EUROLEAGUE

Ο Ντάριους κι αν εγέρασε...

Μετά από τρεις -επιεικώς- μέτριες σεζόν, ο 34χρονος πλέον Ντάριους Λαβρίνοβιτς απολαμβάνει το μπάσκετ με την φανέλα της Μπουντιβέλνικ.

Από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι και σήμερα, ζει με μια βαλίτσα στο χέρι. Ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς βαδίζει προς το τέλος της καριέρας του, όμως δεν έχει βρει το λιμάνι του. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό τον πληγώνει.

Ο Λιθουανός σέντερ έκανε "μαγική" εμφάνιση στο παιχνίδι με τη Ναντέρ , αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 9ης αγωνιστικής, αλλά δεν θα συνεχίσει στο Top-16, καθώς η ομάδα του, η Μπουντιβέλνικ, δεν κατάφερε να προκριθεί.

Πριν από ένα μήνα γιόρτασε τα 34α γενέθλιά του. Ξέρει και ο ίδιος ότι το τέλος πλησιάζει, όσο κι αν δεν θέλει να συμβιβαστεί με την ιδέα. Όταν στα τέλη του καλοκαιριού η Μπουντιβέλνικ ανακοίνωσε την απόκτησή του, πολλοί παραξενεύτηκαν. " Μα γιατί να παίξει σε μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα; Γιατί να μη διεκδικήσει έναν τίτλο;" αναρωτήθηκαν. Μόνο που ο Ντάριους προερχόταν από τρεις κακές σεζόν και ήθελε να απολαύσει ξανά το μπάσκετ. Οι Ουκρανοί του προσέφεραν τον ρόλο του ηγέτη, μαζί με άπλετο χρόνο συμμετοχής για να κάνει τα... δικά του και ένα εξαιρετικό συμβόλαιο. Ο Λαβρίνοβιτς δεν έχασε χρόνο, αποδέχθηκε την πρόταση και μετακόμισε στο Κίεβο.

Related content

Μετά την καλή του χρονιά (2009-2010) με τη Ρεάλ Μαδρίτης (11.1 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ ανά 20 λεπτά συμμετοχής σε σύνολο 20 αγώνων), ο Λαβρίνοβιτς έπαιξε στη Φενερμπαχτσέ (8 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ ανά 22 λεπτά), την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (4.7 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ ανά 12 λεπτά) και την Ζαλγκίρις Κάουνας (8.9 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ ανά 20 λεπτά). Πουθενά δεν ένιωσε άνετα, ούτε καν στην ομάδα της πατρίδας του, στην οποία ήταν συνήθως αναπληρωματικός!

Φέτος έχει ξεκινήσει και στα εννέα ματς της Μπουντιβέλνικ, έχει 15 πόντους με 63.2% στα δίποντα, 42.9% στα τρίποντα και 90% στις βολές (απίστευτα ποσοστά για έναν ψηλό), 5.9 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, ένα κλέψιμο και 1.3 μπλοκ ανά 29 λεπτά συμμετοχής! Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο προτίμησε να παίξει στην Ουκρανία και όχι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Στον αγώνα της περασμένης Παρασκευής, απέναντι στην επίσης πρωτάρα Ναντέρ , έπαιξε 35 λεπτά, σκόραρε 29 πόντους με 5/5 δίποντα, 4/5 τρίποντα και 7/7 βολές, κατέβασε 10 ριμπάουντ, μοίρασε 4 τελικές πάσες, έκανε 3 κοψίματα, 3 λάθη και 4 φάουλ. Συγκέντρωσε 44 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη τη φετινή σεζόν (ο Κιθ Λάνγκφορντ της Αρμάνι Μιλάνο είχε 36 στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ζαλγκίρις) και κέρδισε το βραβείο του MVP.

Related content

Για την ιστορία, αυτή δεν ήταν η κορυφαία του εμφάνιση στην Euroleague. Στις 22 Οκτωβρίου του 2009, στην πρεμιέρα απέναντι στην Κίμκι, όντας παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Λαβρίνοβιτς σκόραρε 32 πόντους με 6/10 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 14/17 βολές, κατέβασε 11 ριμπάουντ, έδωσε 2 ασίστ, έκανε 3 κοψίματα και κέρδισε 11 φάουλ για να μαζέψει 49 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Αυτή η επίδοση παραμένει μέχρι και σήμερα η 10η καλύτερη στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς δεν θα συνεχίσει στο Top-16 με την Μπουντιβέλνικ. Θα έχει, όμως, την ευκαιρία να διεκδικήσει το Eurocup, στο οποίο θα μεταφερθούν οι οκτώ ομάδες που θα αποκλειστούν από την δεύτερη φάση της Euroleague.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο 34χρονος πλέον σέντερ απολαμβάνει το μπάσκετ και έχει αφήσει στο παρελθόν τις περιπέτειες με τη δικαιοσύνη. Στις αρχές του 2000 είχε κατηγορηθεί για βιασμό και είχε φυλακιστεί μαζί με τον Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς. Όσο κι αν επέμενε πως είχε πέσει θύμα σκευωρίας, δεν κατάφερε να γλιτώσει από την δαγκάνα του νόμου. Έπαιζε καθημερινά μπάσκετ με τον δίδυμο αδελφό του και όταν ανέπνευσε τον αέρα της ελευθερίας, επέστρεψε στα παρκέ πιο ώριμος, πιο έτοιμος να κυριαρχήσει, πιο αποφασισμένος από ποτέ.

Πλέον, μια δεκαετία -και κάτι- μετά από εκείνη την άσχημη εμπειρία, θεωρείται (και είναι) ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη.

Βρείτε μας στο Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ