EUROLEAGUE

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Ο Ολυμπιακός έχει μάθει να αντιδρά όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και οι Πειραιώτες έχουν μία τελευταία ευκαιρία για να παραμείνουν ζωντανοί για την πρόκριση στο Final Four. Αυτά ζήτησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Νότης Ψιλόπουλος

Πριν λίγους μήνες, ύστερα από ψηφοφορία της EuroLeague με τους GM των 16 συλλόγων που λαμβάνουν μέρος στην διοργάνωση, ο Ολυμπιακός χαρακτηρίστηκε ως η πιο σκληροτράχηλη ομάδα, αλλά και ο πιο άβολος αντίπαλος.

Οι Πειραιώτες είναι πολύ σκληροί για να... πεθάνουν. Άλλωστε, φημίζονται για την αυταπάρνηση τους, για την μαχητικότητα τους, αλλά και για το γεγονός πως μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω, σημειώνοντας μεγάλες ανατροπές. Στα δύσκολα και στα κρίσιμα, έχουν το ένστικτο της επιβίωσης, δείχνοντας χαρακτήρα, αλλά και νοοτροπία νικητή.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πίσω στην σειρά με 2-1 και θα προσπαθήσουν να παραμείνουν ζωντανοί στο κυνήγι της πρόκρισης για το Final Four νικώντας την Αναντολού Εφές μέσα στην έδρα της, σε ένα "do or die" ματς, δίχως αύριο. Είναι η τελευταία τους ευκαιρία.

Οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν κατορθώσει ποτέ να προκριθούν στην τελική φάση της διοργάνωσης όταν βρίσκονται πίσω στην σειρά με 2-1 νίκες, αλλά αυτή η ομάδα, η οποία μας έχει συνηθίσει στις υπερβάσεις, έχει μπροστά της μία ακόμη πρόκληση: να το καταφέρει και αυτό! Οι Πειραιώτες, απέναντι σε έναν σύλλογο που δεν έχει το "βάρος" της φανέλας, αλλά και την μεγάλη εμπειρία σε αυτές τις καταστάσεις ώστε να διαχειριστεί την πίεση, θα έχουν για όπλο τους το γεγονός πως διαθέτουν μία μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα, με πολύπειρους παίκτες, η οποία έχει μάθε να κερδίζει αυτά τα κρίσιμα παιχνίδια.

EUROLEAGUE / ÐÑÏÐÏÍÇÓÇ ÔÏÕ ÏËÕÌÐÉÁÊÏÕ ÓÔÏ ABDI IPEKCI ARENA (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
EUROLEAGUE / ÐÑÏÐÏÍÇÓÇ ÔÏÕ ÏËÕÌÐÉÁÊÏÕ ÓÔÏ ABDI IPEKCI ARENA (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, αυτό το άγχος πρέπει να γίνει δημιουργικό και ενεργητικό. Οι Πειραιώτες κουβέντιασαν μεταξύ τους, άπαντες έχουν εμπεδώσει την κρισιμότητα της κατάστασης και είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν, κάνοντας κατάθεση ψυχής μέσα στο παρκέ, παλεύοντας για την κάθε κατοχή, για την κάθε μπάλα, για την ιστορία τους, για την ένδοξη πορεία τους την τελευταία πενταετία.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, μαζί με τους συνεργάτες του, παρακολούθησαν το τρίτο ματς της σειράς, ανέλυσαν το παιχνίδι του αντιπάλου και στάθηκαν κυρίως στα 18 λάθη που έκανε ο Ολυμπιακός, με τα περισσότερα από αυτά να γίνονται δίχως πίεση. Ζητούμενο, λοιπόν, η συγκέντρωση, αλλά και οι σωστές αποφάσεις στην επίθεση.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, στο τέταρτο ματς της σειράς, θέλει από τον Ολυμπιακό να τρέξει περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο, ύστερα από κάθε καλή άμυνα, μετά από κάθε ριμπάουντ, επιχειρώντας να σκοράρει είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Ζητούμενο οι καλές γραμμές, η κίνηση από όλος τους παίκτες, αλλά και η γρήγορη πρώτη πάσα, για να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά οι Πειραιώτες στο τρανζίσιον παιχνίδι. Γιατί με αυτόν τον τρόπο έχουν μάθει να βρίσκουν ρυθμό. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, στην σειρά κόντρα στην Εφές, δεν έχουν καταφέρει να τρέξουν όσο θα ήθελαν και αυτό τους έχει κοστίσει.

Όσον αφορά το παιχνίδι του μισού γηπέδου, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θέλει από τους παίκτες να κυκλοφορήσουν γρήγορα την μπάλα, να πασάρουν περισσότερο και να ντριμπλάρουν λιγότερο, για να μην παρουσιάζεται η ομάδα στατική και προβλέψιμη στην επίθεση. Οι "ερυθρόλευκοι" ξέρουν πως σε αυτή την σειρά, η άμυνα της Εφές αρέσκεται να κλείνεται μέσα στην ρακέτα, προσφέροντας το τρίποντο στον Ολυμπιακό και οι Πειραιώτες θα πρέπει να παρουσιαστούν αξιόπιστοι πίσω από την γραμμή των 6.75 μέτρων.

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός θα θελήσει να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα τους στα ριμπάουντ, καθώς έχει πάρει τις μάχες σε αυτόν τον τομέα και στα τρία πρώτα παιχνίδια (47-31, 37-36, 43-35), να παρουσιαστεί βελτιωμένος στην επίθεση, ειδικά στην αποτελεσματικότητα του στο low-post καθώς κινήθηκε σε... ρηχά νερά στα δύο τελευταία παιχνίδια (13/29δ-44.8%, 12/32δ-37.5%), αλλά και να παρουσιαστεί περισσότερο σκληρός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, καθώς η Εφές έχει στραφεί αρκετά στην δύναμη, στο "ξύλο" και στις επαφές. Πλέον, τα περιθώρια έχουν στενέψει και επιβάλλεται να δώσει το κάτι παραπάνω ο κάθε παίκτης, σε άμυνα και επίθεση.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ