EUROLEAGUE

Λάθη επί λαθών και τώρα σκοτάδι

Λάθη επί λαθών και τώρα σκοτάδι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Χάρης Σταύρου γράφει για την έλλειψη ψυχραιμίας από Δημήτρη Γιαννακόπουλο και "αντάρτες" και προσπαθεί να δει αν υπάρχουν περιθώρια για να σώσει ο Παναθηναϊκός μια χρονιά που "στράβωσε" αναπάντεχα κι επικίνδυνα.

Λένε πως όταν αισθάνεσαι θυμό και οργή, πρέπει να παίρνεις βαθιές αναπνοές, να μετράς ως το εκατό, να πηγαίνεις μια βόλτα, να παίζεις με ένα μπαλάκι, να κάνεις κάτι τέλος πάντων που θα ρίξει τους παλμούς σου πριν πάρεις εν βρασμώ αποφάσεις. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν έκανε τίποτα απ' όλα αυτά. Ακύρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια του τμήματος μπάσκετ του Παναθηναϊκού μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε, ναύλωσε πούλμαν και είπε σε παίκτες και προπονητικό team "επιστρέφετε οδικώς από την Κωνσταντινούπολη".

Το σοκ στις τάξεις του Παναθηναϊκού ήταν μεγάλο, η πλειοψηφία των παικτών φημολογείται πως έμαθε από τον Τύπο την απόφαση του αφεντικού της ομάδας και όση ψυχραιμία έλειψε από εκείνον, άλλη τόση έλειψε και από τους τέσσερις... αντάρτες. Μάικ Τζέιμς, Αντώνης Φώτσης, Κένι Γκάμπριελ και Κρις Σίνγκλετον αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο πούλμαν, ο τελευταίος πήρε την πρώτη πτήση που βρήκε στο αεροδρόμιο "Ατατούρκ" και οι πρώτοι τρεις τον ακολούθησαν με απογευματινή για να πατήσουν ελληνικό έδαφος την ώρα που οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους βρίσκονταν βράδυ Τετάρτης κάπου στην Εγνατία Οδό, καταπίνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Ακραία η αντίδραση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου; Ο κάθε ένας την "μεταφράζει" κατά το δοκούν. Ακραία η αντίδραση των παικτών που διαχώρισαν τους εαυτούς τους από το σύνολο; Κι αυτό το μεταφράζει ο κάθε ένας όπως θέλει.

Μισή μέρα μετά την είδηση της επιστροφής του Παναθηναϊκού με πούλμαν, η σκόνη δεν έχει καθίσει. Παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη και το ΝΒΑ σχολίασαν τις εξελίξεις, το club διαφημίζεται (ή δυσφημίζεται, πείτε το όπως θέλετε) με άσχημο τρόπο και κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η αυριανή μέρα. Ο Τσάβι Πασκουάλ λέγεται πως είναι προβληματισμένος από τις αντιδράσεις του Γιαννακόπουλου και των παικτών του (και πως να ΜΗΝ είναι δηλαδή), υπάρχει η πληροφορία που λέει πως έχει ήδη παραιτηθεί και όλα αυτά μετά από μία σειρά αγώνων απέναντι σε μια πιο "έτοιμη" αγωνιστικά και πνευματικά ομάδα ενός προπονητή-θρύλου του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός έκανε υπέρβαση με την κατάκτηση της τέταρτης θέσης στην κανονική περίοδο. Απλώς ο ενθουσιασμός ήταν πολύ πιο "άγριος" απ' όσο θα περίμενε κανείς σε μια ομάδα που έχει μάθει να κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρώπη, αλλά τα τελευταία χρόνια παλεύει για να βρει την πραγματική της ταυτότητα στο κορυφαίο επίπεδο. Κι όπου λέμε " πραγματική ταυτότητα", εννοούμε το mentality του συνόλου που φτάνει μέχρι το τέλος του δρόμου. Το "όπλο" του ΟΑΚΑ πιστέψαμε κι εμείς ότι θα βοηθήσει τους "πράσινους" να κοιτάξουν στα μάτια τη Φενέρμπαχτσε, όμως η πίεση που ασκήθηκε σε παίκτες και τεχνική ηγεσία τους συνέθλιψε. Το 3-0 ήταν βαρύ, αλλά δεν έφερε και τη συντέλεια του κόσμου. Ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα έκανε επίσημη διαμαρτυρία στη EuroLeague για τη διαιτησία στον Game 2. Ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για ένα roster που ΔΕΝ στελέχωσε ο νυν coach, αλλά ανέλαβε μετά την έναρξη της σεζόν για να το διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορούσε.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, ούτε η επιστροφή της ομάδας με πούλμαν μπορεί να θεωρηθεί... συντέλεια. Σίγουρα ήταν μια απόφαση που "έκατσε βαριά" στο στομάχι των παικτών που πάλεψαν στη σειρά και έκαναν ό,τι μπορούσαν, σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πράγματα στο παρασκήνιο που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση του Γιαννακόπουλου, σίγουρα όμως οι Τζέιμς, Φώτσης, Γκάμπριελ, Σίνγκλετον μπορούσαν να αποδεχθούν το "καψόνι", να μείνουν με τους συμπαίκτες τους και να υπομείνουν το βασανιστήριο πριν εκφράσουν την αντίδρασή τους με κάποιον άλλο τρόπο. Κι αν θεωρείτε πως έκαναν σωστά, στα δικά μου μάτια δεν ήταν "κομψός" ο τρόπος με τον οποίο αποκόπηκαν από τους συμπαίκτες τους, από τους ανθρώπους με τους οποίους ζουν κάθε μέρα εδώ και 8 μήνες.

Τώρα, οι τέσσερις αντάρτες βγήκαν από το μαντρί και κινδυνεύουν να τους φάει ο λύκος. Σε ποια αδυναμία τους θα πατήσει ο "λύκος" για να τους "φάει"; Είναι κι αυτή μια πραγματικά καλή ερώτηση στην οποία δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Την ίδια στιγμή, ο head coach φέρεται έτοιμος να παρατήσει το καράβι ακυβέρνητο λίγο πριν αυτό πιάσει λιμάνι για να "δέσει" για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το αφεντικό έκανε το club λιγότερο ελκυστικό προς τους μπασκετμπολίστες που πάντα έβλεπαν τον Παναθηναϊκό ως μία από τις καλύτερες επιλογές για την καριέρα τους. Με απλά λόγια, μύλος.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μπορεί να πει " πληρώνω και κάνω ό,τι γουστάρω". Κι αν το δείτε ψυχρά, αυτή είναι η πραγματικότητα. Επειδή όμως μιλάμε για έναν άνθρωπο που αγαπά την ομάδα του, έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια στο μπάσκετ και αγαπά το άθλημα, πιστεύω πως μπορεί και να έχει μετανιώσει για την εν βρασμώ απόφασή του. Κι ας την πήρε όπως προείπαμε μαζεύοντας κάμποσα μικρά πράγματα από τη διάρκεια της σεζόν. Αυτή την τεχνητή κρίση σίγουρα την είχε στο μυαλό του αρκετό καιρό και τώρα βρήκε την ευκαιρία να την εφαρμόσει. Κακό timing με δεδομένο ότι ακολουθούν τα playoffs της Stoiximan.gr Basket League και οι Τελικοί με τον Ολυμπιακό; Σίγουρα. Αυτός είναι όμως το αφεντικό, έχει τους λόγους του, έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Το μεγάλο πλήγμα για τον Παναθηναϊκό δεν ήταν ο αποκλεισμός από το Final Four, ούτε η "σκούπα" που έβγαλε ο απέναντί του ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Το πλήγμα για τον Παναθηναϊκό είναι η διάλυση της συνοχής μιας ομάδας που στόχευε στο πρωτάθλημα για να σώσει τη χρονιά της και να δουλέψει στη συνέχεια με στόχο να γίνει ακόμη καλύτερη εν όψει της σεζόν 2017-2018.

Πως θα βγει ο Εξάστερος από τον λάκκο στον οποίο έπεσε τόσο απότομα, τόσο ξαφνικά;

Αλήθεια, πως ο Γιάννης Μπουρούσης (τυχαίο παράδειγμα παίκτη που αποδέχθηκε την απόφαση Γιαννακόπουλου) μπορεί να μπει στο ίδιο παρκέ για να προπονηθεί με τον Αντώνη Φώτση (τυχαίο παράδειγμα παίκτη που ΔΕΝ αποδέχθηκε την απόφαση Γιαννακόπουλου); Πως ο Τσάβι Πασκουάλ θα πάει στο ΟΑΚΑ για να γυμνάσει τους παίκτες του όταν έχει αποδεχθεί το " πούλμαν και όχι αεροπλάνο"; Πως ο Κέι Σι Ρίβερς θα συζητήσει το καλοκαίρι την πιθανή επέκταση της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό, όταν μετά από μία ήττα αναγκάστηκε να κάνει το μεγαλύτερο ταξίδι της καριέρας του και καταπόνησε το κορμί του σε ένα πούλμαν; Τα ερωτήματα είναι πολλά, τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν αυτή τη στιγμή, ίσως και να μη μπορούν να απαντηθούν ούτε καν από τους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις στην ΚΑΕ.

Στις μεγάλες κρίσεις, πρέπει να αντιδράς με ψυχραιμία. Όταν μάλιστα μιλάμε για έναν "ζωντανό οργανισμό", μια ομάδα που "χτίζεται" μέρα με τη μέρα με στόχο να φτάσει στο τέλος της σεζόν στην κορυφή, χρειάζονται ακόμη πιο λεπτοί χειρισμοί για το καλό του συνόλου. Ο Παναθηναϊκός είναι μια τεράστια ομάδα, που και ξέρει και οφείλει να παλεύει, να λειτουργεί με επαγγελματισμό, αλλά έχει και την υποχρέωση να μαθαίνει από τα λάθη της. Τη δεδομένη στιγμή λάθη έκαναν και οι δυο πλευρές. Και το αφεντικό, αλλά και οι υπάλληλοι. Συζήτηση μπορεί να γίνει για τις αποφάσεις και των δυο, αλλά τι σημασία έχει από τη στιγμή που το γυαλί ράγισε;

Εκτός κι αν μπορεί να ξανακολλήσει, για το καλό όλων. Μια προσπάθεια αξίζει να γίνει.

Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ