ΜΠΑΣΚΕΤ

Βλάντο Γιάνκοβιτς: Ο γιός του Μπόμπαν κοιτάζει το μέλλον

Βλάντο Γιάνκοβιτς: Ο γιός του Μπόμπαν κοιτάζει το μέλλον

Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, το αγαπημένο παιδί της ομάδας του Πανιωνίου, μπορεί να αποχωρήσει τελικά στο τέλος της σεζόν. Άπαντες στον σύλλογο της Νέας Σμύρνης, επιθυμούν την παραμονή του γιου του αγαπημένου τους Μπόμπαν, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια του. Διαβάστε πως αντιμετώπισε το τραγικό ατύχημα του πατέρα του και πως έφτασε σήμερα να έχει στρέψει τα βλέμματα πολλών ευρωπαϊκών ομάδων πάνω του.

Στους τοίχους του γηπέδου του Πανιωνίου δεσπόζει η αφίσα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, του αθλητή που έμεινε παράλυτος μετά από τον τραυματισμό του στο κεφάλι, σ' ένα παιχνίδι πριν 20 χρόνια. Οι οπαδοί της ομάδας της Νέας Σμύρνης ωστόσο, ακόμα τραγουδούν το όνομά του, σε σχεδόν κάθε παιχνίδι της ομάδας.

Ο Βλαδίμηρος ήταν τριών χρονών όταν συνέβη το ατύχημα στον πατέρα του. Ήταν 28 Απριλίου 1993, σ' ένα ματς για τα Play-off του πρωταθλήματος ενάντια στον Παναθηναϊκό. Σε ένα καλάθι που πέτυχε ο Μπόμπαν, ο διαιτητής αντί να το μετρήσει, σφύριξε επιθετικό φάουλ πάνω στον Αλβέρτη που τον μάρκαρε.

Τότε ο Γιάνκοβιτς φανερά εκνευρισμένος με την απόφαση του διαιτητή, πήρε φόρα και χτύπησε το κεφάλι του στη βάση της μπασκέτας. Κανένας δε περίμενε να συμβεί, αυτό που έκανε ο 29χρονος πάουερ φόργουορντ του Πανιωνίου. Υπέστη σοβαρές ζημιές στο νωτιαίο μυελό του, μη μπορώντας να περπατήσει ξανά. Τελικά πέθανε το 2006.

Αν και η οικογένεια Γιάνκοβιτς είχε προγραμματίσει να φύγει από την Ελλάδα και να επιστρέψει στη Σερβία, η Νέα Σμύρνη τους "αγκάλιασε" και τους έκανε να μείνουν. Σήμερα ο γιος του Μπόμπαν, Βλαδίμηρος, είναι 23 χρονών, βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του, όντας από τους πιο αγαπημένους παίκτες των Νεοσμυρνιωτών, αλλά η πιθανότητα να μην αγωνίζεται στο σύλλογο την επόμενη χρονιά, είναι αρκετά μεγάλη πλέον, με πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να τον "γλυκοκοιτάζουν".

Βλάντο Γιάνκοβιτς: Ο γιός του Μπόμπαν κοιτάζει το μέλλον

"Οι οπαδοί μου λένε μείνε, μην φύγεις", δήλωσε ο Βλάντο. "Μου λένε πως αυτή είναι η ομάδα σου, η ομάδα του πατέρα σου, αυτός θα ήθελε να μείνεις. O Πανιώνιος με βοήθησε πολύ, είναι η οικογένειά μου. Αυτό δεν αλλάζει, αλλά κάποιες φορές στη ζωή όλα είναι ένας κύκλος, κι όταν κλείνει ο ένας, προχωράς στον επόμενο. Το να αφήνεις την οικογένειά σου, δεν είναι βέβαια εύκολο" δήλωσε ο νεαρός σε ένα μεγάλο αφιέρωμα των New York Times

Ο πατέρας του, είχε γίνει αμέσως το αγαπημένο παιδί των φιλάθλων, σκοράροντας 30 πόντους στο πρώτο του φιλικό παιχνίδι τη σεζόν 1992-93. Συχνά κέρναγε και τους οπαδούς στις καφετέριες της Νέας Σμύρνης. Ήταν γνωστός για το πάθος που έβγαζε στα παιχνίδια, κάτι που τον οδήγησε και στο τραγικό ατύχημα στο ματς με τον Παναθηναϊκό.

Η ζωή του άλλαξε για πάντα

Η είδηση του τραυματισμού του πατέρα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο συμπαίκτης του τότε, Χουγκάζ τον είχε δει κι άλλες φορές να κάνει την κίνηση να χτυπήσει το κεφάλι του σε προπονήσεις της ομάδας, αλλά συγκρατούσε τον εαυτό του την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν συνέβη ενάντια στον Παναθηναϊκό.

Η γυναίκα του Μπόμπαν και μητέρα του Βλάντο, μετά το τραυματισμό του είχε δηλώσει πως "Αυτά τα πράγματα μπορούν να σε λυγίσουν".

Ο Πανιώνιος έβαλε ειδικούς να φροντίσουν τον Μπόμπαν και στο οικονομικό κομμάτι βοήθησαν πολύ και οι οπαδοί της ομάδας. "Όλα τα μαγαζιά της Νέας Σμύρνης ποτέ δεν πήραν λεφτά από τον Μπόμπαν", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των φιλάθλων της Νέας Σμύρνης, Κώστας Χατζηανδρέου. "Όλοι τον αγαπούσαμε".

Όπως ομολόγησε η γυναίκα του Μπόμπαν "Έκαναν πολλά για μας, όχι μόνο ο Πανιώνιος, αλλά και ο κόσμος που τον αγαπούσε. Οι Έλληνες πάντα είναι ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα". Η κηδεία του έγινε με δαπάνη της κοινότητας και παρευρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και οπαδών αντίπαλων ομάδων.

Ο Βλάντο τότε ήταν μόλις 16, κι ενώ δεν ήθελε να πάει τελικά πήγε μετά από παρακίνηση φίλων του πατέρα του. Τότε ήταν και που προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα του Πανιωνίου. Χωρίς να ξέρει αν έγινε λόγω του ταλέντου του ή του ονόματος του πατέρα του. "Ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο να κουβαλάω το όνομα του πατέρα μου. Με γέμιζε πίεση που δεν άντεχα. Συνέχεια αναρωτιόμουν, γιατί σε μένα; Γιατί να με ξέρουν μόνο γι΄αυτό;"

Το βίντεο από τον τραυματισμό του πατέρα του το είδε σε ηλικία 11 ετών. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην ελληνική τηλεόραση του Μπόμπαν, ο Βλάντο βρισκόταν πίσω από τις κάμερες και είδε το βίντεο. "Σοκαρίστηκα, ποτέ δεν μου 'χε πει τι πραγματικά είχε συμβεί. Όταν το δα νόμιζα ότι κάποιος μου έκανε πλάκα, ότι δεν είναι αληθινό".

Ο Βλάντο έφυγε από τον Πανιώνιο για ένα χρόνο τη σεζόν 2008-09 πηγαίνοντας στη σέρβικη Μέγκα Βιζούρα, αλλά ξαναγύρισε στην οικογένεια της Νέας Σμύρνης την επόμενη χρονιά. Ο ιδιοκτήτης του Πανιωνίου Ηλίας Λιανός δήλωσε: "Έχει ωριμάσει τώρα, του πήρε αρκετό καιρό, αλλά δούλεψε πολύ σκληρά. Πλέον έχει κάνει τις μεγάλες ομάδες να τον έχουν στη λίστα τους".

Τα τελευταία δυο χρόνια ο Γιάνκοβιτς έχει αποκτήσει μυϊκή μάζα και ύψος. Πλέον είναι 2.02 και ζυγίζει περίπου 100 κιλά. Είναι πολύ καλός αμυντικά, ενώ είναι πιο αθλητικός και εκρηκτικός από τον πατέρα του. Φέτος, έχει μέσο όρο 13 πόντους και 7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ενώ είναι ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος, έχοντας και περίπου 40% ευστοχία στα τρίποντα.

Βλάντο Γιάνκοβιτς: Ο γιός του Μπόμπαν κοιτάζει το μέλλον

Στο ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό φέτος και την πρώτη νίκη του Πανιωνίου εις βάρος των "πρασίνων" από το 2005, ο Γιάνκοβιτς σκόραρε 17 πόντους.

Το πιθανό αντίο

"Σίγουρα θα κάνουμε προσπάθειες να μείνει. Το καλύτερο γι΄αυτόν θα ήταν άλλη μια σεζόν στον Πανιώνιο. Τότε θα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερος στο μέλλον", δήλωσε ο Λιανός.

Ο Γιάνκοβιτς απ' την άλλη δήλωσε "Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους πάνω μου, όπως και οι δύο ελληνικές", αναφερόμενος στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Από την μεριά τους οι οπαδοί δεν θέλουν ο Βλάντο να πάει στην ομάδα, ενάντια στην οποία ο πατέρας του είχε το ατύχημα, τον Παναθηναϊκό. Όπως λένε θα ήταν μια "προδοσία" στο όνομα του πατέρα του. Η αγάπη των φιλάθλων του Πανιωνίου προς τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς είναι αρκετά μεγάλη. Ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι τον έχουν ζήσει από μικρό δίπλα τους και τον έχουν σαν οικογένεια.

Ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων του Πανιωνίου, Γιάννης Φραγκούλης δήλωσε πως "Ο Μπόμπαν, ονειρευόταν να δει τον Βλάντο να αγωνίζεται σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα".

Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς φοράει τη φανέλα με το νούμερο 12 στον Πανιώνιο, μη θέλοντας να πάρει το 8 που φορούσε ο πατέρας του. Τέλος, μια τραγική σύμπτωση συνδέει πατέρα και γιο. Ο Μπόμπαν τραυματίστηκε στις 28, πέθανε στις 28 και την ίδια μέρα (28), ο Βλάντο πέτυχε 28 πόντους σ' ένα ματς με τους "μικρούς" του Πανιωνίου.

"Αν μια μέρα παίξω στο NBA, θα πάρω το 28!" δήλωσε ο Βλάντο.


Πηγή: New York Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ