EUROLEAGUE

Η ελληνική πλευρά της ΤΣΣΚΑ

Η ελληνική πλευρά της ΤΣΣΚΑ

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι από τις ομάδες που έχουν την τάση να διαθέτουν γαλανόλευκο χρώμα. Το Euroleague Greece θυμάται ποιοι "δικοί μας" πέρασαν από την Κόκκινη Πλατεία.

Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τη Μόσχα είναι κάτι παραπάνω από δύο χιλιάδες χιλιόμετρα. Για την ακρίβεια, αν θελήσετε ποτέ να κάνετε το αεροπορικό ταξίδι προς τη ρωσική πρωτεύουσα, θα πρέπει να ξέρετε πως η απόσταση είναι 2.254 χιλιόμετρα, με το ταξίδι να διαρκεί περίπου τρεισήμισι ώρες.

Για κάποιους αυτή η απόσταση είναι μεγάλη. Για κάποιους άλλους πάλι, όχι. Γι αυτό και πέρασαν μέρος της καριέρας τους στην Κόκκινη Πλατεία, παίρνοντας την απόφαση να πουν "αντίο" στα πάτρια εδάφη.

Το Euroleague Greece συγκέντρωσε όσα "δικά μας" παιδιά υπηρέτησαν την "ομάδα του στρατού", με τη λίστα να μην περιλαμβάνει όμως μόνο αυτούς. Θυμηθείτε ποιοι προπονητές, που εργάστηκαν στη χώρα μας, κάθισαν στην άκρη του πάγκου των Μοσχοβιτών, αλλά και το παρελθόν ξένων παικτών, που πάτησαν τα ελληνικά παρκέ.

Αυτή τη στιγμή, στον πάγκο τους βρίσκεται ο Δημήτρης Ιτούδης, έχοντας στο πλευρό του τον Ανδρέα Πιστιόλη και τον Ντάριλ Μίντλετον. Δύο ανθρώπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί στον Παναθηναϊκό (με τον δεύτερο ως παίκτη του, βέβαια), την ώρα που ο Κώστας Χατζηχρήστος είναι ο γυμναστής των Ρώσων.

Στο παρελθόν, στον ίδιο πάγκο έχει καθίσει ο -πρώην ομοσπονδιακός προπονητής- Γιόνας Καζλάουσκας, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στο ρόλο του άμεσου συνεργάτη του. Πριν από αυτούς, είχε προηγηθεί ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, που υπηρέτησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για μία τριετία (2002-05), δίχως όμως να κατακτήσει την Euroleague.

Από τους προπονητές, στους παίκτες

Όσον αφορά τα "δικά μας" παιδιά που φόρεσαν τη φανέλα της; Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Θοδωρή Παπαλουκά. Ο "Τσάρος" έμεινε στην Κόκκινη Πλατεία από το 2002 έως το 2008, πριν επιστρέψει -για να κλείσει την καριέρα του- το 2012. Κατέκτησε δύο φορές την Euroleague (2006, 2008), με την πρώτη να αναδεικνύεται μάλιστα πολυτιμότερος παίκτης του Final Four (της Πράγας).

Στην πρώτη του χρονιά στη Ρωσία συνυπήρξε με τον Νίκο Χατζηβρέττα (2002-03), ο οποίος στη συνέχεια έδωσε τη θέση του στον Δήμο Ντικούδη, ο οποίος έμεινε -επίσης- για μια σεζόν (2004-05), για να μετακομίσει στην Ισπανία, για λογαριασμό της Βαλένθια.

Τελευταίος χρονικά βρέθηκε στη Μόσχα, ο Νίκος Ζήσης. Ο πρώην αρχηγός της ΑΕΚ έπαιξε για δύο χρόνια υπό τις οδηγίες του Έτορε Μεσίνα, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση της Euroleague στην πρώτη του σεζόν (2008), αφού την επόμενη, οι Ρώσοι ηττήθηκαν στον τελικό από τον Παναθηναϊκό.

Όσο για τους ξένους που έχουν φορέσει τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ και έχουν περάσει επίσης από τη χώρα μας; Είναι πάρα πολλοί! Από τον Σάμι Μεχία (αλήθεια, πόσοι θυμούνται πως έχει παίξει για ένα χρόνο στην ΑΕΛ), μέχρι τον Μάρτιν Μιούρσεπ (των ΑΕΚ και Άρη), και από τον Νικολάι Πάντιους (του Άρη) μέχρι τον Ιβάν Ραντένοβιτς (του Πανελληνίου).

Αναλυτικά το... γαλανόλευκο παρελθόν της ΤΣΣΚΑ

Όνομα Ιδιότητα Ομάδα στην Ελλάδα
Θοδωρής Παπαλουκάς Παίκτης Αμπελόκηποι, Πανιώνιος, Δάφνη, Ολυμπιακός
Δήμος Ντικούδης Παίκτης ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός
Νίκος Ζήσης Παίκτης ΑΕΚ
Νίκος Χατζηβρέττας Παίκτης Ηρακλής, Παναθηναϊκός, Άρης
Γιάννης Σφαιρόπουλος Προπονητής Κολοσσός, Πανιώνιος, Ολυμπιακός
Δημήτρης Ιτούδης Προπονητής Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ
Ανδρέας Πιστιόλης Προπονητής Παναθηναϊκός
Ντάριλ Μίντλετον Προπονητής Παναθηναϊκός (ως παίκτης)
Κώστας Χατζηχρήστος Γυμναστής Πανιώνιος
Γιόνας Καζλάουσκας Προπονητής Ολυμπιακός, Εθνική ομάδα
Ντούσαν Ίβκοβιτς Προπονητής Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Ολυμπιακός
Σάμι Μεχία Παίκτης ΑΕΛ
Μίλος Τεόντοσιτς Παίκτης Ολυμπιακός
Κάιλ Χάινς Παίκτης Ολυμπιακός
Αλεξέι Ζεβροσένκο Παίκτης Ολυμπιακός, Περιστέρι
Ζόραν Ερτσέγκ Παίκτης Ολυμπιακός, Πανιώνιος
Ντιόντε Κρίστμας Παίκτης ΠΑΟΚ, Ρέθυμνο
Ντρου Νίκολας Παίκτης Παναθηναϊκός
Ραμούνας Σισκάουσκας Παίκτης Παναθηναϊκός
Τζέι Αρ Χόλντεν Παίκτης ΑΕΚ
Ποπς Μενσά Μπονσού Παίκτης ΑΕΚ
Ιβάν Ραντένοβιτς Παίκτης Πανελλήνιος
Τέρενς Μόρις Παίκτης Απόλλων Πατρών
Μάρκους Γκορί Παίκτης ΠΑΟΚ
Μάρτιν Μιούρσεπ Παίκτης Άρης, ΑΕΚ
Ντράγκαν Τάρλατς Παίκτης Ολυμπιακός
Νικολάι Πάντιους Παίκτης Άρης
Βίκτορ Αλεξάντερ Παίκτης ΠΑΟΚ, ΑΕΚ
TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ