EUROLEAGUE

Ο Ζόραν στα χνάρια του Γκόραν

Ο Ζόραν στα χνάρια του Γκόραν

Την ώρα που ο Γκόραν Ντράγκιτς κάνει πράγματα και θαύματα στο ΝΒΑ, ο μικρός αδελφός του, ο Ζόραν, πραγματοποιεί σπουδαία σεζόν στην Euoleague και απειλεί τον Ολυμπιακό.

Πριν από μερικούς μήνες, στο Eurobasket της Σλοβενίας, οι "οικοδεσπότες" στηρίχθηκαν στον μεγάλο τους αστέρα, τον Γκόραν Ντράγκιτς, ο οποίος τους "κουβάλησε" στις πλάτες του μέχρι ενός σημείου. Οι εμφανίσεις του 27χρονου πόιντ γκαρντ έκαναν εντύπωση σε αρκετό κόσμο που δεν παρακολουθεί στενά το ΝΒΑ, όμως δεν ήταν έκπληξη για όσους έβλεπαν τη διαρκή βελτίωσή του την τελευταία τριετία.

Να όμως που ο Γκόραν δεν είναι ο μοναδικός Ντράγκιτς που συγκεντρώνει τα βλέμματα. Ο μικρός αδελφός του, ο Ζόραν, αρχίζει να καθιερώνεται στο υψηλότερο επίπεδο της Euroleague, καθώς πραγματοποιεί σπουδαία σεζόν και ελπίζει ότι το καλοκαίρι θα πάρει μια καλή μεταγραφή, ένα καλό συμβόλαιο σε μια top ομάδα της Ευρώπης.

Ο Γκόραν αγωνίζεται στους Φοίνιξ Σανς και έχει φέτος 19.4 πόντους (49.5% στα συνολικά σουτ, 37.4% στα τρίποντα, 77.4% στις βολές), 3.4 ριμπάουντ και 6.1 ασίστ ανά 34.8 λεπτά συμμετοχής. Οδηγεί την ομάδα του από νίκη σε νίκη, έχει πιθανότητες να παίξει στο All Star Game της Νέας Ορλεάνης και έχει κερδίσει τον σεβασμό συμπαικτών και αντιπάλων. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον Ζόραν, ο οποίος έρχεται στο ΣΕΦ σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο Ζόραν στα χνάρια του Γκόραν

Ο γεννημένος στις 22 Ιουνίου του 1989 Σλοβένος περιφερειακός, μετρούσε τέσσερις φανταστικές εμφανίσεις στα πέντε παιχνίδια πριν το εκτός έδρας ματς με την Μπαρτσελόνα. Είχε 21 πόντους μέσο όρο απέναντι στη Ζιελόνα Γκόρα (εκτός έδρας), τη Λαμποράλ Κούτσα (εντός), την Εφές (εκτός) και τη Φενερμπαχτσέ (εντός). Συνολικά, μετράει 13.6 πόντους με 51.4% στα δίποντα, 43.2% στα τρίποντα και 72.7% στις βολές, ενώ μαζεύει 3 ριμπάουντ, δίνει 1 ασίστ, κάνει 1 λάθος και συγκεντρώνει 13 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Ολα αυτά, σε μόλις 24 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι, γεγονός που αποδεικνύει πόσο "οικονομικός" είναι.

Ο Ζόραν ξεκίνησε από την Ιλίρια, στο ανδρικό τμήμα της οποίας αγωνίστηκε την περίοδο 2004-2005 σε ηλικία 15 ετών! Συνέχισε στην Γιάντσε Λιουμπλιάνα και το 2006-2007 φόρεσε τη φανέλα της Γκέοπλιν Σλόβαν. Εκεί έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2010, πριν μετακομίσει στην Κρκα Νόβο Μέσο, μια από τις καλές ομάδες της χώρας. Μαζί της κέρδισε το EuroChallenge του 2011 και το Πρωτάθλημα Σλοβενίας το 2012, μαζί με το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των Τελικών. Εξαργύρωσε εκείνες τις εμφανίσεις με τη μεταγραφή του στη Μάλαγα και κάπως έτσι όλοι έμαθαν ότι δεν είναι απλώς ο μικρός αδελφός του NBAer Γκόραν, αλλά ένας πολύ καλός περιφερειακός που δεν στηρίζεται μόνο στα αθλητικά του προσόντα.

Ο Ζόραν στα χνάρια του Γκόραν

Η rookie χρονιά του στην Euroleague δεν ήταν, πάντως, καλή. Κάθε άλλο μάλιστα. Σε σύνολο 22 αγώνων είχε 4.5 πόντους με 53.2% στα δίποντα και μόλις 13% στα τρίποντα (4/31), 3 ριμπάουντ, μια ασίστ ανά δυο ματς (!) και κάτω από ένα κλέψιμο. Και δεν έπαιζε λίγο. Είχε 16:20 συμμετοχής ανά παιχνίδι και μόλις 4.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Κάθε αρχή και δύσκολη λένε και μάλλον στην περίπτωση του Ζόραν αυτό ίσχυσε στον υπερθετικό βαθμό.

Κι όμως, η βελτίωσή του ήταν ραγδαία. Δούλεψε σκληρά το καλοκαίρι, ενσωματώθηκε από νωρίς στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας της χώρας του, κέρδισε εμπειρίες και έπαιξε με αυτοπεποίθηση. Στη Μάλαγα είναι πλέον βασικό γρανάζι στη μηχανή της Ουνικάχα, ο Χοάν Πλάθα τον εμπιστεύεται και στηρίζει σημαντικό μέρος του παιχνιδιού του σε αυτόν. Το σημαντικότερο είναι ότι στον Ζόραν αρέσουν τα μεγάλα ματς και δεν αισθάνεται πίεση όταν βρίσκει απέναντί του σημαντικούς αντιπάλους.

Ο Ζόραν στα χνάρια του Γκόραν

Ο Ολυμπιακός θα βρει απέναντί του τον 24χρονο Σλοβένο για τρίτη φορά σε διάστημα τριών μηνών. Στην πρεμιέρα της Euroleague, στον αγώνα του ΣΕΦ, ο Ντράγκιτς έπαιξε 27 λεπτά, σκόραρε 12 πόντους (1/2 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 1/2 βολές), κατέβασε 2 ριμπάουντ, έκανε ένα κλέψιμο και συγκέντρωσε 11 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Στον αγώνα του δεύτερου γύρου, έμεινε στο παρκέ για 23 λεπτά, όμως είχε μόλις 6 πόντους με 3/8 σουτ, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 λάθος. Από εκεί και πέρα, όμως, άρχισε να "βομβαρδίζει" τα αντίπαλα καλάθια με εντυπωσιακούς αριθμούς, μέχρι τον εκτός έδρας αγώνα της περασμένης εβδομάδας, όταν είχε 4 πόντους με 2/5 προσπάθειες απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Με δυο λόγια, ο Ζόραν Ντράγκιτς δεν θα φτάσει ποτέ το επίπεδο του Γκόραν, όμως είναι μόλις 24 ετών, δεν έχει πολλές εμπειρίες, αλλά βελτιώνεται με τρομερό ρυθμό και έχει καταφέρει μέσα σε ενάμιση χρόνο να θεωρείται ένας από τους καλούς περιφερειακούς της Euroleague. Το γεγονός ότι μπορεί να κάνει αρκετές δουλειές στο παρκέ τον καθιστά όχι απλά χρήσιμο, αλλά πολύτιμο για τους Ανδαλουσιάνους, οι οποίοι περιμένουν από εκείνον να "ρεφάρει" στο ΣΕΦ για την αρνητική του εμφάνιση στο Παλάου Μπλαουγκράνα.

Follow @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ