EUROLEAGUE

Εφές - Ολυμπιακός 65-67

Olympiacos`s Vassilis Spanoulis (R) vies with Anadolu Efes`s Tarance Kinsey(C) during their Euroleague gruoup basket match on February 8, 2012, in Istanbul. AFP PHOTO/BULENT KILIC (Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/Getty Images)
Olympiacos`s Vassilis Spanoulis (R) vies with Anadolu Efes`s Tarance Kinsey(C) during their Euroleague gruoup basket match on February 8, 2012, in Istanbul. AFP PHOTO/BULENT KILIC (Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Ο γεμάτος αυτοπεποίθηση και καρδιά Ολυμπιακός πήρε παλικαρίσιο "διπλό" στην Πόλη (67-65) απέναντι στην Εφές με δύο βολές του Σλούκα στο τέλος και έβαλε βάσεις πρόκρισης για τους "8" της Ευρωλίγκας! (vid)

Ο Ολυμπιακός πήρε το μεγάλο διπλό που έψαχνε. Είχε καρδιά, θάρρος, αλλά και σχέδιο ώστε να φτάσει στο τελικό 67-65 και να βάλει "θεμέλια" πρόκρισης για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας.

Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς έπαιξαν ψυχωμένα και άντεξαν ακόμη κι όταν η Εφές έκανε την τελευταία της προσπάθεια να γυρίσει το ματς. Τους κρίσιμους πόντους των Παπανικολάου, Πρίντεζη, διαδέχθηκαν οι δυο βολές του Σλούκα 10'' πριν από το τέλος του ματς.

Οι "ερυθρόλευκοι", οι οποίοι αγωνίστηκαν με πένθος ως ελάχιστον φόρο τιμής στα αδικοχαμένα θύματα της Θύρας 7 είχαν το προβάδισμα σε ολόκληρο τον αγώνα, αφού η μοναδική φορά που οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά στο σκορ είναι το πρώτο καλάθι του Μπατίστα στον αγώνα και κατάφεραν να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα μέσα στο Σινάν Ερντέμ, το γήπεδο που θα διεξαχθεί το φετινό φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας.

Ο Ολυμπιακός έχει πλέον τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στην Εφές, ενώ αν όλα εξελιχθούν ομαλά του φτάνει μια νίκη στην τελευταία αγωνιστική επί της Γαλατασαράι στο ΣΕΦ, έτσι ώστε να σφραγίσει το εισιτήριο για τα πλέι-οφ. Στο βάθος, μάλιστα, ξεπροβάλλει και η Σιένα σε μια αναβίωση των περσινών μονομαχιών, με αντίστροφο το πλεονέκτημα έδρας.

Οι "ερυθρόλευκοι" θα μπορούσαν να έχουν νικήσει πιο εύκολα, όμως είναι γραφτό τους να ...παίζουν θρίλερ. Ο Λαφαγιέτ μείωσε με τρίποντο σε 60-65, προτού ο Κώστας Σλούκας κάνει επιθετικό φάουλ (σε μια υπόδειξη από τον Λαμόνικα γεμάτη ερωτηματικά) και ξαναδώσει την ευκαιρία στον Αμερικανό να πάει τη διαφορά στο -3 (62-65). Ο Λο έκανε νέο λάθος και η Εφές ξαναπήρε τη μπάλα.

Η μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό άρχισε να... τρίζει, αλλά οι δύο εύστοχες βολές του Σλούκα στα 10,4 '' πριν το τέλος (67-65) και το άστοχο τρίποντο του Κίνσεϊ έδωσαν στους παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς μία σπουδαία νίκη, σχεδόν διαβατήριο για τους "8"

Από τον Ολυμπιακό, οι Γιώργος Πρίντεζης και Κώστας Παπανικολάου σημείωσαν αμφότεροι από 16 πόντους, ενώ ο Τζόι Ντόρσεϊ πέτυχε 8, μαζεύοντας και 8 ριμπάουντ. Για την Εφές ο Λαφαγιέτ είχε 22 πόντους, με τον Σάσα Βούγιασιτς να έχει 8.

Ο αγώνας:

Η Εφές θα προσπαθήσει να επιβάλει τον ρυθμό της στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και με τον Μπατίστα θα κάνει το 2-0 στο παιχνίδι. Ο Ντόρσεϊ, όμως με κάρφωμα θα πετύχει το 2-2 για να ευστοχήσει σε σουτ τριών πόντων ο Κώστας Παπανικολάου και να κάνει το 2-5 για τους "ερυθρόλευκους" στο 3ο λεπτό του αγώνα.

Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενοι θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό και με δύο εύστοχες βολές από τον Βασίλη Σπανούλη θα κάνει το 6-11 στο 7ο λεπτό, "χτίζοντας" μία διαφορά πέντε πόντων για τους παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς που έδειχναν να ελέγχουν το ματς, παρά τα διαδοχικά λάθη.

Οι δύο ομάδες θα συνεχίσουν τα λάθη, αλλά ο Ολυμπιακός σε ένα μέτριο πρώτο δεκάλεπτο θα καταφέρει να βρεθεί μπροστά στο σκορ με επτά πόντους, καθώς ο Ντούσκο Σαβάνοβιτς με 1/2 βολές θα μειώσει σε 9-16, ενώ ο Λο στην εκπνοή της περιόδου θα αστοχήσει σε σουτ.

Ο Ολυμπιακός ξεφεύγει

Με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου, η Εφές θα εντείνει την πίεση της και με διπλό μαρκάρισμα ξανά, όπως και στο παιχνίδι του ΣΕΦ επάνω στον Βασίλη Σπανούλη θα προσπαθήσει να οδηγήσει τους Πειραιώτες σε λάθος. Παρόλα αυτά, ο Κώστας Παπανικολάου θα κάνει το 12-20 και θα δώσει προβάδισμα οκτώ πόντων στην ομάδα του.

Ο Γιώργος Πρίντεζης θα ανεβάσει για πρώτη φορά στο ματς την διαφορά στους δέκα πόντους στο 12' (12-22) για να μειώσει ο Λαφαγιέτ με εύστοχο σουτ τριών πόντων σε 17-22 για τους Τούρκους. Το τρίποντο, όμως του Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους θα δώσει "ανάσα" στον Ολυμπιακό (+8, 17-25).

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, πάντως οι παίκτες του Ουφούκ Σαρίτσα θα καταφέρουν να μειώσουν και με δύο εύστοχες βολές του Ντούσκο Σαβάνοβιτς θα ρίξουν την διαφορά στους πέντε πόντους (27-32). Ο Ολυμπιακός θα αντέξει στην πίεση της Εφές, η οποία ουσιαστικά δεν είχε απειλήσει τους "ερυθρόλευκους" και μετά το 2-0 στην αρχή δεν είχε περάσει ξανά μπροστά, κλείνοντας το ημίχρονο στο 32-37.

Είχε και αντοχές

Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν στην τρίτη περίοδο. Ο Ολυμπιακός θα έχει το προβάδισμα στο σκορ και παρά τις προσπάθειες των Τούρκων, κυρίως του Λαφαγιέτ με... ξεσπάσματα να μειώσουν θα διατηρεί τα ηνία της αναμέτρησης. Με αυτόν τον τρόπο ο Βασίλης Σπανούλης θα κάνει το 43-36 για τους Πειραιώτες.

Για ακόμα, όμως μία φορά οι Τούρκοι που αγωνιζόντουσαν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ήθελαν το θετικό αποτέλεσμα πάση θυσία θα επιστρέψουν στο ματς. Ο Μπάρατς με καλάθι θα φέρει την διαφορά στους τέσσερις πόντους για την Εφές (41-45), ενώ ο ίδιος παίκτης με 1/2 βολές θα σημειώσει το 42-45.

Ο Γιώργος Πρίντεζης, όμως με εύστοχο σουτ τριών πόντων στην εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου θα φέρει την διαφορά στους έξι πόντους, "κόβοντας" τα φτερά της Αναντόλου Εφές (42-48).

Στα τελευταία δέκα λεπτά της αναμέτρησης οι Τούρκοι ροκάνισαν γρήγορα την διαφορά και πλησίασαν στον πόντο, έπειτα από εύστοχο σουτ τριών πόντων του Τσενκ Ακιόλ (47-48). Ο Ολυμπιακός, όμως με κάρφωμα του Τζόι Ντόρσεϊ θα αποσπαστεί με πέντε πόντους (49-54) στο 34'.

Παιχνίδια για γερά νεύρα...

Ο Κίνσεϊ με καλάθι θα κάνει το 51-54 , ενώ ο Κώστας Παπανικολάου στην επόμενη φάση θα πετύχει καλάθι, ευστοχώντας και σε συμπληρωματική βολή (51-57, στο 36'). Η διαφορά θα ανέβει ακόμα περισσότερο με τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση (51-60) για να αρχίσει σε εκείνο το σημείο η αντεπίθεση των Τούρκων.

Ο Μπάρατς στο 2.51'' θα κάνει το 52-60, με τον Σάσα Βούγιασιτς να κάνει με τρίποντο του 57-63 στο 1.50'' πριν το τέλος της αναμέτρησης. Ο Κώστας Παπανικολάου θα σημειώσει το 57-65 για τον Ολυμπιακό, προτού οι Τούρκοι με καλάθι του Λαφαγιέτ πετύχουν το 60-65. Ο Κώστας Σλούκας στο 39' θα κάνει επιθετικό φάουλ, ενώ ο Λαφαγιέτ ξανά θα φέρει το ματς στους 3 πόντους (62-65).

Η μπάλα στη συνέχεια θα πάει στα χέρια του Λο, ο οποίος θα κάνει λάθος για να έρθει ο Βούγιασιτς στα 16'' να ισοφαρίσει σε 65-65 για την Εφές. Ο ίδιος παίκτης θα κάνει φάουλ στον Κώστα Σλούκα στα 10,4'', με τον Έλληνα γκαρντ να ευστοχεί σε δύο βολές και να κάνει το 67-65. Στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Ολυμπιακός θα πιέσει, ο Κίνσεϊ θα βρει όμως χώρο θα σουτάρει και θα αστοχήσει, με τους Πειραιώτες να φτάνουν σε μία τεράστια νίκη μέσα στην Τουρκία (67-65).

Τη χρωστάνε στην εξαιρετική τους άμυνα, την οποία έδεσε πάρα πολύ ο καταπληκτικός Ντόρσεϊ αλλά και στο σπουδαίο παιχνίδι από Παπανικολάου και Πρίντεζη. Καθώς η τουρκική ομάδα θέλησε να "σκάσει" τον Σπανούλη, οι υπόλοιποι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν έτοιμοι για τη μεγάλη ευκαιρία! Την άρπαξαν και τώρα βλέπουν "οκτάδα".

Τα δεκάλεπτα: 9-16, 32-37, 42-48, 65-67.

Εφές (Σαρίτσα): Κίνσεϊ 4, Τουντσερί, Ακιόλ 6(1), Μπατίστα 2, Βούγιασιτς 8(2), Σαβάνοβιτς 7, Γκιουλέρ, Λαφαγιέτ 22(4), Μπάρατς 16.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 5, Άντιτς 4, Σπανούλης 8, Ντόρσεϊ 8(8ριμπ.), Γκετσεβίτσιους 3(1), Πρίντεζης 16(2), Παπανικολάου 16(1), Μάντζαρης, Σλούκας 2, Λο 5(1).

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ