ΑΕΚ

Οι Έλληνες καθορίζουν το ταβάνι της ΑΕΚ

Οι Έλληνες καθορίζουν το ταβάνι της ΑΕΚ

Ο αγώνας με το Ρέθυμνο Cretan Kings ανήκει ήδη στο παρελθόν για την ΑΕΚ. Αυτό που δεν αποτελεί παρελθόν όμως, αλλά ίσως και να είναι οδηγός για το μέλλον είναι η απόδοση των Ελλήνων παικτών της.

Η ΑΕΚ έκανε τα εύκολα-δύσκολα κάποια στιγμή κόντρα στο Ρέθυμνο χθες το απόγευμα (5/11) . Απώλεσε μία διαφορά 17 πόντων, είδε τους Κρητικούς να ισοφαρίζουν στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου και τελικά χρειάστηκε να (ξανα)σφίξει την άμυνά της για να κερδίσει . Μία άμυνα η οποία ξεκίνησε από τους Έλληνες παίκτες, οι οποίοι ήταν και αυτοί που έκαναν την διαφορά κόντρα στο Ρέθυμνο. Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος της “Ένωσης” από αυτό το παιχνίδι.

Οι “Κιτρινόμαυροι” είναι δεδομένο ότι ως ομάδα έχουν ανέβει επίπεδο φέτος σε σχέση με πέρυσι . Έχουν περισσότερη ποιότητα, δείχνουν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις αρχές που θέλει να βάλει στο παιχνίδι της ομάδας ο προπονητής τους, Γιούρι Ζντοβτς, ενώ παίζουν καλύτερη άμυνα και πιο γοητευτικό μπάσκετ. Δεν είναι τέλειοι βέβαια. Έχουν ακόμα προβλήματα. Το αμυντικό ριμπάουντ, η άμυνα στο Πικ εν Ρολ και τα αρκετά “νεκρά” διαστήματα είναι τα κυριότερα. Η ΑΕΚ όμως δείχνει να κινείται προς μία σωστή κατεύθυνση. Και μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό έχουν οι Έλληνες παίκτες της.

Κόντρα στο Ρέθυμνο η ΑΕΚ είχε καλές και κακές στιγμές, εξακολουθώντας να έχει αρκετά πάνω-κάτω στην απόδοσή της, απόρροια του γεγονότος ότι ακόμα δεν βρίσκεται εκεί που θέλει, κάτι που παραδέχθηκε μετά το παιχνίδι και ο Γιούρι Ζντοβτς. Το θέμα ωστόσο είναι πως όταν βρισκόταν στα πάνω της, την διαφορά έκαναν οι Έλληνες παίκτες της.

Στην αρχή ήταν ο Ντούσαν Σάκοτα και ο Κώστας Βασιλειάδης με τα σουτ τους που έδωσαν ρυθμό στην “Ένωση”. Στην συνέχεια, όταν το Ρέθυμνο ισοφάρισε στην τρίτη περίοδο, ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Δημήτρης Μαυροειδής που έφεραν τα πάνω-κάτω με την άμυνά τους, με τον μεν πρώτο να κρατάει άποντο για 6 λεπτά τον μέχρι τότε “καυτό” Ρόμπερτ Άρνολντ, τον δε δεύτερο να βγάζει απίστευτη ενέργεια, να καταφέρνει να μαρκάρει ακόμα και τους περιφερειακούς των Κρητικών βγαίνοντας μέχρι το τρίποντο – κάτι που είναι γνωστό πως δεν είναι το δυνατό του σημείο – βγάζοντας συνεχόμενες καλές άμυνες με διαδοχικά κλεψίματα. Στο τέλος μάλιστα, ήταν πάλι ο Βασιλειάδης αυτός που έβαλε δύο μεγάλα τρίποντα για να “ξεκολλήσει” μία και καλή την ΑΕΚ στο σκοράρισμα, παίρνοντας παράλληλα την σκυτάλη από τον Λαρεντζάκη στο μαρκάρισμα του Άρνολντ.

Μόνο έτσι θα κοιτάξει ψηλά

Οι Έλληνες καθορίζουν το ταβάνι της ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί στην Ευρώπη ότι για να μπορέσει μία ομάδα να κάνει την διαφορά χρειάζεται να έχει καλούς γηγενείς παίκτες. Το να βρει κάποιος εξάλλου καλούς ξένους ενίοτε μπορεί να είναι ακόμα και θέμα τύχης, αφού ποτέ δε μπορεί να ξέρει κανείς πόσο εύκολα ή δύσκολα θα προσαρμοστεί κάποιος Αμερικανός σε ένα καινούριο περιβάλλον. Στην ΑΕΚ έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι αυτό και για αυτό το λόγο το καλοκαίρι θέλησαν να διατηρήσουν στο ρόστερ τους καλούς Έλληνες παίκτες στο ρόστερ – έστω και αν τελευταία στιγμή ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης τους χάλασε τα σχέδια με την αποχώρησή του – αλλά και να αποκτήσουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να βρουν στην αγορά. Και τώρα δρέπουν τους καρπούς αυτών των κινήσεών τους.

Οι Μαυροειδής και Βασιλειάδης είναι παίκτες με εμπειρία, που έχουν υπάρξει διεθνείς σε επίπεδο ανδρών και ξέρουν πότε να βγουν μπροστά, κάτι που απέδειξαν (και) χθες. Ο Σάκοτα έχει αγωνιστεί κι αυτός για χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο και μπορεί να δώσει – και δίνει – πολλά πράγματα με την εμπειρία και το σουτ του. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι ξεκάθαρα ο παίκτης που προσπαθεί να αναδείξει ο Γιούρι Ζντοβτς, θέλοντας να τον μετατρέψει από έναν απλά καλό σκόρερ σε παίκτη για όλες τις δουλειές, που θα μπορεί να κάνει την διαφορά και στις δύο πλευρές του παρκέ , κάτι που σιγά-σιγά το καταφέρνει. Και, φυσικά, πίσω από αυτούς τους τέσσερις υπάρχουν οι Δημήτρης Μωραϊτης, Διονύσης Σκουλίδας και Γιώργος Τσαλμπούρης, τρία από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Ελληνικού μπάσκετ αυτή τη στιγμή, οι οποίοι ήδη παίρνουν χρόνο συμμετοχής. Πρόκειται για μία εξαιρετική “μαγιά” παικτών, η οποία “παντρεύεται” ιδανικά με τους ξένους που έχουν έρθει στην “Ένωση” για να τους συμπληρώσουν. Το θέμα είναι πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα.

Η ΑΕΚ μπορεί μετά από χρόνια να υποστηρίξει ότι πλέον διαθέτει πολλούς καλούς Έλληνες παίκτες . Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Ίσα-ίσα που σε βάθος χρόνου είναι και αυτό που θα μπορέσει να κάνει την διαφορά, δίνοντάς της την δυνατότητα να κοιτάξει κάποια στιγμή στα μάτια τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που είναι και ο μεγάλος στόχος της ομάδας.

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ