ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αντρέα Τρινκέρι: Ο... εθνικός μας προπονητής

Αντρέα Τρινκέρι: Ο... εθνικός μας προπονητής

Ο Αντρέα Τρινκέρι ανέλαβε την Εθνική Ελλάδας και το Sport24.gr σας θυμίζει από που ξεκίνησε ο Ιταλός κόουτς, σε ποιο στυλ μπάσκετ αρέσκεται και ποιους παίκτες έχει αναδείξει...

Δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει την Εθνική ομάδα κι έχει ακούσει ήδη τα εξ αμάξης.... Ο λόγος για τον Αντρέα Τρινκέρι που δεν άρεσε σε πολλούς σαν επιλογή.

Εμείς δεν θα ασχοληθούμε με το αν κάνει ή όχι ο Ιταλός κόουτς για τον πάγκο της Εθνικής μπάσκετ, καθώς το έκανε πολύ εύστοχα ο Στέφανος Τριαντάφυλλος στην αρθρογραφία του, αλλά στο ποιος είναι τελικά ο Αντρέα Τρινκέρι.

Ο Αντρέα Τρινκέρι γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 6 Αυγούστου 1968 και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τις Ακαδημίες του Σαν Πίο.

Το 1998 βρέθηκε ως μέλος στο τεχνικό επιτελείο της Ολίμπια Μιλάνο, όπου είχε την ευκαιρία να απασχοληθεί και στην πρώτη ομάδα και να δουλεύει με νεαρά παιδιά στις Ακαδημίες.

Στη γενέτειρά του, εργάστηκε μέχρι το 2004, οπότε και ανέλαβε την καθοδήγηση της Βανόλι ως το 2007, όντας καθοριστικός στην άνοδο της στην Α2 Ιταλίας τη σεζόν 2005-06.

Ακολούθησε η Γιουβεκαζέρτα στην οποία δεν έμεινε πάνω από 2-3 μήνες και απολύθηκε το Νοέμβριο του 2007. Τη σεζόν 2008-09, βρέθηκε στη Βερόλι την οποία οδήγησε στην άνοδο και παράλληλα αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στην Α2 Ιταλίας.

Έκτοτε, έκατσε στον πάγκο της Καντού, την οποία σταδιακά έβγαλε από την αφάνεια, δίνοντάς της λίγη από τη λάμψη του παρελθόντος, κάνοντάς την ξανά πρωταγωνίστρια.

Με τη νυν ομάδα του έχει αναδειχθεί καλύτερος προπονητής στην Ιταλία το 2010 και το 2011, έχει κατακτήσει το Super Cup της χώρας το 2012 και την έφερε ξανά στα... σαλόνια της Ευρωλίγκας. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι οι ιθύνοντες της Καντού, έσπευσαν από καιρό να του ανανεώσουν το συμβόλαιό του μέχρι το 2014!

Προτάθηκε από Κολντεμπέλα

Στη λίστα με τους προπονητές που θα μπορούσαν να αναλάβουν την Εθνική Ελλάδας, βρέθηκε πολύ χαμηλά. Όσο πάντως, περνούσε ο καιρός και οι λύσεις μειώνονταν ανέβαινε στη λίστα μέχρι που έγινε το φαβορί και τελικά ανακοινώθηκε την Τετάρτη (2/1/2013).

Ίσως να ήταν και το... τυχερό του, καθώς υπήρξαν λύσεις πιο πάνω από αυτόν που αν τελεσφορούσαν, ούτε καν θα αναφέραμε τώρα το όνομα του Ιταλού προπονητή. Φυσικά, το μεγάλο του προσόν ήταν το χαμηλό του κόστος και το γεγονός ότι βρίσκεται σε μία ηλικία που ακόμα θεωρείται ανερχόμενος.

Ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα φαίνεται να είναι ο άνθρωπος που τον πρότεινε στην ελληνική ομοσπονδία, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν μεταξύ τους συνεργασία, απλά διατηρούν φιλική σχέση. Ο παλαίμαχος άσος θεώρησε ότι ο Τρινκέρι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και ότι θα βοηθήσει σημαντικά στη νέα προσπάθεια που ξεκινά η Εθνική, στη μετά-Ζούρου εποχή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους συνεργάτες του στην Εθνική (Λιμνιάτης, Παπανικολάου, Καντζούρης), ούτως ώστε να αρχίσει να αποκτά εικόνα.

Οργανωτικός και υπομονετικός

Ο Αντρέα Τρινκέρι έχει το χαρακτηρισμό του υπομονετικού ανθρώπου και προπονητή. Με υπομονή και επιμονή πετυχαίνει κατά καιρούς τους στόχους του και αυτό θέλει να κάνει και στην Εθνική Ελλάδας. Τα σχόλια που ήδη ακούγονται στην Ελλάδα, μόνο να τον πεισμώσουν μπορούν, καθώς δεν... ιδρώνει το αυτί του.

Είναι πολύ οργανωτικός, λατρεύει το μπάσκετ και όπως έχει παραδεχτεί στο παρελθόν "ξεσηκώνει" πράγματα από άλλους προπονήσεις και τα προσαρμόζει στις δικές του ομάδες.

Από τις πρώτες του δηλώσεις, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του από την ΕΟΚ ο Τρινκέρι έδειξε προς τα που θα κινηθεί. "Στόχος μας είναι να γίνουμε ομάδα", ανέφερε ο Ιταλός προπονητής και στην ομαδικότητα δίνει μεγάλη σημασία, όπως θα γνωρίζουν όλοι όσοι παρακολουθούν την Καντού τα τελευταία χρόνια.

Από τους παίκτες του ζητάει συμμετοχή σε άμυνα κι επίθεση, ανεξαρτήτως μεγέθους προσωπικότητας. Βέβαια, δεν έχει δουλέψει με μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αυτό τον διευκολύνει στο γεγονός ότι κρατά χαμηλούς τόνους στις ομάδες του.

Στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του, όταν του είπαμε συγχαρητήρια για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ελλάδας, μας είπε πως είναι νωρίς ακόμα και προτιμά να τα πάρει στο τέλος της θητείας του...

Ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Χάινς

Στη Βερόλι, ο Αντρέα Τρινκέρι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον άπειρο μέχρι τότε Κάιλ Χάινς. Ο τελευταίος αποδείχθηκε λίρα εκατό και ο Ιταλός προπονητής πήρε τα εύσημα για την επιλογή του Αμερικανού που μέχρι τότε είχε παίξει μπάσκετ μόνο στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Από εκεί κι έπειτα άρχισε η ανοδική πορεία του Χάινς, που βρέθηκε στη Μπάμπεργκ κι από εκεί στον Ολυμπιακό. Ο Κάιλ Χάινς ήταν ένας από τους παίκτες που αναδείχθηκαν υπό τις οδηγίες του Τρινκέρι.

Το ίδιο ισχύει και για τον Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβιλι ο οποίος παίζοντας από το 2009 στην Καντού, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων.

Όσον αφορά το νέο παίκτη του Ολυμπιακού, Γκιόργκι Σερμαντίνι είχε κι αυτός την ευκαιρία να δουλέψει υπό τις οδηγίες του Τρινκέρι, πριν φύγει από την Καντού το περασμένο καλοκαίρι και βρεθεί στη Μακάμπι.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ