EUROLEAGUE

Ο Γκριν ήταν αυτό που έλειπε από τον Ολυμπιακό

Οι εντυπώσεις από την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Ολυμπιακού, με τον Έρικ Γκριν να αποδεικνύει πως είναι αυτό που του έλειπε. Ένας έξτρα γκαρντ με το ένστικτο του σκόρερ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Στον φετινό Ολυμπιακό περιμένουμε να δούμε μία ομάδα που θα κρατήσει τα περσινά καλά χαρακτηριστικά της, που θα αξιοποιήσει στην πράξη την χημεία και την ομοιογένεια της, αλλά και που θα προσπαθήσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα, όπως το (ορισμένες φορές) προβλέψιμο παιχνίδι της. Οι Πειραιώτες στηριζόντουσαν σε μεγάλο βαθμό στο πικ-εν-ρολ παιχνίδι του Βασίλη Σπανούλη, στο post-up του Γιώργου Πρίντεζη και στην εκτελεστική δεινότητα του Ματ Λοτζέσκι. Όταν ο αντίπαλος έβρισκε τρόπο να μπλοκάρει αυτούς τους τρεις τρόπους, τότε οι "ερυθρόλευκοι" συνήθως έμεναν χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

Δεν ήταν τυχαία η ατάκα του Γιάννη Σφαιρόπουλου μετά το τέλος της αναμέτρησης , όταν τόνισε πως " εμένα μου άρεσε η ομαδικότητα και η πολυφωνία στην επίθεση". Στο παιχνίδι σκόραραν οι 10 από τους 12 παίκτες του Ολυμπιακού (με εξαίρεση τους Αθηναίου και Αγραβάνη) και φυσικά είδαμε στην πράξη, με τα ίδια μας τα μάτια, όλα αυτά που έλεγαν συμπαίκτες και αντίπαλοι για τον Έρικ Γκριν. Ο νέος Αμερικανός γκαρντ των Πειραιωτών είναι αυτό που τους έλλειπε! Μία "καλαθομηχανή", ένας παίκτης με το ένστικτο του σκόρερ, που μπορεί με άνεση να δώσει επιθετική ώθηση στην ομάδα του, καλύπτοντας το "κενό" που άφησε ο Κώστας Σλούκας, το οποίο δεν μπορούσε να γεμίσει (πέρσι) ο Ντι Τζέι Στρόμπερι, καθώς δεν διέθετε τα απαραίτητα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Ένας επιπλέον γκαρντ που ξέρει να βάζει την μπάλα στο καλάθι.

Ο Έρικ Γκριν μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του, είναι εξαιρετικός στο "ένας εναντίον ενός", σουτάρει καλά και μετά από ντρίμπλα, ενώ όποτε βρει διάδρομο ξέρει να διεισδύει και να τελειώνει τις φάσεις στο αντίπαλο καλάθι (ακόμη και αν έχει αντιπάλους μπροστά του), κάνοντας και... χορευτικά στον αέρα. Παίζει μπάσκετ με αυτοπεποίθηση, δεν διστάζει, έχει τρομερά γρήγορο πρώτο βήμα με αποτέλεσμα να μην τον προλαβαίνουν οι αντίπαλοι, είναι κίνδυνος-θάνατος το αριστερό του ντράιβ (αν και δεξιόχειρας), ενώ διαθέτει και αξιόπιστο σουτ, τόσο από μέση απόσταση, όσο και από την περιφέρεια. Πήρε πάνω του τις περισσότερες προσπάθειες (3/7δ, 2/3τρ, 2/3β), ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 14 πόντους και ήταν σημαντικό το ότι μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά μέσα στην πεντάδα παίζοντας και στο πλάι του Βασίλη Σπανούλη. Οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να χαμογελούν τόσο γιατί από τα φιλικά έχει φανεί πως βρήκαν "χρυσάφι" στο "ασόδυο", όσο και για τον υψηλό βαθμό προσαρμογής του παίκτη στην ομάδα.

Ο Βασίλης Σπανούλης είχε μπει σχετικά νωθρά όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι στα πρώτα φιλικά του Ολυμπιακού, αλλά κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα πήρε μπρος! Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση όντας ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 15 πόντους, αλλά και με 6 ασίστ, με το πικ-εν-ρολ να παραμένει ο βασικός τρόπος ανάπτυξης των "ερυθρολεύκων". Είναι απολαυστικός ο τρόπος που ο αρχηγός των Πειραιωτών μοιράζει απλόχερα τελικές πάσες στους συμπαίκτες του, διαβάζοντας άριστα το παιχνίδι του αντιπάλου. Έξοχες σκαστές ασίστ μέσα στην ρακέτα μετά τα πικ-εν-ρολ, τελικές πάσες στην αδύναμη πλευρά με τους συμπαίκτες του να τελειώνουν τις φάσεις, μπάλες που περνούν μέσα από την... κλειδαρότρυπα, πάσες που "παγώνουν" τον αντίπαλο ως προς την αντίδραση στις εμπνεύσεις του. Οι περισσότεροι πόντοι πέρασαν από τα χέρια του και εφόσον διαχειριστεί σωστά μέσα στην σεζόν τα επίπεδα ενέργειας του θα είναι σε θέση να κάνει και πάλι την διαφορά στα παιχνίδια των "ερυθρολεύκων", σε δημιουργία και σκορ.

Ο Κώστας Παπανικολάου έχει δουλέψει εντατικά το καλοκαίρι, έχει χάσει κιλά, πραγματοποιεί μετά από καιρό κανονική προετοιμασία με ομάδα και βρίσκεται σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση. Στόχος του, άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει, να βρει και πάλι τον παλιό καλό εαυτό του. Απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα έβγαλε μπόλικη ενέργεια, είχε καλές κινήσεις στην αδύναμη πλευρά και έτρεχε στο ανοιχτό γήπεδο σε κάθε ευκαιρία για να ολοκληρώσει προσπάθειες στον αιφνιδιασμό, θυμίζοντας μας και πάλι τον γνωστό "Παπ". Είναι παίκτης ψυχολογίας, έχει δουλέψει αρκετά και έμοιαζε να ψάχνει συνεχώς φάσεις ώστε να... ανοίξει τα φτερά του. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν συνεπής στον ρόλο του, είχε συμμετοχή σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού (11π, 2 ασ, 2κλ, 3ρ), έπαιξε άμυνα, έβαλε τα ελεύθερα τρίποντα (2/3) που του δόθηκαν, ενώ όταν του δόθηκε η ευκαιρία τέλειωσε φάσεις και με μπάσιμο, δείχνοντας αποφασιστικότητα. Βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τον Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος από τα περασμένα φιλικά των Πειραιωτών κυμαίνεται σε... ρηχά νερά. Βέβαια, κάπως έτσι νωθρά ξεκίνησε και πέρσι, αλλά κατά την διάρκεια της σεζόν ανέβασε την απόδοση του στο κατακόρυφο. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δοκίμασε και σχήμα με τρία γκαρντ (Μάντζαρη, Σπανούλη, Γκριν), κάτι που είναι δεδομένο πως θα το δούμε και στα επίσημα ματς των πρωταθλητών Ελλάδας.

Ο Πάτρικ Γιανγκ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από δέκα μήνες, βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, σωματικά είναι γερός και δυνατός, αλλά όπως έχουμε αναφέρει αυτό που θα πρέπει να... νικήσει είναι τον φόβο του όταν πάει να έρθει σε επαφή με τον αντίπαλο. Είναι περισσότερο ψυχολογικό και εγκεφαλικό το θέμα του (κάτι που συμβαίνει με κάθε παίκτη που επιστρέφει μετά από σοβαρό τραυματισμό) και θα το ξεπεράσει μέσα από τα παιχνίδια της ομάδας. Ο Κεμ Μπιρτς μπορεί να μην εντυπωσίασε όπως στα προηγούμενα φιλικά ματς του Ολυμπιακού (σημείωσε 5 πόντους και μάζεψε 3 ριμπάουντ), αλλά είναι το... αιλουροειδές που ήθελαν οι Πειραιώτες μετά την αποχώρηση του Οθέλο Χάντερ. Διαθέτει πλούσια αθλητικά προσόντα, είναι εξαιρετικά λειτουργικός και γρήγορος στο πικ-εν-ρολ (κάτι στο οποίο είναι αργός ο Νίκολα Μιλουτίονοβ), προσφέρει ασφάλεια στα ριμπάουντ και ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν έπαιξε αρκετά στο "4" (αγωνίστηκε για 10 λεπτά), αλλά ας μην ξεχνάμε πως προερχόταν από μυϊκό τραυματισμό. Διαθέτει την σωματοδομή και το ύψος (2.05) για να αντεπεξέλθει στην θέση, έχει καλό χειρισμό της μπάλας για φόργουορντ, ενώ μπορεί να δώσει και καλό περιφερειακό σουτ. Μπορεί να κινηθεί καλά μακριά από το καλάθι, αλλά αυτό που χρειάζεται να βελτιώσει και να δουλέψει είναι το ποστ παιχνίδι του. Θα αποτελέσει τον παίκτη πίσω από τον "βασικό" Γιώργο Πρίντεζη και υπάρχει η πίστη πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, έχοντας και την βοήθεια του Δημήτρη Αγραβάνη.

Στα αρνητικά, ο Ολυμπιακός είχε ορισμένα κενά στο παιχνίδι του στην άμυνα, χάνοντας τον αντίπαλο ύστερα από γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, ενώ υπήρξαν και φάσεις που οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα έβρισκαν εύκολα διαδρόμους ώστε να τελειώσουν τις φάσεις μέσα στην ρακέτα, με τους Πειραιώτες να "κολλάνε" σε αυτές τις περιπτώσεις, μη δείχνοντας αντίδραση. Με εξαίρεση, πάντως, την τρίτη περίοδο που δέχτηκαν 24 πόντους, οι πρωταθλητές Ελλάδας κράτησαν σε χαμηλό σκορ τους Σέρβους, τους οποίους ανάγκασαν να έχουν αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (14/16), σε αντίθεση με εκείνους (15/12). Την Κυριακή (20:30) στον τελικό του τουρνουά του Ηρακλείου, θα πάρουμε μία δεύτερη (τηλεοπτική) γεύση από τους "ερυθρόλευκους", οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν την Αναντολού Εφές του Μπράιαντ Ντάνστον.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ