EUROLEAGUE

Λάθος; Τι είναι αυτό;

Λάθος; Τι είναι αυτό;
INTIME SPORTS

Στην τρίτη του σεζόν στην Euroleague, o Βαγγέλης Μάντζαρης συνεχίζει τα... σεμινάρια ψυχραιμίας και συγκέντρωσης. Το Euroleague Greece αναλύει την τρομερή του συνέπεια και την αναλογία ασίστ/λαθών.

Είναι γεγονός ότι οι προπονητές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αναλογία ασίστ/λαθών και πολλές φορές αυτό είναι και το πρώτο στοιχείο που κοιτάζουν όταν παίρνουν το στατιστικό μετά το τέλος κάθε αγώνα.

Οι περισσότερες ομάδες της Α1 έχουν (στα μέσα Ιανουαρίου) αρνητικό πρόσημο (περισσότερα λάθη από τελικές πάσες), την ώρα που ο Βαγγέλης Μάντζαρης δίνει... σεμινάριο για το πως πρέπει να λειτουργεί ένας point guard στο σύγχρονο μπάσκετ.

Από τη μέρα που φόρεσε τα ερυθρόλευκα, ο 23χρονος διεθνής έδειξε πως δυο είναι οι βασικοί του στόχοι: Να παίζει καλή άμυνα και να μην κάνει το εύκολο λάθος, από το οποίο ο αντίπαλος θα πάρει εύκολους πόντους. Και μέχρι στιγμής τα πηγαίνει περίφημα, καθώς οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί.

* Τη rookie σεζόν του στην Euroleague έπαιξε 254 λεπτά σε 18 αγώνες. Εκανε μόλις τέσσερα λάθη, δηλαδή ένα ανά 63.5 λεπτά συμμετοχής και έδωσε 17 ασίστ. Τι κι αν δεν είχε παίξει ποτέ σε τόσο υψηλό επίπεδο, ο Μάντζαρης έμοιαζε με... βετεράνο των ευρωπαϊκών γηπέδων.

* Την περίοδο 2012-2013 πρόλαβε να παίξει σε 15 αγώνες πριν τραυματιστεί στο γόνατο, είδε το κοντέρ του να γράφει 313 λεπτά και έκανε 8 λάθη, δηλαδή ένα ανά 39' και 14''. Εδωσε επίσης 34 ασίστ.

* Φέτος, σε 13 αγώνες και 261 λεπτά συμμετοχής έχει κάνει μόλις έξι λάθη. Είχε τρία στην πρεμιέρα με τη Μάλαγα και έκτοτε έβγαλε 9 ματς χωρίς να "πουλήσει" ούτε μια φορά τη μπάλα! Μέσα σε αυτές τις εννέα αναμετρήσεις, είναι και οι τρεις του Top-16. Κάνει ένα λάθος ανά 44 λεπτά και έχει ήδη μοιράσει 31 τελικές πάσες.

Στο σύνολο της καριέρας του στην Euroleague και σε 829 λεπτά συμμετοχής (46 ματς) έχει κάνει 18 λάθη. Ενα ανά 46 λεπτά ή ένα ανά... δυόμιση ματς, αν υπολογίσει κανείς ότι σε τρεις σεζόν ο μέσος όρος συμμετοχής του φτάνει τα 18 λεπτά!

Ναι, ο 23χρονος πλέι μέικερ δεν σηκώνει βάρος ανάλογο με αυτό που σηκώνει ο Βασίλης Σπανούλης. Ναι, κάνει τις περισσότερες φορές τα απολύτως απαραίτητα. Ναι, δεν είναι ο πιο επιθετικός παίκτης στον κόσμο. Ακόμη κι έτσι, οι επιδόσεις του είναι εξωπραγματικά καλές και εξηγούν γιατί οι εκάστοτε προπονητές του ήταν χαρούμενοι που τον είχαν στη διάθεσή τους.

Από τον Μάνο Μανουσέλη που τον εμπιστεύθηκε σε ηλικία 15 ετών και τον είχε στη βασική πεντάδα του Περιστερίου στο σκληρό πρωτάθλημα της Β' εθνικής, μέχρι τον Αργύρη Πεδουλάκη που στηρίχθηκε πάνω του στην Α1, τον Ντούσαν Ιβκοβιτς που εισηγήθηκε την απόκτησή του στους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τον Γιώργο Μπαρτζώκα που τον έχει υπό τις οδηγίες του την τελευταία διετία.

* Βρείτε μας στο Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ