EUROLEAGUE

Η γριά Αρκουδα έμαθε νέα κόλπα

Η γριά Αρκουδα έμαθε νέα κόλπα

Η ΤΣΣΚΑ άλλαξε τρεις φορές, μέσα στη σεζόν, όσες άλλαξε και άποψη ο Ετορε Μεσίνα, μέχρι να βρει το πώς μπορεί να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης αυτή η ομάδα. Το Sport24.gr την παρουσιάζει.

Δεν είναι μυστικό ότι όλοι οι αντίπαλοι της ΤΣΣΚΑ «χτυπούν» τον «άσο» και το «πεντάρι». Γιατί εκεί βρίσκονται -ως επί το πλείστον- οι Τεόντοσιτς και Κρστιτς, οι οποίοι συναγωνίζονται σε ταχύτητα... τον Επιτάφιο.

Επίσης αληθές είναι ότι οι Ρώσοι έως τώρα δεν έχουν συνέπεια στο παιχνίδι τους. Οσο εύκολα φτάνουν στο +20, τόσο εύκολα ξεκινούν ξανά από το «μηδέν».

Μην εκπλαγείτε αν δείτε τον Ετορε Μεσίνα να χρησιμοποιεί άμυνα ζώνης -παρ' ότι δεν τη λατρεύει. Οπως μην εκπλαγείτε και αν νικήσει ο Παναθηναϊκός. Γιατί όταν έχεις... αέρα 16 πόντων (θυμίζουμε πως η «ομάδα του στρατού» χάνει την πρωτιά του ομίλου, μόνο αν χάσει με 17+ πόντους), όσο ανεπηρέαστος και αν θες να μείνεις, δεν έχεις και την πρεμούρα ομάδας που με 4+ πόντους τερματίζει στη δεύτερη θέση, η οποία δίνει και πλεονέκτημα στα πλέι οφ. Εχεις; Ε, δεν έχεις!

Ας δούμε όμως, πώς η τελευταία αντίπαλος του Παναθηναϊκού για το ΤΟΡ16 έφτασε στη ρελάνς που της έδωσε την πρώτη θέση του ομίλου, ενώ στην 9η αγωνιστική της φάσης, ήταν μαζί με τους «πράσινους», στην τρίτη θέση.

Αλλάζει ο άνθρωπος

Οι Αμερικάνοι, με ασίστ από τους Άγγλους, λένε Οι Αμερικανοί λένε «you cannot teach an old dog new tricks» (ελληνιστί «δεν μπορείς να μάθεις σε ένα μεγάλο -σε ηλικία- σκυλί, νέα κόλπα). Οι Αμερικανοί βέβαια, ήταν και αυτοί που δίδαξαν στον Ετορε Μεσίνα -στα 52 του χρόνια- τη χαρά του μεγάλου rotation.

Ο ένας χρόνος που πέρασε ο Ιταλός ως σύμβουλος των Λέικερς ήταν αρκετός για να... επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που θέλουν έναν άνθρωπο να αλλάζει (συνήθειες, χούγια κλπ), μόνο όταν το θελήσει ο ίδιος.

Οι συμβατικές επιλογές αποτέλεσαν παρελθόν και στο «τερματικό» του προστέθηκαν τα πειράματα, όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει όσα έχει κάνει φέτος η ΤΣΣΚΑ. Αν δεν έχετε χρόνο, να σας πούμε ότι απλά είναι η ομάδα που έχει δοκιμάσει τα περισσότερα σχήματα. Οχι μόνο από ανάγκη, που δημιουργούν οι τραυματισμοί και οι πολλές υποχρεώσεις (σε ρωσική λίγκα, Ευρωλίγκα και VTB United League, μαζί με τα βάρβαρα ταξίδια που έκαναν την «ομάδα του στρατού» την πρώτη ομάδα που απέκτησε το δικό της αεροπλάνο) που όσο να 'ναι προκαλούν μια κάποια καταπόνηση, αλλά και από άποψη -made in USA.

Το «Sorry, λάθος»

Κάπου στον Δεκέμβρη, διαπίστωσε πως... τα κουκιά δεν ήταν όπως τα είχε μετρήσει αρχικά, πως τα πράγματα δεν γίνονταν, όπως τα είχε στο μυαλό του. Γιατί εκεί (στο μυαλό του) ο Ααρον Τζάκσον θα μπορούσε να γίνει ο νέος JR Χόλντεν. Δηλαδή, ο παίκτης που θα πίεζε στην άμυνα, αλλά και θα ήταν ιδανικός πλέι μέικερ λόγω της ταχύτητας του, στοιχείο που θα τον βοηθούσε να είναι και αποτελεσματικός στην επίθεση). Η πραγματικότητα ήθελε τον 27χρονο γκαρντ να είναι όντως καλός αμυντικός (εξ ου και πάντα αναλαμβάνει την πρωταρχική απειλή των αντιπάλων), αλλά στην επίθεση δεν ήταν... ακριβώς Xόλντεν. Οπως δεν ήταν και στη θέση «άσος». Τον αγκυροβόλησε λοιπόν, στο «δυο».

Ο Ντιόντε Κρίστμας είχε ήδη «κοπεί» από τους Σέλτικς και είχε ήδη προσγειωθεί στη Μόσχα, για να καλύψει το κενό του -τραυματία τότε- Σόνι Ουίμς. Παρένθεση: ο Ουίμς εξαφανίστηκε για ένα μήνα από προσώπου Γης. Για την ακρίβεια, από το ευρύ κοινό. Γιατί φυσικά και οι της ΤΣΣΚΑ ήταν ενημερωμένοι για το «whereabout» που... λέει και η ΔΟΕ. Είχε δώσει άδεια στον Αμερικανό να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ακολουθήσει εκεί θεραπευτικό πρόγραμμα, για το βαρύ διάστρεμμα που ταλαιπωρούσε τη ζωή του. Ηταν αυτό που του 'χε κάνει τη ζωή μαύρη από την προηγούμενη περίοδο -και ο λόγος που έφυγε από τη Ζάλγκιρις, λόγω... διάστασης απόψεων επ' αυτού που έπρεπε να γίνει.

Αλλά... για τον Κρίστμας λέγαμε, έτσι; Οπως αποδείχθηκε λίαν συντόμως (τον βλέπετε στο ρόστερ;) δεν ήταν ό,τι ακριβώς έψαχνε ο Μεσίνα. Αντίθετα, ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ ήταν. Και προήχθη όσο έλειπε ο Ουίμς.

Η σκοτεινή πλευρά του Τεόντοσιτς

Το «όλοι παιδιά του ίδιου Θεού είμαστε» (άρα όλοι οι άσοι είναι ισάξιοι, ομοίως και όλοι οι σούτινγκ γκαρντ και ούτω καθ' εξής) και κατ' επέκταση «όλοι ισότιμο χρόνο συμμετοχής αξίζουμε» δεν οδήγησε ακριβώς σε αυτό που είχε ελπίσει ο Μεσίνα. Κάτι που φάνηκε από τις ήττες σε Ευρωλίγκα και VTB United League. Τίμιος με τον εαυτό του, ο Ιταλός αναγνώρισε τα λάθη του και... πήρε το πράγμα από την αρχή: επέστρεψε στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία των συγκεκριμένων -διακριτών- θέσεων και ρόλων. Είχε λύσει το θέμα με τον σούτινγκ γκαρντ (Τζάκσον), είχε βρει τις άκρες του και με τον σμολ φόργουορντ (Μίτσοφ, Ουίμς), τον πάουερ φόργουορντ (Χριάπα, Ερτσεγκ, Βορόντσεβιτς -οι δυο τελευταίοι είχαν... εκ περιτροπής τραυματισμούς) και τον σέντερ (Κρστιτς, Καούν). Ενα πρόβλημα δεν είχε βρει λύση: το ποιος θα αναλάβει να... σώσει την κατάσταση όταν εμφανιζόταν η σκοτεινή πλευρά του Μίλος Τεόντοσιτς.

Η έκπληξη με Παπαλουκά

Αποφάσισε να προβεί σε μια ασφαλή- για εκείνον- επιλογή, που προκάλεσε πανευρωπαϊκή απορία. Μεταξύ μας, και ο Θοδωρής Παπαλουκάς πρέπει να απόρησε όταν τον κάλεσε ο Μεσίνα. Γιατί αυτό που πίστευαν πολλοί (πως έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση) ήταν η κυρίαρχη σκέψη του ιδίου, δεδομένου ότι είχε περάσει ένας χρόνο που ήταν εκτός δράσης και οκτώ μήνες που δεν είχε κάνει προπόνηση. Προτάσεις είχε, αλλά τις είχε απορρίψει, έως ότου παρουσιάστηκε αυτή της ΤΣΣΚΑ. Και είπε να αναβάλει για λίγο τα όποια άλλα πλάνα του...

Τα νέα δεδομένα

Μαζι με τον «Τεό», στο ενεργό ρόστερ της ρωσικής ομάδας εμφανίστηκε ξανά και ο Βικτόρ Χριάπα, ο οποίος έλειπε ένα μήνα με τραυματισμό. Πέραν από αρχηγός, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των γκαρντ και των σέντερ, ενώ προσφέρει τα μάλα και στο δημιουργικό κομμάτι. Οσο έλειπε, τη δουλειά του την έκανε ο Νέναντ Κρστιτς, όχι ακριβώς... με επιτυχία (η ΤΣΣΚΑ έχασε δυο ματς στη VTB United League). Οταν όλα τα κομμάτια ήταν στη θέση τους, έμενε να «κουμπώσουν».

Οσο... κούμπωναν, ο Μεσίνα αντιλήφθηκε πως χρειάζεται περισσότερο τον Παπαλουκά από τον Κρίστμας, εξ ου και ήταν εκείνος που πλήρωσε το μάρμαρο του κανονισμού που επιτρέπει στις ρωσικές ομάδες να 'χουν έως 7 ξένους -και να δηλώνουν έως 6 σε κάθε ματς.

Και η ειδοποιός διαφορά

Υπ' όψιν, ο «Εκτορας» έκανε αυτήν την επιλογή, μολονότι ο Ελληνας γκαρντ είχε πάθει θλάση (φυσική συνέπεια της καθημερινής δουλειάς, ενώ ήταν για καιρό απροπόνητος), γιατί ήθελε να εφαρμόσει το small ball που απαιτεί τρεις κοντούς συνέχεια στο παρκέ. Και τι κατάλαβε; Η ΤΣΣΚΑ «φορμαρίστηκε» την καταλληλότερη στιγμή. Σημειώστε δε, πως έως το τέλος των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, δεν έχει κάποια άλλη υποχρέωση (γιατί παύθηκαν οι VTB και η PBL). Τρωτά σημεία έχει. Οπως όλοι. Αυτή τη χρονιά όμως, έχει και προπονητή που ξέρει τι να κάνει την κατάλληλη ώρα...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ