EUROLEAGUE

Σκαριόλο: "Σέβομαι τον Σπανούλη, θα επιστρέψει ο Παναθηναϊκός"

Σκαριόλο: "Σέβομαι τον Σπανούλη, θα επιστρέψει ο Παναθηναϊκός"

Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι του Παναθηναϊκού; Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός; Ο Σέρτζιο Σκαριόλο μιλάει στο Euroleague Greece για το Top-16 και τους Σπανούλη, Διαμαντίδη ενώ βγάζει την καλύτερη πεντάδα του τουρνουά!

Τον Μάιο του 2015, ο Σέρτζιο Σκαριόλο επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία της εθνική Ισπανίας μετά το... καταστροφικό πέρασμα του Χουάν Αντόνιο Ορένγκα ως ο κόουτς που ξέρει τη δουλειά. Εκείνος που τον ξέρουν οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας και οι παίκτες.

Λίγους μήνες αργότερα ο 54χρονος Ιταλός οδήγησε τη "φούρια ρόχα" στην κορυφή της Ευρώπης για τρίτη φορά στα τελευταία τέσσερα Ευρωμπάσκετ και πλέον μοιράζεται τις σκέψεις του στο Euroleague Greece για ό,τι είδαμε στη regular season καθώς και για τα... προσεχώς. Αυτά που ακολουθούν που προϊδεάζουν για ένα συναρπαστικό Top-16!

Λαμβάνοντας υπόψη τις ομάδες, τους παίκτες, τους προπονητές και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, η Euroleague είναι το κορυφαίο μπασκετικό τουρνουά στην Ευρώπη. Τι είναι, όμως, η Euroleague για τον Σέρτζιο Σκαριόλο;
"Σε προσωπικό επίπεδο, η καλύτερή μου ανάμνηση είναι ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του θεσμού! Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Ολυμπιακού, όταν ήμουν ακόμα προπονητής στη Ρεάλ (σ.σ. 16/10/2000, νίκη για τη "Βασίλισσα" με 75-73). Ένα ιστορικό ματς, με τεράστια σημασία για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τη μετέπειτα πορεία του. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε όμως δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την καλύτερη μπασκετική διοργάνωση στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων".

Πάμε, λοιπόν, σε κάποια στοιχεία που σημάδεψαν τη regular season. Ξεκινώντας από τον Α' όμιλο, τι συνέβη με τη Ρεάλ; Για ποιόν λόγο οι πρωταθλητές Ευρώπης χρειάστηκαν το τελευταίο ματς για να προκριθούν στο Top-16;
"Νομίζω ότι η Ρεάλ Μαδρίτης προσπαθεί να ανασυνταχθεί έπειτα από μια γεμάτη και απαιτητική χρονιά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα διεκδικήσουν και φέτος τον τίτλο! Είναι αλήθεια ότι παρουσιάζουν αδυναμίες στο παιχνίδι τους όμως υπάρχει εξήγηση. Συνεχόμενα παιχνίδια, τραυματισμοί και ένα γεμάτο καλοκαίρι για τους διεθνείς με τις εθνικές ομάδες τους. Η Ρεάλ θα επιστρέψει!".

Σκαριόλο: "Σέβομαι τον Σπανούλη, θα επιστρέψει ο Παναθηναϊκός"


Ο Ρούντι Φερνάντεθ προέρχεται από ένα "γεμάτο" καλοκαίρι με την εθνική Ισπανίας κι εν συνεχεία υποβλήθηκε σε επέμβαση στη μέση

Θα ήθελα, επίσης, το σχόλιό σας για τον Λούκα Ντόντσιτς. Πολλοί νεαροί όπως ο Σίμανιτς και ο Μούσα έκαναν φέτος το ντεμπούτο τους στην Euroleague ωστόσο ο Ντόντσιτς έχει το potential για να εξελιχτεί σε παίκτη υψηλού επιπέδου.
"Ο Ντόντσιτς είναι πραγματικά κάτι το διαφορετικό! Κάτι το… εξωπραγματικά διαφορετικό, σε σχέση με οτιδήποτε άλλο! Μόνο ο Ρούμπιο έκανε τέτοιο ξεπέταγμα στην καριέρα του, σε αυτή την ηλικία. Επομένως, μπορώ να τον συγκρίνω μόνο με τον Ρίκι. Σίγουρα αποτελεί ΝΒΑ prospect".

Η Φενέρμπαχτσε είχε ρεκόρ 8-2 στον πιο δύσκολο όμιλο της regular season. Θεωρείτε πως η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έστειλε μήνυμα ενόψει της συνέχειας, με δεδομένο ότι ο Σέρβος κόουτς θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει στην Euroleague με τη Φενέρ;
"Το οικοδόμημα της Φενέρμπαχτσε προχωράει βήμα-βήμα τα τελευταία χρόνια. Η πορεία της οφείλεται όχι μόνο στον κόουτς Ομπράντοβιτς αλλά και στον Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι (GM της Φενέρ), οι οποίοι καλούνται να ολοκληρώσουν τα τελευταία και καθοριστικά βήματα ως την κορυφή".

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ερυθρός Αστέρας έχασε τον Μαριάνοβιτς, τον Κάλινιτς και τον Μπλάζιτς όμως κατάφερε να προκριθεί στο Top-16 της Euroleague; Ήταν η μεγάλη έκπληξη της regular season;
"Ο Ερυθρός Αστέρας έκανε εξαιρετική δουλειά στην πρώτη φάση. Είναι αλήθεια ότι έχασαν σημαντικούς παίκτες ωστόσο παραμένουν ανταγωνιστική ομάδα. Επίσης, ο Στέφαν Γιόβιτς και ο Μάικ Τσίρμπες φαίνεται πως κάνουν την breakout season της καριέρας τους στη διοργάνωση! Αξίζουν συγχαρητήρια στον οργανισμό".

"Ήταν αδύνατον να σταματήσεις τον Σπανούλη!"

Β' όμιλος. Ο συνάδελφός σας, Ουφούκ Σαρίτσα, εξήγησε στις αρχές της χρονιάς ότι "όλοι μας αναρωτιόμαστε κάθε χρόνο που μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός και τους βλέπουμε πάντα στο Top-8 ή το Final Four!" . Η γνώμη σας για το φετινό project του Ολυμπιακού;
"Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός παρουσιάζει συγκεκριμένη φιλοσοφία και σταθερή νοοτροπία. Η σταθερότητα, λοιπόν, είναι το κλειδί της επιτυχίας τους. Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, έφυγε ο Κώστας Σλούκας και ο Ντάνστον όμως η ομάδα παραμένει σε top επίπεδο. Θεωρώ ότι θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο Final Four!".

Παρεμπιπτόντως, είχατε την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε τον Βασίλη Σπανούλη σε ένα από τα τελευταία του παιχνίδια με την Εθνική. Το σχόλιό σας για τον αρχηγό του Ολυμπιακού;
"Ο Σπανούλης είναι σπουδαίος! Τον θαυμάζω πολύ και τον σέβομαι ως άνθρωπο και ως παίκτη. Το να τον περιορίσεις ήταν πάντα τεράστια πρόκληση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν πολύ δύσκολο ή αδύνατον να τον σταματήσεις! Ευτυχώς για εμάς, την τελευταία φορά το καταφέραμε όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί έναν από τους 4-5 κορυφαίους Ευρωπαίους εν ενεργεία παίκτες".

Σκαριόλο: "Σέβομαι τον Σπανούλη, θα επιστρέψει ο Παναθηναϊκός"


Ο Σέρτζιο Σκαριόλο εξήγησε ότι το μαρκάρισμα του Σπανούλη ήταν πάντα μια τεράστια πρόκληση!

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της regular season, η Λαμποράλ Κούτσα ανέδειξε τον MVP! Τότε ήταν ο Ιγκόρ Ρακότσεβιτς, τώρα ο Γιάννης Μπουρούσης
"Πραγματικά, είναι κάτι πολύ σπουδαίο για τον Γιάννη! Μια μεγάλη επιτυχία! Με δεδομένο, μάλιστα, ότι προηγήθηκε μια περίεργη χρονιά για τον ίδιο στη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι ένας υπέροχος τύπος, ένας πολύ έξυπνος παίκτης και είμαι χαρούμενος για εκείνον όπως και για άλλα παιδιά που είχα την ευκαιρία να κοουτσάρω και βρίσκονται ψηλά στις στατιστικές κατηγορίες. Όπως, για παράδειγμα ο Ερτέλ ή ο Αλεσάντρο Τζεντίλε".

"Ο Μπαρτζώκας έκανε ξανά εξαιρετική δουλειά"

Συνεχίζουμε με τον Γ' όμιλο και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ο κόουτς Μπαρτζώκας οδήγησε την ομάδα στην πρώτη θέση του γκρουπ με ρεκόρ 3-1 απέναντι στον Παναθηναϊκό και την Μπαρτσελόνα. Θεωρείτε ότι μπορεί να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής;
''Ο Μπαρτζώκας έκανε ξανά εξαιρετική δουλειά… Γιατί να μην φτάσει, λοιπόν, ως το τέλος; Επιβίωσε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο και πιστεύω ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη, φτάνοντας ως το Final Four! Σίγουρα μπορεί να φτάσει ως τα playoffs της διοργάνωσης και να είναι ανταγωνιστική".

"Ο Παναθηναϊκός θα επιστρέψει στις επιτυχίες"

Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έκανε τέσσερις σερί νίκες όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι;
"Ο Παναθηναϊκός μου αρέσει πολύ. Όπως και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο πρώην παίκτης μου, από τη θέση του χεντ κόουτς! Ένας πολύ ανταγωνιστικός τύπος... Αν ο Παναθηναϊκός τον αφήσει να δουλέψει και ο Σάσα ακολουθήσει τον δρόμο του και επιβάλει τις αρχές του, η ομάδα θα επιστρέψει στις επιτυχίες".

Η γνώμη σας για τον Δημήτρη Διαμαντίδη και την απόφασή του να αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν; Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς προσπαθεί να τον πείσει να αλλάξει γνώμη!
"Αν, τελικά, το καταφέρει, θα είναι τεράστια βοήθεια για τον Σάσα και την ομάδα να έχει τον Διαμαντίδη για ακόμα μια χρονιά. Μην ξεχνάτε ότι ήταν (σ.σ. ο Διαμαντίδης) ένας από τους βασικούς λόγους που ο Παναθηναϊκός έχτισε νοοτροπία νικητή και κυριάρχησε στην Ευρώπη για μια δεκαετία!".

Σκαριόλο: "Σέβομαι τον Σπανούλη, θα επιστρέψει ο Παναθηναϊκός"


Ο Παναθηναϊκός οφείλει πολλά στον Διαμαντίδη σύμφωνα με τον Ισπανό κόουτς

Συνεχίζουμε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πολλοί λένε ότι αν δεν κατακτήσει ούτε φέτος τον τίτλο, τότε τι άλλο πρέπει να κάνει για να το πετύχει…
"Λοιπόν, το ρόστερ της ΤΣΚΑ Μόσχας είναι πολύ-πολύ δυνατό ενώ η παρουσία του Φρίλαντ στη ρακέτα αποτελεί τεράστια υπόθεση, όταν είναι ξανά 100% σε φόρμα. Το να κερδίσεις τον τίτλο σημαίνει ότι πρέπει να είσαι απόλυτα έτοιμος σωματικά και πνευματικά την κατάλληλη στιγμή. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να κάνεις την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αν μπορεί να κατακτήσει την Euroleague. Όχι μόνο η ΤΣΣΚΑ, αλλά οποιαδήποτε ομάδα".

Τι έλειψε από Μακάμπι ώστε να προκριθεί στο Top-16;
"Από τις αρχές της χρονιάς, μπορούσες να καταλάβεις ότι δεν υπήρχε χημεία στο παιχνίδι της Μακάμπι. Υπήρχαν πολλές επιλογές σε κάποιες θέσεις και περιορισμένες αξιόπιστες λύσεις στις υπόλοιπες. Προσπάθησε να αλλάξει την κατάσταση μέσα στη σεζόν αλλά ήταν ήδη πολύ αργά".

"Η κορυφαία πεντάδα της Euroleague"

Ποια είναι, λοιπόν, η κορυφαία πεντάδα της Euroleague και το καλύτερο παιχνίδι μέχρι στιγμής;
"Για την πεντάδα, θα έλεγα τους Ερτέλ, Ντε Κολό, Τζεντίλε, Τσίρμπες και Μπουρούση. Τώρα αναφορικά στο καλύτερο παιχνίδι, είναι δύσκολο να επιλέξεις όμως το Ρεάλ – Μπάγερν στη Μαδρίτη ήταν, πραγματικά πολύ καλό".

Προσωπικά, τι σας λείπει περισσότερο από την Euroleague;
"Δεν μου λείπει κάτι συγκεκριμένο, είμαι χαρούμενος με τη δουλειά μου και ό,τι έχουμε πετύχει με την εθνική Ισπανίας. Αν μπορώ να πω ότι μου λείπει κάτι, είναι η καθημερινή τριβή, η καθημερινή δουλειά, οι προπονήσεις και η πρόκληση του να αντιμετωπίζεις τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη".

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του Euroleague Greece πριν από την έναρξη του Top-16;
"Το μόνο που μπορώ να πω στους φίλους του Euroleague Greece είναι ότι έχετε σπουδαίες ομάδες. Ενδεχομένως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να μην διαθέτουν τα ρόστερ που είχαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κατάστασης όμως διατηρούν τον χαρακτήρα τους. Εύχομαι να απολαύσουμε πολύ όμορφα παιχνίδια!".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ