EUROCUP

Πασούτιν: "Τεράστιο κομμάτι του παζλ ο Καλάθης"

Πασούτιν: "Τεράστιο κομμάτι του παζλ ο Καλάθης"

Λίγη ώρα πριν τον "ελληνικό" τελικό του Eurocup ο Εβγκένι Πασούτιν, προπονητής της Λοκομοτίβ Κουμπάν, ανοίγει τα χαρτιά του στο Sport24.gr μιλώντας για τον Καλάθη και τον... Ομπράντοβιτς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση. Στον τελικό δηλαδή, του Eurocup, με μια ρωσική ομάδα. Μόνο που δεν βρισκόμαστε στο 2011, ο Εβγκένι Πασούτιν δεν κάθεται στον πάγκο της Ούνιξ Καζάν (είναι σε εκείνον της Λοκομοτίβ Κουμπάν) και απέναντι του δεν θα βρει την Καχασόλ, αλλά μια άλλη εκπρόσωπο της Ισπανίας: την Μπιλμπάο.

Τρίτη φορά και...

Πριν προχωρήσουμε στο παρασύνθημα και τα όσα σκέφτεται ο κόουτς του Νικ Καλάθη, ενόψει του τελικού, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως για τρίτη συναπτή σεζόν το τρόπαιο του Eurocup (και μια θέση στην Ευρωλίγκα) θα διεκδικήσουν ομάδες της PBL (βλ. ρωσική λίγκα) και της Liga Endesa (βλ. ισπανική λίγκα). Και αν θέλετε να ξέρετε, τις δυο προηγούμενες φορές οι... ρωσικές δυνάμεις ήταν αυτές που κυριάρχησαν (η Ούνικς είχε νικήσει το 2011 την Καχασόλ 92-77 και η Χίμκι επιβλήθηκε το 2012 της Βαλένθια 77-68). Θα τριτώσει το καλό για τις «αρκούδες»;

«Εχουμε παλέψει όλη τη σεζόν για αυτό, που ήταν και ο κατ' αρχάς στόχος μας. Εχουμε αρκετούς παίκτες που έχουν παίξει στο ύψιστο επίπεδο, υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας και θα είμαστε έτοιμοι», διαβεβαιώνει ο... καθ' ύλην αρμόδιος, προσθέτοντας ότι «η Μπιλμπάο είναι εξαιρετική ομάδα, με ποιότητα, αλλά θέλουμε το τρόπαιο για να το αφιερώσουμε σε όσους μας στηρίζουν από την αρχή της χρονιάς, τους φιλάθλους, τη διοίκηση και φυσικά για να παίξουμε στην Ευρωλίγκα».

Απ' όσους βλέπετε στο ρόστερ της Λοκομοτίβ, μόλις τρεις ήταν και στο περυσινό. Σαφέστατα και ο Πασούτιν δημιούργησε ένα ρόστερ Ευρωλίγκας (με ονόματα και... ποσά που δίνονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση), αλλά πόσο εύκολο ήταν να τους κάνει ομάδα; «Ηταν δύσκολο. Και σίγουρα δεν τα καταφέραμε από τη μια μέρα στην άλλη. Το βασικότερο στοιχείο, ευθύς εξ αρχής ήταν πως υπήρχε εμπιστοσύνη στο σύστημα. Ηταν ξεκάθαρο πως μόνο αν υπήρχε εμπιστοσύνη, μόνο αν ήμασταν ενωμένοι, θα καταφέρναμε κάτι. Συζήτησα πολύ με τα παιδιά, για το τι πρέπει να γίνει ώστε να παίξουμε το καλύτερο δυνατό, μοντέρνο μπάσκετ. Δώσαμε μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια. Ακόμα βέβαια, χρειαζόμαστε δουλειά στα λάθη και τα ριμπάουντ, ενώ θα μας έκανε καλό μια πιο επιθετική άμυνα».

Είναι πολλά τα λεφτά και οι απαιτήσεις

Τα -πάνω από- 15 εκατομμύρια ευρώ που σπατάλησαν οι Ρώσοι, μήπως είναι και ένας από τους λόγους που κάνουν απαγορευτική την όποια αποτυχία; Και πόσο αγχωτική γίνεται η καθημερινότητα τους, με αυτό το δεδομένο;

«Αν δεν υπάρχει πίεση, δεν έχεις καμία πιθανότητα να επιτύχεις κάτι, όταν παίζεις σε υψηλό επίπεδο. Ζητούμενο είναι να την μετατρέπεις σε ενέργεια στο παρκέ. Μας ενδιαφέρει να προβάλουμε τα πλεονεκτήματα μας, να καλύπτουμε τις αδυναμίες μας. Και μη ξεχνάτε πως έχουμε πολλούς παίκτες με εμπειρίες από τελικούς και κατάκτηση τίτλων, όπως είναι ο Καλάθης, ο Μάριτς, ο Χέντριξ, ο Γιασάιτις...».

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Λοκομοτίβ φέρει την ταμπέλα του φαβορί. «Σε νοκ άουτ ματς δεν ισχύουν αυτά. Εχουμε τις ίδιες πιθανότητες να κατακτήσουμε τον τίτλο, με την Μπιλμπάο. Θα είναι σκληρό παιχνίδι και αυτό που θέλουμε είναι να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε. Πολλά θα κριθούν από την κατάσταση που θα εμφανιστούν οι φιναλίστ, εκείνη τη μέρα».

Ο Καλάθης και ο Ομπράντοβιτς

Μια που ανέφερε το όνομα του Νικ Καλάθη, του επισημάναμε πως φέτος ο διεθνής γκαρντ δείχνει πιο απελευθερωμένος από ποτέ. Πιο σίγουρος για τον εαυτό του, πιο ηγέτης.

«Παρουσιάζει διαρκή βελτίωση. Μπορεί και παίζει με την ίδια άνεση ως πλέι μέικερ και ως σούτινγκ γκαρντ. Είναι εξαιρετικός στην οργάνωση, ξέρει πότε να σουτάρει και πότε να κάνει τους συμπαίκτες του να φαίνονται καλύτεροι. Και λατρεύει το γρήγορο μπάσκετ, το οποίο και θέλουμε να παίζουμε. Είναι ένα τεράστιο κομμάτι στο παζλ μας». Πόσο βοήθησε το γεγονός ότι γαλουχήθηκε στα χέρια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς; «Ηταν σίγουρα τεράστια η εμπειρία για εκείνον. Εμαθε πάρα πολλά από έναν εκ των κορυφαίων προπονητών της Ευρώπης. Βέβαια, και ο Νικ έχει περιθώρια βελτίωσης».

Εφόσον ρωτήσαμε τον Φώτη Κατσικάρη για τον «Ζένια» δεν γινόταν να μη ρωτήσουμε και τον «Ζένια»για τον Κατσικάρη, που θα αναλάβει και την εθνική Ρωσίας, το καλοκαίρι.

«Είναι πολύ καλός προπονητής, πράγμα που δείχνουν και τα αποτελέσματα που έχει. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφερθώ για τη δουλειά που ανέλαβε στη Ρωσία. Θα ήθελα βέβαια, να του ευχηθώ κάθε επιτυχία».


TAGS EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ