EUROLEAGUE

Ερυθρός Αστέρας - Νταρουσάφακα: Ένας αγώνας, μία πρόκριση

Ερυθρός Αστέρας - Νταρουσάφακα: Ένας αγώνας, μία πρόκριση

Νταρουσάφακα και Ερυθρός Αστέρας κοντράρονται την 30η αγωνιστική σε έναν αγώνα-τελικό, με το έπαθλο να είναι η 8η θέση και η πρόκριση στα playoffs της EuroLeague.

Ποιος να το περίμενε άραγε ότι την 30η αγωνιστική της Regular Season της EuroLeague ο αγώνας με το περισσότερο ενδιαφέρον θα ήταν αυτός της Νταρουσάφακα με τον Ερυθρό Αστέρα (20:00, Live Blog από το Sport24.gr); Κι όμως, έπειτα από κάτι παραπάνω από 5 μήνες δράσης, φτάσαμε στο σημείο όπου η κόντρα ανάμεσα στην πανάκριβη Τουρκική ομάδα και την Πρωταθλήτρια Σερβίας και Αδριατική Λίγκας είναι ο πραγματικός “Τελικός” της τελευταίας αγωνιστικής!

Νταρουσάφακα και Ερυθρός Αστέρας, Ερυθρός Αστέρας και Νταρουσάφακα. Οι μεν Σέρβοι έχουν ρεκόρ 16-13 και βρίσκονται στην 8η θέση, οι δε Τούρκι ρεκόρ 15-14 και βρίσκονται στην 9η θέση, σε ένα παιχνίδι που ο νικητής τα... παίρνει όλα, αφού η Νταρουσάφακα είχε κερδίσει στον αγώνα του πρώτου γύρου μέσα στο Βελιγράδι (στην πρεμιέρα της διοργάνωσης μάλιστα με 70-73) άρα υπερτερεί στην ισοβαθμία.

Σαν δύο σταγόνες νερό... NOT

Ερυθρός Αστέρας - Νταρουσάφακα: Ένας αγώνας, μία πρόκριση

Οι δύο ομάδες πραγματικά δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο. Από την φιλοσοφία μέχρι την σύσταση του ρόστερ τους και τους μπάτζετ τους,. Και αυτό είναι ίσως που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον αυτό το “ματσάρισμα”.

Από τη μία πλευρά ο Ερυθρός Αστέρας είναι η ομάδα με ένα από τα δύο χαμηλότερα μπάτζετ στην διοργάνωση, στον πάγκο της κάθεται ένας Σέρβος προπονητης (Ντέγιαν Ράντονιτς) και έχει στελεχώσει το ρόστερ του κυρίως με γηγενείς παίκτες, έχοντας τρεις Αμερικανούς, με τον πρώτο (Τζένκινς) να έχει πάρει Σερβική υπηκοότητα και τους άλλους δύο, Ουόλτερς και Τόμπσον, να έρχονται αφού ξεκίνησε η σεζόν και να έχουν συμπληρωματικό ρόλο.

Η Νταρουσάφακα από την πλευρά της έχει ένα από τα υψηλότερα μπάτζετ της EuroLeague, στον πάγκο της κάθεται ένας Αμερικανός (Ντέιβιντ Μπλατ), οι γηγενείς παίκτες αποτελούν... μειοψηφία με μόνο τον Φουρκάν Αλντεμίρ να έχει κάποιον (μικρό) ρόλο, ενώ στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν 5+1 Αμερικανοί (Κλάιμπερν, Ουαναμέικερ, Άντερσον, Χαράνγκοντι, Ουίλμπεκιν, συν τον Σλότερ που χάνει την σεζόν), ένας Κροάτης (Ζίζιτς), ένας Γάλλος (Μόερμαν) και ένας Λετονός (Μπέρτανς)! Όλα αυτά βέβαια εξηγούν εν πολλοίς και γιατί αυτές οι ομάδες έχουν ένα εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού.

Αμερικάνικη λογική εναντίον Σερβικής σχολής!

Ερυθρός Αστέρας - Νταρουσάφακα: Ένας αγώνας, μία πρόκριση


Όταν μία ομάδα έχει στο ρόστερ της 5 Αμερικανούς και Αμερικανό προπονητή, τότε δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβει κανείς το στυλ παιχνιδιού της. Πράγματι, η Νταρουσάφακα έχει ακολουθήσει την... Αμερικάνικη λογική: Προτιμάει περισσότερο καταστάσεις απομόνωσης των παικτών της, παίζει σε γρήγορο τέμπο και ψάχνει διαρκώς ευκαιρίες να τρέξει στο γήπεδο . Σε καταστάσεις σετ γηπέδου από την άλλη έχει την εναλλακτική του Άντε Ζίζιτς.

Ο Ερυθρός Αστέρας από την πλευρά του εφαρμόζει – απολύτως λογικά – το Σέρβικο μοντέλο . Η ομάδα του Ράντονιτς ακολουθεί – λόγω και έλλειψης ταλέντου και αθλητικών προσόντων – ένα αργό στυλ παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να έχει την καλύτερη άμυνα και την δεύτερη χειρότερη επίθεση της EuroLeague, ενώ σε σετ καταστάσεις “ταϊζει” συνεχώς τους ψηλούς της (Κούζμιτς, Μπιέλιτσα) προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα προκαλέσει φθορά και θα παραμείνει αργό το τέμπο του αγώνα. Δεν της αρέσει να τρέχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν βρει χώρους δεν θα βγάλει τους αιφνιδιασμούς της.

Όπως γίνεται σαφές, δεδομένου ότι οι δύο ομάδες έχουν εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα θα παίξει το τέμπο που θα επιβληθεί στον αγώνα. Κι εδώ είναι που ίσως παίξει σημαντικό ρόλο για τους Σέρβους η απουσία του “εγκέφαλου” της ομάδας, Νίκολα Γιόβιτς, με τον βασικό πόιντ γκαρντ της ομάδας να αναμένεται να απουσιάσει λόγω ενοχλήσεων στη μέση.

Ο αγώνας της χρονιάς

Ερυθρός Αστέρας - Νταρουσάφακα: Ένας αγώνας, μία πρόκριση


Νταρουσάφακα και Ερυθρός Αστέρας ετοιμάζονται για έναν Τελικό. Για τους δυο τους αυτός είναι ο αγώνας της χρονιάς, ασχέτως αν το σταύρωμα με την πανίσχυρη Ρεάλ στα playoffs δείχνει ότι δύσκολα θα προχωρήσουν πιο μακριά. Το ξέρουν αυτό, αλλά θέλουν να φτάσουν πρώτα μέχρι εκεί και μετά θα δουν πόσο μακριά μπορεί να τους βγάλει το στυλ παιχνιδιού τους.

Ο Ερυθρός Αστέρας μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ. Οι Σέρβοι δεν πάνε σαν... πρόβατο σε σφαγή όπως πήγαιναν τα τελευταία χρόνια στα εκτός έδρας παιχνίδια τους, αφού φέτος μετράνε 6 εκτός έδρας νίκες σε 14 αγώνες και μάλιστα κόντρα σε καλές ομάδες. Η Νταρουσάφακα βέβαια από την πλευρά της έχει να αντιπαρατάξει 10 εντός έδρας νίκες σε 14 αγώνες, έχοντας κερδίσει στο γήπεδό της όλους τους “μεγάλους” εκτός του Ολυμπιακού.

Σε μερικές ώρες θα έχουμε το τζάμπολ του αγώνα. Στο παρκέ θα βρίσκονται έτοιμες δύο ομάδες να τα δώσουν όλα για να πάρουν την πρόκριση, ξέροντας ότι η ήττα συνεπάγεται με αποκλεισμό. Η συνέχεια, στο παρκέ.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ