EUROBASKET

Ο "καυτός" Σλούκας και ο "κλέφτης" Μπουρούσης!

Ο "καυτός" Σλούκας και ο "κλέφτης" Μπουρούσης!

Το τρομερό ποσοστό ευστοχίας που έχει ο Κώστας Σλούκας στα τρίποντα, το... παράλογο ατομικό ρεκόρ του Γιάννη Μπουρούση και οι αριθμοί που ξεχώρισαν από τα παιχνίδια του Σαββάτου.

Ο Γιάννης Μπουρούσης ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν γνωστός για την ικανότητά του να κλέβει τη μπάλα. Στον χθεσινό αγώνα με τη Λιθουανία, πάντως, έκανε κάτι που τελευταία φορά είχαμε δει στην εθνική ομάδα από τον Δημήτρη Διαμαντίδη πριν από 11 χρόνια! Ο Κώστας Σλούκας, από την άλλη, πάντα ήταν καλός σουτέρ. Στα τελευταία δύο παιχνίδια, βέβαια, έχει... ξεφύγει!

Οι δύο συμπαίκτες στην Εθνική ήταν τα πρόσωπα της ημέρας στη στατιστική ανασκόπηση των τεσσάρων χθεσινών αγώνων για τη φάση των “16” του Eurobasket. Διαβάστε ακόμα για τις παραδόσεις (που έσπασαν) της Γερμανίας, της Γαλλίας και τους υπόλοιπους αριθμούς που ξεχώρισαν από τα παιχνίδια του Σαββάτου.

1997

Η τελευταία φορά που η Γαλλία έμεινε εκτός οκτάδας σε Eurobasket ήταν το 1997. Στην... προ-Πάρκερ εποχή δηλαδή. Στο μεσοδιάστημα (από το 1999 έως το 2016) έμεινε εκτός προημιτελικών μόνο μία φορά σε 15 μεγάλες διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στην Τουρκία, όπου επίσης απουσίαζε ο Πάρκερ! Το ίδιο έτος καταγράφηκε και η τελευταία νίκη της Ελλάδας επί της Λιθουανίας σε Eurobasket.

1993

Η τελευταία φορά που η Γερμανία μπήκε στην οκτάδα παγκόσμιας ή ευρωπαϊκής διοργάνωσης ΧΩΡΙΣ τον Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν το 1993. Δηλαδή, τη χρονιά που κατέκτησαν το μοναδικό Eurobasket της ιστορίας τους, μέσα στο “σπίτι” τους.

1967

Τότε ήταν η τελευταία φορά που η Φινλανδία προκρίθηκε για τελευταία φορά στους “8” του Eurobasket. Πριν από 50 χρόνια, δηλαδή, σε ένα Eurobasket που είχε διοργανωθεί στο Ελσίνκι και στο Τάμπερε της Φινλανδίας. Η Φινλανδία είχε τερματίσει τότε στην 6η θέση. Απέτυχε εκ νέου να το καταφέρει μετά τη χθεσινή ήττα από την Ιταλία.

84,6

Αυτό ήταν το ποσοστό ευστοχίας των Ιταλών στην πρώτη περίοδο της αναμέτρησης με τη Φινλανδία πριν χάσει ο Μπάλντι Ρόσι ένα τρίποντο πίσω από το κέντρο του γηπέδου. Στα πρώτα 9 λεπτά του αγώνα οι “ατζούρι” είχαν 5/6 δίποντα και 6/7 τρίποντα . Στα υπόλοιπα 31 λεπτά είχαν 12/40 σουτ, δηλαδή 30%! Κι όμως νίκησαν. Κι εύκολα...

76,9

Το ποσοστό του Κώστα Σλούκα πίσω από τα 6,75μ. στα τελευταία δύο παιχνίδια. Όχι μάλιστα σε 5 ή 6 προσπάθειες, αλλά σε 13! Στους αγώνες με την Πολωνία και τη Λιθουανία ο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε έχει 47 πόντους με 10/13 τρίποντα.

65,9

Αυτό είναι το ποσοστό ευστοχίας που είχε ο Νάντο Ντε Κολό στα τελευταία επτά νοκ άουτ παιχνίδια του με την Εθνική Γαλλίας -σε Eurobasket 2015, Προολυμπιακό τουρνουά και Ολυμπιακούς Αγώνες 2016. Ο Γάλλος γκαρντ είχε 13,6 πόντους μ.ό. με 29/44 σουτ. Στον αγώνα με τη Γερμανία είχε 6 πόντους με 3/11 σουτ .

30,9

Αυτό ήταν το ποσοστό ευστοχίας που είχε ο Άντονι Ράντολφ στη φάση των ομίλων (13/42). Ο Αμερικανός με το σλοβενικό διαβατήριο είχε επίσης 1/11 τρίποντα. Στον αγώνα με την Ουκρανία είχε συνολικά 8/10 σουτ και 3/3 τρίποντα!

22,6

Ο μέσος όρος του Λάουρι Μάρκανεν στη φάση των ομίλων. Ο 20χρονος Φιλανδός σούταρε επίσης με 55,1% και είχε 6,2 ριμπάουντ μ.ό. Στο νοκ άουτ παιχνίδι με την Ιταλία είχε 4 πόντους με 2/8 σουτ .

7

Οι νίκες που έχει σημειώσει στη σειρά η Σλοβενία με αντίπαλο την Ουκρανία σε Eurobasket. Οι Ουκρανοί σημείωσαν τη μοναδική νίκη τους το 1997.

6

Τόσα κλεψίματα έκανε ο Γιάννης Μπουρούσης στον αγώνα με τη Λιθουανία. Είναι τα περισσότερα που έχει κάνει ένας παίκτης με την εθνική ομάδα τα τελευταία 11 χρόνια. Ο τελευταίος διεθνής που έκλεψε έξι φορές τη μπάλα στο ίδιο παιχνίδι ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη νίκη της Ελλάδας επί της Βραζιλίας (91-80) στο Μουντομπάσκετ του 2006.

Το παράδοξο στην περίπτωση του Μπουρούση είναι ότι ο μέσος όρος κλεψιμάτων που είχε μέχρι χθες (σε 79 επίσημους αγώνες και 13 διοργανώσεις με την εθνική ομάδα) ήταν μόλις 0,67. Το ατομικό ρεκόρ του σε έναν αγώνα, δε, ήταν τρία κλεψίματα. Στον αγώνα με τη Λιθουανία έκανε δύο κλεψίματα παραπάνω απ' όσα στις τελευταίες δύο μεγάλες διοργανώσεις της Ελλάδας (Ευρωμπάσκετ 2015 και προολυμπιακό τουρνουά 2016) μαζί!

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ