στο Φάιναλ Φορ και... χάσατε από το αουτσάιντερ (Ολυμπιακό) που μετά πήρε και το τρόπαιο; Να μην παίρνετε τίποτα ως δεδομένο;

«Κάθε εμπειρία που ζεις σε αυτή τη ζωή σου μαθαίνει κάτι. Η Μπαρτσελόνα αν μη τι άλλο, έχει περισυλλέξει πλήθος εμπειριών μέσα στα χρόνια που βρίσκεται στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Επίσης, γενικά στη ζωή δεν κάνει καλό να παίρνεις κάτι ως δεδομένο. Πολλώ δε στον αθλητισμό. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να δουλεύουμε το ίδιο δυνατά κάθε μέρα, σε κάθε προπόνηση, σε κάθε παιχνίδι».

  • Ο Άντε Τόμιτς κάνει μια σπουδαία χρονιά (η καλύτερή του επί της ουσίας) στην Ευρωλίγκα, δικαιώνοντας την απόφασή του μετά τη Ρεάλ να συνεχίσει στη Μπαρτσελόνα. Σε 23 αγώνες παίζει κατά μέσο όρο 22:50'', έχοντας 11.8π (63.6%δ, 61.7%β) 6ρ, 1.8ασ, 1λ και 1.2κοψ. Εντυπωσιακός ήταν στο τοπ-16 με 14.2π (67.2%δ, 73.5%τρ) 6.5ρ, 2ασ, 0.2κλ, 0.9κοψ.
  • Δείτε βίντεο από την ανάδειξή του σε παίκτη της αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα

Διαβάστε τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν στις μονομαχίες Παναθηναϊκού και Μπαρτσελόνα σε σχέση με το 2011

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ