ΑΕΚ

Που πήγε ο Λουκάς;

Που πήγε ο Λουκάς;

Η άφιξη του Γιούρι Ζντοβτς στον πάγκο της ΑΕΚ έχει επηρεάσει αγωνιστικά τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος παρουσιάζει πολύ χαμηλότερους μέσους όρους επί των ημερών του "ξανθού σκυλιού". Το Sport24.gr καταπιάνεται με την απόδοση του διεθνούς σέντερ.

Όπως και να το κάνουμε, όταν αλλάζει ο προπονητής σε μια ομάδα, διαφοροποιείται εν πολλοίς ο τρόπος παιχνιδιού. Διαφορά προσέγγισης, διαφορά φιλοσοφίας, διαφορά κατεύθυνσης. Όλα αλλάζουν με αποτέλεσμα κάποιοι να ευνοούνται και κάποιοι όχι. Ή, αν προτιμάτε, αποκτούν διαφορετικό ρόλο με αποτέλεσμα να μην είναι οι ίδιοι, σε επίπεδο αριθμών.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από αυτό του Λουκά Μαυροκεφαλίδη δεν υπάρχει. Ο διεθνής σέντερ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στον α' γύρο της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, δεδομένου ότι έκανε πράγματα και θαύματα. Οδήγησε την ΑΕΚ στην τρίτη θέση με διαφορά μίας νίκης από τον Άρη, δίνοντας εν γένει την εντύπωση πως αυτή θα ήταν η ομάδα που θα χαμογελούσε στο τέλος, για να τερματίσει πίσω από τους δύο "αιωνίους".

Η απόφαση του Μάκη Αγγελόπουλου να μεταθέσει τον Ντράγκαν Σάκοτα στη θέση του General Manager, δίνοντας τα κλειδιά της ομάδας στον Γιούρι Ζντοβτς, άλλαξε τα δεδομένα εντός της ομάδας. Τόσο σε επίπεδο rotation όσο και λειτουργίας, αφού η "Ένωση" παρουσίασε αδυναμία να "καθαρίσει" τα παιχνίδια που είχε στο χέρι της. Οι αριθμοί άλλωστε είναι αμείλικτοι επισημαίνοντας την ανικανότητα των "κιτρινόμαυρων" να ελέγξουν καταστάσεις σε πολλές αναμετρήσεις.

Πρόσφατα το Sport24.gr έκανε τον απολογισμό της παρουσίας του "ξανθού σκυλιού" στον πάγκο της ΑΕΚ , με το συμπέρασμα να είναι πως επί των ημερών του η "Ένωση" έχει (ελαφρώς) χαμηλότερο μέσο όρο στην επίθεση και +3.4 πόντους στην άμυνα.

Από όλη αυτή την αλλαγή έχουν επηρεαστεί όμως κι οι ίδιοι οι παίκτες, με δεδομένο ότι άλλαξαν οι ρόλοι κι οι συσχετισμοί στο ρόστερ. Αυτός μάλιστα που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διαφορά είναι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Ο διεθνής σέντερ σκοράρει 5.2 πόντους λιγότερους ανά παιχνίδι, σουτάρει με -12% στα δίποντα, -27% στα τρίποντα, όπως επίσης -1.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

Αυτή η απότομη μείωση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως πλέον η μπάλα περνά από περισσότερα χέρια σε κάθε επίθεση της ΑΕΚ, αφετέρου επειδή ο Γιούρι Ζντοβτς τον χρησιμοποιεί για αρκετή ώρα πλέον στο "4", κι όχι στο "5". Ο "Λου" δημιουργεί δίδυμο, ως επί το πλείστον, με τον Δημήτρη Μαυροειδή στη φροντ λάιν της "Ένωσης", περνώντας περισσότερο χρόνο στην επίθεση παίζοντας με πρόσωπο, παρά με πλάτη στο καλάθι. Εξ ου τα πολύ περισσότερα τρίποντα που εκτελεί (45 έναντι 16), όπως επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά στα σουτ δύο πόντων. Από τη στιγμή που εκτελεί πιο μακριά από το καλάθι, είναι λογικό να έχει χειρότερους αριθμούς.

Παρεμπιπτόντως παίρνει πολύ λιγότερες προσπάθειες δύο πόντων (6.9 έναντι 10.7), όπως επίσης σουτάρει με μεγαλύτερη συχνότητα από την περιφέρεια (3.2 έναντι 1.6).

Το Sport24.gr συνέκρινε τις δύο... όψεις του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, παρουσιάζοντάς τες με τη βοήθεια των Infographics.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ