EUROLEAGUE

"Τι έκανε ο "Ζοτς" στον Παναθηναϊκό; Αυτό"

"Τι έκανε ο "Ζοτς" στον Παναθηναϊκό; Αυτό"

Ο Γιαν Βέσελι αποκαλύπτει τι έκανε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η Φενέρμπαχτσε άλλαξε άρδην "πρόσωπο", στο δεύτερο μισό της σεζόν, αλλά και τι θα γίνει στη Μαδρίτη.

Το αθλητικό του παιχνιδιού του, το άλμα, τα εντυπωσιακά καρφώματα και οι απίστευτες τάπες, είναι οι λόγοι που ο Γιαν Βέσελι έχει για παρατσούκλι το "τσέχικο ελικόπτερο". Ο σταρ της Φενέρμπαχτσε θέλει τώρα, να ηγηθεί όσων θα κάνει η παρέα του στη Μαδρίτη, προερχόμενος από μια εξαιρετική σειρά playoffs με τη Μακάμπι.

Ο Βέσελι έχει προτέρα εμπειρία από Final Four, καθώς είχε βρεθεί σε εκείνο του 2010 με την Παρτίζαν -που έχασε δυο ματς στην παράταση. Αυτή τη φορά ελπίζει πως θα ζήσει τη χαρά της νίκης.

Η Φενέρμπαχτσε θα παίξει στο πρώτο Final Four της ιστορίας της. Πόσο ενθουσιώδεις είναι αυτές τις ημέρες όλοι στον οργανισμό;

"Όπως είπες, είναι το πρώτο Final Four της ομάδας και η ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική. Όλοι θέλουν να απολαύσουν αυτό που γίνεται. Για εμένα, είναι το δεύτερο Final Four, αλλά ομολογώ πως η πρώτη μου φορά ήταν λίγο διαφορετική. Ήμουν μέλος μιας ομάδας (Παρτίζαν) που ουδείς περίμενε πως θα φτάσει στο τέλος της διαδρομής. Φέτος, έχουμε διαγράψει πολύ καλή πορεία έως τώρα και όλοι είχαμε θέσει αυτό το στόχο, από την αρχή της σεζόν: να φτάσουμε στο Final Four. Οπότε, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από εκείνη που νιώθαμε με την Παρτίζαν".

Έπρεπε να περάσετε πάνω από την κάτοχο του τίτλου, Μακάμπι για να φτάσετε στην τελική ευθεία. Τι σας βοήθησε, όχι μόνο να προκριθείτε αλλά και να "σκουπίσετε";

"Ναι μεν, προκριθήκαμε με 3-0, αλλά όλα τα ματς κρίθηκαν στο τέλος. Και τα δυο παιχνίδια στην έδρα μας ήταν "κλειστά", ενώ το τρίτο πήγε στην παράταση. Έπαιξαν πάρα πολύ καλά και μας δημιούργησαν προβλήματα. Μπορώ να πω ότι είχαμε μεγαλύτερη τύχη από εκείνους, στο Τελ Αβίβ".

Πόση αυτοπεποίθηση νιώθετε τώρα; Πολλώ δε αν σκεφτείτε ότι στον ημιτελικό θα συναντήσετε την πιο "καυτή" ομάδα της διοργάνωσης, που μετρά 13 νίκες στα τελευταία 14 ματς;

"Δεν σκεφτόμαστε κατ' αυτόν τον τρόπο. Προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στο επόμενο ματς και μετά στο επόμενο. Να αφήσουμε πίσω μας όσα ανήκουν στο παρελθόν και να δούμε ποιον στόχο έχουμε μπροστά μας, αλλά και τι χρειάζεται να κάνουμε για να τον υλοποιήσουμε. Ο επόμενος στόχος είναι το επόμενο παιχνίδι και εκεί κάνουμε focus".

Ο Νίκος Ζήσης και εσύ είστε οι μόνοι στο ρόστερ της Φενέρ, με εμπειρία από Final Four. Μπορεί αυτό να αποδειχθεί σε πλεονέκτημα σας;

"Δεν είμαι τόσο σίγουρος για αυτό. Είναι πάντα χρήσιμο να έχεις εμπειρία και να ξέρεις κάπως τι σε περιμένει. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι για 40'. Ένα λάθος μπορεί να μας στοιχίσει το ματς. Το ξέρουμε αυτό, αλλά οφείλουμε να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι όλοι έχουμε καταλάβει τι πρέπει να γίνει".

Η Φενέρμπαχτσε νίκησε με όλους τους πιθανούς τρόπους, καθ' οδόν για το Final Four. Επικράτησε στην Μπαρτσελόνα, στη Μόσχα, στον Πειραιά, στο Τελ Αβίβ. Πόση αυτοπεποίθηση σας δίνουν αυτά, πριν το ματς με τη Ρεάλ;

"Πιστεύω ότι αυτά τα αποτελέσματα, μας έχουν κάνει να νιώθουμε καλά. Φυσικά, δεν είναι ένα τυπικό εκτός έδρας παιχνίδι. Είναι ματς για το Final Four. Καταφέραμε να νικήσουμε εκτός, στην κανονική περίοδο, στο ΤΟΡ16 και τα playoffs. Θεωρώ ότι η Ρεάλ θα είναι αυτή που θα νιώθει την πίεση, γιατί παίζει και στην έδρα της και αυτό πρέπει να εξελίξουμε σε πλεονέκτημα μας".

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο κόουτς που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία από όλους. Ποιοι ήταν οι τρόποι που είχε για να σας κάνει να βρεθείτε όλοι στην ίδια συχνότητα και να παίξετε όπως παίξατε στο β' μισό της σεζόν;

"Κοουτσάρισε τον Παναθηναϊκό για πάρα πολλά χρόνια και αυτή είναι η δεύτερη σεζόν στη Φενέρμπαχτσε. Είναι ακόμα στη διαδικασία οικοδόμησης της ομάδας και προσπαθεί να φέρει τους παίκτες που του αρέσουν. Οι περισσότεροι στην ομάδα, έχουν δουλέψει ήδη μαζί του από πέρυσι, ενώ φέτος προστέθηκαν κάποια νέα παιδιά. Προπονούμαστε όλοι μαζί από την αρχή της σεζόν και τώρα έχουμε την κατάλληλη χημεία. Ξέρουμε λοιπόν, πως μόνο καλά πράγματα μπορούν να προκύψουν από αυτό. Ο Ζέλικο κάνει τη δουλειά του, με τον τρόπο που το έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια στον Παναθηναϊκό. Ξέρει να δίνει κίνητρο στους παίκτες του. Ήταν κάτι που καταλάβαμε μεσούσης της περιόδου, μείναμε ενωμένοι και παίξαμε ομαδικά".

Στο ματς με τη Ρεάλ είστε τα αουτσάιντερ. Πώς πρέπει να προσεγγίσετε αυτόν τον αγώνα;

"Δεν είμαι σίγουρος. Όπως είπα πριν, ένα σουτ ή ένα λάθος μπορούν να κρίνουν την έκβαση, κάτι που έζησα με την Παρτίζαν το 2010. Το Final Four είναι ένα είδος τουρνουά που χρειάζεται να έχεις απόλυτη συγκέντρωση, για 40'".

Πώς μπορείτε να φτάσετε στον τελικό;

"Πρέπει να παίξουμε σκληρά, να είμαστε δυνατοί κάτω από τα καλάθια. Να τακτοποιήσουμε όλες τις λεπτομέρειες, μα πάνω από όλα να είμαστε ο εαυτός μας. Φυσικά, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, να προετοιμάσουμε κάποια πράγματα ειδικά για αυτό το παιχνίδι".

Είστε μόλις δυο βήματα από το να γράψετε ιστορία, να κατακτήσετε το τρόπαιο και να δώσετε ανείπωτη χαρά στην τεράστια βάση οπαδών που έχει η Φενέρμπαχτσε

"Η πρόκριση μας στο Final Four είναι από μόνη της επιτυχία. Αλλά δεν είναι η ώρα να πούμε κάτι τέτοιο. Πρέπει να παίξουμε έως το τέλος και να προσπαθήσουμε να "βγάλουμε" το περισσότερο από αυτό. Είχα φτάσει ένα ματς από τον τελικό, αλλά ήταν πολλή δύσκολη η ήττα. Θα μπορούσαμε δηλαδή, να πάμε στον τελικό, αλλά δεν τα καταφέραμε. Φυσικά, θα είναι εξαιρετικό να "πάρουμε" τη Euroleague. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε, για τον κόσμο της Φενέρ που μας στήριξε όλη τη σεζόν. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κάνουμε αυτό που μπορούμε".

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ