EUROLEAGUE

Ο μπασκετόφιλος Γουαρδιόλα

Ο μπασκετόφιλος Γουαρδιόλα

Η Μπάγερν υποδέχεται την Μπαρτσελόνα (20/11, 21:15)και το Euroleague Greece ψάχνει τη σχέση του κεντρικού προσώπου των δύο club, του Πεπ Γουαρδιόλα, με το μπάσκετ (pics & video)

Μπάγερν και Μπαρτσελόνα θα τεθούν αντιμέτωπες απόψε στο Μόναχο για την έκτη αγωνιστική του 3ου ομίλου της Ευρωλίγκας.

Ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας των Βαυαρών, Πεπ Γουαρδιόλα, θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και εμείς σας παρουσιάζουμε τη σχέση του με το μπάσκετ.

Στο βιβλίο του Καταλανού δημοσιογράφου Μαρτί Περαρνάου, με τίτλο "Herr Pep", το οποίο κυκλοφόρησε φέτος, γράφει ο παλιός άσος της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας, Πάουλ Μπράιτνερ: "Η Μπαρτσελόνα άρχισε να παίζει όπως μια ομάδα μπάσκετ. Με πολλή κίνηση, αλλάζοντας θέσεις, με κυκλοφορία, αλλαγές ρυθμού και κατοχή της μπάλας. Κατάφερε να έχει κατοχή της μπάλας για 5 ώρες σε 90 λεπτά". Με αυτόν τον τρόπο εξηγεί ο Μπράιτνερ την μετάλλαξη της Μπάγερν στην ομάδα που θέλει να δημιουργήσει ο Πεπ Γουαρδιόλα.

Ο μπασκετόφιλος Γουαρδιόλα

Ο Πεπ θα είναι έμμεσα το κεντρικό πρόσωπο στον αποψινό (20/11, 9:15) αγώνα του 3ου ομίλου της Ευρωλίγκας ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και την Μπαρτσελόνα. Το πιθανότερο είναι να βρίσκεται στις κερκίδες του Audi Dome για να παρακολουθήσει από κοντά την αγαπημένη του Μπάρτσα. Ποια είναι όμως - αν υπάρχει - η σχέση του προπονητή των ποδοσφαιρικών Βαυαρών με το μπάσκετ; Αυτό εξετάζει στο σημερινό του κείμενο το Euroleague Greece. Για να δούμε λοιπόν...

Ο Πεπ είναι γνωστό ότι γενικά δεν "φαίνεται" εκτός γηπέδων. Προπόνηση, αγώνας, συνέντευξη Τύπου και μετά; Ο ίδιος φροντίζει να προστατεύει την προσωπική του ζωή, όμως ευτυχώς μιλάνε άλλοι για αυτόν. Ξεκινάμε λοιπόν με τον Πάμπλο Πριχιόνι, ο οποίος διηγείται: "Όταν ο Γουαρδιόλα έφυγε από την Μπαρτσελόνα, έμεινε για ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη και ερχόταν συχνά στο Madison Square Garden για να δει την ομάδα. Τα λέγαμε συχνά επειδή μιλούσα ισπανικά".

Ο μπασκετόφιλος Γουαρδιόλα

Ο Γουαρδιόλα στο Παλαού Μπλαουγκράνα.

Και συνεχίζει ο point guard των Knicks: "Σε εκείνες τις συζητήσεις ο Πεπ δεν δίσταζε να μου δίνει συμβουλές. Προσπαθούσε να περάσει την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία στο μπάσκετ. Με ρωτούσε γιατί δεν είχαμε περισσότερη κυκλοφορία της μπάλας. Πίστευε πως όταν έπαιζα εγώ, αλλάζαμε περισσότερες φορές, δημιουργούσαμε καλύτερες προϋποθέσεις για σουτ. Κάτι φυσιολογικό αν αναλογιστούμε ότι η Μπάρτσα του άλλαζε 200 πάσες πριν σκοράρει. Και βλέποντας τους Νικς να αλλάζουν δυο πάσες και να σουτάρουν στο καλάθι, γινόταν έξαλλος!"

Αφήνοντας τον Πριχιόνι και τη Νέα Υόρκη, να θυμηθούμε τί είχε δείξει στους παίκτες του ο Καταλανός τεχνικός την παραμονή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ του 2009 με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τους είχε μαζέψει και στην οθόνη έπαιξε ένα βίντεο με σκηνές από τον "Μονομάχο" (που είχε φτιάξει ειδικά για την περίσταση ένας φίλος του δημοσιογράφος που δούλευε σε τηλεοπτικό κανάλι). Επέλεξε να τους "φτιάξει" με τον ίδιο τρόπο που είχε διαλέξει και ο μεγάλος Φιλ τζάκσον για να δείξει στους δικούς του Los Angeles Lakers τον δρόμο προς τη νίκη σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα, το 2000.

Ο μπασκετόφιλος Γουαρδιόλα

Ο Γουαρδιόλα και η μασκότ της Μπάγερν στην Audi Dome Arena.

Μπασκετική ήταν και η σύγκριση που είχε χρησιμοποιήσει το 2012, όταν δημοσιογράφοι τον είχαν ρωτήσει αν ο Μέσι ήταν ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου: "Ο Λέο κυριαρχεί στο άθλημά του όπως ακριβώς κυριαρχούσε στο δικό του ο Μάικλ Τζόρνταν. Παίκτες που ελέγχουν το παιχνίδι με τόσο μεγάλη επάρκεια, έχουν υπάρξει ελάχιστοι σε όλη την ιστορία του αθλητισμού. Με ρωτάτε αν μπορούν να συγκριθούν αυτοί οι δυο και σας λέω ναι. Ο Τζόρνταν και ο Μέσι είναι κορυφαίοι στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο".

Και αφού οι αναφορές από το ΝΒΑ συνεχίζονται, να προσθέσουμε ότι ο Πεπ δεν είδε μόνο τους Knicks στις ΗΠΑ, αλλά βρέθηκε και στην δυτική ακτή όπου τον Γενάρη του 2013 παρακολούθησε τους Λέικερς στο Staples Center σε ένα ματς με τους Χόρνετς. Φυσικά τα είπε με τον Πάου Γκασόλ και δήλωσε στην κάμερα του ESPN πως "ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκε το συγκεκριμένο γήπεδο και ενθουσιάστηκε". Είναι γνωστό ότι ο νυν τεχνικός της Μπάγερν έχει συναντηθεί στο παρελθόν (τόσο στη διάρκεια των τουρνέ που έκανε η Μπαρτσελόνα στις ΗΠΑ, όσο και στο Καμπ Νόου) με τους Κόμπε Μπράιαντ και Στιβ Νας.

Ο μπασκετόφιλος Γουαρδιόλα

Πέσιτς και Γουαρδιόλα, προπονητές της μπασκετικής και της ποδοσφαιρικής Μπάγερν αντίστοιχα.

Πάντως, αν και έχει δει παιχνίδια των Νικς και των Λέικερς, ο Γουαρδιόλα αποκάλυψε σε περσινή συνέντευξή του στην κολομβιανή εφημερίδα "El Tiempo" ότι υποστηρίζει τους Σέλτικς: "Όταν είσαι μικρό παιδί και θέλεις να επιλέξεις ποια θα είναι η ομάδα σου, σημαντικό ρόλο παίζει το ποιος είναι εκείνος που κερδίζει. Αυτό συμβαίνει με την Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο. Εγώ όταν ήμουν πιτσιρικάς, στο ΝΒΑ κέρδιζαν οι Σέλτικς και έτσι έγινα Σέλτικς!"

Ο Πεπ βέβαια δεν έχει παρακολουθήσει μόνο παιχνίδια στην Αμερική. Αν και δεν ήταν συχνός επισκέπτης στο Παλαού Μπλαουγκράνα όσο καιρό προπονούσε τους "μπλαουγκράνα", συνήθιζε να εμφανίζεται μια-δυο φορές τον χρόνο στην κερκίδα για να δει κάποιο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, κυρίως στην Ευρωλίγκα. Όπως, ας πούμε, τον Φεβρουάριο του 2012, που συνοδευόμενος από τα παιδιά του, είχε δώσει το παρόν στη συνάντηση της Μπάρτσα με την Ζαλγκίρις Κάουνας, πιάνοντας κουβέντα μάλιστα για την εξέλιξη του ματς στο ημίχρονο με την παλιά δόξα των Καταλανών και νυν σχολιαστή του καναλιού TV3, Νάτσο Σολοθάμπαλ.

Ο μπασκετόφιλος Γουαρδιόλα

Από αριστερά, ο Γουαρδιόλα, η σύζυγός του, ο Μανέλ Εστιάρτε και ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ.

Το γράψαμε και στην αρχή του κειμένου, ότι λογικά ο Πεπ θα βρεθεί απόψε στα επίσημα του Audi Dome Arena, όμως αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα δει αντιμέτωπες την μεγάλη του αγάπη και την νυν ομάδα του. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, Μπάγερν και Μπαρτσελόνα έπαιξαν ένα φιλικό ματς προετοιμασίας στο ίδιο γήπεδο (νικητές οι Καταλανοί) και ο Γουαρδιόλα το παρακολούθησε μαζί με την σύζυγό του, τον αχώριστο φίλο του Μανέλ Εστιάρτε και τον Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, ο οποίος είναι μεγάλος φαν του μπάσκετ.

Πριν από εκείνο το παιχνίδι, ο Πεπ είχε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση με τον προπονητή των Γερμανών, Σβέτισλαβ Πέσιτς, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις ομοιότητες και τις διαφορές στην τακτική του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Η καλή σχέση που έχουν αναπτύξει ο Καταλανός με τον Σέρβο τον τελευταίο χρόνο, θα συνεχίσει να υπάρχει, όμως είναι σίγουρο ότι ο Γουαρδιόλα θα θέλει να δει σήμερα τον Τσάβι Πασκουάλ να παίρνει ακόμα μια νίκη και να διατηρεί το αήττητο των "μπλαουγκράνα" στη φετινή Ευρωλίγκα.

Ο μπασκετόφιλος Γουαρδιόλα

Ο Πεπ Γουαρδιόλα σε μπασκετικό τουρνουά έξω από το Παλαού Μπλαουγκράνα.

Ο Πεπ Γουαρδιόλα είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, όμως αγαπάει και το μπάσκετ και όποτε του δίνεται η ευκαιρία, πηγαίνει στα κλειστά για να δει από κοντά αγώνες. Ο ίδιος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι σέβεται τη διαφορετικότητα των αθλημάτων και προσπαθεί να υιοθετήσει τόσο αυτός όσο και οι παίκτες του, κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο στην τακτική, τη στρατηγική ή το σύστημα που θέλει να εφαρμόσει μέσα στο γήπεδο. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει τον Μάιο του 2013 στην επίσκεψή του στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής σε μια ομιλία του μπροστά σε 3.500 άτομα: "Τα παιδιά πρώτα έρχονται σε επαφή με τη μπάλα και στη συνέχεια αποφασίζουν αν θα την παίξουν με τα πόδια ή με τα χέρια. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν".

Πηγές: As, Marca, Sport, La Vanguardia, goal.com, tubasket.com, elgrafico.com.ar

Βίντεο: Γουαρδιόλα και Κόμπε Μπράιαντ παίζουν μαζί ποδόσφαιρο σε φιλανθρωπικό αγώνα το 2011 στις ΗΠΑ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ