ΑΕΚ

Φάκελος: Ένας γύρος Γιούρι Ζντοβτς

Φάκελος: Ένας γύρος Γιούρι Ζντοβτς

Ο Γιούρι Ζντοβτς ολοκλήρωσε έναν γύρο στον πάγκο της ΑΕΚ, με το Sport24.gr να καταγράφει τα πεπραγμένα του έμπειρου τεχνικού και να αξιολογεί την παρουσία του στην "Ένωση".

Ένας γύρος πέρασε από τη στιγμή που ο Γιούρι Ζντοβτς κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της ΑΕΚ. Ήταν το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Κολοσσό αυτό στο οποίο έκανε το ντεμπούτο του, στο φινάλε του 2013. Κι αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το "ξανθό σκυλί" τα κατάφερε αρκετά καλά (εκ του αποτελέσματος) αφού η ομάδα του πήρε την εκτός έδρας νίκη, έστω κι αν χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης για να τα καταφέρει.

Χάρη στο παρολίγον τριπλ νταμπλ του Ντι Τζέι Κούπερ (20 πόντοι, 11 ασίστ, 9 ριμπάουντ) και τη δράση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη (18 πόντοι με 4/6 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 1/2 βολές), η "Ένωση" πήρε το ροζ φύλλο αγώνα, κι έτσι το... τρένο δεν εκτροχιάστηκε νωρίς. Η πορεία όμως δεν ήταν η αναμενόμενη. Ή, τουλάχιστον, ανάλογη αφού οι "κιτρινόμαυροι" ηττήθηκαν πέντε φορές στα επόμενα δώδεκα παιχνίδια, με την ήττα στο "Μελίνα Μερκούρη" να βάζει ουσιαστικά τέλος σε κάθε επιδίωξη για την κατάληψη της τρίτης θέσης στη regular season του πρωταθλήματος.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η ΑΕΚ παρουσίασε ένα πρόβλημα που αποτελεί συνώνυμο της πορείας της στον β' γύρο. Ποιο είναι αυτό; Οι χαμένες υπέρ της διαφορές . Για να σας θυμίσουμε, εν τάχει, πως έχει η κατάσταση, η "Ένωση" νίκησε στο "παρά πέντε" τον Αρκαδικό ( 78-74 ), αν και προηγήθηκε με +10 (55-65) στο 33'12'', ομοίως την Κηφισιά ( 76-73 ) παρά το +17 (60-43) του 27'40''. Από την άλλη, δεν τα κατάφερε στην Πυλαία κόντρα στον ΠΑΟΚ ( 79-75 ) παρά το +24 (15-39 στο 14'41''), όπως και στο Nick Galis Hall ( 77-76 ), όπου βρέθηκε στο +10 (50-60) στο τέλος της τρίτης περιόδου. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα στο "Μελίνα Μερκούρη", όπου το +12 (45-57) του 27'52'' χάθηκε εν ριπή οφθαλμού, με το Ρέθυμνο να παίρνει εν τέλει τη νίκη με 70-69 .

Τι σημαίνει αυτό; Πως η ΑΕΚ έχει... θέμα κάθε φορά που αποκτά μια διαφορά -που μοιάζει να είναι- ασφαλείας, ή διαφορετικά πως δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τις υπέρ της καταστάσεις που δημιουργούνται στη διάρκεια των αναμετρήσεων. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στην προβληματική της άμυνα, η οποία αποτελεί την πηγή των περισσότερων κακών για την ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς. Αν θέλετε να αποτυπώσουμε το παραπάνω στατιστικά, θα σας πούμε ότι οι 68.6 πόντοι που δέχονταν οι "κιτρινόμαυροι" ανά παιχνίδι μέχρι τη 10η αγωνιστική, έχουν αυξηθεί σε 72.2 πόντους από τη στιγμή που το "ξανθό σκυλί" βρέθηκε στην άκρη του πάγκο τους.

Αυτό κάτι λέει, κάτι δείχνει για τη (μη) συνέπεια της ΑΕΚ στο πίσω μέρος του παρκέ. Στο παραπάνω βέβαια μείζονα ρόλο έπαιξε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, το οποίο κρίθηκε στη δεύτερη παράταση. Παρεμπιπτόντως, στα παιχνίδια που κρίθηκαν με λιγότερους από πέντε πόντους (αυτά που πήγαν σε παράταση συμπεριλαμβάνονται), η "Ένωση" κέρδισε λιγότερα από τα μισά (3/8). Πιο συγκεκριμένα, πήρε αυτά με Κολοσσό (εκτός), Αρκαδικό (εκτός) και Κηφισιά (εντός), ενώ έχασε εκείνα με Παναθηναϊκό (εντός), ΠΑΟΚ (εκτός), Άρη (εκτός), Ολυμπιακό (εντός) και Ρέθυμνο (εκτός).

Πρόδηλο είναι πως στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές μοιάζει απίθανο να ανατραπεί η βαθμολογική κατάσταση στον πίνακα της Basket League ΣΚΡΑΤΣ και η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς να ξεπεράσει τον Άρη. Επομένως, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά τροφή για σκέψη για τον έμπειρο τεχνικό και τους παίκτες του εν όψει των πλέι οφ. Εκεί όπου η ΑΕΚ θα πρέπει να "σπάσει" τουλάχιστον μια φορά την έδρα των Θεσσαλονικέων για να θεωρήσει πως... πέτυχε τη φετινή σεζόν. Θα τα καταφέρει;

Φάκελος: Ένας γύρος Γιούρι Ζντοβτς
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ