ΑΕΚ

Η... μετάλλαξη του Λαρεντζάκη

Η... μετάλλαξη του Λαρεντζάκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης φημίζεται για την ικανότητά του στο σκοράρισμα. Ο Γιούρι Ζντοβτς ωστόσο θέλει να τον μετατρέψει σε καλό αμυντικό. Και μέχρι στιγμής το πείραμα αυτό δείχνει να πετυχαίνει.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δεν είχε ποτέ πρόβλημα να βάλει τη μπάλα στο καλάθι. Το γεγονός ότι ήταν πάντα εκ των πρώτων σκόρερ των Εθνικών μας ομάδων σε παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και η περσινή του παρουσία με τον Κολοσσό Ρόδου, όπου είχε 11.8 πόντους μέσο όρο σε 22.6 λεπτά συμμετοχής το αποδεικνύει. Ήταν εξάλλου η εξαιρετική του ικανότητά στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός αυτή που τον έβαλε στο μπασκετικό χάρτη και τον έφερε στην ΑΕΚ. Ο τεχνικός της ομάδας ωστόσο, Γιούρι Ζντοβτς, βλέπει και κάτι άλλο σε αυτόν: Έναν καλό αμυντικό. Και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει όλο το καλοκαίρι.

Στην ΑΕΚ του Γιούρι Ζντοβτς δεν υπάρχει χώρος για παίκτες που δεν παίζουν άμυνα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όποιος θέλει να παίζει πρέπει να τα δίνει όλα σε αυτή την πλευρά του παρκέ, διαφορετικά θα βρίσκεται στον πάγκο. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που ξεκαθάρισε προς όλους ο Σλοβένος τεχνικός, παρά το γεγονός ότι ήξερε ότι στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν παίκτες που φημίζονται κυρίως για τα επιθετικά τους χαρίσματα. Ο Λαρεντζάκης είναι ένας από αυτούς τους παίκτες. Και, όπως φαίνεται, αποτελεί και τον παίκτη στον οποίο ο Ζντοβτς ασκεί την περισσότερη πίεση να ξεπεράσει τον εαυτό του και να μεταβληθεί σε εξαιρετικό αμυντικό.

Οι... ειδικές αποστολές και η (εμφανής) βελτίωση

Η... μετάλλαξη του Λαρεντζάκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας της ΑΕΚ ο Ζντοβτς προσπαθεί να αλλάξει το DNA του νεαρού γκαρντ. Πώς; Αναθέτοντάς του πάντα να μαρκάρει τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό, είτε αυτός λέγεται Νάντο ΝτεΚολό στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είτε Ντεμάριους Μπολντς με το Λαύριο DHI. Και έχει τους λόγους του που το κάνει αυτό.

Έχοντας ύψος 1.96 μέτρα, καλό άνοιγμα χεριών και (επίσης πολύ σημαντικό)... νιάτα, ο Λαρεντζάκης έχει την δυνατότητα να φέρει εις πέρας αυτές τις αποστολές. Ο γκαρντ από την Κύθνο προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο μπάσκετ: Μέγεθος στην θέση του σούτινγκ γκαρντ στην άμυνα, χωρίς παράλληλα να δημιουργεί πρόβλημα στην άλλη πλευρά του παρκέ αφού είναι εξαιρετικός χειριστής της μπάλας και μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ. Σε αυτά τα σωματομετρικά του χαρακτηριστικά ακριβώς ποντάρει και ο Ζντοβτς, θέλοντας σιγά-σιγά να δημιουργήσει έναν παίκτη που θα είναι εξίσου καλός και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Η... μετάλλαξη του Λαρεντζάκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα πράγματα δεν είναι βέβαια πάντα εύκολα. Καμία φορά λόγω υπέρμετρου ενθουσιασμού ο Λαρεντζάκης μπορεί να κάνει ένα-δύο γρήγορα φάουλ. Αυτό ωστόσο δεν ενοχλεί τον Ζντοβτς, αφού ξέρει ότι όσο περνάει ο καιρός και ο πρώην παίκτης του Κολοσσού εντρυφήσει στην φιλοσοφία του θα μπορέσει να αποφεύγει να βρεθεί σε τέτοια θέση. Και μία πρώτη εικόνα από το μέλλον ήρθε στον αγώνα με την Κύμη Seajets για την 3η αγωνιστική της Stoiximan.gr Basket League (νίκη με 81-55) . Ένα παιχνίδι που ο Λαρεντζάκης είχε μεν μόλις 3 πόντους, αλλά έμεινε στο παρκέ 15 λεπτά, αφού την ίδια στιγμή είχε 3 πόντους, 3 ασίστ και 5 κλεψίματα! Κοινώς, σιγά-σιγά ο σούτινγκ γκαρντ της ΑΕΚ έχει βρει τρόπο να επηρεάζει ένα παιχνίδι και όταν δεν σκοράρει, στο ίσως πιο σημαντικό βήμα στην προσπάθειά του να γίνει ένας πιο ολοκληρωμένος παίκτης.

Το πιο εύκολο πράγμα για τον Ζντοβτς θα ήταν να χρίσει τον Λαρεντζάκη έκτο παίκτη και να του ζητούσε απλώς να μπει στο παρκέ και να σκοράρει. Ο Σλοβένος τεχνικός όμως δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο. Θέλει να πάρει τα περισσότερα που μπορεί από τον νεαρό γκαρντ και τον πιέζει όσο κανέναν άλλο παίκτη στην ομάδα. Θέλει να τον δει να εξελίσσεται. Θέλει να τον δει να μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο παίκτη. Φαίνεται ότι σιγά-σιγά τα καταφέρνει. Και από αυτό μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν όλοι: Και η ΑΕΚ, και ο Ζντοβτς και, φυσικά, ο ίδιος ο Λαρεντζάκης.

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ