EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός "πλήρωσε" την Πυλαία

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BAMBERG - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BAMBERG - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

Η ήττα στο Μπάμπεργκ ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού κούρασης,τραυματισμών και μιας επιλογής. Όμως μπορεί να τον βοηθήσει να δει την αληθινή εικόνα που ίσως κρύβουν οι νίκες. Όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές. Η δε προσθήκη ποιοτικού γκαρντ είναι επιβεβλημένη. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει τους λόγους του και ζητάει να μην ασχολείται κανείς με την κόπωση των αθλητών. Ο,τι και να λέει όμως ο προπονητής του Ολυμπιακού, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα: οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν το τίμημα της Πυλαίας στο Μπάμπεργκ .

H Stoiximan.gr Basket League δεν είναι τόσο ανταγωνιστική όσο η EuroLeague, όμως η κατάκτηση του πρωταθλήματος κάνει τη σεζόν επιτυχημένη. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει, όσο κι αν δυναμώσει η EuroLeague, όσο κι αν υποτιμηθεί το εγχώριο πρωτάθλημα. Γι αυτό και ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη με τη δέουσα προσοχή, κατανάλωσε μπόλικη βενζίνη από το ρεζερβουάρ και εν τέλει πήγε άδειος στη Γερμανία.

Θα μπορούσε να κάνει αλλιώς ο Ολυμπιακός; Να άφηνε το ματς με τον ΠΑΟΚ και να επικεντρωνόταν στη διπλή υποχρέωση της EuroLeague; Αν υποθέσουμε ότι είχε την δυνατότητα να το πράξει, πάλι δεν θα ήταν σίγουρο ότι θα πετύχει διπλή νίκη. Διότι η Μπάμπεργκ δεν ασχολήθηκε καθόλου με το δικό της παιχνίδι στη Μαδρίτη, έκανε εκεί συντήρηση δυνάμεων και έριξε το βάρος στον Ολυμπιακό. Αυτό θα είχε τη δυνατότητα να το κάνει και η ομάδα του Πειραιά με δεδομένο ότι την Τρίτη έπαιξε με τον Ερυθρό Αστέρα, αν δεν είχε προηγηθεί το δύσκολο και επίπονο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τους πολλούς και μαζεμένους τραυματισμούς.

Δεν είναι δικαιολογίες όλες αυτές, είναι η αλήθεια. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Κάουνας υποχρεωμένος να κερδίσει, τα κατάφερε, όμως ήταν η λεγόμενη πύρρειος νίκη. Είχε τις δύο πιο σημαντικές απώλειες που μπορεί να του τύχουν, έχασε λόγω τραυματισμού τον Πρίντεζη και τον Σπανούλη. Είχε προηγηθεί και ο,τι έγινε με τον Χάκετ και εν τέλει μαζεύτηκαν πάρα πολλά.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BAMBERG - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BAMBERG - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

Κάπως έτσι, ένα ματς με όχι μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά με παράδοση δυνατών μονομαχιών, εξελίχθηκε αυτομάτως σε επικίνδυνη αποστολή με μεγάλο το κόστος της απώλειας. Ο Ολυμπιακός δίχως τρία σημαντικά στελέχη, έπρεπε να παίξει στο 100% για να μην πετάξει την μέχρι τώρα προσπάθειά του στην Stoiximan.gr Basket League. Μια ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, θα τον έφερνε σε δυσχερή θέση ως προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια, δεν υπήρχε περιθώριο απώλειας.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έπαιξε στα... κόκκινα για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες , βρισκόμενος και τέσσερις μέρες στο δρόμο, όπως λένε στο ΝΒΑ. Από το Κάουνας πήγε απευθείας στη Θεσσαλονίκη. Ο Λοτζέσκι, ο Γκριν, ο Παπανικολάου και οι υπόλοιποι βγήκαν μπροστά, οι ερυθρόλευκοι απέφυγαν την ήττα στην Πυλαία, έμεινε στην κορυφή εντός συνόρων, αλλά επιβαρύνθηκαν περισσότερο απ' ό,τι άλλες φορές όταν υπήρχε συνδυασμός ελληνικού πρωταθλήματος και... διαβολοβδομάδας στην EuroLeague.

Πριν προλάβουν να πάρουν ανάσα, ήρθε το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, που ναι μεν δεν ήταν δύσκολο, αλλά ο Λοτζέσκι, ο Γκριν, ο Μάντζαρης, ο Παπανικολάου και η υπόλοιποι ομάδα κατανάλωσαν ενέργεια. Εκεί ήρθε να παρουσιαστεί κι άλλο ένα θέμα: Ο Σπανούλης επέστρεψε, αλλά έχοντας προηγηθεί ο τραυματισμός στο γόνατο, είχε μείνει εκτός προπόνησης και είχε χάσει το ματς στην Πυλαία. Ναι μεν ξεκουράστηκε, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού λειτουργεί αλλιώς. Ναι μεν πρέπει να προστατεύεται ορισμένες φορές και να μην ξεπερνάει τα 20 με 25 λεπτά στα εύκολα παιχνίδι, όμως όταν είναι εντελώς έξω, μένει εκτός ρυθμού.

Φάνηκε στο παιχνίδι στο ΣΕΦ, επί της ουσίας αυτό έγινε και στο Μπάμπεργκ. Γιατί ο Σπανούλης πάλεψε απέναντι σε όλη την άμυνα της γερμανικής ομάδας, αλλά υστέρησε σε δημιουργία. Κι επίσης η Μπάμπεργκ τον κτύπησε στην άμυνα με τον Κοζέρ.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BAMBERG - OLYMPIAKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BAMBERG - OLYMPIAKOS EUROKINISSI SPORTS

Να, λοιπόν, μια πολύ απλή εξήγηση για ό,τι είδαμε στη Γερμανία. Ο Λοτζέσκι και ο Γκριν δεν μπορούσαν να βοηθήσουν επιθετικά, ο Σπανούλης ήταν έξω από το ρυθμό του, ο Ολυμπιακός δεν είχε αυτό που λέμε ενέργεια. Ολη μέρα να έπαιζαν οι δύο ομάδες, δεν έχανε ποτέ η Μπάμπεργκ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κυριάρχησε για 30 λεπτά και ακόμα και στην υπεπροσπάθεια των ερυθρολεύκων , ανακτούσε αμέσως τον έλεγχο. Με δεδομένη και την απουσία του Πρίντεζη, που μπορεί να καλυφθεί σε ένα - δύο ματς συγκεκριμένης δυσκολίας, αλλά δεν γίνεται να μην επηρεάσει τον Ολυμπιακό στα δύσκολα εκτός έδρας ματς της EuroLeague, δημιουργήθηκε αυτό το σκηνικό που "πόνεσε" τους Πειραιώτες.

Συνάμα, όμως, μπορεί να τους βοηθήσει και σε ένα κομμάτι που μπορεί να καθορίσει και την εξέλιξη της υπόλοιπης σεζόν: θα φέρει εγρήγορση στο θέμα της απόκτησης γκαρντ. Οι ήττες είναι σαν την κοπριά, βρωμούν αλλά κάνουν καλό και ο Ολυμπιακός αντιλήφθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η απόκτηση παίκτη στην περιφέρεια. Ναι μεν υπήρχε σχεδιασμός για προσθήκη, αλλά με δεδομένο και το βαρύ πρόγραμμα, η διαδικασία πήγαινε... αργά. Τώρα θα επισπευτεί, διότι ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη για ακόμα έναν ποιοτικό γκαρντ. Έναν που και να δημιουργεί και να σκοράρει και συνάμα να παίζει άμυνα. Δύσκολος συνδυασμός, ειδικά αυτή τη εποχή. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς.

Διότι - το έχουμε ξαναπεί - ακόμα δεν έχουμε φτάσει καν στα μισά του δρόμου. Τα πραγματικά δύσκολα έρχονται και ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμος. Αν είχαν περάσει από το Μπάμπεργκ οι ερυθρόλευκοι, θα είχαν μεν προβάδισμα για θέση στην 4αδα, αλλά ίσως να χαλάρωναν επικίνδυνα και να μην έβλεπαν την αληθινή εικόνα. Τουλάχιστον δεν είχαν απώλεια στην Stoiximan.gr Basket League, που τα κουκιά είναι μετρημένα. Στην EuroLeague τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και τα απρόσμενα αποτελέσματα είναι πλέον πολύ συχνά.

Και κάτι άλλο: μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός έβγαινε ύστερα από κάθε ήττα που δεν την περίμενε πιο δυνατός. Δεν λέμε για τα ματς με Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ. Αλλά για τις απώλειες κόντρα σε Γαλατά και Μακάμπι... Και στις δύο περιπτώσεις βγήκε πιο δυνατός. Για να δούμε αν θα τριτώσει το καλό.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ