EUROLEAGUE

Σοφοκλής ο 4ος

Σοφοκλής ο 4ος
INTIME SPORTS

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης έγινε μόλις ο τέταρτος Έλληνας μετά τους Θοδωρή Παπαλουκά, Νίκο Ζήση και Νέστορα Κόμματο που κατακτά την Euroleague με ξένη ομάδα!

Σύμφωνοι, οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν υπογράψει συμβόλαιο μόνιμης παρουσίας στα Final-4 της Euroleague όμως η Ελλάδα ''βλέπει'' ανελλιπώς τα παιδιά της να διαπρέπουν στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Φέτος ήταν η σειρά του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη να κρατήσει ψηλά την ελληνική σημαία στο Mediolanum Forum και να γίνει ο τέταρτος Έλληνας που κατακτά την Euroleague με ξένη ομάδα, μετά τους Θοδωρή Παπαλουκά, Νίκο Ζήση και Νέστορα Κόμματο! Διαβάστε τα κατορθώματα των Ελλήνων της... ξενιτιάς στα Final-4.

Μόσχα, 2005

Νέστορας Κόμματος (Μακάμπι)

Οι Ρώσοι μετρούσαν δύο συνεχόμενες αποτυχίες σε Βαρκελώνη (2003) και Τελ ΑΒίβ (2004) ενώ η διεξαγωγή του Final-4 στη Μόσχα ήταν το μεγάλο κίνητρο των παικτών του Ίβκοβιτς. Η ΤΣΣΚΑ έφτασε ως το τέλος της διαδρομής. Κι έφτασε με στυλ, μετρώντας 53 (!) νίκες και μόλις μια ήττα σε ρώσικο πρωτάθλημα και Euroleague. Ήταν ένα ασύλληπτο νούμερο, ένας αριθμός αδιανόητος για οποιαδήποτε ομάδα, με την ΤΣΣΚΑ να ''καταπίνει'' τον έναν μετά τον άλλον τους αντιπάλους της εντός κι εκτός συνόρων. Εν τέλει η ομάδα των Παπαλουκά, Ντικούδη ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Τάου με 78-85! Το Final-4 εξελίχτηκε σε μέγα κάζο για την ΤΣΣΚΑ που ηττήθηκε κι από τον Παναθηναϊκό στον μικρό τελικό. Εν τέλει αυτός που πανηγύρισε ήταν ο Νέστορας Κόμματος με τη φανέλα της Μακάμπι που έκανε το back2back στον τελικό με τους Βάσκους (90-78).

Σοφοκλής ο 4ος

Πράγα, 2006

Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ)

Η ραψωδία του Θοδωρή Παπαλουκά στην Sazka Arena της Πράγας συνδυάστηκε με την επιστροφή της ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά έπειτα από 35 ολόκληρα χρόνια και το 67-53 επί της Βαρέζε, τη σεζόν 1970-'71! Ο ''Τσάρος'' του ευρωπαϊκού μπάσκετ έδωσε μια από τις πιο πληθωρικές παραστάσεις σε Final-4 και οδήγησε την ''ομάδα του στρατού'' στην κατάκτηση του τίτλου. Αρχικά, ''καθάρισε'' την Μπαρτσελόνα του Μιχάλη Κακιούζη στον ημιτελικό (75-84) με 19 πόντους και 7/9 δίποντα, για να ολοκληρώσει τον προσωπικό του θρίαμβο με αντίπαλο την Μακάμπι, όπου είχε 18 πόντους κι 7 ασίστ! Το βραβείο του MVP κατέληξε στα χέρια του, σε μια ονειρεμένη χρονιά για τον ''Τεό'' με χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ, Euroleague, νταμπλ στη Ρωσία και ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ.

Σοφοκλής ο 4ος

Μαδρίτη, 2008

Θοδωρής Παπαλουκάς, Νίκος Ζήσης (ΤΣΣΚΑ)

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ''έγραψε'' ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της με το 77-91 επί της Μακάμπι στον τελικό του Final-4 της Μαδρίτης. Ήταν ο έκτος ευρωπαϊκός τίτλος της ΤΣΣΚΑ μετά το 1961, το 1963, το 1969, το 1971 και το 2006. Όσον αφορά τον Έτορε Μεσίνα, ο Ιταλός τεχνικός ανακοίνωσε πριν από τον τελικό με τους Ισραηλινούς ότι ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Ρώσους για έναν ακόμα χρόνο ενώ έφτασε τα τέσσερα τρόπαια στον θεσμό κι ''έπιασε'' τους Πέδρο Φεραντίθ, Αλεξάντερ Γκομέλσκι και Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Αναφορικά, τώρα, στους Έλληνες της ΤΣΣΚΑ, ο Θοδωρής Παπαλουκάς κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του στην Euroleague και το πανηγύρισε δεόντως μαζί με τον Νίκο Ζήση, ο οποίος αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην πρώτη του χρονιά στη Μόσχα υπό τις οδηγίες του Μεσίνα!

Σοφοκλής ο 4ος

Μιλάνο, 2014

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (Μακάμπι)

Η Μακάμπι ταξίδεψε στο Mediolanum Forum ως το απόλυτο αουτσάιντερ του Final-4 κι ενώ προηγουμένως απέκλεισε τη διοργανώτρια Αρμάνι Μιλάνο. Η ''ομάδα του λαού'' πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στον ημιτελικό με το 68-67 επί της πανίσχυρης ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τέθηκε αντιμέτωπη με τη Ρεάλ Μαδρίτης που προκρίθηκε στο Μιλάνο έχοντας μόλις έξι ήττες μέσα στη χρονιά ( σ.σ. δυο στην ACB από Βαλένθια, Μπαρτσελόνα, τέσσερις στην Euroleague από Μπάγερν, Ζαλγκίρις και Ολυμπιακό, δις). Εν τέλει η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ κατέκτησε τον έκτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της μετά το 1977, το 1981, το 2001 (σ.σ. Σουπρολίγκα), το 2004 και το 2005! Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος στην καριέρα του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ο οποίος πανηγύρισε μαζί με την οικογένειά του (με το γιο του στην κεντρική φωτογραφία).

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ