ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ιστορική βραδιά της Ντάνου

Η ιστορική βραδιά της Ντάνου

Τα έντεκα (11) κλεψίματα της Λίας Ντάνου στο παιχνίδι με την Σλοβακία δεν είναι συνηθισμένο στατιστικό στοιχείο, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως μιλάμε για μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του αθλήματος.

Η Εθνική Γυναικών έμεινε "όρθια" και νίκησε την Σλοβακία στο τρίτο της παιχνίδι στο Πανευρωπαϊκό Β' Κατηγορίας για δύο λόγους: αφενός γιατί η Ρένια Καρλάφτη έβαλε 1/2 βολές σε νεκρό χρόνο στο φινάλε της παράτασης, αφετέρου γιατί η Λία Ντάνου έκανε εξαιρετική δουλειά στο πίσω μέρος του παρκέ, με τις άμυνες που έβγαλε. Κι αν σε πολλές περιπτώσεις λέμε πως όσα γίνονται στην άμυνα δεν καταγράφονται στην στατιστική, στην προκειμένη δεν είναι έτσι.

Η 20χρονη γκαρντ/φόργουορντ έκανε θραύση με την απόδοσή της στην άμυνα, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον διψήφιο αριθμό κλεψιμάτων που είχε. Στα 36'28'' που αγωνίστηκε, είχε 11 (!) κλεψίματα, δύο εκ των οποίων έγιναν στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, διασφαλίζοντας τη δεύτερη (ελληνική) ευκαιρία για νίκη. Όπως κι έγινε, αφού η Ρένια Καρλάφτη ήταν ψύχραιμη δίνοντας μία πολύτιμη νίκη στην ομάδα του Γιάννη Γερεουδάκη.

Για να επιστρέψουμε όμως στην πρωταγωνίστρια της βραδιάς (από στατιστικής άποψης), η επίδοση της Λίας Ντάνου είναι μία από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως -από τότε φυσικά που υπάρχει στατιστική κάλυψη.

Αν λάβουμε υπόψιν μερικές από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του πλανήτη μάλιστα, μόλις σε μία περίπτωση υπολείπεται από αριθμητικής άποψης. Ο λόγος για τον Μούκι Μπλέιλοκ, ο οποίος είχε 13 κλεψίματα σε αγώνα του κολεγιακού πρωταθλήματος, πριν από τρεις δεκαετίες! Σε έναν αγώνα του Oklahoma με το Centenary, είχε κλέψει δεκατρείς φορές την μπάλα, στην κορυφαία επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ. Όσον αφορά στο ΝΒΑ, η κορυφή της σχετικής λίστας ανήκει στον Κένταλ Γκιλ των Μπρούκλιν Νετς (11), όταν απέναντί του είχε τους Μαϊάμι Χιτ (το 1999).

Στην EuroLeague κορυφαίος "κλέφτης" της μιας βραδιάς είναι ο Τζεφ Τρεπάνιερ, όταν το 2006 στον αγώνα της Ούλκερ με την Παρτίζαν είχε κάνει 11 κλεψίματα, επίδοση που έχει καταγραφεί ως κορυφαία επίσης στο EuroCup από τους Ντρορ Χάτζατζ (της Χαπόελ Ιερουσαλήμ, το 2006) και Τζέρι ΜακΚάλοχ (της Βαρέζε, το 2003).

Σε ό,τι αφορά στην καλύτερη επίδοση στην Α1 Γυναικών, αυτή ανήκει στη Ζωή Δημητράκου από το παιχνίδι του Μέγα Αλέξανδρου με τον Άρη Χολαργού, τη βραδιά που είχε σημειώσει το μοναδικό quadruple double της ιστορίας στο ελληνικό μπάσκετ. Η διεθνής φόργουορντ είχε κλέψει 12 φορές την μπάλα, έχοντας παράλληλα 49 πόντους, 18 ριμπάουντ και 10 ασίστ, σε έναν αγώνα όπου η αθηναϊκή ομάδα είχε κατέβει με νεάνιδες και κορασίδες.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ