ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ρώσοι μεγιστάνες ενδιαφέρονται για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Ρώσοι μεγιστάνες ενδιαφέρονται για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Επαφές με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχουν ξεκινήσει εκατομμυριούχοι από την Ρωσία. Μάθετε όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες. Τι λέει η ΚΑΕ.

Δεν πάνε πολλές μέρες από την στιγμή που ο Παύλος Γιαννακόπουλος επανέλαβε πως η απόφαση της οικογένειάς του να αποχωρήσει από τα δρώμενα της "πράσινης" ΚΑΕ είναι οριστική και ήδη υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Deal", ένας από τους ανθρώπους που θέλει να πάρει στα χέρια του το μπασκετικό τμήμα του "τριφυλλιού" είναι ο Ιγκόρ Γιουσούφοβ.

Ο πολυεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης του επενδυτικού Fund Energy, θέλει να επενδύσει στη χώρα μας τόσο στην ενέργεια όσο και στον αθλητισμό, παρά τον αποκλεισμό της ΔΕΠΑ.

Πρόκειται για έναν επιφανή επιχειρηματία που βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ανθρώπους της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κι αυτή η είδηση δεν προκύπτει από την πλευρά της οικογένειας Γιαννακόπουλου, αλλά από τον Ρώσο μεγιστάνα.

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για ενδιαφέρον Αράβων και Αμερικανών για την "πράσινη" ΚΑΕ, όμως τώρα φαίνεται πως έχουμε νέα δεδομένα και υπάρχουν φήμες πως ο Ιγκόρ Γιουσούφοβ είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους Γιαννακόπουλους.

Όλα βέβαια θα ξεκαθαρίσουν μετά το Final 4 της Κωνσταντινούπολης, όπου αν Παναθηναϊκός πάρει το 7ο αστέρι τότε θα είναι ακόμη πιο περιζήτητος στις αγορές. Λεφτά βέβαια υπάρχουν από την πλευρά του Γιουσούφοβ, όμως μένει να δούμε αν θα ολοκληρωθεί το deal, αφού υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές.

Λίγα λόγια για τον Γιουσούφοβ

Ο Ιγκόρ Γιουσούφοβ είναι πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Fund Energy, υπήρξε υπουργός Ενέργειας μέχρι το 2004 και στη συνέχεια Ειδικός Σύμβουλος των Προέδρων Πούτιν και Μεντβέντεβ για τα Ενεργειακά, ενώ προτάθηκε από την Ρωσική ηγεσία του 2011 για την θέση του επικεφαλής του λεγόμενου Gas OPEC, του οργάνου των χωρών-παραγωγών φυσικού αερίου και διατηρεί την θέση του του στο ΔΣ της Gazprom.

Στο πεδίο δράσης του συμπεριλαμβάνονται ο ελβετικός όμιλος Petropluss -με 3 διυλιστήρια-, θεωρείται ο "δημιουργός" του γερμανορωσικού αγωγού του Nord Stream, επενδύει στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ενέργεια, της τηλεπικοινωνίες κ.α και κλείνει deal εξαγορών όπως τα Διυλιστήρια του Ίνγκολασταντ, του Κρεσιέρ στην Ελβετία και του Κόρτιον στην Βρετανία.

Πηγή: Εφημερίδα "Deal News"

Κι άλλος Ρώσος υποψήφιος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού "Sentra", επαφές με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει ξεκινήσει και η μια μεγάλη ρώσικη εταιρία Rosneft που ασχολείται με την ενέργεια. "Οι συζητήσεις των Γιαννακόπουλων με την συγκεκριμένη εταιρεία είναι προχωρημένες, ο συνδετικός κρίκος είναι ένας Ουκρανός εν ονόματι Νεμπέντεφ, έχουν αποσταλεί εκ μέρους του Παναθηναϊκού όλα τα οικονομικά στοιχεία, ενώ οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν προσκληθεί στο φάιναλ φορ και δεν αποκλείεται να βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκ μέρους του Παναθηναϊκού έχουν τεθεί δύο βασικοί όροι για να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Πρώτον να υπάρχει μίνιμουμ μπάτζετ 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για δύο χρόνια και βεβαίως την παραμονή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία του τριφυλλιού".

Από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός σε πρώτη φάση επιβεβαιώνουν τις επαφές και περισσότερα για το ζήτημα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις επόμενες ώρες.

Λίγα λόγια για την Rosneft

Η Rosneft ιδρύθηκε το 1993 και έχει έδρα την Μόσχα. Η εταιρία ειδικεύεται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και ανήκει στην κυβέρνηση της Ρωσίας.

Πρόεδρός της είναι ο Ιγκόρ Σέχιν και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο στενούς συμμάχους του Βλάντιμιρ Πούτιν. Αυτή τη στιγμή θεωρείται η κορυφαία εταιρία εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου καθώς και στα πετροχημικά που παράγει. Τα δύο βασικά διυλιστήρια που διαθέτει είναι στο Τουπάς της Μαύρης Θάλασσας και στο Κομσομόλσκ.

Το πρώτο μάλιστα το δημιούργησε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, στις 27 Ιανουαρίου του 2011 η Rosneft ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική ExxonMobil για τη δημιουργία κοινού διυλιστηρίου στην περιοχή Τουπάς. Το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης παραμένει άγνωστο, ενώ σύμφωνα με φήμες η αμερικανική εταιρία ήταν έτοιμη να επενδύσει ένα ποσό κοντά στο 1 δισ. δολάρια.

Το στάδια της παντοκρατορίας

Το 1993 η Rosneft ουσιαστικά ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Δύο χρόνια αργότερα με κρατικό ψήφισμα έγινε μια ανοικτή εταιρία.

Σιγά σιγά άρχισε να μεγαλώνει η εταιρία και το 2004 έπειτα από μία σειρά κυβερνητικών δημοπρασιών αγόρασε μία μικρή εταιρία πετρελαίου την Baikal Finance Group, που τρεις μέρες πριν είχε εξαγοράσει την πρώην θυγατρική της Yukos (εταιρία πετρελαίο και φυσικού αερίου), Yugansk.

Έτσι, η Rosneft έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αεριού στη Ρωσία παράγοντας κατά μέσο όρο 1,69 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα! Το 2006 μπαίνει στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Μόσχας με την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται στα 7,55. Αυτή τη στιγμή η τιμή της εταιρία υπολογίζεται ότι ανέρχεται κοντά στα 80 δισ. δολάρια.

Το τελευταίο μεγάλο ντιλ της εταιρίας ήταν με τις BP (British Petroleum), την Petronas και CNPC. Οι εταιρίες ουσιαστικά έκαναν ανταλλαγές μετοχών και έτσι στην Rosneft επένδυσαν περίπου 1 δις δολάρις οι Ρόμαν Αμπραμόβιτς, Βλάντιμιρ Λισίν και Όλεγκ Ντεριπάσκα. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό η Rosneft μαζι με την BP ανακοίνωσαν συμφωνία για την ανάπτυξη της ανατολικής Πρινοβοζεμέλσκι, που βρίσκεται στην ρωσική αρκτική υφαλοκρηπίδα μεταξύ χερσόνησο Γιαμάλ και το νησί Νοβάγα Ζεμίλα.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ