ΜΠΑΣΚΕΤ

Κατσικάρης στο Sport24.gr: "Ιδιαίτερη στιγμή για μένα ο τελικός"

Κατσικάρης στο Sport24.gr: "Ιδιαίτερη στιγμή για μένα ο τελικός"
INTIME SPORTS

Λίγες μέρες πριν τον τελικό του Eurocup o Φώτης Κατσικάρης μίλησε στο Sport24.gr για το ταξίδι της Μπιλμπάο στη διοργάνωση, το μεγάλο παιχνίδι του Σαββάτου, το ελληνικό πρωτάθλημα και την εθνική Ρωσίας, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Ελλάδα.

Έχει την ευκαιρία να γράψει το όνομα του στη λίστα με τους έχοντες ευρωπαϊκό τίτλο. Έχει και την ευκαιρία να... βάλει την Μπιλμπάο στην Ευρωλίγκα της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου, δια της απλής οδού: ως κατόχου του Eurocup. Υπάρχει και άλλη option. Που τη λέτε... λίγο πιο ζόρικη: να εμφανιστούν και πάλι οι Βάσκοι, στους τελικούς της ισπανικής λίγκας. Οπως τη σεζόν 2010-2011. Και αυτό βέβαια, υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη έγινε.

Ο Έλληνας κόουτς όχι μόνο έβαλε την ομάδα της περιοχής Εουσκάδι (βλ. Pais Vasco) στον μπασκετικό χάρτη, αλλά την κρατά εκεί επί σειρά ετών. Και τώρα είναι προ του να απολαύσει μαζί της, τη μεγαλύτερη επιτυχία της.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να πάρω ευρωπαϊκό τρόπαιο με αυτήν την ομάδα, που είναι πολύ ιδιαίτερη για μένα" εξηγεί ο ίδιος στο Sport24.gr, προσθέτοντας πως " υπάρχει ψυχολογική προετοιμασία και ένα πλάνο με πολλές εναλλακτικές (γελάει). Επιπροσθέτως, αυτός ο τελικός έχει δυο διακρίσεις: ένα τρόπαιο και μια θέση στην Ευρωλίγκα".

"Χρειάζεται ψυχραιμία"

Όπως και η Λοκομοβίτ Κουμπάν, του Νικ Καλάθη, και η Μπιλμπάο διαθέτει παίκτες με εμπειρίες στο κορυφαίο επίπεδο. Ποιο στοιχείο είναι ικανό να κάνει τη διαφορά; "Η απάντηση κρύβεται στην ερώτηση: και οι δύο θα μείνουμε πιστοί στη φιλοσοφία που είχαμε όλη τη σεζόν, αφού και οι δυο έχουμε προσωπικότητες ικανές να κάνουν τη διαφορά. Θα στηριχθούμε στα δυνατά σημεία που αναπτύξαμε όλη την αγωνιστική περίοδο. Και όπως συμβαίνει πάντα, στους αγώνες μπάσκετ, η μέρα στην οποία θα βρεθούν οι παίκτες, μαζί με όλες τις μικρές λεπτομέρειες, θα διαμορφώσουν αποτέλεσμα. Χρειάζεται ψυχραιμία, πέρα από αυτοπεποίθηση και δη στα κομβικά σημεία".

Ο,τι... ζει η Μπιλμπάο στην Ισπανία (των τεσσάρων εγγυημένων συμβολαίων στην Ευρωλίγκα), το ζει και η Λοκομοτίβ στη Ρωσία (της μιας εγγυημένης θέσης -άντε και αυτής που απέκτησε φέτος η VTB United League). "Είναι η πραγματικότητα. Μπορείς δε, να προσθέσεις ότι το φετινό Eurocup ήταν το πιο ανταγωνιστικό όλων των εποχών, δεδομένου ότι επαναφέρθηκε το σύστημα του μονού τελικού, ενώ υπήρχαν πολλές ομάδες που "έφτιαξαν" ρόστερ Ευρωλίγκας, αυτά των Γαλατασαράι, Καζάν, Βαλένθια, Κούμπαν και φυσικά το δικό μας. Στην πορεία εν τω μεταξύ, εμφανίστηκαν -όπως πάντα- κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις, τις οποίες αποτέλεσαν οι Μπουντιβέλνικ, Ουλμ και Ρίγα. Αν μη τι άλλο, ήταν μια ενδιαφέρουσα σεζόν", στην οποία ανταποκρίθηκαν τα παιδιά του.

Τα σημάδια... της επιτυχίας

Ποια ήταν τα σημάδια που τον βοήθησαν να καταλάβει πως η Μπιλμπάο μπορεί να φτάσει στο σημείο να διεκδικήσει το τρόπαιο; "Στην πρεμιέρα, ενώ ήμασταν στο -10 στα 3' για τη λήξη, καταφέραμε να νικήσουμε την Μπουντούτσνοστ. Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι. Το δεύτερο αφορούσε το Last 16, στο οποίο μπήκαμε με δυο ήττες (εντός από τη Νίμπουργκ και εκτός από τη Ρίγα) και ήμασταν προ του αποκλεισμού. Ακολουθούσε το ματς με τη Βαλένθια, το οποίο "πήραμε". Το τρίτο σημάδι πάλι, τη Βαλένθια αφορούσε και το τρίποντο του Κώστα (Βασιλειάδη) στην εκπνοή (29/1 60-61). Ήταν ένεση στη ψυχολογία μας".

"Απλό, δημιουργικό, αποτελεσματικό μπάσκετ"

Στη συζήτηση μας με τον Πασούτιν, είχε να πει τα καλύτερα για τον Κατσικάρη. Τι έχει να πει ο Κατσικάρης για τον Πασούτιν;

"Ο "Ζένια" είναι εξαιρετικός προπονητής που ξέρει πώς να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του. Έκανε πολύ σωστά βήματα, ως παίκτης, αλλά και ως ασίσταντ των Ιβκοβιτς και Μεσίνα. Η πορεία του μου θυμίζει εν πολλοίς τη δική μου. Οι ομάδες του παίζουν απλό, δημιουργικό μπάσκετ που είναι και αποτελεσματικό. Η Λοκομοτίβ είναι ισορροπημένη ομάδα που έκανε τις πιο ποιοτικές προσθήκες στην Ευρώπη, μέσα στη σεζόν (Καλνιέτις, Ντέρικ Μπράουν)".

"Ξεχωριστό κομμάτι, όπως και να 'χει"

Το καλοκαίρι ολοκληρώνεται το συμβόλαιο του με την Μπιλμπάο. Να περιμένουμε πως και η σεζόν 2013-2014 θα τον βρε εκεί;

"Προς το παρόν, με ενδιαφέρει μόνο ο τελικός, ενώ μετά θα επικεντρωθούμε στο πρωτάθλημα. Το βέβαιο είναι πως η Μπιλμπάο αποτελεί ένα ειδικό κομμάτι της καριέρας μου, έχει ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μου. Στα όσα χρόνια είμαι εδώ, η σχέση μου με το σύλλογο γινόταν κάθε μέρα και καλύτερη, η αγάπη μου όλο και πιο μεγάλη. Όταν τελειώσουμε με τις υποχρεώσεις μας, θα καθίσω με τους ανθρώπους που αγαπώ, με τους οποίους έχω μια πολύ αληθινή σχέση, που χαρακτηρίζεται από τεράστιο σεβασμό, για να μιλήσουμε για το μέλλον μας".

"Έμεινα έκπληκτος με τους Ρώσους"

Ο,τι και αν γίνει μια φορά, στον πάγκο της εθνικής Ρωσίας θα είναι σίγουρα, στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. "Είναι μια τεράστια πρόκληση, μια πρόταση που ειλικρινά με εξέπληξε. Ομολογώ ότι δεν περίμενα από τους ανθρώπους της ρωσικής ομοσπονδίας να με γνωρίζουν τόσο καλά. Πράγμα που απεδείχθη από το πρώτο ραντεβού που είχαμε, για να μου παρουσιάσουν το πλάνο τους. Ήξεραν ακριβώς τι ζητούν. Σίγουρα τέτοιες στιγμές σε κάνουν να νιώθεις υπερήφανος για τη δουλειά που έχεις κάνει. Για τη συνέπεια που έχεις δείξει, στην οποία στάθηκαν και οι Ρώσοι. Πραγματικά ένιωσα έκπληκτος".

Επειδή είναι... λίγο νωρίς για να μιλήσουμε για το ρόστερ των "αρκούδων", του ζητήσαμε να μας εξηγήσει πώς του φαίνεται που θα συναντήσει την Ελλάδα, στον όμιλο... και δη τους Ζήση και Βασιλειάδη. Πόσο παράξενο μπορεί να είναι αυτό; "Τα έφερε έτσι η τύχη, ώστε η Ρωσία να είναι στον ίδιο όμιλο με την Ελλάδα. Πρώτη φορά θα βρεθώ σε τέτοια θέση. Όσο επαγγελματίας και αν είσαι, είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστείς το συναίσθημα. Αν είμαι για κάτι βέβαιος, είναι αυτή η περίεργη στιγμή θα διαρκέσει πολύ λίγο. Μέχρι το τζάμπολ".

"Σκαλοπάτι η Ελλάδα"

Στους οικονομικούς μετανάστες που είχε ως συνέπεια η κρίση, ήταν και πλήθος παικτών του μπάσκετ. Πράγμα που σημαίνει πως η Ελλάδα παραμένει εξαιρετική αγορά. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι λαοθάλασσα ξένων δέχεται να έλθει στην ελληνική λίγκα, γνωρίζοντας πως μπορεί να γίνει σκαλοπάτι για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Μπορούμε να μιλήσουμε για ελληνική σχολή;

"Φυσικά! Οι Έλληνες παίκτες εδώ και πολλά χρόνια θα μπορούσαν να παίξουν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Αλλά πριν 10-15 χρόνια, δεν υπήρχε κανένας λόγος να ξενιτευτούν. Το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν πολύ ανταγωνιστικό, σε όλα τα επίπεδα, ενώ υπήρχαν και πολλά λεφτά. Δεν υπήρχε λόγος να ψάξει κάποιος την τύχη του στο εξωτερικό, αφού έβρισκε ό,τι ήθελε στο σπίτι του. Πέραν όλων των άλλων, η Ελλάδα είναι και από τις ωραιότερες χώρες για έναν επαγγελματία, υπό την όποια άποψη.

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και έτσι όπως είναι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, μέσω όλων των δυσκολιών που ξέρουμε, θεωρώ ότι ένας νεαρός Έλληνας είναι πολύ πιο ώριμος από τον όποιο άλλον συνομήλικο του, στην Ευρώπη.

Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχει το να δουλεύεις με Έλληνες προπονητές, είναι η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην ατομική τακτική, στο να "διαβάζεις" το παιχνίδι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έρχονται εύκολα οι ξένοι στην Ελλάδα, μαζί βέβαια και ότι η ελληνική λίγκα παραμένει ένα πολύ σημαντικό σκαλοπάτι για κάτι καλύτερο. Πάρτε για παράδειγμα τους Ζακ Ράιτ, Ντιόντε Κρίστμας... Όποιος δουλεύει σκληρά στην Ελλάδα, μπορεί να έχει εξέλιξη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ