EUROLEAGUE

"Να το κάνουμε όπως ο Ολυμπιακός"

"Να το κάνουμε όπως ο Ολυμπιακός"

Ο νέος προπονητής της Μακάμπι, Γκάι Γκούντες μίλησε στο Euroleague Greece για το μοντέλο του Ολυμπιακού που θέλει να ακολουθήσει, το... παιδί του, τον Σχορτσιανίτη, τον καλό του φίλο Ιτούδη και φυσικά τον Ντέιβιντ Μπλατ.

Μετά από τέσσερα χρόνια στο πλευρό του Ντέιβιντ Μπλατ, ο Γκάι Γκούντες, έκανε αυτό το καλοκαίρι ένα βήμα πιο μπροστά και κάθισε στην άκρη του πάγκου της Μακάμπι. Με τη διαφορά ότι φέτος η συγκεκριμένη ομάδα θα κουβαλάει και τον τίτλο του πρωταθλητή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο νέος head coach της "ομάδας του λαού", που παρακολουθεί αυτές τις ημέρες το Summer League του Las Vegas, εξηγεί ότι θέλει να το κάνει όπως ο Ολυμπιακός, αναλύει πως καταλήξαμε στην περσινή επιτυχία, βγάζει το καπέλο του στον Ντέιβιντ Μπλατ και αποθεώνει τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, τον οποίο αποκαλεί "παιδί του".

"Ήμασταν και τυχεροί. Βρεθήκαμε στην κατάλληλη φόρμα, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες. Παρότι είχαμε πολλά πάνω-κάτω μες στη χρονιά, αρκετές ήττες στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και μεγάλες νίκες στην Euroleague.

Νομίζω ότι ήμασταν έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή. Ήμασταν και τυχεροί. Καλύτερα να είσαι ο τυχερός της υπόθεσης. Κάναμε κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Δεν μας έδινε κανείς ελπίδα στο φάιναλ-φορ. Μου θυμίζει αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός για δύο σεζόν" υπογραμμίζει ο Γκάι Γκούντες.

Και συνεχίζει: "Η ατμόσφαιρα και το DNA της Μακάμπι σημαίνει ότι πρέπει να είσαι έτοιμος, είτε μιλάμε για το πρωτάθλημα ή για την Ευρώπη. Πέρσι είχαμε κάποια αρνητικά ρεκόρ για την ιστορία της ομάδας, αλλά από την άλλη όσο κυλούσε η σεζόν ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε. Στο τέλος ήμασταν ενωμένοι κι είχαμε πίστη. Ήταν εκπληκτικό και για τους οπαδούς μας, που μας στήριζαν όλη τη χρονιά και μας ακολούθησαν".

Φέτος το καλοκαίρι είναι αρκετά ιδιαίτερο για τον ίδιο και την ομάδα. "Τα τέσσερα τελευταία χρόνια στη Μακάμπι χτίσαμε κάποιες καλές ομάδες, αλλά λόγω της επιτυχίας που είχαμε χάσαμε ορισμένους παίκτες, γιατί στηριχτήκαμε σε παίκτες που δεν έχουν πολύ υψηλά συμβόλαια. Υπάρχουν ομάδες με πολλά χρήματα και εμείς δεν μπορούμε να τις κοντράρουμε.

Από την άλλη, όμως, δίνουμε τη δυνατότητα στους παίκτες να δείξουν το ταλέντο τους και να ανέβουν επίπεδο. Αυτό κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό το καλοκαίρι χάσαμε τρεις σημαντικούς παίκτες, τον Ταϊρίς Ράις, τον Ρίκι Χίκμαν και τον Ντέιβιντ Μπλου, που λέει αυτή τη στιγμή ότι θα αποσυρθεί, αλλά ποιος ξέρει..."

"Όπως ο Ολυμπιακός"

Back-to-back; Γιατί όχι; " Θέλουμε να χτίσουμε μια καλή ομάδα, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες και ένα διαρκώς μεγάλο κίνητρο. Δεν θα πει κανείς 'α ωραία πήραμε το τρόπαιο, ας χαλαρώσουμε τώρα'. Πιστεύω ότι η διοίκηση θα κάνει ότι μπορεί για να φέρει τους καλύτερους δυνατούς παίκτες, τηρουμένων των οικονομικών δεδομένων".

Όλη η Ευρώπη ξέρουν τι σημαίνει Μακάμπι, τόσο αγωνιστικά, όσο και οικονομικά. Το back-to-back είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά θέλουμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο του Ολυμπιακού που τα κατάφερε και μάλιστα με δύο διαφορετικούς προπονητές.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να χτίσουμε την καλύτερη ομάδα και βήμα-βήμα να δούμε που μπορούμε να σταθούμε. Το να είσαι πρωταθλητής βέβαια σημαίνει ότι όλοι κοιτούν εσένα και ότι όλοι προσπαθούν να σε κερδίσουν. Πρέπει όλοι στην ομάδα να το γνωρίζουν αυτό και να προετοιμαστούν για μια δύσκολη χρονιά".

"Όλο το Ισραήλ υποστηρίζει τον Μπλατ"

Ο επί τέσσερα χρόνια συνεργάτης του Ντέιβιντ Μπλατ του βγάζει το καπέλο και το εύχεται καλή τύχη στο νέο του ξεκίνημα. "Δούλεψα τέσσερα χρόνια με τον Ντέιβιντ. Βέβαια, τον ξέρω από παλιά, γιατί όταν ήταν προπονητής στην εθνική ομάδα, εγώ ήμουν παίκτης. Ήταν ένα προνόμιο για μένα να δουλέψω μαζί του. Κάποιες χρονιές ήταν καλύτερες από τις άλλες, αλλά στο τέλος όλοι είδαν την πολύ καλή δουλειά που έγινε.

Έχει κερδίσει όλους τους τίτλους, πρωταθλήματα, μετάλλια στο Ευρωμπάσκετ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα κέρδισε και την Euroleague, οπότε ήταν σημαντικό ότι έφτασε στον επόμενο στόχο του, το ΝΒΑ. Είναι καλός μου φίλος και θέλω να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στη νέα του δουλειά, που είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ απαιτητική. Βέβαια, πήρε και τον LeBron οπότε είναι τυχερός, αν κι οι προσδοκίες θα είναι υψηλότερες. Θα έχει πολύ καλή ομάδα, συν το Νο1 του ντραφτ. Όλο το Ισραήλ τον υποστηρίζει!"

Ο δύσκολος όμιλος και το παιδί του

Αναφορικά με την κλήρωση τόνισε ότι "υπάρχουν τέσσερα γκρουπ, αυτό με τη Μπαρτσελόνα και τη Φενέρ είναι το πιο δύσκολο. Εμείς θα έχουμε την ΤΣΣΚΑ στον όμιλο, που είναι μια ομάδα που χτίζεται από την αρχή. Έχει και καινούργιο προπονητή (σ.σ Δημήτρη Ιτούδη), που είναι καλός μου φίλος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ολοκληρωθεί τα ρόστερ, οπότε δεν μπορούμε να πούμε πολλά αυτή τη στιγμή".

Τέλος, για τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη υπογράμμισε ότι 'ξέρουμε πως να δουλεύουμε μαζί του. Τον αγαπάμε και μας αγαπά. Διαφορετικά δεν θα γινόταν δουλειά. Ο Σόφο είναι το παιδί μου..."

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ