EUROLEAGUE

Ό,τι έταξε, το έδωσε ο Κουρτινάιτις

Ό,τι έταξε, το έδωσε ο Κουρτινάιτις

Ο Ρίμας Κουρτινάιτις έκανε τρία τα Eurocup που έχει κατακτήσει και μιλά για τη φετινή Χίμκι, χαρακτηρίζει "καρδιά της ομάδας" τον Τάιρις Ράις και αποκαλύπτει τι είχε τάξει το περασμένο καλοκαίρι στους επενδυτές.

Η Χίμκι "σκούπισε" την Γκραν Κανάρια και έτσι βρέθηκε με το τρόπαιο του Eurocup στα χέρια της, μαζί και με μια θέση στην Euroleague της αγωνιστικής περιόδου 2015-16. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως οι Ρώσοι έχασαν μόλις ένα ματς, σε όλη τη διαδρομή έως την κορυφή της διοργάνωσης, με τον Τάιρις Ράις να γίνεται ο πρώτος που άφησε το βραβείο του MVP σε Final Four της Euroleague, για να πάρει εκείνο των τελικών στο Eurocup. Στο μεσοδιάστημα, αναδείχθηκε και MVP της σεζόν, στη διοργάνωση. Για αυτά και για άλλα πολλά μίλησε ο Ρίμας Κουρτινάιτις, στη συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα championat.ru

" Ομολογώ ότι φοβόμασταν τι μπορεί να γίνει στο δεύτερο τελικό, μετά το 66-91 που είχαμε πανηγυρίσει στην Ισπανία. Όχι μόνο ως πρώην παίκτης, αλλά και ως κόουτς, δεν είχα ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Να πηγαίνω δηλαδή, σε δεύτερο τελικό, με διαφορά +25 από τον πρώτο. Δεν μπορούσα να βρω τα κατάλληλα λόγια να πω στους παίκτες μου. Αρκέστηκα στο "στην παρούσα φάση, δεν είμαι ο κατάλληλος σύμβουλος για εσάς. Είμαστε όμως, επαγγελματίες, θα έλθει στο γήπεδο ο κόσμος μας, θα μας παρακολουθήσει όλη η Ευρώπη, οπότε μάλλον θα πρέπει να μην προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη διαφορά, αλλά να παίξουμε με στιλ ". Νιώθω ευτυχείς που οι παίκτες μου πάλεψαν για κάθε μπάλα και για κάθε ριμπάουντ. Σαν να είχαν χάσει με 25 πόντους! Αυτό δείχνει την αφοσίωση που είχαν όλη τη σεζόν, στο στόχο και στη σκληρή δουλειά".

Τη διαφορά στους τελικούς, κατά την ταπεινή του άποψη, την έκανε η διαφορά στις εμπειρίες που είχαν τα ρόστερ, από τέτοιου είδους αγώνες. " Το στοιχείο που μας ενδιέφερε περισσότερο από όλα, ήταν να κρατήσουμε το ρυθμό μας. Το κάναμε και επικρατήσαμε. Τα αποτελέσματα δεν αντανακλούν τη δυναμική της Γκραν Κανάρια. Παρακολουθώ την ισπανική λίγκα και ξέρω για πόσο καλή ομάδα πρόκειται".

"Ο Ράις ήταν η καρδιά της Χίμκι"

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με τον Τάιρις Ράις, με τον Κουρτινάιτις να παραδέχεται ότι " ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να τον πείσουμε να υπογράψει συμβόλαιο με την ομάδα μας. Ήταν ο MVP του Final Four της Euroleague και λογικά τον ήθελαν όλοι. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περί τον ένα μήνα έως ότου δούμε πως είμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης. Εκείνος ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις. Άλλωστε, αναδείχθηκε πολυτιμότερος και της χρονιάς, αλλά και των τελικών του Eurocup. Είναι απίστευτα έξυπνος και πρωτίστως λειτουργεί για το καλό της ομάδας, όπως κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του. Ήταν η καρδιά της Χίμκι. Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον. Δεν μας απογοήτευσε, κάτι που μπορώ να πω για όλους τους παίκτες μας".

Πώς νιώθει ο ίδιος για αυτήν την επιτυχία; " Όλοι ξέρουν ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε οικονομικά προβλήματα. Ήταν λοιπόν, δύσκολο να βρούμε ανθρώπους να επενδύσουν στο όραμα μας. Δεν μου αρέσουν οι υποσχέσεις, αλλά πριν το ξεκίνημα της σεζόν τους είχα υποσχεθεί πως θα πάρουμε το Eurocup. Και τώρα, μπορώ να πω ότι ήμουν συνεπής. Είναι κρίμα που η Euroleague δεν περιλαμβάνει περισσότερες ρωσικές ομάδες στη διοργάνωση της. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι κερδίσαμε με το σπαθί μας, τη θέση μας".

Αυτή ήταν η τρίτη κατάκτηση του Eurocup, για τον ίδιο. Ποιο θα ξεχώριζε; "Απ' όταν ήμουν παίκτης, ήθελα να είμαι στην κορυφή. Ήταν κρίμα που τότε δεν μας επιτρεπόταν να πάμε στο ΝΒΑ. Απ' όταν λοιπόν, έγινα κόουτς ήθελα να είμαι μεταξύ αυτών της Euroleague. Αλλά ποτέ δεν βρήκα ομάδα που να παίζει εκεί. Με τη Λιέτουβος Ρίτας και τη Χίμκι κερδίσαμε τη συμμετοχή, μέσω του Eurocup και εγώ είχα ως υπέρτατο κίνητρο την επιθυμία μου να αποδείξω ότι οι ομάδες μου αξίζουν να είναι μεταξύ των καλύτερων. Για αυτό και όλα τα τρόπαια είναι το ίδιο σημαντικά".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ