ΑΕΚ

Η ΑΕΚ χτίζει χαρακτήρα

Η ΑΕΚ χτίζει χαρακτήρα
HTTP://WWW.CHAMPIONSLEAGUE.BASKETBALL

Οι Έλληνες που έδειξαν τον δρόμο, ο Γκριν που βγήκε μπροστά και το σωστό διάβασμα του αγώνα. Το Sport24.gr αναλύει πώς κατάφερε η ΑΕΚ να πάρει την σπουδαία νίκη κόντρα στην Βενέτσια εκτός έδρας.

Δύο σερί ήττες – αμφότερες εκτός προγράμματος – έπεσαν “βαριές” στην ΑΕΚ, η οποία αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να δείξει χαρακτήρα. Και το έκανε με τον πλέον βροντερό τρόπο, κερδίζοντας την πρωταθλήτρια Ιταλίας Βενέτσια μέσα στην Ιταλία!

Η “Ένωση” βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Το κλίμα ήταν βαρύ και η γκρίνια... αρκετή. Παρόλα αυτά, βρήκε το σθένος να πάει σε μία “καυτή” έδρα και όχι απλώς να κοιτάξει στα μάτια την Βενέτσια, αλλά να την κερδίσει κιόλας. Και αυτό δεν έγινε στην τύχη, αλλά με ξεκάθαρο σχέδιο, το οποίο φάνηκε από την αρχή.

Η ΑΕΚ δεν έκανε το τέλειο παιχνίδι. Έπαιξε όμως πιο μυαλωμένα από κάθε άλλη φορά φέτος, στόχευσε στις αδυναμίες των Ιταλών, βγήκε από την ζώνη άνεσής της και πήρε μία μεγάλη νίκη. Μία νίκη από αυτές που χτίζουν τον χαρακτήρα μίας ομάδας.

Οι Έλληνες έδειξαν τον δρόμο, ηγέτες Γκριν και Τζέιμς

Η ΑΕΚ χτίζει χαρακτήρα
HTTP://WWW.CHAMPIONSLEAGUE.BASKETBALL


Στις δύσκολες στιγμές αυτοί που πρέπει να βγουν μπροστά είναι οι προσωπικότητες της ομάδας. Και αυτό ακριβώς έγινε κόντρα στην Βενέτσια, με τους ηγέτης της “Ένωσης” να βγαίνουν μπροστά. Και το παράδειγμα σε όλους έδειξαν οι Έλληνες, μέχρι να αναλάβουν δράση οι ξένοι.

Πρώτος που έδειξε τον δρόμο δεν ήταν άλλος από τον Δημήτρη Μαυροειδή (18 πόντοι, 9 ριμπάουντ). Ο έμπειρος σέντερ ήταν αυτός που “τράβηξε” στο σκοράρισμα την “Ένωση” στην αρχή του αγώνα, αποτελώντας σημείο αναφοράς κοντά στο καλάθι, προκαλώντας φθορά στους ψηλούς των Ιταλών. Ακολούθως την σκυτάλη πήρε ο ανεβασμένος Γιαννούλης Λαρεντζάκης (14 πόντοι), βάζοντας μεγάλα σουτ όταν τα χρειάστηκε η ΑΕΚ για να μείνει κοντά στο σκορ, κερδίζοντας φάουλ και κρατώντας στα “ρηχά” τον Ντομινίκ Τζόνσον όσο ήταν στο παρκέ. Και, στο τέλος, πριν αναλάβουν δράση οι Αμερικανοί, βγήκε μπροστά ο Ντούσαν Σάκοτα (15 πόντοι).

Βλέποντας τους Έλληνες της ομάδας να δίνουν το παράδειγμα, στην συνέχεια βγήκαν μπροστά και οι υπόλοιποι. Ο Μάικ Γκριν (23 πόντοι) άφησε πίσω του το καταστροφικό πρώτο ημίχρονο και ήταν πραγματικός ηγέτης στο δεύτερο ημίχρονο και την παράταση. Ο Τσινέμελου Ελόνου (12 πόντοι) εκμεταλλεύτηκε την φθορά που είχε δημιουργήσει νωρίτερα ο Μαυροειδής και έδωσε λύσεις και στην επίθεση. Ο Ντελρόι Τζέιμς έβγαλε άμυνες και σημείωσε το νικητήριο καλάθι. Ο Κέλσι Μπάρλοου ήταν μεν άστοχος (13 πόντοι με 5/17 σουτ), αλλά κρατούσε απασχολημένη την αντίπαλη άμυνα.

Ήταν μία νίκη ΟΜΑΔΑΣ για την ΑΕΚ. Παίζοντας με καρδιά άντεξε τους κραδασμούς και πήρε μία μάγκικη νίκη κόντρα στην πρωταθλήτρια Ιταλίας. Μίας ομάδας που μπορεί να σε διαλύσει αν βρει ρυθμό, αλλά δεν κατάφερε να διαλύσει την ΑΕΚ.

Το πλάνο της νίκης

Η ΑΕΚ χτίζει χαρακτήρα
HTTP://WWW.CHAMPIONSLEAGUE.BASKETBALL


Η ΑΕΚ δεν κέρδισε βέβαια απλώς και μόνο επειδή έβγαλε καρδιά. Χρειάστηκε νωρίτερα να ακολουθήσει ένα πλάνο, από το οποίο ξέφυγε ελάχιστες φορές. Και για αυτό πήρε και τη νίκη, αφού σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια δεν έχασε την συγκέντρωσή της στην επίθεση και δεν προέβη σε βιαστικές επιλογές. Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι είχε 18 ασίστ και μόλις 8 λάθη, όταν στις ήττες από Εστουδιάντες και Άρη είχε μοίρασε συνολικά 20 ασίστ και υπέπεσε σε 35 λάθη!

Το πλάνο της ΑΕΚ την ήθελε αρχικά να “ταϊζει” από νωρίς τον Μαυροειδή στο post, με τον Έλληνα σέντερ να κερδίζει τρία μαζεμένα φάουλ από τον Γουάτ, βγάζοντάς τον από το παιχνίδι, ενώ στην συνέχεια “πλήγωσε” και τον Μπιλίνγκα. Όταν οι Ιταλοί το “διάβασαν” αυτό, τότε οι “κιτρινόμαυροι” άρχισαν να δημιουργούν από μέσα (post) προς τα έξω. Οι ψηλοί της διάβασαν τα double-team (που συνήθως ερχόταν από την δυνατή πλευρά) και πάσαραν στην περιφέρεια, με τους γκαρντ τους να επιτίθενται στην close out άμυνα των Ιταλων και είτε να πηγαίνουν μέχρι μέσα, είτε να δημιουργούν ανισορροπία και περιστροφές στην άμυνα της Βενέτσια, μέχρι να βγει το ελεύθερο σουτ.

Σημαντικό ρόλο βέβαια σε όλο αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι κάποια στιγμή στην τρίτη περίοδο μπήκαν τα μακρινά σουτ για την ΑΕΚ (ειδικά αυτά που πήραν μετά από ντρίμπλα οι Λαρεντζάκης και Γκριν), κάτι που “άνοιξε” την άμυνα της Βενέτσια, δίνοντας την δυνατότητα στην ομάδα του Μανωλόπουλου να παίξει περισσότερο Πικ εν Ρολ (κυρίως με τον Ελόνου), αφού είχε χώρους στην ρακέτα.

Βελτιώθηκε, αλλά έχει (πολύ) δρόμο

Η ΑΕΚ χτίζει χαρακτήρα
HTTP://WWW.CHAMPIONSLEAGUE.BASKETBALL


Η νίκη που πήρε η ΑΕΚ ήταν... μάγκικη και είναι δεδομένο ότι θα ανατρέψει το κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να φέρει και εφησυχασμό. Κι αυτό γιατί η ΑΕΚ έδειξε ότι έχει ακόμα να δουλέψει αρκετά πράγματα, ειδικά στην άμυνα.

Η αντιμετώπιση του Πικ εν Ρολ και – κυρίως – η άμυνα μακριά από τη μπάλα, είναι θέματα που ακόμα δεν έχουν λυθεί στην ΑΕΚ, που έδωσε αρκετά ελεύθερα σουτ σε απλά plays των Ιταλών που απλώς είχαν ένα σκριν στην βασική γραμμή. Αυτό πρέπει να βελτιωθεί άμεσα, διαφορετικά στο μέλλον θα υπάρχει πρόβλημα. Είναι γεγονός επίσης ότι το ροτέισον 8 παικτών είναι μικρό και αν συνεχιστεί θα επέλθει κούραση, ωστόσο αυτό δεν είναι ανησυχητικό σημάδι την δεδομένη στιγμή, για δύο λόγους: 1. Στα μεγάλα παιχνίδια οι προπονητές συνήθως χρησιμοποιούν λιγότερους παίκτες και 2. Η ενσωμάτωση του Μάνι Χάρις (πιθανότατα αντί του Άτιτς που κόντρα σε Άρη και Βενέτσια έπαιξε ελάχιστα) και η ενδεχόμενη προσθήκη του Βασίλη Καββαδά θα δώσει περισσότερες λύσεις στον Σωτήρη Μανωλόπουλο.

Η ΑΕΚ έδειξε χαρακτήρα στην Ιταλία. Πολλοί την είχαν ξεγραμμένη. Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος και οι παίκτες του όμως φρόντισαν να δώσουν απαντήσεις. Αυτό που καλούνται να αποδείξουν από εδώ και πέρα όμως είναι ότι μπορούν να “χτίσουν” πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα και να εμφανιστούν καλύτεροι στην συνέχεια, αφού η ομάδα έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Και η αρχή προς αυτό τον δρόμο πρέπει να γίνει στον επόμενο αγώνα, με αντίπαλο το Ρέθυμνο (21/10) για την Stoiximan.gr Basket League.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ